Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 29
Like Tree120Likes

tema: Sicura - U šetnji među divovima

  1. #1
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Sicura - U šetnji među divovima

    SICURA
    ( U šetnji među divovima )

    Uvod

    Tekst koji sledi nastao je kao rezultat velikog ličnog interesovanja za starovremenske satove i mehaničke satove. Cilj teksta jeste da , koliko je to moguće, pruži uvid u istoriju kompanije Sicura i raznovrsnost satova koji su izlazili iz pogona ove kompanije. Biće reči i o specifičnim satnim mehanizmima koji su danas gotovo zaboravljeni a imali su svoju ulogu u istoriji časovničarstva. Takođe nameće se i razjašnjenje odnosa između kompanije Sicura i Breitling. Postoje i Sicura satovi novije proizvodnje . Čija je to kompanija , ko i od kada raspolaže imenom Sicura nije predmet razmatranja ovog teksta . Kao što je rečeno , tekst se bavi starovremenskim modelima koji su stvarali ime Sicura.
    Prvo što treba reći o Sicuri jeste da postoji vrlo malo podataka o toj kompaniji . Šturi su podaci o tome ko ju je tačno osnovao , kada je osnovana i do kada je poslovala. Kao predsednik kompanije pominje se jedino Ernest Schneider ( grupa slika 1 ) tako da je vrlo verovatno on i osnivač. Prema nekim izvorima kompanija svoje početke vezuje za 30-te godine prošlog veka. Tačnost tog podatka je diskutabilna jer ako pokušate da pronađete Sicura sat iz 30-tih, 40-tih, 50-tih godina prošlog veka imaćete ozbiljan problem. Drugi izvori navode da je Sicura postojala samo tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog veka. Bilo kako bilo svoje najsjajnije trenutke Sicura beleži upravo u tom periodu. Dakle tokom 60-tih i 70-tih godina.
    Grupa slika 1
    Sicura - U šetnji među divovima-1-ernest-schneider.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpg

    Sicura satovi su interesantni po više osnova a za firmu se vezuje i mit koji opstaje do današnjih dana. Satovi ove kompanije pravljeni su sa ciljem da se za što manje novca ponudi što je moguće lepši i interesantniji sat, zadovoljavajućeg kvaliteta . Kada je neka kompanija mala i mlada a šeta među divovima tražeći svoje parče kolača , potrebni su joj neki aduti . Aduti kompanije Sicura bili su pre svega cena, dizajn i raznovrsnost modela. Da bi se dobio jeftin sat štedelo se gde god se moglo. To znači da su kućišta izrađivana od mesinga koji je zatim hromiran i korišteni su jeftini mehanizmi koji su imali tzv. pin pallet escapement ( ovi mehanizmi mogu se naći pod imenom „pin pallet movements“ ). O ovim mehanizmima nešto kasnije. Kompanija Sicura može se naći pod sledećim imenima: Montres Sicura S.A. Grenchen; Sicura Uhren A.G. Grenchen; Sicura Watch Company Ltd. Grenchen.

    Kada se govori o adutima Sicure pomenuta je raznovrsnost modela. Sicuri možete zameriti neke stvari ali ne i nedostatak raznovrsnosti. Sicura je proizvodila kvarcne satove ( LED i LCD ) , kvarcne satove sa solarnim ćelijama , tzv. jump hour satove tj. mehaničke satove sa digitalnim prikazom vremena, mehaničke hronografe , mehaničke satove sa funkcijom alarma. Mehanizme su kupovali od kompanija specijalizovanih samo za proizvodnju mehanizama.

    Već je rečeno da su Sicura satovi , u ogromnoj većini slučajeva, koristili jeftine mehanizme poznate pod nazivom „pin pallet movement“ . Bitan sklop svakog sata jeste zaprečni sklop ili na eng. „ Swiss lever escapament“ , ili „lever escapement“ ili samo „escapement“ . Zaprečni sklop čine zupčanik ankera ( escape wheel ) , anker ( ancre ili pallet fork ) i balansni točak zajedno sa balansnom oprugom , osovinom itd. ( sklop balansnog točka se lepo vidi na fotografijama ) . Suština zaprečnog sklopa jeste da obezbedi ravnomerno oslobađanje energije glavne opruge ili pogonske opruge. Dakle zadatak mu je da spreči nekontrolisano okretanje zupčanika i na taj način daje ritam čitavom mehanizmu.
    Grupa slika 2
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpg

    Napraviti zaprečni sklop nije ni jednostavno ni jeftino , zato čak i neke kompanije koje prave sopstvene mehanizme ( tzv. „ in-house“ ) kupuju zaprečni sklop, rubine, glavnu oprugu itd. od specijalizovanih kompanija. Napraviti pouzdan satni mehanizam je zahtevan posao kako po pitanju znanja tako i po pitanju finansija i vremena. Postavlja se pitanje kakve veze ima sve prethodno napisano sa tzv. „pin pallet“ mehanizmima . „Pin pallet“ mehanizmi napravljeni su iz želje da se satovi učine široko dostupnim i u početku su ugrađivani u džepne satove, stone i zidne satove a kasnije i u ručne satove. Ne znam tačnu godinu kada su ovi mehanizmi počeli da se ugrađuju u ručne satove mada to i nije toliko bitno za ovaj tekst. Dakle , suština je u tome da se za što manje novca napravi mehanički satni mehanizam . Svugde se štedelo. Korišteni su jeftini materijali, malo rubina ( često samo jedan rubin ) , nije bilo dekoracije , mostovi su nekada rađeni od lima ( recimo kod hronografa ) i zaprečni sklop je dizajniran tako da bude jeftin i u datim okolnostima što je moguće efikasniji. Upravo po zaprečnom sklopu tj. „pin pallet escapement-u“ ovi mehanizmi i nose naziv „pin pallet movements“. Dizajn „pin pallet escapement-a“ je specifičan . I tu se štedelo. Ovu vrstu zaprečnog sklopa lako je prepoznati po viljušci tj. ankeru koji nema rubine nego dve male šipkice ( pin- igla,čioda ) pa je i sam zupčanik ankera ( escape wheel ) jednostavnijeg dizajna. Zbog ovako dizajniranog zaprečnog sklopa i odstupanja mehanizma su nešto veća nego kod mehanizama sa uobičajnim zaprečnim sklopom. „Pin pallet“ mehanizmi ugrađivani su u satove koji su zbog niske cene često nazivani dolar satovi tj. satovi za dolar. Međutim i pored svih mana ove mehanizme ne treba podcenjivati jer i među njima ima razlike po pitanju kvaliteta izrade, broja rubina itd. Recimo neki mehanizmi imaju 21 ili 25 rubina što je pomalo čudno za mehanizme na kojima se štedi. U svakom slučaju mogu se naći satovi stari nekoliko decenija koji su očuvani i nakon servisa rade sasvim normalno. Uslovno rečeno problem sa ovim mehanizmima je to što su bili suviše jeftini tako da je servis mehanizama bio skuplji od samog sata. Drugim rečima bilo je jeftinije baciti sat i kupiti nov nego postojeći nositi na servis.

    Kako izgleda jedan „ pin pallet escapement “ može se videti na sledećim fotografijama. Na prvih pet fotografija je zaprečni sklop mehanizma iz stonog sata ( veći su delovi pa se lepše vide detalji).
    Grupa slika 3
    Sicura - U šetnji među divovima-1-pin-pallet-escapement.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpg


    U ovom delu teksta biće predstavljeni neki od modela Sicura satova.

    „Jump hour“ satovi


    Tzv. jump hour satovi tj. mehanički satovi sa digitalnim prikazom vremena spadaju među najprepoznatljivije Sicura satove. Ako volite ovu vrstu satova ime Sicura nije vam promaklo. U ove satove Sicura je ugrađivala nekoliko mehanizama. U pitanju su sledeći mehanizmi: BF 582 - digital CLD ( sreće se i oznaka BFG 582, odnosno Baumgartner 582 ) , zatim BF 866- digital CLD , EB 8461 , a od automatika tu je BF 158 31/7 ( Baumgartner 158 31/7 ) . Moguće je da su ugrađivani još neki mehanizmi .
    Ovde je prikazan jedan Sicura „jump hour“ sat sa mehanizmom BF 582 ( digital CLD ). Mehanizam je ručni navijač, ima 17 rubina ( inače ovaj mehanizam postoji u izvedbama sa 1,5 i 25 rubina ), 21600 vns, rezerva snage iznosi 44 sata, „pin pallet escapement“ .
    Grupa slika 4
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpg

    Tu je i Sicura “jump hour“ sa mehanizmom Baumgartner 866 ( digital CLD ), ručni navijač, 17 rubina ( ovaj mehanizam postoji i u varijanti sa 1 rubinom ) , 18000 vns, 32 sata rezerva snage, „pin pallet escapement“ .
    Grupa slika 5
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpg

    Sledi Sicura „jump hour“ sa mehanizmom EB 8461 . Ime ovog modela je Sicura Volta III a ljubitelji ovih satova ga znaju i pod imenom Instalite što je u stvari Sicurin naziv za vrstu osvetljenja. Prema prikupljenim podacima ovaj sat je predstavljen 1969. godine ali se na tržištu pojavio u prvoj polovini 70-tih ( pominje se 1973. godina ) .Takođe pominje se da je ovo prvi masovno proizvođen „jump hour“ sat sa veštačkim svetlom . Sat je mehanički ali za osvetljenje koristi dve baterije ( 2 x 1,5 V ) . Mehanizam je EB 8461, ručni navijač, 17 rubina ( ovaj mehanizam postoji i u verziji sa jednim rubinom ), 18000 vns, rezerva snage iznosi 39 sati, „pin pallet escapement“ .
    Grupa slika 6
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpgSicura - U šetnji među divovima-9.jpgSicura - U šetnji među divovima-10.jpgSicura - U šetnji među divovima-11.jpg


    Sicura „jump hour“ sa automatskim mehanizmom oznake Baumgartner 158 31/7 – digital CLD, 18000 vns, 17 rubina ( ovaj mehanizam postoji i u verziji sa 1 i 25 rubina ) , rezerva snage 36 sati , „pin pallet escapement“ .
    Grupa slika 7
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-6a.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpgSicura - U šetnji među divovima-9.jpgSicura - U šetnji među divovima-10.jpgSicura - U šetnji među divovima-11.jpgSicura - U šetnji među divovima-12.jpgSicura - U šetnji među divovima-13.jpgSicura - U šetnji među divovima-14.jpgSicura - U šetnji među divovima-15.jpgSicura - U šetnji među divovima-16.jpgSicura - U šetnji među divovima-17.jpgSicura - U šetnji među divovima-18.jpg
    Poslednja ispravka: RUS (28.12.2013. u 20:11) Razlog: Na zahtev
    Shmizla, marko14, RUS and 21 others like this.

  2. #2
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Sicura - U šetnji među divovima

    Sicura alarmi

    U neka ranija vremena mehanički satovi sa funkcijom alarma bili su česta pojava . Po tom pitanju Sicura nije zaostajala za konkurencijom . U svoje satove Sicura je ugrađivala sledeće mehanizme: Ronda 1243-21 , AS 1568 ili AS 1931 ( mehanizmi su vizuelno identični ali različita je rezerva snage, frekvencija tj. br. vns i broj rubina ) , AS 5008 . Prema mojim saznanjima to su svi mehanizmi . Moguće je da ima još nekih.

    Prikaz dva modela sa mehanizmom Ronda 1243-21 , ručni navijač, 17 rubina ( inače ovaj mehanizam postoji i u verziji sa 7 rubina ) , 21600 vns, rezerva snage 41 sat, dužina trajanja alarma 10 sekundi. Dimenzije kućišta su 38 mm x 42 mm ( š x d ) .
    Grupa slika 8
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpgSicura - U šetnji među divovima-9.jpgSicura - U šetnji među divovima-10.jpgSicura - U šetnji među divovima-11.jpg

    Ovde možemo videti sat Cordoba koji je očigledno proizvod Sicure ( videti poklopac sata ). Mehanizam u satu je Ronda 1243-21, a dimenzije kućišta su 38 mm x 42 mm ( š x d ) .
    Grupa slika 9
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpgSicura - U šetnji među divovima-9.jpgSicura - U šetnji među divovima-14.jpgSicura - U šetnji među divovima-18.jpg

    Da je prethodni sat ( Cordoba ) zapravo Sicurin sat vidimo i po sledećem satu koji je identičan.
    Grupa slika 10
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpg

    Sledeći model pokreće mehanizam AS 1568 ili AS 1931 . Mehanizmi su vizuelno praktično identični , najlakši način da se utvrdi koji je mehanizam u satu jeste da se utvrdi frekvencija. AS 1568 radi na 18000 vns ( rezerva snage 46 h ) , a AS 1931 radi na 21600 vns ( rezerva snage je 50 h ) .
    Grupa slika 11
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpg

    U nekim Sicura satovima nalazi se mehanizam AS 5008 , automatik, 17 rubina ( ovaj mehanizam postoji i u izvedbi sa 21 i 25 rubina ) , 28800 vns, rezerva snage iznosi 49 h, trajanje alarma je 10 sekundi. Dimenzije kućišta su 40 mm x 40 mm ( š x d , širina je bez krunce ) .
    Grupa slika 12
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpg


    Sicura hronografi


    Za početak sledi prikaz jednog vrlo neobičnog sata. Mehanizam koji pokreće sat je EB 880x ( postoji serija mehanizama 880x a ovaj konkretno je , vrlo verovatno, EB 8806, ručni navijač, sa sekundarom u podbrojčaniku, datumom i hrono-sekundarom . Iz nekog razloga mehanizmi EB 8806 često su potpisivani sa EB 8800. Mehanizam EB 8806 ima 17 rubina ( postoji verzija mehanizma sa 1 i 21 rubinom ) , 18000 vns, rezerva snage 37 h, „pin pallet escapement“ ).
    Malo detaljnije tehničke karakteristike:
    · Mehanizam : EB 880x ( verovatno EB 8806 )
    · Dimenzije kućišta : 46 mm x 45 mm
    · Materijal kućišta: mesing ( hromiran )
    · Staklo: akrilno ( pleksi )
    · Rotirajući prsten: aluminijumski
    Napomena: sekundara se nalazi u podbrojčaniku a centralna sekundara takođe radi konstantno ali se pomoću gornjeg desnog tastera može resetovati na nulu i automatski počinje novi ciklus merenja . Dakle centralna sekundara radi bez prekida , jedino se može resetovati. Merni opseg hronografa je 59 sekundi.
    Grupa slika 13
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpg

    Tu su i modeli Sicura Regatta ( sreće se i naziv Yacthman ) i Sicura Jogging . Oba modela pokreće mehanizam EB 880x . Satovi su vrlo slični . Razlika je u tome što model Regatta ima 15-minutnu skalu koja služi za odbrojavanje do početka starta trke ( regate ) i ima u crveno obojen gornji desni taster za resetovanje. Model Jogging nema 15-minutnu skalu i taster nije obojen u crveno nego ima crvenu liniju. Nisam siguran koji je merni opseg hronografa kod ovih modela jer , koliko se vidi sa fotografija , neki satovi imaju jednu a neki dve narandžaste kazaljke.

    Sicura Regatta ( Yacthman )
    Grupa slika 14
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpgSicura - U šetnji među divovima-9.jpgSicura - U šetnji među divovima-10.jpg

    Sicura Jogging
    Grupa slika 15
    Sicura - U šetnji među divovima-1-sicurajogging.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpg

    Sledi prikaz par Sicura hronografa sa mehanizmom EB 8420-73, ručni navijač, 17 rubina ( ovaj mehanizam postoji i u izvedbi sa jednim rubinom ) , 18000 vns, rezerva snage 42 sata, „pin pallet escapement“ , merni opseg 14 min i 59 sekundi. Ovi satovi su među kolekcionarima poznati pod imenom Yacth Timer .
    Grupa slika 16
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-1a.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpgSicura - U šetnji među divovima-9.jpgSicura - U šetnji među divovima-10.jpgSicura - U šetnji među divovima-11.jpg

    Među starovremenskim hronografima posebnu pažnju privlače tzv. bullhead hronografi tj. hronografi sa tasterima i krunicom na gornjem delu kućišta u rasponu od broja 11 do broja 1 ) . Sicura je proizvodila i takve satove. Za razliku od velikog broja jeftinih mehanizama u ove satove Sicura je ugrađivala poznati Valjoux 7734, ručni navijač, 17 rubina, 18000 vns, rezerva snage 45 h.
    Grupa slika 17
    Sicura - U šetnji među divovima-1-sicura-7734.jpgSicura - U šetnji među divovima-2-sicura-7734.jpgSicura - U šetnji među divovima-3-sicura-7734.jpg

    Ovde možemo videti i model Corronade koji je izradila Sicura . Mehanizam je takođe Valjoux 7734.
    Grupa slika 18
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpg

    Kada se govori o Valjoux-u 7734 i Sicuri treba prikazati i ovaj model. Jedna verzija ima MG natpis na brojčaniku u čast 50 godina automobilskog proizvođača MG a druga verzija je bez tog natpisa.
    Grupa slika 19
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpgSicura - U šetnji među divovima-9.jpgSicura - U šetnji među divovima-10.jpgSicura - U šetnji među divovima-11.jpgSicura - U šetnji među divovima-12.jpg

    Kao što je već rečeno, kvalitetniji mehanizmi poput Valjoux-a nisu bili tako česti u Sicura satovima. Pored Valjoux-a 7734 ugrađivan je i mehanizam 7750 a čak postoji i jedna fotografija sa Lemanijom .
    Sicura Valjoux 7750
    Grupa slika 20
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpg

    Sicura Lemania 1873, ručni navijač, 17 rubina, 21600 vns, rezerva snage 40 h , merni opseg je 11 sati, 59 minuta i 59 sekundi.
    Grupa slika 21
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpg
    Shmizla, marko14, RUS and 23 others like this.

  3. #3
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Sicura - U šetnji među divovima

    Sledi kratak prikaz još nekoliko modela Sicura kompanije.

    Sicura Globetrotter
    Ovaj sat pored sati , minuta , sekundi i datuma prikazuje i drugu vremensku zonu ( GMT ) kao i njujorško vreme. Mehanizam koji pokreće sat je EB 8021-68 , ručni navijač, 17 rubina (ovaj mehanizam postoji i u verziji sa 23 rubina ) , 18000 vns, rezerva snage 46 sati , „pin pallet escapement“ . Postoji nekoliko verzija koje se razlikuju po kombinaciji boja.
    Grupa slika 22
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpg

    Postoj i automatik verzija istog sata. Mehanizam u satu je Baumgartner 158, 17 ili 25 rubina, 18000 vns, „pin pallet escapement“ .
    Grupa slika 23
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpgSicura - U šetnji među divovima-9.jpgSicura - U šetnji među divovima-10.jpgSicura - U šetnji među divovima-11.jpgSicura - U šetnji među divovima-12.jpg

    Postoje satovi sa različitim funkcijama i dodatcima ali ovako nešto se retko sreće. U pitanju je model Sicura Safari.
    Grupa slika 24
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpgSicura - U šetnji među divovima-9.jpgSicura - U šetnji među divovima-10.jpgSicura - U šetnji među divovima-11.jpgSicura - U šetnji među divovima-12.jpgSicura - U šetnji među divovima-13.jpgSicura - U šetnji među divovima-14.jpgSicura - U šetnji među divovima-15.jpgSicura - U šetnji među divovima-16.jpg

    Prikaz dva Sicura LED sata.
    Grupa slika 25
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpg

    Grupa slika 26
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpg

    Nekoliko fotografija Sicura Solar sata . Ovo je jedan od prvih satova , ako ne i prvi, koji je imao solarne ćelije sa strane kućišta.
    Grupa slika 27
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpg

    U ovom delu teksta biće predstavljeno nekoliko Sicura satova ronilačkog dizajna. Ovi satovi nisu profesionalni ronilački satovi iako na nekima piše da su vodootporni do 600 ft i slično. Zašto nisu profesionalni ronilački satovi? Kućišta su hromirana , to već dovoljno govori da ovi satovi nisu namenjeni dužem kontaktu sa vodom ( posebno slanom vodom ). Zatim krunice nisu ušrafljujuće ( bar po onome što sam pročitao i video na fotografijama ) . Na većini satova, ako ne i na svim, rotirajući prsten nema svetleću tačku itd. Sve u svemu lepi satovi , interesantni satovi ali nisu profesionalni ronilački satovi.
    Sledi prikaz Sicura Marine - Star modela. Mehanizam koji pokreće sat je Ronda 1239 , automatik, 17 rubina, 21600 vns, „pin pallet escapement“ .
    Grupa slika 28
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpg

    Još nekoliko Sicura modela ronilačkog dizajna.
    Grupa slika 29
    Sicura - U šetnji među divovima-1.jpgSicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpg

    Interesantno je videti i Sicura katalog.
    Grupa slika 30
    Sicura - U šetnji među divovima-2.jpgSicura - U šetnji među divovima-3.jpgSicura - U šetnji među divovima-4.jpgSicura - U šetnji među divovima-5.jpgSicura - U šetnji među divovima-6.jpgSicura - U šetnji među divovima-7.jpgSicura - U šetnji među divovima-8.jpgSicura - U šetnji među divovima-9.jpgSicura - U šetnji među divovima-10.jpgSicura - U šetnji među divovima-11.jpgSicura - U šetnji među divovima-12.jpgSicura - U šetnji među divovima-13.jpgSicura - U šetnji među divovima-14.jpgSicura - U šetnji među divovima-15.jpg

    70-te godine prošlog veka bile su teške pa i fatalne i za mnogo veće kompanije od Sicure tako da ni samu Sicuru kriza nije mimoišla. Uzrok je naravno dobro poznata kvarcna kriza ali pominje se i kretanje franka. Da budem iskren , ne znam kako se kretao franak 70-tih godina ali verovatno da je u pitanju precenjenost franka tj. revalvacija koja sama po sebi stimuliše uvoz a destimuliše izvoz. Sve u svemu mnoge časovničarske kompanije , one veće i one manje, morale su staviti ključ u bravu. Ovde dolazimo do jednog mita koji prati Sicuru. Jedna od velikih kompanija koja nije izdržala nalet jeftinih kvarcnih satova iz Japana je Breitling . Breitling je bankrotirao 1979. godine a kompaniju Breitling kupio je iste godine Ernest Schneider, prvi čovek Sicure. Ne čelu Breitlinga Schneider je bio od 1979. godine do 1998. godine. Firma je registrovana pod imenom Breitling Montres S.A. . Kao godina prestanka poslovanja Sicure pominje se takođe 1979. godina . To znači da je Ernest Schneider video Breitling kao perspektivniji i profitabilniji brend a voditi dve časovničarske kompanije u tim kriznim vremenima nije bilo ni lako ni jednostavno te je Sicura izvukla deblji kraj. Ugašena je. Gde leži mit u svemu ovome ? Može se čuti ( pročitati ) da su Sicura i Breitling delili neke mehanizme i slično . Takođe , u oglasima se često sreće fraza npr. „Sicura Breitling chronograph“ itd. Koncepti poslovanja Sicure i Breitlinga su bili suviše različiti da bi to bilo tačno. Za vreme prikupljanja podataka za ovaj tekst nisam naišao ni na jedan sat na kome je na brojčaniku, poklopcu itd. pisalo Sicura-Breitling ili neki Sicura sat sa mehanizmom potpisanim sa Breitling . Između Sicure i Breitlinga sve što može da bude različito jeste različito od materijala kućišta pa do mehanizama . Tačno je da je Sicura u manjem broju satova imala i Valjoux mehanizme ( kako stvari stoje još ređe Lemania mehanizme ) , ali to ne znači da je to neka veza sa Breitlingom jer mnogi su imali te iste ( eboš ) mehanizme .

    Vezu između Breitlinga i Sicure najviše prave preprodavci ( u prilog tome pogledati grupu slika 31) koji na taj način žele da ubede potencijalne kupce da je kupovina Sicura sata iz oglasa povoljan način da se dođe do Breitlinga. To nije tačno. I sami preprodavci ne objašnjavaju tu “vezu” , bitno je samo napisati Breitling. Prema prikupljenim podacima , jedina veza između Sicure i Breitlinga jeste Ernest Schneider. Da je Sicura nastavila da posluje i nakon što je Schneider kupio Breitling možda bi stvari bile drugačije , ovako to je što je.
    Grupa slika 31
    Sicura - U šetnji među divovima-1-..jpgSicura - U šetnji među divovima-2-..jpgSicura - U šetnji među divovima-3..jpgSicura - U šetnji među divovima-4..jpgSicura - U šetnji među divovima-5..jpg


    Zaključak

    Bio je ovo tekst o kompaniji koja je dala svoj doprinos horologiji. O kompaniji čiji se satovi teško zaobilaze kada se priča o starovremenskim satovima . Kompanija čiji se satovi često nude i prodaju po nerealno visokim cenama uglavnom zbog dovođenja u vezu sa Breitlingom. Cene Sicura satova su u rasponu od par desetina dolara do nekoliko stotina dolara što uglavnom zavisi od modela, stanja, priče prodavca , lakovernosti kupca itd. . Tekst o kompaniji čiji su satovi bili namenjeni nešto plićim džepovima, o kompaniji koja je duže odsutna nego što je bila prisutna a ko zna šta bi još dala da je bilo malo više vere , sreće ili nečega trećeg kod onih koji su je vodili . Tekst o kompaniji koja je svojim jeftinim satovima pokušala da se suprotstavi kvarcnom cunamiju . Pokušala je i izgubila. Bio je ovo tekst o kompaniji Sicura i njenoj kratkoj šetnji među divovima.

    Napomena: sve fotografije korištene u tekstu nisu autorske.

    Kraj
    Shmizla, marko14, RUS and 26 others like this.

  4. #4
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Sicura - U šetnji među divovima

    Još nekoliko interesantnih fotografija:

    Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	8362258151_888eb104b4_o.jpg
Viđeno:	982
Veličina:	180,4 KB
ID:	82645Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	8363321436_442718e1da_o.jpg
Viđeno:	959
Veličina:	187,0 KB
ID:	82646Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	8363322344_4b739da83b_o.jpg
Viđeno:	1008
Veličina:	170,2 KB
ID:	82647Sicura - U šetnji među divovima-dsc03057.jpgSicura - U šetnji među divovima-dsc03061.jpgSicura - U šetnji među divovima-dsc03066.jpg

    Jedna Sicura koju , koliko vidim pokreće Lemania, moguće da je mehanizam oznake 1341:
    Sicura - U šetnji među divovima-348fsrs.jpg
    RUS, jagos, 23jewels and 16 others like this.

  5. #5
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    576

    Određen forumom Re: Sicura - U šetnji među divovima

    Odlican tekst o proizvodjacu o kome se veoma malo zna.
    skydrummer likes this.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  6. #6
    Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lokacija
    Čačak
    Poruke
    1.973
    Lajkovi
    4899
    Reputacioni uticaj
    50

    Određen forumom Re: Sicura - U šetnji među divovima

    Odličan tekst, ustvari više blog. Sad sam još srećniji što sam vlasnik jedne Sicure
    skydrummer likes this.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life


  7. #7
    Istaknuti član Avatar korisnika 23jewels
    Član od
    9.10.2010.
    Poruke
    2.174
    Lajkovi
    7987
    Reputacioni uticaj
    230

    Određen forumom Re: Sicura - U šetnji među divovima

    Hvala sky, na tekstu, na ulozenom vremenu i trudu, kao i na doprinosu forumu. Ne znam odakle ti vise inspiracija za ovakve tekstove, ali i ovog puta si odradio odlican posao. Vlajo je srecan sto ima, a ja moram da priznam da mi je zao sto letos u Kragujevcu nisam uzeo jednu ronilacku, bila je odlicno ocuvana. I, zaista, o kojem god satu da si pisao, dok sam citao tekst, svaki put sam pozeleo neki od njih da imam.

    svaka cast
    skydrummer likes this.

  8. #8
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: Sicura - U šetnji među divovima

    Vec si nas razmazio , svaka cast
    skydrummer likes this.

  9. #9
    Stariji član
    Član od
    9.12.2011.
    Lokacija
    Stuttgart
    Poruke
    1.430
    Lajkovi
    3274
    Blogovi
    1
    Reputacioni uticaj
    57

    Određen forumom Re: Sicura - U šetnji među divovima

    Satovi su prava remek dela tog vremena posebno mi se svidjaju hronografi i gmt.
    Dobar tekst Sky
    skydrummer likes this.

  10. #10
    Stariji član
    Član od
    19.7.2013.
    Poruke
    1.107
    Lajkovi
    9072
    Reputacioni uticaj
    123

    Određen forumom Re: Sicura - U šetnji među divovima


Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •