Ovim kratkim tekstom hteo bih da zaokruzim trilogiju o Francuzima (MORTIMA,LIP,MATY), na svoje, a nadam se i vase zadovoljstvo.

MATY Besancon satovi-maty-logo.jpg


MATY Besancon satovi-mantion-zerar.jpg

Sve pocinje 1951g. u Besanconu od strane Zerarda Mantiona i njegove supruge Elien (Gerard et Elyane Mantion) kada pokrecu malu radionicu u ulici Janney. Sto zbog velicine radionice sto zbog nemanja novca prve prodaje se obavljaju putem poste. Njihov prvi katalog je sadrzao dvadesetak satova kako muskih tako i zenskih modela.

MATY Besancon satovi-maty1951.jpg MATY Besancon satovi-maty1954.jpg

Nakon 18 meseci prosiruju ponudu sa nakitom ali prvih nekoliko godina satovi su glavni proizvod, ove francuske firme. Sa sirenjem poslovanja oko nakita,

MATY Besancon satovi-maty1960.jpg MATY Besancon satovi-m1967.jpg

satovi padaju u drugi plan ali im to omugucuje da prodju kroz krizu koju izaziva kvarcna revolucija, za razliku od drugih (Mortima i LIP).

MATY Besancon satovi-m1970.jpg MATY Besancon satovi-m1976.jpg MATY Besancon satovi-m1977.jpg

2004 g. Zerar Mantion umire a grad Besancon mu se oduzio ulicom sa njegovim imenom. Treba reci da je firma Maty i dan danas 100% u vlasnistvu porodice i da zaposljava oko 800 radnika. Na celu firme je Elian a cerka Sofi je nadlezna za juvelirstvo dok je sin Fridrih osnovao muzej porodice Mantion koji prica pricu MATY-a od samog pocetka. Sto se tice proizvodnje satova ona je zapostavljena u korist nakita tako da danasnji modeli podsecaju na dalekoistocne kvarcne modele. Par starijih modela:

MATY Besancon satovi-maty-1.jpg MATY Besancon satovi-maty2.jpg

Ali ono po cemu je Maty bio poznat je jump hour model

MATY Besancon satovi-maty-jump-hour.jpg

a pisac ovih redova ponosni vlasnik jednoga od njih

MATY Besancon satovi-maty-.jpg

Aurevoir et bone nuit mes amies