Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 22
Like Tree39Likes

tema: Seiko rečnik pojmova

  1. #1
    Saradnik Avatar korisnika krstin
    Član od
    18.11.2011.
    Poruke
    1.624
    Lajkovi
    8322
    Reputacioni uticaj
    289

    Post Seiko rečnik pojmova

    Seiko rečnik pojmova-seiko.jpg

    Postoji veliki broj brendova i pod-brendova u okviru Seiko grupacije. Putem ove liste biće predstavljena većina. Treba napomenuti da će se na listi naći i određeni nazivi koji ne predstavljaju određeni brend, ili pod-brend, već neku specifičnu seriju satova.

    Actus: (pod-brend) – Jeftiniji Seiko satovi, namenjeni japanskom tržištu. Proizvođeni su tokom 1970-ih godina. Modeli su nosili oznakou Seiko 5 Actus, ali i samo Actus. Koristili su mehanizme sa oznakom 6106 i 7019. Prikaz dana i datuma bio je isključivo na engleskom i japanskom jeziku. Reč aktus na latinskom jezikom predstavlja jedinicu dužine, ili napredak.

    Seiko rečnik pojmova-actus.jpg

    Advan: (pod-brend) – Srednja linija satova, sa 6106, 7019 i 7039 mehanizmima.

    Seiko rečnik pojmova-advan.jpg

    AGS: (linija satova) – „Advanced Generatig System“, odnosno naziv koji je korišćen za rane Seiko Kinetic modele. Kada su uvedeni u proizvodnju 1988. godine, bili su brendirani kao „Auto Quartz“ satovi, 1989. ime je promenjeno u AGS, da bi od 1997. bili nazvani samo Kinetic.

    Seiko rečnik pojmova-ags.jpg
    Alba: (brend)

    Alpinist: (pod-brend) – Namenjen japanskom tržištu, predstavljen 1961. godine. Ovaj pod-brend inspirisan je japanskom tradicijom, amatera koji se vikendom bave planinarenjem na japanskim planinama. Linija Alpinist satova sastoji se od pet generacija. Prvu predstavlja ručno navijani Laurel Alpinist iz 1961. godine. 1963. predstavljen je Champion 850 Alpinist za Dauphine kazaljkama. Potom je linija bila ugašena čitavih 30 godina, da bi 1995. bila opet pokrenuta. Predstavljeni su modeli sa mehanizmom 4s15, koji su bili u proizvodnji dve godine. 2003. Seiko je opet lansirao novi model, Perpetual Calendar Quartz Alpinist, izrađen od titanijuma. 2006. predstavljen je Alpinist sa 6r15 mehanizmom, koji podseća na model iz 1995. godine.

    Seiko rečnik pojmova-alpinist.jpg
    Aka: (brend)

    Angelfish: (specijalna oznaka) – Ženski satovi iz 1960-ih su imali ovu oznaku na poleđini kućišta. Radilo se o satovima otpornim na vodu.

    Arctura: (pod-brend) – Predstavljen 2003, sa SNL001P Kinetic satom i 7L22 mehanizmom.

    Bell-Matic: (pod-brend) – Modeli sa automatskim mehanizmom i alarmom, koji se aktivira putem rotirajućeg unutrašnjeg prstena. Postojao je veliki broj modela, proizvođenih od kraja 1960-ih, do 1970-ih. U njima su se nalazili 4xxx mehanizmi.

    Seiko rečnik pojmova-bellmatic.jpg

    Brightz: (pod-brend)

    Business: (pod-brend) – Korišćen kod Bellmatic satova u kasnim 1960-im. U njima se nalazio 4006 kalibar, kao i Seikomatic 8306/46. Ovaj pod-brend bio je deo kratke marketinške kampanje Seika, sa ciljem da se Seiko pozicionira u tržišni segment luksuznijih satova.

    Seiko rečnik pojmova-business.jpg

    Champion: (pod-brend) – Jeftiniji satovi sa ručnim navijanjem, uvedeni 1960-ih. Postojale su verzije sa 17 i sa 19 rubina. Champion satovi postojali su i u nekoliko specijalnih verzija, od kojih je Champion Alpinist najpoznatija.

    Seiko rečnik pojmova-champion.jpg

    Chronometer: (pod-brend) – Satovi koji su ispunjavali hronometar standarde, pre 1960-i godina. Uglavnom modeli sa ručnim navijanjem.

    Coutura: (pod-brend) – Modeli namenjeni tržištu Severne Amerike. Elegantni i sportski modeli.

    Criteria: (pod-brend) - Nedavno predstavljen za tržišta jugo-istočne Azije (Hong Kong, Malezija, Singapur). Satovi namenjeni mlađoj populaciji. Od kvarcnih mehanizama u njima se nalaze 5T52, 7T62, a od automatskih tu su 7S26 (7S36).

    Cronos: (pod-brend) – Satovi višeg segmenta, proizvođeni od 1958, do 1964. godine, u verzijama sa 17, 21 i 23 rubina. Cronos linija je prethodnik King Seiko i Grand Seiko modela.

    Seiko rečnik pojmova-cronos.jpg
    Crown: - (pod-brend) – Takođe satovi višeg segmenta. Proizvođeni kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih. Jedan od prethodnika Grand Seika. U mehanizmima se nalazio veliki broj rubina (35 i 39), a nivo kvaliteta bio je nešto lošiji od Grand Seiko i Chronometer modela.

    Seiko rečnik pojmova-crown.jpg

    Dolce & Exceline: (pod-brend) – Satovi namenjeni japanskom tržištu. Veoma tankih kućišta, sa vrhunskim kvarcnim mehanizmima. Često se radi o termo-kompenzovanim, ili mehanizmima sa automatskom sinhronizacijom.

    Dolphin: (specijalna oznaka) – Korišćena kod muških vodootpornih satova, tokom 1960-ih godina. Ova oznaka pojavljuje se i na poleđini kućišta nešto novijih satova, korišćena je kod Kinetic Fin Diver modela iz 1998. i 1999. godine.

    DX: (pod-brend) – Linija jeftinijih satova sa automatskim mehanizmima. Uglavnom se radilo o kalibrima 6106 i 70xx. Proizvođeni su od 1960-ih, do ranih 1980-ih godina. Iako su nuđeni po pristupačnim cenama, ovi satovi na sebi su imali detalje preuzete sa skupljih modela.

    Galante: (brend) – Satovi višeg segmenta i novijeg datuma. Namenjeni japanskom tržištu.

    Galaxy: (pod-brend)

    GLX: (pod-brend) – Malo poznat pod-brend, namenjen japanskom tržištu.

    Goldfeather: (pod-brend) – Luksuzni pod-brend, koji nije imao dug životni vek (1950-e godine).

    Seiko rečnik pojmova-goldfeather.jpg

    Grand Seiko (GS): (brend) – Od 1960. godine, najviši segment Seiko satova. Ovi modeli se bez problema mogu porediti sa najboljim satovima napravljenim u Evropi, a u nekim segmentima ih nadmašuju. Svi se prave u Japanu, i uglavnom je teško doći do njih u Evropi.

    Seiko rečnik pojmova-grandseiko.jpg

    GS Astronomical Observatory Chronometer: (specijalna oznaka) – Veoma ograničena serija satova, korišćenih u takmičenjima u švajcarskim opservatorijama, 1960-ih.

    Gyro Marvel: (pod-brend) – Gyro Marvel bio je prvi Seikov nezavisno razvijeni automatski sat. Predstavljen je 1959. godine, pod okvirom Marveli linije satova. Mehanizam Gyro Marvel modela zasnivao se na Marvel mehanizmu, i imao je 17 rubina. Ovaj pod-brend nije dugo živeo i zamenjen je Seikomatic modelima. Cena Gyro Marvela 1959. godine iznosila je 5,900 jena.

    Seiko rečnik pojmova-gyromarvel.jpg

    Ignition: (pod-brend)


    J.Springs: (brend) – Namenjen mlađoj populaciji, na internacionalnom tržištu. Koriste se kvarcni Seiko mehanizmi, kao i automatski (7S26 pod drugim imenom).

    Kinetic: (linija satova) – Linija kvarcnih satova u srednjem cenovnom segmentu. Proizvode se od sredine 1990-ih godina. Karakteriše ih specifičan mehanizam. Pokretanjem rotora generiše se električna energija, koja se skladišti u punjivoj bateriji (akumulatoru). U početku je bilo problema sa skladištenjem električne energije, ali se sada koriste litijum-jonske baterije.

    Seiko rečnik pojmova-kinetic.jpg

    King Seiko (KS): (pod-brend) – Satovi višeg segmenta, predstavljali najekskluzivnije Seiko satove tokom 1960-ih i 1970-ih. Pojedini modeli su posedovali mogućnost ubrzavanja/usporovanja rada mehanizma putem spoljašnjeg zavrtnja, tako da kućište sata nije moralo biti otvarano.

    Seiko rečnik pojmova-kingseiko.jpg

    Lassale: (brend) – Jean Lassale bio je švajcarski časovničar, poznat po kreiranju ultra tankih elegantnih satova tokom 1970-ih godina. Seiko je otkupio brend i nastavio proizvodnju ovakvih modela od 1981. godine, do ranih 1990-ih. Satovi su uglavnom bili namenjeni tržištu Severne Amerike. U satovima su se nalazili kvarcni mehanizmi, iako su uglavnom svi modeli pripadali visokom segmentu.

    Liner: (pod-brend) – Liner je predstavljen 1960. godine, kao veoma tanak i ekskluzivan sat. Visina mehanizma iznosila je svega 3 mm. Postojale su verzije sa 21 i 23 rubina, a Liner je ostao u proizvodnji do 1963. godine. Postoji i veoma retka verzija sa 25 rubina, proizvođena 1963. godine, koja zadovoljava Chronometer standarde.

    Seiko rečnik pojmova-liner.jpg

    Lion: (specijalna oznaka) – Ova oznaka mogla se pronaći na Chronometer satovima iz 1960-ih godina, kao i na određenim Grand Seiko modelima.

    LordMatic (LM): (pod-brend) – Srednja klasa automatskih Seiko satova, koji su imali izuzetno tanka kućišta. U njima se nalazio 5606 mehanizam.

    LordMatic Special: (pod-brend) – Predstavljao je evoluciju LM linije satova. U njima su se nalazi automatski mehanizmi 5206, ili 5216, sa 23 i 25 rubina.

    Seiko rečnik pojmova-lmspecial.jpg

    Lord Marvel: (pod-brend) – Nastavak LM linije satova. Radilo se o modelima sa ručno navijanim mehanizmom 5740. Mehanizam 5740C radio je na visokoj frekvenciji (36,000 o/h) i bio je prethodnik „hi-beat“ Grand Seiko mehanizama (serija 61xx na primer).

    Seiko rečnik pojmova-lordmarvel.jpg

    Lorus: (brend) – U vlasništu Seiko korporacije. Bavi se proizvodnjom pristupačnijih satova.

    Lukia: (brend) – Ženski satovi namenjeni japanskom tržištu

    Marvel: (pod-brend) – Predstavljen 1956. godine. Prvi moderni mehanizam napravljen od strane Seika. Tokom kasnih 1950-ih Marvel je bio najviša Seikova linija. Pravljeni su u verzijama sa 17, 19 i 21 rubinom, a u proizvodnji su ostali do 1959. godine. Cene Marvel modela iznosila je 4,500 jena, što je većina Japanaca mogla priuštiti.

    Seiko rečnik pojmova-marvel.jpg

    Navigator Timer: (linija satova) – Modeli koji su imali dodatnu kazaljku, koja je prikazivala vreme na 24h GMT skali, tako da je bilo moguće pratiti vreme u dve vremenske zone.

    Seiko rečnik pojmova-navigatortimer.jpg

    Premier: (pod-brend) – Srednja klasa Seiko satova, namenjan internacionalnom tržištu. Sastoji se od automatskih, kvarcnih i Kinetic satova klasičnijeg izgleda.

    Presmatic: (pod-brend) – Automatski satovi višeg segmenta. U njima su se nalazili mehanizmi 5106 i 5146. Postojala je i mogućnost brze promene datuma, pritiskom na centar krunice.

    Seiko rečnik pojmova-presmatic.jpg

    Prospex: (pod-brend) – Linija satova namenjenih japanskom tržištu. Prilagođeni profesionalnim zahtevima (ronilačk satovi, pilotski i drugi). Kompletan tekst o Seiko Prospex satovima.

    Pulsar: (brend) – Brend koji je tokom 1970-ih bio u vlasništvu kompanije Hamilton. Nekoliko puta je promenio vlasništvo, da bi 1979. došao u ruke Seika. Pulsar satovi su cenovno pozicionirani između Seiko i Lorus satova i prodaju se u velikom broju država. Mnogi Pulsar satovi koriste Seiko kvarcni mehanizam sa oznakom H023, kao i hronograf mehanizme. Odnedavno Pulsar je počeo da koristi i Seiko 7s26 u svojim ronilačkim modelima.

    R-SUS: (pod-brend) – Jeftiniji kvarcni satovi namenjeni japanskom tržištu. Karakterišu ih kućišta većih dimenzija i mladalački izgled. R-SUS je skraćenica za Radical – Simple + U(i) + Strong.

    Seiko rečnik pojmova-r-sus.jpg

    Rainbow: (brend) – ženski satovi

    Rivoli: (brend)

    Ruse: (brend)

    S-Wave: (pod-brend) – Jeftiniji satovi sa kvarcnim i 7s26 automatskim mehanizmima, namenjenim tržištu Hong Konga.

    Seahorse: (specijalna oznaka) – Muški satovi sa ručnim navijanjem iz 1960-ih, otporni na vodu.

    Seiko rečnik pojmova-seahorse.jpg

    Sealion: (specijalna oznaka)

    Seiko: (brend) – Najstariji brend u vlasništvu Seiko korporacije. Prvenstveno se bavi proizvodnjom ručnih satova, ali pravi i dijapazon drugih proizvoda.

    Seiko 5: (pod-brend) – Seikova uvodna linija automatskih satova. Broj 5 simboliše pet karaktersitika sata. 1. Diaxlex (nesalomiva glavna opruga), 2. Diashock (sistem zaštite od udaraca), 3. Automatsko navijanje, 4. Indikacija dana i datuma i 5. Otpornost na vodu.

    Seiko 5 Sports: (pod-brend) – Isto što i Seiko 5, ipak koristi se kod satova namenjenih aktivnijim korisnicima, ali ne podrazumeva profesionalnu upotrebu. Seiko kod primene ova dva naziva nije bio striktan, tako da se kod istih modela mogu naći obe oznake (Seiko 5 i Seiko 5 Sports).

    Seiko Clock Inc: Deo u sastavu Seiko korporacije, specijalizovan za proizvodnju zidnih i stonih satova i kuhinjskih tajmera, pod brendovima kao što su Seiko, Decor Seiko, Seiko Emblem, Seiko Premium.

    Seiko Credor: (pod-brend i brend) – Tokom 1980-ih Credor je bio pod-brend vrhunskih kvarcnih satova. Kasnih 1990-ih uveden je kao samostalan brend mehaničkih satova. Radi se o ekskluzivnim satovima najvišeg segmenta.

    Seiko Epson korporacija: - Osnovana 1942. godine, kao proizvođač delova za satove. I danas se kompanija bavi proizvodnjom satnih mehanizama, ali i proizvodnjom štampača, skenera i ostale računarske tehnike.

    Seiko holding korporacija: Japanska kompanija u čijem su vlasništvu sve ostale Seiko kompanije. Osnovana je od strane Kintaro Hattori-ja, 1881. godine, kao prodavnica nakita u Tokiju. 1882. godine kompanija je započela proizvodnju satova pod imenom Seikosha, a pod imenom Seiko 1924. godine.

    Seiko Instruments Inc (SII): Jedna od tri ključne kompanije u okviru Seiko grupacije. Osnovana je 1937. godine, kao druga radionica za proizvodnju Seiko satova. Kompanija se sada bavi proizvodnjom složenih elektronskih komponenti.

    Seiko Time Systems Inc: Nalazi se u sastavu Seiko korporacije i bavi se proizvodnjom specifičnih satova (satova na zgradama, spomenicima, kao i opremom za merenje vremena u sportovima).

    Seiko Watch korporacija: Specijalizovana je za planiranje i marketing u vezi sa proizvodnjom satova. Dakle uopšte se ne bavi proizvodnjom satova.

    Seikomatic: (pod-brend) – Prva svetski reklamirana linija Seiko automatskih satova. Seikomatic uveden je 1960. godine sa kalibrom 603 koji je imao 17, 20 ili 30 rubina. Nakon upotrebe ovog kalibra, Seikomatic je postao glavni brend za većinu automatskih satova srednjeg cenovnog nivoa. U prodaji su se našli do kraja 1960-ih godina.

    Seiko rečnik pojmova-seikomatic.jpg

    Selfdater: (pod-brend) – Satovi iz 1960-ih sa prikazom datuma, u kojima se nalazio veći broj mehanizama. Često je ovaj naziv korišćen u kombinaciji sa ostalim pod-brendovima.

    Seiko rečnik pojmova-selfdater.jpg

    Skyliner: (pod-brend) – Linija satova različitih stilova, sa ručnim navijanjem. Ovaj pod-brend uveden je 1961. godine, sa kalibrom 402. Nalazili su se u srednjem cenovnom nivou.

    Seiko rečnik pojmova-skyliner1.jpgSeiko rečnik pojmova-skyliner2.jpg

    Special: (pod-brend) – Ovaj naziv korišćen je kod više drugih pod-brendova, kako bi se označilo brhunsko časovničarsko umeće, primenjeno prilikom izrade. Tako su postojali Grand Seiko Special, LordMatic Special, King Seiko Special i drugi. Uglavnom je mehanizam kod Special verzija bio višeg kvaliteta od regularnih verzija satova.

    Speedtimer: (pod-brend) – Pod-brend korišćen kod hronograf satova iz 1970-ih godina. Postojale su i standardne varijante, ali i Speedtimer varijante određenih modela. Glavne razlike su bile vizuelne. Speedtimer modeli su pravljeni u mnogo manjoj količini i bili su nuđeni na manjem broju tržišta. Tako su ovi modeli danas veoma cenjeni od strane kolekcionara.

    Seiko rečnik pojmova-speedtimer.jpg

    Spirit: (proizvodna linija)

    Seiko rečnik pojmova-spirit.jpg

    Spoon: (brend)

    Sportsman: (pod-brend) Pristupačniji, ručno navijani modeli, sa 7, 15 i 17 rubina. Uvedeni su početkom 1960ih, a proizvođeni su do sredine ove decenije. Cene su kretale od 3,200 jena.

    Seiko rečnik pojmova-sportsman.jpg

    Sportsmatic: (pod-brend) – Sportsmatic auto sat uveden je 1961. godine, kao jeftinija i sportski nastrojena varijanta Seikomatic modela. Proizvođeno je više modela, kao što su određeni ronilački satovi, Sportsmatic 5, Sportsmatic Deluxe i Sportsmatic 820 calendar.

    Seiko rečnik pojmova-sportsmatic.jpg

    Sportura: (pod-brend) – Kvarcni satovi srednjeg cenovnog nivoa, namenjeni internacionalnom tržištu. Karakteriše ih sportski izgled i namenjeni su nešto mlađim kupcima. Prvi put su predstavljeni 2003. godine, a u njima se nalazi veći broj mehanizama. H023, 9T82 (Kinetic hronograf), 5J32 (Kinetic), 8F56 (večiti kalendar), 7T62 (alarm i hronograf). Najskuplji modeli u Sportura liniji pripadaju SLQ seriji, sa 9T82 mehanizmom i ručno se sastavljaju u Japanu.

    Spring Drive: (proizvodna linija) – Izuzetno napredni hibridni mehanički mehanizmi. Eliminišu upotrebu zaprečnog sklopa u korist „Tri-synchro“ regulatora. Glavna opruga pokreće mikrogenerator, on stvara električnu energiju, koja zatim napaja kvarcni oscilator. Oscilator precizno reguliše rad mehanizma na osam otkucaja po sekundi. Spring Drive se do nedavno nalazio samo u Grand Seiko i Credor modelima. Poslednjih godina Spring Drive mehanizmi mogu se naći i u drugim Seiko satovima visokog segmenta.

    Super: (pod-brend) – Najviši segment seiko satova iz ranih 1950-ih godina. Postojale su verzije sa 8, 9, 10, 11, 15 i 17 rubina. Cena Super modela 1954. godine iznosila je 3,850 jena.

    Seiko rečnik pojmova-super.jpg

    SS: (pod-brend): Veruje se da je SS skraćenica od „Second Setting“, odnosno ovi modeli su imali mogućnost hakovanja sekundne kazaljke. Koristio se kalibar 6106, ređe i kalibar 560.

    Seiko rečnik pojmova-crown1.jpg

    SUS: (pod-brend) – Radi se o akronimu koji označava „Simple + U(i) + Strong“. Radi se o dijapazonu modela namenjenih mlađoj populaciji. Karakteriše ih jednostavan dizajn brojčanika, izostanak luminescentnog premaza, jednostavne linije i manje dimenzije kućišta.

    Seiko rečnik pojmova-sus.jpg

    Timesonar: (pod-brend) – Oznaka pojedinih mehaničkih hronografa (7015 i 7018), kao i drugih satova sa mehanizmom 2205, koji imaju providnu poleđinu kućišta, ili deo brojčanika.

    Seiko rečnik pojmova-timesonar.jpg

    Tsunami wave logo: (specijalna oznaka) - Radi se o oznaci na poleđini kućišta, kojom se onzačava vodootpornost sata. Pronalazi se kod ronilačkih satova.

    Vanac: (pod-brend) – Specifično dizajnirani modeli iz 1970-ih godina.

    Seiko rečnik pojmova-vanac.jpg

    VFA (Very Fine Adjusted): (specijalna oznaka) – Sreće se kod Grand Seiko modela.

    Vivace: (brend) – Kolekcija ženskih satova za internacionalno tržište.

    Weekdater: (pod-brend) – Satovi iz 1960-ih godina sa komplikacijom dana/datuma. Ovaj naziv korišćen je u kombinaciji sa ostalim pod-brendovima.

    Seiko rečnik pojmova-weekdater.jpg

    Wired: (brend)

    Wired XYZ: (pod-brend) – Koristi se kod određenih modela u Wired liniji. Prvi Wired XYZ predstavljen je 2004. godine. Radi se najčešće o ograničenim serijama satova.

    Seiko rečnik pojmova-wiredxyz.jpg

    World Time ili World Timer: (specijalna oznaka) – U osnovi isto što i Navigator Timer. Razlika je u tome što su satni markeri na GMT prstenu zamenjeni imenima velikih gradova koji se nalaze u datoj vremenskoj zoni.
    Seiko rečnik pojmova-worldtimer.jpg

    Lista na engleskom i fotografije

  2. #2
    Stariji član
    Član od
    2.10.2011.
    Poruke
    659
    Lajkovi
    2390
    Reputacioni uticaj
    69

    Određen forumom Re: Seiko rečnik pojmova

    Krstin, hvala na odličnom pregledu Seiko brendova kroz vreme, veoma edukativno.

  3. #3
    Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
    Član od
    20.12.2008.
    Lokacija
    SRBIJA.Beograd
    Poruke
    9.492
    Lajkovi
    36956
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    159

    Određen forumom Re: Seiko rečnik pojmova

    Kristin,hvala na ovim korisnim informacijama

    next year at this time I'll be a millionaire




  4. #4
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Seiko rečnik pojmova

    Odličan tekst !

  5. #5
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Seiko rečnik pojmova

    Hvala i svaka čast
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  6. #6
    Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
    Član od
    20.12.2008.
    Lokacija
    SRBIJA.Beograd
    Poruke
    9.492
    Lajkovi
    36956
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    159

    Određen forumom Re: Seiko rečnik pojmova

    Tj Krstin )

    next year at this time I'll be a millionaire




  7. #7
    Stariji član Avatar korisnika Misic M.
    Član od
    23.12.2011.
    Lokacija
    Niš
    Poruke
    1.016
    Lajkovi
    5050
    Reputacioni uticaj
    150

    Određen forumom Re: Seiko rečnik pojmova

    Lepo, za svakog ko voli Seiko!
    Samo bih dodao "Anantu" nešto najviše i najbolje pored "Grand Seika"! Iste, ili slične mehanizme možete pronaći i u jednim, i u drugim modelima. Spring Drive mehanizmi se ugrađuju samo u ove dve vrste Seika.
    Ananta - što na japanskom znači, nedostižno, nedodirljivo... savršen dizajn, malo odtupa od klasike, kućište ima ivice koje podsećaju na Katanu, lepa metalna ili kožna narukvica... Prelepo!!! Poz.
    SEIKO Ananta
    vladas, anbeast, VLADAN P and 2 others like this.
    Mišić M.

  8. #8
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Seiko rečnik pojmova

    Spring drive 5r66 se ugrađuje i u Prospex Marinemaster 600m.
    Ovdje fali i Velatura.
    Sprotura i Velatura imaju LE seriju sa 8r28 hronografom.
    Moram reći da za pojedine pojmove nisam nikad čuo!
    Sve u svemu odličan tekst - dankhe krstin!
    anbeast and VLADAN P like this.

  9. #9
    Član
    Član od
    16.1.2011.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    452
    Lajkovi
    1595
    Reputacioni uticaj
    26

    Određen forumom Re: Seiko rečnik pojmova

    Hvala i od mene, hvale vredan trud.

  10. #10
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.629
    Lajkovi
    18042
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Seiko rečnik pojmova

    Bravo.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Bernerov rečnik horoloških pojmova
    By Vladan Stevanovic in forum Opšti forum
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 14.3.2010., 1:05

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •