Prikaz rezultata 1 do 8 od ukupno 8
Like Tree30Likes
 • 20 Post By fotopetar
 • 1 Post By batica
 • 1 Post By RUS
 • 4 Post By Neša
 • 2 Post By fotopetar
 • 1 Post By DrAgod
 • 1 Post By zma

tema: Sat Ive Lole Ribara

 1. #1
  Stariji član Avatar korisnika fotopetar
  Član od
  5.2.2012.
  Lokacija
  Brač-Bjelovar(Hrvatska)
  Poruke
  1.097
  Lajkovi
  3284
  Blogovi
  6
  Reputacioni uticaj
  302

  Određen forumom Sat Ive Lole Ribara

  U nastavku ću da kopiram s Wikipedije povijest Ive Lole Ribara:

  Ivo Lola Ribar (Zagreb, 23. travnja 1916. - Glamočko polje, 27. studenoga 1943.), jugoslavenski i hrvatski političar, partizanski dužnosnik, narodni heroj Jugoslavije. Stariji je sin političara Ivana Ribara. Kao član CK KPJ i Vrhovnog štaba sudjelovao je u organiziranju partizanskoga pokreta. Bio je jedan od najbližih suradnika Josipa Broza, a u listopadu 1943. godine bio je određen za šefa vojne misije VŠ NOV i POJ pri Savezničkoj komandi za Srednji istok ali je poginuo prilikom napada njemačkoga zrakoplova na partizanski zrakoplov, na uzletištu, netom prije polijetanja zrakoplova za Kairo.
  Životopis

  Rođen je u Zagrebu gdje provodi prve godine djetinjstva, osnovnu školu pohađao je u Karlovcu i nastavio u Beogradu, a gimnaziju je završio u Beogradu. Jedno vrijeme nakon Prvoga svjetskoga rata živio je i u Đakovu,[2] o čemu svjedoči i spomen-ploča u Ulici Ante Starčevića. Studirao je Pravni fakultet u Beogradu i političku ekonomiju u Ženevi. Za vrijeme studija pristupio je komunističkoj omladini te 1937. godine vodi omladinsku komisiju CK KPJ, a od 1937. je i tajnik CK SKOJ-a i na toj dužnosti ostat će sve do svoje smrti.

  Političko djelovanje  Rodna kuća Ive Lole Ribara u Zagrebu.


  Kao odličan učenik, u višim je razredima gimnazije pokazao posebnu zainteresiranost za društvene znanosti, za političku ekonomiju i politologiju čiji je praktični građanski oblik provjeravao u političkom životu Kraljevine Jugoslavije. U traganju za idejnom orijentacijom, Lolu ne zadovoljavaju nastavni planovi i programi tadašnje beogradske gimnazije. Sam proučava klasike idealističke i materijalističke filozofske škole: Nietzschea, Voltairea, Hegela — kako bi se idejno opredijelio za Marxa i Lenjina. Bila je to idejna evolucija slobodarski nastrojenoga mladića, koji, mada iz situirane i ugledne građanske obitelji (otac Ivan jedno vrijeme bio je predsjednikom Ustavotvorne skupštine Kraljevine Jugoslavije), kroz paralelni studij klasika marksizma i prakse građanske politike, racionalistički prihvaća ideju socijalizma kao svoj pogled na svijet, a program avangarde radničke klase kao svoj životni cilj. Početkom školske 1934./35. godine, Lola je stigao u Pariz studirati političke znanosti, ali poslije atentata na jugoslavenskoga kralja Aleksandra I. Karađorđevića (po savjetu Svetozara Pribićevića) napušta Francusku. Odlazi u Ženevu, gdje uči metodiku znanstvenoga rada, studira političku ekonomiju, proučava marksističku literaturu do koje u zemlji nije mogao doći, a zatim se, iste jeseni, upisuje na Pravni fakultet u Beogradu.

  U to vrijeme se na Beogradskom sveučilištu Komunistička partija i SKOJ javljaju kao važan čimbenik političkog života studenata, i političke akcije lijevo orijentirane mladeži u borbi za autonomiju sveučilišta i za demokratska prava južnoslavenskih naroda nailaze na sve širi odjek i podršku i van granica Jugoslavije. 1935. godine primljen je u SKOJ i izabran za člana Akcionoga odbora stručnih studentskih udruženja, a 1936. godine primljen je u KPJ. U vrijeme kad su fašističke države od verbalnih prijetnji svjetskom miru prešle i na ratne pohode (Etiopija) te otvorene oružane intervencije u Španjolskoj Lola je bio gotovo redoviti predstavnik jugoslavenske omladine (SKOJ-a) na svim značajnijim svjetskim kongresima mladih (Ženeva, Bruxelles, Pariz) i svojim je načelima i ugledom znatno utjecao da već afirmiran pokret mladih u Jugoslaviji dobije i međunarodno priznanje, koje se ogledalo u činjenici što su jugoslavenski prijedlozi rezolucija usvajani kao službeni dokumenti tih skupova. Kad je Josip Broz 1937. godine, postao generalni tajnik KPJ, postavlja Lolu Ribara na čelo Centralne izvršne komisije pri Centralnom komitetu KPJ (koja će prerasti u Centralni komitet SKOJ-a), i povjerava mu oživljavanje svojih ideja o omladinskom pokretu. Prema tim idejama, trebalo je SKOJ, poslije krize u koju je zapao 1936. godine, iz osnova reorganizirati i pretvoriti ga u glavnu pokretačku snagu svejugoslavenskog pokreta mladih. Lola je postao jedan od najbližih Brozovih suradnika. Najveća je njegova zasluga što je SKOJ od idejno-pacifističkog pokreta često vrlo nerealnih zahtjeva postao glavna antifašistička snaga mladih u Kraljevini Jugoslaviji. Najjača mjesna organizacija u to vrijeme bila je zagrebačka organizavija SKOJ-a.

  Osim toga Lola je bio i organizator omladinskih akcija i studentskih štrajkova, pokretač i urednik omladinskih listova i novina ("Student", "Mladost"), suradnik stranačkih organa ("Proleter"), pisac letaka, proglasa, tekstova te i pored političkoga angažmana student. Godine 1939. diplomirao je, a 1940. upisao se na Filozofski fakultet Beogradskoga univerziteta. Uoči Drugoga svjetskog rata, kurs Centralnoga komiteta KPJ na pripreme za obranu zemlje provodi se među omladinom po Lolinim uputama u svim krajevima Jugoslavije, i posebna se pozornost posvećuje učvršćivanju suradnje i usklađivanju akcija studentske mladeži svih jugoslavenskih sveučilišta. SKOJ, koji je poslije Prvoga svjetskog rata izložen stalnim udarcima često dolazio na periferiju političkih tijekova (slučaj pogibije 7 sekretara SKOJ-a), sada je najvažniji čimbenik u okupljanju mladih političkih snaga u Kraljevini Jugoslaviji, i prvi put u svojoj povijesti broji više od 10.000 aktivnih članova. Krajem prosinca 1939. godine, zbog komunističke djelatnosti, uhićen je i od siječnja do travnja 1940. godine interniran u bilećkom koncentracijskom logoru. Poslije izlaska iz Bileće Lola, prema Brozovim uputama, organizira VI. zemaljsku konferenciju SKOJ-a. Na toj je konferenciji ponovno izabran za tajnika Centralnog komiteta SKOJ-a, kao i za delegata na V. zemaljskoj konferenciji KPJ, na kojoj će biti izabran i za člana Centralnoga komiteta KPJ. Lolin izvještaj na V. zemaljskoj konferenciji ("KPJ i pitanje rada među omladinom"), kao i rezolucija VI. zemaljske konferencije SKOJ-a kojoj je on idejni tvorac, bili su rezime cjelokupnog prijeđenog puta same organizacije i posljednji poziv članovima za pripreme za predstojeće događaje.

  Drugi svjetski rat


  Poslije sloma i kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, sudjeluje u svibnju 1941. godine, u Zagrebu, na Savjetovanju KPJ-a kada je donijeta odlukao pripremama za oružani ustanak.[1] Rukovodi sastankom Centralnoga komiteta SKOJ-a krajem lipnja u Beogradu, a bio je i jedan od šestorice članova CK KPJ koji su nakon povijesne sjednice 4. srpnja 1941. godine u Beogradu narodima Jugoslavije uputili poziv na oružanu borbu i ustanak. U srpnju i kolovozu 1941. godine Lola neposredno rukovodi akcijama skojevaca u okupiranom Beogradu a u rujnu iste godine prešao je na slobodnu teritoriju, u Užice. Iste godine, 26. rujna, sudjeluje na vojnom savjetovanju u Stolicama, gdje je, između ostaloga, odlučeno da se u svim krajevima Jugoslavije formiraju štabovi (stožeri) partizanske borbe, a Glavni štab preimenovan je u Vrhovni štab. Jedan od članova Vrhovnog štaba bio je i Lola. Zbog uspješnijeg organiziranja narodnooslobodilačkog pokreta putuje po svim krajevima okupirane Jugoslavije. Kao osobni izaslanik Tita, na specijalnim misijama nekoliko puta odlazi i u okupirani Zagreb, gdje sa Edvardom Kardeljom radi na organiziranju NOP-a u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji.
  I pored svih tih obveza koje mu je nametalo članstvo u CK KPJ i Vrhovnom štabu, Lola i sada najviše vremena posvećuje radu sa mladima. On je pokretač i glavni urednik Omladinske borbe i istodobno član uredničkoga kolegija partizanskih novina Borbe. Ovi listovi izlaze već 1941. godine u oslobođenom Užicu. Titovoj zamisli o stvaranju široke platforme na kojoj bi se u narodnooslobodilačkom pokretu okupili svi projugoslavenski i antifašistički raspoloženi mladi ljudi, Lola daje i organizacijski temelj. Od prvih narodnooslobodilačkih saveza omladine, koji su u različitim krajevima zemlje dobijali različite nazive, stvara se, krajem 1942. godine, na I. zasjedanju AVNOJ-a u Bihaću, masovni jedinstveni Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije (USAOJ). Kroz USAOJ je stotine tisuća mladih pristupilo narodnooslobodilačkom pokretu, i time je Lolina zasluga u širenju narodnooslobodilačke borbe. U ljeto 1943. godine boravio je u Splitu uoči i za vrijeme talijanske kapitulacije gdje je pregovarao o predaji divizije Bergamo.

  Pogibija


  U trenutku kada se spremao poletjeti zrakoplovom u Kairo, kao prvi izvanredni i opunomoćeni predstavnik Vrhovnog štaba i Tita, odnosno nove Jugoslavije, poginuo je na Glamočkome polju, pogođen bombom iz neprijateljskog aviona neposredno prije polijetanja, 27. studenoga 1943. godine. Poslije pogibije sahranjen je na Glamočkome polju a 27. ožujka 1948. godine njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Grobnicu narodnih heroja ispod Kalemegdanske tvrđave u Beogradu. Na Glamočkome polju sagrađen mu je memorijalni muzej koji je danas u zapuštenom stanju.

  Obitelj


  Čitava Lolina obitelj sudjelovala je u narodnooslobodilačkoj borbi. Otac Ivan je bio predsjednik AVNOJ-a a mlađi brat Jurica poginuo je u listopadu 1943. godine kod Kolašina. Majka Tonica ubijena je u srpnju 1944. godine u srijemskom selu Kupinovu a sestra po majci Božena i djevojka Sloboda bile su zatvorene u logoru na Banjici u Beogradu.

  Spomen  • Narodnim herojem Jugoslavije proglašen je 18. studenoga 1944. godine.
  • Karlovačka tvornica Lola Ribar d.d., proizvođač sanitetskoga materijala i proizvoda od pamuka, nosi njegovo ime od 1946. godine.
  • Spomenici su mu podizani i biste postavljane a škole, tvornice i ulice dobijale su imena po njemu diljem bivše Jugoslavije.


  Bilješke


  Majka mu je dala nadimak Lolo.
  "Mladi Ribar, kome je majka Tonica (Antonija) nakon završetka prvog svjetskog rata, kad su živjeli u Đakovu, dala nadimak Lolo (a ne Lola), kao mladić u to doba postaje zapaženi akter jugoslavenskog komunističkog pokreta."

  Nadam se da vas ne ljuti što vas opterećujem s poviješću ali uz ovaj sat povijest vlasnika je dio vrijednosti ovog sata.Sat je dobio u Kraljevini za svoje zasluge,i po priči sat je ovaj bio na njegovoj ruci prilikom pogibije.On je sada u vlasništvu njegove obitelji.

  Nadam se da vam se sviđa priča o ovome satu,kao i o njegovom vlasniku.Priču o satu kao i sam sat dobio sam od prijatelja ove obitelji koji se raspitivao o povijesti sata kao i o vlasniku.  Sat Ive Lole Ribara-01.jpgSat Ive Lole Ribara-02.jpgSat Ive Lole Ribara-03.jpg

  Sat Ive Lole Ribara-04.jpgSat Ive Lole Ribara-05.jpgSat Ive Lole Ribara-06.jpg
  Shmizla, RUS, jagos and 17 others like this.

 2. #2
  Banned
  Član od
  25.1.2013.
  Poruke
  25
  Lajkovi
  70
  Reputacioni uticaj
  0

  Određen forumom Re: Sat Ive Lole Ribara

  Bas lep sat sa odlicnom istorijom I vlasnikom iza sebe,steta samo sto cifer nije bolje sacuvan. Znas li koje je marke sat ? Cak je vlasnika sata I Korni grupa opevala Korni grupa-Ivo Lola - YouTube
  fotopetar likes this.

 3. #3
  RUS
  RUS je offline
  Moderator Avatar korisnika RUS
  Član od
  17.4.2009.
  Lokacija
  PA
  Poruke
  12.495
  Lajkovi
  43550
  Reputacioni uticaj
  577

  Određen forumom Re: Sat Ive Lole Ribara

  ^Zenith
  fotopetar likes this.
  "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

 4. #4
  Stariji član Avatar korisnika fotopetar
  Član od
  5.2.2012.
  Lokacija
  Brač-Bjelovar(Hrvatska)
  Poruke
  1.097
  Lajkovi
  3284
  Blogovi
  6
  Reputacioni uticaj
  302

  Određen forumom Re: Sat Ive Lole Ribara

  Pa da nisam napomenuo da je sat marke Zenith s kućištem od 14 karatnog zlata.
  Doista šteta cifera al mislim da i usprkos tome sat je doista vrijedan s obzirom na svoju povijest.

 5. #5
  Moderator Avatar korisnika Neša
  Član od
  21.1.2011.
  Lokacija
  Novi Beograd
  Poruke
  6.327
  Lajkovi
  13230
  Blogovi
  9
  Reputacioni uticaj
  602

  Određen forumom Re: Sat Ive Lole Ribara

  Uživanje je čitati ovakve tekstove o satovima koji imaju neku svoju priču, tj. istoriju. Nadam se da će ovaj odličan tekst podstaći sve nas koji učestvujemo na forumu da napišemo nešto slično i sačuvamo neke satove i njihove vlasnike od zaborava.
  RUS, fotopetar, Zagor and 1 others like this.
  Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

 6. #6
  Stariji član Avatar korisnika fotopetar
  Član od
  5.2.2012.
  Lokacija
  Brač-Bjelovar(Hrvatska)
  Poruke
  1.097
  Lajkovi
  3284
  Blogovi
  6
  Reputacioni uticaj
  302

  Određen forumom Re: Sat Ive Lole Ribara

  Citat Neša kaže: Pregled poruke
  Uživanje je čitati ovakve tekstove o satovima koji imaju neku svoju priču, tj. istoriju. Nadam se da će ovaj odličan tekst podstaći sve nas koji učestvujemo na forumu da napišemo nešto slično i sačuvamo neke satove i njihove vlasnike od zaborava.
  Slažem se kolega!Bilo bi lijepo da svi koji imaju il znaju za neki sat koji je pripadao povijesnoj osobi i zbog tog ima traga u povijesti da ga pokaže i predstavi.Imam neke satove poput Longinesa iz kraljevine dobivenog u vojnoj akademiji.Ako dođem do imena vlasnika i podataka o njegovom životu budem i njega predstavio.
  RUS and Neša like this.

 7. #7
  Stariji član Avatar korisnika DrAgod
  Član od
  3.6.2011.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  1.227
  Lajkovi
  7892
  Blogovi
  2
  Reputacioni uticaj
  152

  Određen forumom Re: Sat Ive Lole Ribara

  Odličan članak! Svaka čast!
  fotopetar likes this.
  Being an engineer is a state of mind and therefore cannot be learned or forgotten!


 8. #8
  zma
  zma je offline
  Stariji član Avatar korisnika zma
  Član od
  21.8.2012.
  Lokacija
  Ukrajna i Srbija
  Poruke
  1.924
  Lajkovi
  18076
  Reputacioni uticaj
  114

  Određen forumom Re: Sat Ive Lole Ribara

  Petre, veliko hvala za ovakav tekst!!!!
  fotopetar likes this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •