možda si upravu, kako mi preporučuješ poliranje, da ga odnesem kod časovničara na poliranje ili da sam pokušam? koja pasta?
Printable View
možda si upravu, kako mi preporučuješ poliranje, da ga odnesem kod časovničara na poliranje ili da sam pokušam? koja pasta?
E'o buraz, pretresi malo ovu temu, posto svako ima neki svoj fazon. Naci ces razlicite odgovore, pa sta ti se svidi.
http://www.svetsatova.com/forum/f108...l#.VIs_sntW_uQ
Bezbroj uputstava imas i na "watchuseek" forumu.
Ja ove svoje sa celicnim narukvicama nikada jos nisam polirao, ali znam da je moj stari nosio svoje satove zlatarima na Carsiji... jednom je bio zadovoljan, a drugi put je ovaj mahnuo k'o ni sebi ni svom. Bolje bih ga ja kuhinjskom krpom ispolirao.
Koje ti posjedujes satove, imas li vintage satove i sl: Izvinjavam se, ako nisma previše upučen u predhodne postove?
Ma pusti ti arch_m-a, ima taj satova ali ih krije k'o zmija noge :flapper:
Ma kakav ja... jedan budilnik, plastikaner, i onaj ugradjeni, na rerni, i to je to... :laugh: :flapper:
Sad bez zezanja, ja stainless steel imam samo na Omegama i ni na cemu drugom (prije toga imao na Longines Hc-u i Fortisu, ali, kratko, oba su, nazalost, otisla), ali sve su to bili novi satovi, nisam ih nikada polirao. Sve ostalo mi je na koznim kaisevima. Inace kozne najvise volim.
E sad sto se poliranja tice, tu sam, a vidim i ostali koriste isto, upotrebljavao Cape Cod krpice, mozes ih naci na ebay-u.
A za brusene dijelove, vec nekoliko forumasa je predlozilo onaj grublji dio kuhinjske spuzve.
ok archy, koju pastu za poliranje da uzmem, koja je najoptimalnija.. Mogu li na čarsiji negdje naci pastu za srebro ili nesto tako slično?
Ove Cape Cod krpice su vec natopljene u sredstvo za poliranje. Tu ne moras nista dodavati. Probaj to naci, ima ih svuda online. A za staklo, tu je Polywatch, rastura kako dobro ispolira staklo, mada to raja radi i sa pastom za zube.
arch_m. sunđer ili kuhinjska spužvica ne može polirati čelik, čeličnu narukvicu treba oprati u ultrazvuku od nečistoće i strojno ispolirati
Ja nisam nikada probao. Govorim mu generalno za satove, ne za narukvicu, jer s narukvicama nemam nikakvog iskustva, dakle, za poliranje kucista, poliranih i brusenih dijelova, evo i za staklo... ali, da budem iskren, sam sam samo Cape Cod i Polywatch koristio.
Zato sam predlozio zlatare jer mi je i stari znao njima dati sat na poliranje. A cime oni race narukvice, to ces ti mnogo bolje znati.
I nema poliranja stakla, možda optičari nekim strojem. samo možeš vruhnski ispolirati plexi
Ma naravno, na plexi i mislim.
Pleksi, u narodu poznat kao staklo :D
ok prijatelji, hvala na savjetu, nabavit cu cape cod krpice, a za staklo mi svakako ne treba ništa.. obično ukoliko je to moguče, platim da mi se ugradi novo staklo.. nekako volim da je staklo savršeno bez ikakvih vidljivih linijica
Problem je sto se ono vrlo lako grebe, nije kao safirno, *ebiga, pa sam ja za svaki slucaj sebi nabavio taj Polywatch, stvarno super polira.
sunđer igra kod mekših materijala recimo mesing
Probao ja jedanput sa sundjerom.....po meni on samo dobro "zasjaji" deo koji poliras i tako pokrije sitne manje abrazije.....ali o pravom poliranju.....tu pomaze strojno, masinsko...
Ili ja nisam dobro pritisnuo ( kada sam nezan) :lol:
nokru, prelistaj malo temu koju je postavio arch_m, vise clanova je imalo dobrih iskustava sa sundjerom za sudove.
Njime su uspevali da izvuku mat povrsinu.
Inace za sjajne povrsine i od mene preporuka za cape cod krpice, odlicne su.
Gledaj što radi sunđer sa praškom za suđe i pepelom "lugom" od drva 130 godina stara šetalica polirana pred dva mjeseca
Prilog 103066 Prilog 103067 Prilog 103068 Prilog 103069Prilog 103070
pažljivo pročitam doslovno sve, ali ti tvrdim da sunđer ne može oprati niti suđe, bež ćelične žice i na čeliku ostavlja trag čistoće
za poliranje je vrlo dobar filc Prilog 103071 Prilog 103071 Prilog 103072
a razno razne otičarske ili zlatarske krpice su za finiš skidanje masnoće ruku, tragova filca, dlačica i prašine
sunđer je za čelik pušiona i pitaj bilo koga od časovničara koje poznaješ ako ti ne odgovore isto kllanjam se do zemlje
Nema sta da pitam bilo koga, slike i rezultati su dovoljni sami za sebe.
Sundjer nije idealna stvar, ali u nekim slucajevima pomaze.
Nokru- zlatarske i optičarske krpice nemaju nikakve veze osim na prvi pogled sa 2m razdaljine.
Zlatarskom krpom za 30min možeš matiranu površinu dovesti do viiiisokog sjaja. Nemože se prati i praktično je za jednu upotrebu.
@ rus, Ja osobno ću zaključat ovu temu, a 10000 članova neka prosude sami, ne može se matirati jedan dio čelične narukvice
ili dijelovi kućišta bez stroja za poliranje sa regulacijom brzine i snage i barem dvije (gruba, fina) uz dodatak razno raznih polir pasti
@nokru, slazem se, ne vredi da raspravljamo dalje oko toga.
Na svakome je da sam odluci sta mu je ciniti.
Ljudi, ne znam šta mi je, ali sam se pravo "navukao" na lijepe petarde.. evo danas sam nabavio meni jako lijep i ocuvan primjerak.. Molio bih poznavaoce da mi kazu na osnovu broja koje je godine ovaj model proizveden? Bas sam sretan..
http://i59.tinypic.com/iwsox5.jpg
http://i58.tinypic.com/1jp4d4.jpg
http://i61.tinypic.com/w15wtc.jpg
http://i57.tinypic.com/25ztlap.jpg
Prema serijskom broju sat je ili iz juna 1983. ili iz juna 1993. godine.
Čestitke na ulovu.
ok, a da li je moguce da je iz 2003 godine, jer mi je malo cudno sto je ovako ocuvan...
Tesko da je iz 2003. Da jeste, verovatno bi imao 7S mehanizam.
Evo sta Seiko kaze za moju peticu koja je iz 90. godine.
"your watch (Case no. 7009-3170) was produced from 1988 to 1996."
Po oznaci kucista 3070, tvoja bi trebala da je starija tako da bi pre mogla da bude 83. godiste.
meni je draze da je starija, ali opet kazem, sumljivo mi da je toliko godina stara a ovako ocuvana...
Čitajući forum naučio sam da pravi ljubitelj satova mora imati Seiko 5 u svojoj kolekciji :D.
Molio bi da mi pomognete oko nedoumice, pošto bi i ja da nabavim sebi jedan od ovih legendarnih modela.
Najviše mi se dopada Seiko SNK809K2 , ali se plašim da mi je mali :flapper:, mada ga nisam video uživo.
Listajući oglase naišao sam na ovaj model koji mi se izuzetno dopao
Nakit, satovi i dragocenosti : Seiko 5 automatic (6309-7320) - ID 18590054 - Kupujem Prodajem ,
ali mi se ne dopada metalna narukvica, više volim kožne ili Nato.
I ovaj mi se sviđa Nakit, satovi i dragocenosti : SEIKO automatic 6309 - ID 18560413 - Kupujem Prodajem,
(mada bi pre tamne boje sa gornjeg linka samo da može da se zameni narukvica),
može li sa slika vaše stručno oko da proceni valja li sat ili ne, da uopšte zovem lika ili ne?
Hvala :congrats: .
Po mom mišljenju Petica koja nije na čeličnoj narukvici nije Petica. U svakom slučaju, to je najmanji problem, lako ćeš je skinuti i staviti neku po volji(mada ja ne bih), a čeličnu ostaviti u fioci.
Neznalice, oba navedena sata izgledaju dobro....prvi mi je lepsi ali samo jedna fotka okacena, zatrazi od prodavca jos fotki da ti posalje.....
Onaj drugi prodavac je poznat na sajtu kp, ima dobre ocene i bavi se pre i prodajom satova.
Meni licno isto prvi sat deluje lepse,ali ja volim tamne cifere pa.....
A za kais, ma ne sekiraj se, lako skines tu metalnu i stavis sta god se tebi vise svidja......a uvek dobro imati original metalnu narukvicu.
Hvala na odgovorima, poslao sam upit prodavcima, videću šta će odgovoriti.
Što se narukvice metalne tiče (nism znao da može da se zameni), prihvatam da treba da bude orginalna,
ali ja bi voleo da kombinujem old school izgled Seika5 sa modernom narukvicom :dirol: .
Narukvica moje 5 izgledala je kao da je pravio diletant. Sada je nanjemu kozna.
Sense možeš da nazoveš pa da ti donesu sat koji ti interesuje u prodavnicu. Imaju u ponudi i većeg brata sata koji ti se sviđa Seiko SNZG15K1. Možeš da tražiš da ti donesu oba, probaš i vidiš kako ti koji odgovara.
Sa druge strane da li je neko video peticu sa ovakvim ciferom?
Prilog 105121
Loša je fotka ali me je zainteresovao, a nisam uspeo da pronađem takav na netu da vidim o čemu se radi.
Taj Seiko je sa KP, ako se ne varam. Traži od prodavca mnogo bolje fotke prednje i zadnje strane. Ovako se može samo nagađati.
Jeste sa KP. Međutim prodavac iz raznih egzotičnih, u najmanju ruku, razloga ne može da pošalje bolje fotke. Tako da kupovina ne dolazi u obzir.
To ne menja činjenicu, doduše, da nigde nisam vide sličan cifer na petici, pa rekoh da vidim da li neko na forumu zna o kojem modelu je reč.
Ovo je petica sa ebay-a koja ima, ovako na oko, vrlo sličan brojčanik kao ona sa KP. Opet kažem bez boljih fotki sve je to mačka u džaku.
Prilog 105474
Vintage Mens Seiko Mod 6309 17J Auto Watch Stainless Lumed Dial Day Date | eBay
Hvala Sky, svaka čast, ja nisam uspeo da ga pronađem.
Ima par razlika ali to je to, našao sam i malo bolje slike sada:
Izgleda da je bilo više modela sa istim ciferom (904L T): 6309-9049, 6309-8110 (na prve dve fotke).
Prilog 105479 Prilog 105480 Prilog 105481
Ovaj sa KP je, rekao bih, kao treća varijanta za koju nisam uspeo da nađem model ali nebitno, radoznalost je zadovoljena.
Znao sam da na forumu neko zna ko zna, hvala još jednom.
Mislim da je u pitanju Seiko 6309-8220 zbog crnog prozora "dan-datum"...
Prilog 105482
Uglavnom, u nedostatku kvalitetnijih slika uzaludno lupamo glavu...
Dobar nato, da ne poveruje čovek da toliko šarena narukvica može dobro da se uklopi.