Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 15
Like Tree29Likes

tema: Satovi sa kukavicom

  1. #1
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Post Satovi sa kukavicom

    Satovi sa kukavicom-satovi-sa-kukavicom.jpg

    Kod običnih ljudi, nezainteresovanih za horologiju, satovi sa kukavicom se najčešće povezuju sa Švajcarskom. O tome svedoči i nekoliko rečenica iz čuvenog filma “Treći čovek” koje nisu bile u scenariju i koje je sam Orson Vels ubacio. “Kao što momak reče, u Italiji su za 30 godina vladavine Bordžija imali rat, ubistva, krvoproliće, ali su proizveli Mikelanđela, Leonarda Da Vinčija i Renesansu. U Švajcarskoj su imali bratsku ljubav, imali su 500 godina mira i demokratije i šta je sve to proizvelo?! Sat sa kukavicom!”.


    Satovi sa kukavicom su nastali u oblasti Švarcvalda otprilike u 17. veku. Dugo se smatralo da je izumitelj sata sa kukavicom Franz Anton Ketterer, međutim Nemačko udruženje kolekcionara satova je nedavno objavilo da ne podržava tu tezu. Za sada nemamo dokaza da bilo kom majstoru pripišemo izum ove vrste satova, ali je posve sigurno da su izmišljeni i usavršavani u oblasti Švarcvalda.

    Satovi sa kukavicom-cuckoo-watches.jpg

    Proizvodnja stonih i zidnih satova je u Švarcvaldu započela polovinom 17. veka. Smatra se da su ti prvi švarcvaldski satovi kopirali, takozvani “Bohemijski stil”, međutim, vremenom su satovi i časovničari iz Crne šume sticali sve bolju i bolju reputaciju. U prvoj polovini 18. veka, za mehanizme su korišćeni zupčanici izrađeni od drveta (nem. “Holzräderuhr“). Kasnije, sa napretkom tehnologije, transmisioni zupčanici izrađivani su od mesinga. Razvijeni su mnogobrojni stilovi zidnih satova: satovi sa drvenom „pločom“, često lakiranom (nem. „Lack-Schildeuhr“), satovi sa pločom od porcelana ili mesinga (nem. „Jockele-Uhr“), potom satovi sa raznim automatskim figurama i satovi sa raznim zvučnim signalima. Međutim, stil koji je postao najpoznatiji i koji se tradicionalno proizvodi već dva veka je – sat sa kukavicom. Ti satovi sa drvenim kućištima u obliku tradicionalnih kućica, iz kojih u određenim intervalima izlazi malena ptičica i oglašava vreme čuvenim: ku–ku, ku-ku, postali su simbol regije.

    U tradicionalnom satu sa kukavicom, čuveni ku-ku zvuk proizvodi sistem koji se sastoji od meha pokretanog zupčanicima i dva drvena piska koja naizmenično proizvode različite tonove. Sat snagu crpi iz dva ili tri tega u obliku šišarki, a regulatorni mehanizam je klatno. Rezerva snage može biti jedan ili čitavih osam dana. Jedan teg obično služi kao izvor snage za pokretanje samog mehanizma sata, dok drugi obezbeđuje energiju za pokretanje automatske ptičice. Satovi koji se pored pijukanja ptičice oglašavaju i muzikom, poseduju i treći teg koji daje snagu muzičkom mehanizmu. Postoje dva specifična stila “ku-ku” satova. “Bahnhäusleuhr”- kućica pored pruge i “Jagdstück” – otprilike: “lovački stil”, koji podrazumeva bogate ručno rađene rezbarije lovačkih motiva.




    Sat sa kukavicom je vrlo važan za turizam Švarcvalda. Postoji čak i asocijacija (Verein die Schwarzwalduhr - VDS) koja radi na promociji, te na očuvanju izvornog stila i načina proizvodnje “ku-ku” satova. Ovo udruženje u tom cilju izdaje sertifikate o autentičnosti i akredituje proizvođače. Sertifikati se izdaju samo mehaničkim satovima koji su u potpunosti izrađeni od drveta (osim mehanizama, naravno), čiji su svi vitalni delovi proizvedeni u Švarcvaldu i koji zadovoljavaju stepen kvaliteta propisan od strane udruženja. Oko 90% svih proizvođača satova u regionu Švarcvalda su članovi ovog udruženja. Svaki sat proizveden na propisan način i u fabrici koja je članica udruženja, nosi pečat (nalepnicu) kvaliteta. VDS tvrdi da je u poslednjih par godina oko 300.000 sertifikovanih satova sa kukavicom pronašlo svoje kupce širom sveta. Valja napomenuti da pojedini sertifikovani proizvođači prave i kvarcne “ku-ku” satove, ali ti modeli ne smeju nositi nalepnicu VDS-a.

    Satovi i tradicija časovničarstva su odličan mamac za turiste. Posebno je turistički intrigantna kružna ruta: "Deutsche Uhrenstraße". Duga je nekih 300km, prolazi kroz 20-ak časovničarski značajnih gradova i sela i kombinuje brojne atrakcije od tradicionalne “časovničareve kuće” u Vöhrenbach-u, preko posete jednom od najvećih “ku-ku” satova na svetu, do obilaska mnogobrojnih muzeja satova i časovničarstva. Dva možda najinteresantnija muzeja su: “Muzej časovničarske industrije” u Vilingen-Šveningenu i “Nemački muzej satova” u Furtvangenu. U prvom se nalaze potpuno operativne mašine za proizvodnju satova koje posetiocima vrlo lepo pokazuju kako je izgledala proizvodnja satova početkom XX veka. Muzej u Furtvangenu pruža iscrpan opšti pogled na časovničarstvo regiona. 150 godina stara kolekcija švarcvaldskih satova koja se nalazi u ovom muzeju jedna je od najobimnijih kolekcija ovoga tipa na svetu. U okviru rute mogu se posetiti i brojni časovničari i majstori izrade satova sa kukavicom. Pored uvida u razvoj horologije na ovim prostorima, ruta pruža uživanje u i predivnoj prirodi ove oblasti.

    Deo teksta -
    Istorijat nemačkih satova - putovanje kroz vreme
    Autor: Anbeast


  2. #2
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Satovi sa kukavicom

    Mene vazda ovi ku-ku satovi asociraju na her Žiku i kliješta!
    mistrall and Zagor like this.

  3. #3
    Stariji član Avatar korisnika SHIBUMI
    Član od
    2.2.2012.
    Lokacija
    Balkan-South Ontario
    Poruke
    599
    Lajkovi
    2923
    Reputacioni uticaj
    173

    Određen forumom Re: Satovi sa kukavicom

    Let ptice kukavice iz Crne Sume te.



    Schwarzwald, Black Forest, Baden-Württemberg, Germany.



    Kada se ova ptica lutalica pojavi u šumi sve ptice pevačice se uznemire i progone je kao da znaju da će im podmetnuti svoje jaje u gnezdo. A kada to učine ptici domaćinu ona ga prihvati kao svoje, izleže i prihvati uljeza.



    Kukavica (Cuculus canorus) je ptica selica raširena po celoj Evropi, osim na Islandu gdje ne obitava. Ova neobična, kontraverzna i neomiljena ptica stanovnik je šuma, a hrani se gusenicama, naročito dlakavim, koje druge ptice ne jedu,i krupnim kukcima. Po mnogo čemu razlikuje se od ostalih ptica. Sve ptice selice lete na jug u jatima, samo se kukavica seli pojedinačno. Ne zna praviti gnezdo, niti zna ležati na jajima. Sve ptice imaju jak majcinski nagon, samo kukavica svoja jaja podmeće u gnezda drugim pticama pa tako niti hrani niti odgaja mlade.




    Svaka ptica kukavica je rodjena u zabludi. Ni jedna kukavica nikada nije videla svoju pravu majku, onu pticu koja je snela jaje iz koga se mladunce izleglo, i za “majku” smatra-pomajku, macehu, onu pticu koja je svojim telom grejala jaje iz koga se izleglo.



    Kukavičije jaje

    Kukavica se razmozava tudjim radom i tudjom zrtvom, dakle podvalom. Svoje jaje snese u gnezdo, a ako je gnezdo nezgodno položeno, snese jaje na zemlju, a zatim ga u kljunu prenosi u gnezdo. Pri tome odmah izbaci iz gnezda jedno jaje domaćina ili ga pojede kako ovaj ne bi primetio promenu. To jaje svojom bojom i velicinom uvek lici na zatecena jaja majke- surogata, tako da ptica- domacin gnezda ne primeti broj i razliku medju njima. Unošenje jajeta i izbacivanje jajeta domaćina kukavica obavi za svega sedam sekundi.



    Švarcvald je planina okupana suncem. Borove šume su crne, a vinogradi zeleni. U šali se kaže da na tom mestu časovnici, pre svega oni sa kukavicom, idu sporije od satova iz ostalih delova nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Planinski venac pokriven šumom karakteriše zdrava dobra klima.


    Večna nepoznanica



    Sve životinje obučavaju svoje mlade, ali se nameće pitanje ko nauči mladog ptića kukavice koju hranu jesti kada ono nije imalo nikakvog dodira sa svojom majkom? Ko nauči mladu kukavicu da i ona podmeće jaja? Kako nauči s kim će se pariti? Kako zna put kada dođe vrijeme selidbe budući da putuje pojedinačno? Ko je naučio prilagoditi veličinu i boju jajeta jajima domaćina? Ko je naučio pevati?
    Puno je pitanja bez odgovora.

    Ali mozda Haso zna i to.

    Sat sa kukavicom je predmet koji se pojavljuje gotovo u svim crtaćima: Popaj, Pink Panter, Stanlio i Olio...




    Tom i Džeri, Beti Bup, Pinokio… Ovaj sat deo je najčuvenije rečenice Orsona Velsa u filmu “Treći čovek”, kao sto je Shmizla vec to i napisala.
    Ovaj sat je jedini “antikvitet” koji se pojavljuje u filmu “Blade Runer”, čija je radnja smeštena u dalekoj budućnosti.






    Holivudski crtaći predstavili su svetu satove sa kukavicom kao simbol Švajcarske. Ipak, ovi zabavni pokazatelji vremena ovakvi kakvi su danas, nastali su u Nemačkoj regiji Švarcvald, poznatoj po legendarnoj Crnoj šumi, ali i idiličnim prirodnim ambijentima. Satovi sa kukavicom smatraju se idealnim suveniromi jesu, pre svih, simbol Nemačke.




    Sat sa kukavicom, kakvog danas poznajemo i volimo kao suvenir, po nekim podacima osmislio je nemački plemić Filip Hainhofer 1629. godine. Njegova ptičica bila je prva koja nije crvkutala, več je “izgovarala: Ku ku, ku ku”.










    Najjeftiniji original satovi sa kukavicama koštaju ne manje od 50 evra, dok primerci koji su u obliku alpskih kućica, sa pregrštom šarenih ukrasa, mogu koštati i oko nekoliko hiljadu evra. Istraživanje nemačkog dečijeg centra u Minhenu pokazalo je da su ovi satovi deci “najomiljenije igračke za koje im roditelji zabranjuju da se igraju njima”.

    A sada, kako je Haso pomogao Muji na tv Milioneru

    Došao Mujo na tv igru Milioner i odgovara na pitanje za milion evra, a pitanje glasi: - Koja ptica nema gnezdo: a) vrabac, b) lasta, c) kukavica? Misli Mujo, misli, pa odluči iskoristiti joker zove i zatraži Hasu. Pročita mu pitanje, a Haso nakon par sekundi ispali: - Kukavica! Mujo posluša i dobije milion evra. Sutradan Mujo pozove Hasu u kafanu da ga počasti. Kad su seli, pita Mujo Hasu:
    - Bolan, Haso, kako si znao da je baš kukavica ptica koja nema gnezdo? Haso slegne ramenima:
    - Pa hje..ga, kontam, otkud njoj gnijezdo kad živi u satu!




    Malo je poznato da su prvi satovi sa “automatskom ptičicom” postojali još u Staroj Grčkoj. Matematičar Ctesibus, koji je živeo u 2. Veku pre nove ere, napravio je sat sa vodenim mehanizmom koji je u sebi imao i figuricu sove kako zviždi. U srednjem veku, bagdadski kalif Harun Al Rašid bio jedan od najobrazovanijih ljudi svoga vremena .... voleo je da poklanja stranim kraljevima slonove, ali i male “stvarcice” koja je sa mehaničkom ptičicom najavljivala pune sate. Tokom spomenutog srednjeg veka u pojedinim evropskim gradovima pojavili su se različiti primeri časovnika sa automatizovanim figurama.





    Najveci sat na svetu sa kukavicom, upravo je tamo odakle je i potekao.

    Schonach, Schwarzwald, Black Forest, Baden-Württemberg, Germany.



    I kada se zaviri unutra...



    Pa onda jos malo blize.









    Bas kao sto to rade i na svojim lepim kucama.



    I malo poslatice iz crne sume te..



    Torta u obliku sata sa kukavicom.

    I jedna torta u obliku torte.



    Ljubitelji dobre kuhinje i finih poslastica dobro poznaju ovaj region.



    Njam, njam, mljac, mljac...





    U ovim divnim predelima i nemirni duh može da nađe mir i spokojstvo. Čist vazduh i blaga klima odlični su za odmor dozivotno.



    I na kraju, zasto je sat sa kukavicom oduvek bio tako vazan stanovnicima Crne Šume ?

    Kao sto vec znamo po satovima sa kukavicom najpoznatiji su stanovnici Schwarzwalda (Crne Šume) u Nemačkoj...U naseljima u dolinama Schwarzwalda je veći deo dana Sunce zaklonjeno strmim liticama okolnih planina-bukvalno "sviće" oko 10 ujutru a oko 4 popodne je već veče, i to u sred leta!... Pre sata sa kukavicom, ovi ljudi su morali da drže posebnu lampu tokom celog dana pored samog sata kako ne bi morali stalno da ustaju i prilaze da bi videli koliko je sati.. Najpre su to bili obični satovi sa zvonom, minijaturna verzija Gradskih Satova koji su se nalazili na crkvama i institucijama... Međutim, ljudima je jednostavno počinjala da ide na živce zvonjava svakih sat vremena, pogotovu noću, i neko se dosetio da poboljša ove satova sa zvukovima koji bi bili prijatniji ljudskom uhu... Pošto u dolinama Schwarzwalda živi dosta ptica kukavica, bilo je sasvim prirodno da osmisle sistem koji bi imitirao njihovu pesmu...







    Kuku Clock.MPG - YouTube

    Black Forest Cuckoo Clock - YouTube

    Pozz
    Poslednja ispravka: SHIBUMI (17.9.2013. u 23:16)
    Shmizla, watchmag01, RUS and 3 others like this.
    "The future is something which everyone reaches at the rate of 60 minutes an hour, whatever he does, whoever he is".

  4. #4
    Časovničar Avatar korisnika watchmag01
    Član od
    7.8.2008.
    Lokacija
    karlovac
    Poruke
    708
    Lajkovi
    750
    Reputacioni uticaj
    47

    Određen forumom Re: Satovi sa kukavicom

    Swiss Boy - YouTube
    malo ku-ku u pjesmi

    http://www.youtube.com/watch?v=ZE-giIFtOEw
    malo info o ku-ku u Njemačkoj
    Poslednja ispravka: watchmag01 (18.9.2013. u 7:57)
    CUBUS ORIENT CASIO ROMANSON SEIKO PULSAR LORUS
    MEEX KENNETH COLE MAREA POLICE

  5. #5
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    576

    Određen forumom Re: Satovi sa kukavicom

    Shmizla, Shibumi, odlicno
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  6. #6
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Satovi sa kukavicom

    Schwarzwald

    Gledam ove slike predlela koje je Shibumi postavio i mogu reći samo jedno - Prelepo! A ne bi bilo zgoreg i dodati da i torta izgleda jako ukusno.

    Pozz!

  7. #7
    Stariji član Avatar korisnika fotopetar
    Član od
    5.2.2012.
    Lokacija
    Brač-Bjelovar(Hrvatska)
    Poruke
    1.097
    Lajkovi
    3283
    Blogovi
    6
    Reputacioni uticaj
    302

    Određen forumom Re: Satovi sa kukavicom

    Poslije ovako lijepo odrađene teme definitivnoste me zainteresirali da nabavim jedan ovakav sat.Pa nek kuka.
    Shmizla and vladas like this.

  8. #8
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Satovi sa kukavicom

    Jao ja ipak nisam sigurna da bih moga izdržati sa ovim satom u kući... Ptičica na xxx vreme, neka... neka, drugi put...

  9. #9
    Stariji član
    Član od
    9.12.2011.
    Lokacija
    Stuttgart
    Poruke
    1.430
    Lajkovi
    3274
    Blogovi
    1
    Reputacioni uticaj
    57

    Određen forumom Re: Satovi sa kukavicom

    nikako ,vec zamisljam kako u ponoc kuka 12 puta ,ali da su zanimljivi jesu.

  10. #10
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Satovi sa kukavicom

    Meni bi ovaj sat bio sjajan detalj u nekom retro restoranu... Npr. nila bi sjajna atmosfera uz dorbo piće, kamin, ku-ku sat, dobro društvo... E tako mi se već dopada. Mmmm???

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •