Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 37
Like Tree166Likes

tema: Lemania - sinonim za kvalitet

  1. #1
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Lemania - sinonim za kvalitet

    Lemania- sinonim za kvalitet


    Tekst koji sledi nastao je kao rezultat velikog ličnog interesovanja za vojne satove, starovremenske satove i naravno Lemaniu kao proizvođača satova i mehanizama. Tekst se zasniva na velikom broju prevedenih, u određenoj meri izmenjenih, dopunjenih, dodatno prokomentarisanih i fotografijama obogaćenih tekstova. Cilj ovog teksta je da prikaže deo istorije ovog slavnog proizvođača kao i neke veoma interesantne satove koji su služili maloj grupi ljudi u specifičnim situacijama. Naravno neće biti spomenuti svi Lemania mehanizmi i satovi ali će biti prikazan sasvim dovoljan broj da se shvati o kakvom imenu i doprinosu časovničarskom svetu je reč. Takođe treba napomenuti da su mnogi Lemania satovi bili vojni satovi tako da dobar deo teksta obrađuje ove satove.

    Uvod


    Proizvođač satova i mehanizama Lemania osnovana je 1884. godine u Švajcarskoj. Osnivač kompanije je Alfred Lugrin i na početku kompanija se zvala A. Lugrin. Specijalnost kompanije tada kao i mnogo godina kasnije, bili su mehanizmi sa komplikacijama. Na sajmu u Milanu 1906. godine i Bernu 1914. godine Alfred Lugrin osvaja medalje za svoj rad. Tridesetih godina kompanija menja ime u „Lemania Watch Co.“. Kasnije, godine 1932. „Lemania Watch Co.“ postaje član SSIH grupe (
    Société suisse pour l’industrie horlogère ) koju su činili Omega i Tissot. Godine 1981. Lemania napušta SSIH grupu i menja ime u „Nouvelle Lemania“ . Godine 1983. SSIH se udružuje sa ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG), a ova grupa 1986. godine menja ime u SMH (Société de Microélectronique et d'Horlogerie). Dve godine kasnije SMH grupa menja ime u Swatch Group. Postoji podatak koji kaže da Lemaniu kupuje Heuer i to 1984. godine. Nakon toga Nouvelle Lemania je 1992. godine kupljena od strane Breguet kompanije. Swatch Group kupuje Breguet 1999. godine i na taj način postaje vlasnik Nouvelle Lemania.

    Čudno putešestvije za kompaniju koja je dala toliko, a koju su svi prebacivali iz ruke u ruku kao vruć krompir. O tome šta je Lemania ostavila iza sebe u tekstu koji sledi.



    Lemania hronografi sa jednim tasterom tzv. „single pusher chronographs“



    Lemania štoperi sa jednim tasterom i mehanizmom Lemania 15CHT i Lemania 2220 korišteni su u nekoliko armija sveta jedna od njih je i britanska armija tj. mornarica i vojno vazduhoplovstvo. U ovom delu teksta biće reči upravo o tim hronografima.


    Postojale su tri serije ovih hronografa. Serija1 i Serija 2 odlikuju se okruglim kućištima i minimalnim razlikama u dizajnu kućišta. Serija 1 ima ravan poklopac bez rupica za zavrtanje, dok Serija 2 ima poklopac na zavrtanje ( 6 rupica ). Seriju 1 i 2 pokreće Lemania mehanizam 15 CHT. Seriju 3 karakteriše asimetrično kućište i Lemania mehanizam 2220. Serija 1 proizvođena je od sredine 1940-tih do početka 1950-tih. Serija 2 proizvođena je od početka 1950-tih do sredine 50-tih. Serija 3 nasleđuje Seriju 2 i njena proizvodnja staje 1976. ( ovi podaci se u zavisnosti od izvora malo razlikuju tako da ih treba uzeti sa blagom rezervom ). Serija 3 sa dva tastera je veoma retka, cenjena i tražena kod kolekcionara i ona je proizvođena samo od 1975. god. do 1976. godine.
    Za osvetljenje ( luminaciju ) u početku je korišten radijum, a kasnije tritijum.

    Osnovu za mehanizam 15CHT činio je mehanizam džepnog sata, a osnovu za mehanizam 2220, koji je ugrađivan u Seriju 3, činio je mehanizam 15CHT. Inače, mehanizam 15CHT postojao je i u verziji sa 2 tastera ( two pusher chronograph ) i njegova oznaka je 15 TL ( Grupa slika 1, poslednja fotografija ) ali on, koliko je meni poznato, nije ugrađivan u satove Serije 1, 2. Jedna od karakteristika mehanizma 15 CHT ( pa i mehanizma 15 TL ) jeste nedostatak Incabloc shock sistema. Mehanizam 2220 ima zaštitu od šoka. Inače, kao što mehanizam 15 CHT ima svoju dvotastersku verziju 15 TL ( koja doduše nije ugrađivana u Seriju 1, 2, 3 ) tako je i mehanizam 2220 imao svoju dvotastersku verziju čija je oznaka Lemania 1872. Taj mehanizam je, kao što je već rečeno, ugrađivan samo u Seriju 3 od 1975. god. do 1976. god.
    Upravljanje hronografom kod Lemania 15 CHT i 2220 obavlja se putem jednog tastera. Prvi pritisak tastera pokreće hronograf, drugim pritiskom se zaustavlja, a trećim resetuje na nulu. Dakle, ne postoji mogućnost da nakon što zaustavimo štopericu nastavimo merenje tamo gde smo stali ( resume function ). Ta mogućnost postoji kao hronografa sa dva tastera, ali ne i kod mehanizama kao što su 15 CHT i 2220.

    Serija 1
    · Mehanizam: Lemania 15 CHT, 17 rubina , ručni navijač
    · Kućište: širina 39 mm ( bez krunice ) a 41,5mm sa krunicom, dužina 46 mm, visina 13 mm, razmak između ušica kaiša 20mm
    · Napomena: Slova H.S. znače Hydrographic Service što znači da je sat izdavan mornarici. Strelica označava državno vlasništvo dok broj 9 označava da je u pitanju hronograf. Dakle to je britanska vojna oznaka međutim kada je Britanija 1949. godine postala član Nato, morala je svoje oznake prilagoditi Nato oznakama ( Nato Stock Number system- NSN ) . Prema Nato oznakama broj 0552 označava da je sat izdavan mornarici (0552 je ono što je nekad bilo H.S. ) dok ostatak brojeva služi za identifikovanje konkretnog tipa sata.
    Grupa slika 1

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpgLemania - sinonim za kvalitet-6-lemania-15tl.jpg


    Serija 2
    · Mehanizam: Lemania 15 CHT, 17 rubina, ručni navijač
    · Kućište: širina 37 mm, dužina 45 mm , visina 12 mm ( treba primetiti da se podaci u milimetrima malo razlikuju u odnosu na Seriju 1, zavisi od izvora, a inače bi dimenzije kućišta trebale biti iste, razlika je samo u ušrafljujućem poklopcu )
    Grupa slika 2

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpg


    Serija 3
    · Mehanizam: Lemania 2220, 17 rubina, ručni navijač, 18000 vibracija na sat, rezerva snage 36 sati, nema opciju hakovanja, zaštita od šoka ( postoji podatak prema kome mehanizam radi na 21600 vibracija na sat i ima 42 sata rezerve snage )
    · Kućište: širina sa krunicom 41,5mm, visina 13,5 mm, razmak između ušica kaiša 20 mm
    Grupa slika 3

    Lemania - sinonim za kvalitet-1-lemania-2220.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2-lemania-2220.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3-lemania-2220.jpg

    Serija 3 ( podmornička )
    · Beli brojčanik, potpuno odsustvo osvetljenja ( luminacije )
    · Mehanizam: Lemania 2220, 17 rubina, ručni navijač, 18000 vibracija na sat, rezerva snage 36 sati, nema opciju hakovanja, zaštita od šoka
    · Kućište: širina sa krunicom 41,5 mm, visina 13,5 mm, razmak između ušica kaiša 20 mm
    Postoji valjan razlog zašto ovi satovi nemaju luminaciju. Ovi satovi su se koristili u nuklearnim podmornicama koje su imale veoma osetljive detektore za otkrivanje radijacije ukoliko dođe do bilo kakvog kvara ili oštećenja nuklearnog reaktora. S obzirom da su satovi koristili radioaktivne supstance za osvetljenje, u ovom slučaju tritijum, i s obzirom da su senzori u podmornici mogli bez problema da registruju taj nivo radijacije, jedino rešenje je bilo da se luminacija u potpunosti ukloni i na taj način eliminiše bespotrebno paljenje alarma. Kako broj nuklearnih podmornica nije velik, a ove satove nisu nosili svi članovi posade, ne treba posebno naglašavati da su ovi satovi retki i cenjeni među kolekcionarima. Inače kod nekih primeraka se nazire slovo T ( tritijum ) na brojčaniku, a kod nekih ne. Zašto je to tako mislim da niko tačno ne zna. Neki crni brojčanici, su navodno, fabrički naknadno prefarbavani mada to nije objašnjenje zašto se nazire slovo T jer je slovo T na crnim brojčanicima ispisano belom bojom tako da se na belom brojčaniku nebi ni primetilo. Verovatno da su u pitanju beli brojčanici sa crnim slovom T koje je naknadno prefarbano. Bilo kako bilo kod ovih satova to se ne uzima kao neki minus.
    Grupa slika 4

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpg


    Serija 3 jedna pored druge
    Grupa slika 5

    Lemania - sinonim za kvalitet-picture_003.jpg


    Serija 3 sa dva tastera ( veoma redak model )
    · Mehanizam: Lemania 1872, ručni navijač, 17 rubina, 21600 vibracija na sat, 50 sati rezerve snage
    · Kućište: širina sa krunicom 42,5 mm, visina 13 mm
    Grupa slika 6

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpg


    Kod svih prikazanih satova sekundara je na podbrojčaniku na poziciji broja 9 . Sekundara štoperice je zapravo velika ( centralna ) kazaljka, a podbrojčanik na poziciji broja 3 ima tridesetominutnu mernu skalu štoperice.

    Iako nema nikakve veze sa prethodno navedenim satovima predstaviću štopericu koja se ne sreće baš svaki dan. Štopericu koja meri „samo“ 6 sekundi. U pitanju je Nero Lemania podmornička štoperica. Pokreće je mehanizam Lemania 9005 sa 7 rubina. Štopericu kao što je ova koriste ( možda bolje rečeno koristili su je ) operateri na sonaru. Treba primetiti da štoperica ima skalu u jardima. Pomoću ove štoperice određuje se udaljenost nekog objekta od plovila. Na primer udaljenost broda koji treba torpedovati. Operater na sonaru startuje štopericu i kada se akustični talas sonara vrati sonarista zaustavi štopericu i očita vrednost. Na primer, ako je prošlo tri sekunde to znači da je udaljenost objekta ( recimo broda ) 2500 jardi. Maksimalno se meri 5000 jardi odnosno 6 sekundi. Verovatno su ovakve štoperice koristili i operateri na sonaru na brodovima, posebno onima koji su lovili podmornice a u cilju utvrđivanja dubine na kojoj je podmornica kako bi je uništili dubinskim bombama.


    Nero Lemania
    Grupa slika 7

    Lemania - sinonim za kvalitet-545188644_o.jpgLemania - sinonim za kvalitet-545188682_o.jpgLemania - sinonim za kvalitet-545188707_o.jpgLemania - sinonim za kvalitet-545188740_o.jpgLemania - sinonim za kvalitet-545188782_o.jpgLemania - sinonim za kvalitet-546894400_o.jpgLemania - sinonim za kvalitet-546894447_o.jpgLemania - sinonim za kvalitet-546894470_o.jpgLemania - sinonim za kvalitet-546894506_o.jpg

  2. #2
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Lemania - sinonim za kvalitet

    Hronografi koji će biti prikazani u ovom delu teksta bili su deo opreme oružanih snaga nekoliko armija ( RAF, RAAF, SWAF, SAAF ) . Većina hronografa, ako ne i svi, mogla se naći u nekoliko armija istovremeno. Postojale su određene razlike u detaljima i vojnim oznakama na poklopcima kućišta.

    Jedna od armija koja je imala blisku saradnju sa Lemaniom jeste i južnoafrička armija. Posebno su interesantni i za kolekcionare gotovo neprocenjivi satovi rađeni za potrebe vojnog vazduhoplovstva Južnoafričke Republike ( SAAF- South African Air Force ). Sat o kome će u nastavku biti reči je čuvena SAAF Lemania 5012.


    Lemania je za potrebe južnoafričkog vojnog vazduhoplovstva proizvela 800 primeraka SAAF Lemania 5012. Satovi su isporučeni 1980. godine u dve grupe od po 400 komada. Ove satove karakteriše veoma tačan i robustan mehanizam i pregledan brojčanik. Kazaljka za sekunde je na podbrojčaniku na poziciji broja 9. Sekundara štoperice je velika centralna kazaljka sa malom strelicom na sredini. Velika centralna kazaljka sa „aviončićem“ je minutna kazaljka štoperice. Dakle, štoperica može da meri 59 minuta i 59 sekundi. Ovi satovi na poklopcu kućišta imaju vojnu oznaku AF i petocifreni identifikacioni broj. Brojevi, navodno, idu od 11422 do 12224.

    SAAF Lemania 5012

    · Mehanizam: Lemania 5012, automatik, mehanizam je izveden iz Lemania 5100. Razlika je u tome što Lemania 5012 nema podbrojčanik sa 24-časovnom skalom i ima 21600 vph dok Lemania 5100 radi na 28800 vph. Mehanizam 5012 ima 17 rubina, opciju hakovanja, oko 45 sati rezerve snage i prikaz datuma. Mehanizam 5012 ima 12-časovnu skalu hronografa ali je to ovde eliminisano zarad preglednosti.
    · Kućište: nerđajući čelik, širina 41 mm, visina oko 14 mm, razmak između ušica kaiša 20 mm, poklopac ušrafljujući.
    · Rotirajući prsten: aluminijumski
    Grupa slika 8

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpgLemania - sinonim za kvalitet-6.jpgLemania - sinonim za kvalitet-7.jpgLemania - sinonim za kvalitet-8.jpgLemania - sinonim za kvalitet-9-saaf-cheetah.jpgLemania - sinonim za kvalitet-10-800px-saaf-cheetah_e-001.jpg


    Velik broj ovih satova je rashodovan i uništen zato što su od 1985. godine do 1986. godine zamenjeni Seiko kvarcnim hronografima koje je pokretao mehanizam 7A28. Zbog toga je danas preostao veoma mali broj SAAF Lemania 5012.
    Kvalitet, vojno poreklo, mali broj proizvedenih i još manji broj preostalih satova čine SAAF Lemania 5012 veoma traženim i skupim satovima.
    Praktično identičan sat imali su i piloti kraljevskog australijskog ratnog vazduhoplovstva ( RAAF ) iako je na brojčaniku britanska strelica.
    Grupa slika 9

    Lemania - sinonim za kvalitet-1-raaflemania.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpg


    SWAF Lemania 1872 ( Swedish Air Force )

    SWAF Lemania 1872 izdavana je švedskim vojnim pilotima koji su leteli na avionima SAAB J37 Viggen ( J37 Viggen je u upotrebu ušao 1971. godine a povučen 2005. god ). Zato neko ove satove zove i Lemania Viggen. Navodno je švedskom vojnom vazduhoplovstvu isporučeno 400 ovih satova.


    SWAF Lemania 1872
    · Mehanizam: Lemania 1872, ručni navijač, 17 rubina, 21600 vibracija na sat, 50 sati rezerve snage
    · Kućište: nerđajući čelik, širina 42 mm, dužina 47,5 mm, visina 13mm, razmak između ušica kaiša 20 mm, ušrafljujući poklopac
    · Rotirajući prsten: okreće se u oba smera, 60 klikova
    · Napomena: Tri krune na poklopcu sata predstavljaju švedsko ratno vazduhoplovstvo, taj simbol se može videti i na poslednjim fotografijama na krilima aviona ( naravno i na uniformama ).
    Grupa slika 10

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpgLemania - sinonim za kvalitet-6.jpgLemania - sinonim za kvalitet-7.jpgLemania - sinonim za kvalitet-8.jpgLemania - sinonim za kvalitet-9.jpgLemania - sinonim za kvalitet-10-swaf-viggen.jpg


    Takođe postoji veoma sličan sat sa britanskom strelicom na brojčaniku. Dok se nevidi gravura na poklopcu ne može se sa sigurnošću reći u kojoj armiji je sat službovao, jer kako smo videli britanska strelica se mogla sresti i na satovima drugih armija ( mornarica, ratnih vazduhoplovstava sa kojima Britanija sarađuje – Australija, Južna Afrika, u principu bivše kolonije ).
    Grupa slika 11

    Lemania - sinonim za kvalitet-ssaaflemania18721.jpg


    Švedska vojska je imala još jedan sat koji je pravila Lemania. U pitanju je Lemania TG 195. Ovaj sat je ušao u upotrebu 50-tih godina prošlog veka i korišten je do početka 80-tih. Prema nekim izvorima sat je korišten od strane bombaških timova kopnene vojske, a prema drugim izvorima ovaj sat je bio sat vojnih pilota. Ta dilema među kolekcionarima nije do kraja razjašnjena. Sat pokreće Lemania 2225. Pritiskom na taster na poziciji broja 2 sekundara se resetuje tj vraća na poziciju 12 i tu staje, krunica iskače. Vraćanjem ( pritiskom ) krunice mehanizam se pokreće. Tako se obavlja sinhronizacija. Prva dva broja na poklopcu sata predstavljaju godinu kada je sat ušao u službu. Slova TG na brojčaniku su skraćenica od švedskih reči Tid Givare, što kada se prevede na engleski znači „giving time“.

    Lemania TG 195

    · Mehanizam: Lemania 2225, ručni navijač, 16 rubina
    · Kućište: nerđajući čelik, širina 40 mm ( bez krunice )
    · Staklo: akrilno
    Grupa slika 12

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpgLemania - sinonim za kvalitet-6.jpgLemania - sinonim za kvalitet-7.jpgLemania - sinonim za kvalitet-8.jpgLemania - sinonim za kvalitet-9.jpgLemania - sinonim za kvalitet-10.jpgLemania - sinonim za kvalitet-11.jpgLemania - sinonim za kvalitet-12.jpg














  3. #3
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Lemania - sinonim za kvalitet

    Doprinos koji je Lemania dala u sticanju Omegine reputacije kada su svemirski letovi u pitanju je nemerljiv. U ovom delu teksta biće reči o Lemania – Omega osvajanju svemira.
    Početkom 40-tih godina prošlog veka Albert Piguet i Jaques Reymond radili su na razvoju hronografa u okviru programa „27 CHRO C12“ ( 27 je prečnik mehanizma a C12 označava dvanaestočasovni registar-podbrojčanik, CHRO označava da je u pitanju hronograf ). Mehanizam je predstavljen 1942. godine, naziv „27 CHRO C12“ zamenjen je nazivom Lemania 2310 ili Omega 321. Mehanizam Lemania 2310 ima 17 rubina, 18000 vibracija na sat, 44 sata rezerve snage.

    Mehanizam Lemania 2310


    Grupa slika 13

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpg


    Godine 1957. Omega na tržište izbacuje model Speedmaster koji je pokretao mehanizam Lemania 2310 odnosno Omega 321. U odnosu na ostale Speedmaster-e ovaj model je karakterističan po nemanju rotirajućeg prstena i streličastom obliku kazaljki. Prečnik sata je 39 mm a referentni broj je CK2915.

    Omega Speedmaster, Omega 321 ( Lemania 2310 ), ref. broj CK2915


    Grupa slika 14

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpg


    Godine 1969. u okviru Apolo 11 misije Omega ( Lemania ) je sletela na Mesec i to na ruci Buzz Aldrin-a. Komadant misije Neil Armstrong, čovek koji je prvi kročio na Mesec, je usled kvara sata u kabini ( kokpitu ) ostavio svoju Omegu Speedmaster Professional u kabini kao zamenu za pokvaren sat tako da je Aldrin-ova Omega Speedmaster Professional ref broj 105.012 prva kročila na Mesec.

    Omega Speedmaster Professional, Omega 321 ( Lemania 2310 ), referentni broj 105.012


    Grupa slika 15

    Lemania - sinonim za kvalitet-1-omega-speedmaster-koja-je-sletela-na-mesec-om-321-lem-2310-ref-105.012-z105012.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2-buzz-aldrin-i-omega-speedmaster.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3-buzz-aldrin.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4-apollo_11_insignia.jpg


    Međutim to nije prva Omega- Lemania koja je letela u svemir. Pre Apolo11 misije bile su dve misije na kojima su Omege ( Lemania ) letele u svemir.
    U maju 1963. godine u okviru Mercury Programm-a na ruci Walter-a Schirra i Gordon-a Cooper-a u svemir je poletela Omega Speedmaster referentni broj CK2998 105.002 koju je pokretala Omega 321 tj Lemania 2310. Prilikom tog leta Omega Speedmaster nije bila zvanični sat Nasinih letova ( to je postala nešto kasnije ), nego lični izbor astronauta.

    Omega Speedmaster referentni broj CK2998 105.002


    Grupa slika 16

    Lemania - sinonim za kvalitet-1-omega-speedmaster-321-tj-lemania-2310-prva-u-svemiru-mercury-programm-zck2998.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2-760px-mercury_astronaut_wally_schirra_-_gpn-2000-001351.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3-340px-mercury_suit_gordon_cooper.jpg


    Druga misija na kojoj je Omega ( Lemania ) letela u svemir jeste Gemini IV mission u junu 1965. Na ruci ju je nosio Ed White, prvi američki astronaut koji je učestvovao u EVA misiji ( EVA-extra vehicular activity- izlazak u otvoren svemir ). On je nosio Omegu Speedmaster ref. broj 105.003 koju je pokretala Omega 321 ( Lemania 2310 ). Na slikama se ne vidi koji je sat na ruci a rekao bih da su dva sata u pitanju. Dakle to su dve misije u kojima su Omega-Lemania letele u svemir pre čuvenog sletanja na Mesec.

    Omega Speedmaster ref. broj 105.003, Omega 321 ( Lemania 2310 )


    Grupa slika 17

    Lemania - sinonim za kvalitet-1-omega-speedmaster-gemini4-misija-omega-321-tj-lemania-2310-ref-br-105.103-z105003.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2-ed-white1-233x300.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3-200483main_rs_image_feature_838_946x710.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4-596px-ed_white_performs_first_u.s._spacewalk_-_gpn-2006-000025.jpg


    Godine 1968. ili 1969. Omega zamenjuje mehanizam 321 mehanizmom Omega 861 koji je u stvari Lemania 1873, ručni navijač koji radi na 21600 vph dok mehanizam 321 ( Lemania 2310 ) radi na 18000 vph .
    Ostalo je istorija!
    Napomena: Pomenute Omege imale su akrilno staklo i razlog je jednostavan. U slučaju pucanja safirnog stakla astronauti bi bili okruženi oštrim krhotinama koje bi lebdele naokolo.

















  4. #4
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Lemania - sinonim za kvalitet

    Jedna od interesantnijih grupa satova koje je Lemania proizvodila jesu Regata hronografi ( Regatta chronographs ) koji se koriste u nautičkim trkama.
    Ovaj na slici pokreće mehanizam Lemania 1345, automatik. Sat meri 2 puta po 5 minuta dakle ukupno 10 minuta. Kada se pritisne taster na poziciji broja 2 pokreće se sekundara štoperice. Na samom početku merenja pet krugova na brojčaniku su plave boje. Kada jedan minut prođe jedan krug menja boju iz plave u crvenu. Sa svakim proteklim minutom jedan krug „ pocrveni “ . Nakon pet minuta kada svi krugovi postanu crveni počinje druga faza ( drugih pet minuta ) u kojoj pri isteku svakog minuta jedan crveni krug postaje siv ( napomena: Ako je brojčanik siv onda u drugoj fazi krugovi iz crvene boje prelaze u sivu ali ako je brojčanik crn onda krugovi prelaze iz crvene u crnu boju. Dakle boja krugova u drugoj fazi zavisi od boje brojčanika ). Na taj način se izmeri 10 minuta. Zašto se meri 10 minuta ? Na prvi pucanj sudije startuje se štoperica. Kada prođe 5 minuta tj kada svi krugovi pocrvene čuje se drugi pucanj i tada teče drugih 5 minuta. Po isteku drugih 5 minuta, tj kada svi krugovi posive ( ili pocrne zavisi od boje brojčanika ) trka počinje.

    Lemania Regatta chronograph


    · Mehanizam: Lemania 1345, automatik, 17 rubina, rezerva snage oko 40 sati
    · Kućište: širina 39 mm, visina 14 mm, razmak između ušica kaiša 19 mm,
    · Vodootpornost: 100 m
    Grupa slika 18

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpg


    Lemania Elvstrom
    · Mehanizam: Lemania 1345, automatik, 17 rubina, rezerva snage oko 40 sati
    · Kućište: širina 42 mm, kod nekih modela materijal kućišta je titanijum, moguće je da ima i čeličnih kućišta
    · Rotirajući prsten: 60 klikova
    · Vodootpornost: 100m
    Grupa slika 19

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpg


    Postoji i model koji nema odbrojavanje pomoću krugova nego uobičajni hronograf a vreme se očitava na prstenu. Na prstenu se vidi plava, crvena i siva boja. Takav prsten zbog raznolikosti boja često zovu „rainbow“ ili „multicolor“.
    Grupa slika 20

    Lemania - sinonim za kvalitet-slemaniarainbow1.jpg


    Lemania je proizvodila i štoperice iste namene.
    Grupa slika 21

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpg



    Kako to biva kod Lemanie, mehanizam 1345 pokretao je i satove nekih drugih proizvođača. Ovde je prikazan jedan takav.



    Heuer Regatta silver PVD 134.603


    · Mehanizam: Lemania 1345, automatik, 17 rubina, rezerva snage oko 40 sati
    · Kućište: širina bez krunice 42 mm, dužina 48 mm, visina 16mm, razmak između ušica 21mm
    · Staklo: mineralno
    · Vodootpornost : 100m
    Grupa slika 22

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpgLemania - sinonim za kvalitet-6.jpgLemania - sinonim za kvalitet-7.jpgLemania - sinonim za kvalitet-8.jpgLemania - sinonim za kvalitet-9.jpg



  5. #5
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Lemania - sinonim za kvalitet

    Ovaj deo teksta predstavlja kratak osvrt na jedan od najpoznatijih Lemania mehanizama. U pitanju je Lemania 5100.

    Lemania je ovaj mehanizam predstavila 1978. godine. U pitanju je automatik, koji radi na 28800 vibracija na sat, ima 17 rubina i 48 sati rezerve snage. Visina mehanizma iznosi 8,2 mm, širina 31 mm a težina 21 gram. Mehanizam ima centralnu minutnu kazaljku hronografa, dvanestočasovnu skalu hronografa ( dakle maksimalno meri 11 sati 59 min i 59 sek ) i dvadesetčetvoročasovni indikator . Mehanizmu najviše zameraju prisustvo, ne tako malog broja, najlon ( plastičnih ) delova i ne preterano lep dizajn. Međutim, višedecenijskim radom u ekstremnim uslovima ovaj mehanizam rekao je šta je imao.



    Lemania 5100


    Grupa slika 23

    Lemania - sinonim za kvalitet-l5100p1-01.jpgLemania - sinonim za kvalitet-l5100p1-02.jpgLemania - sinonim za kvalitet-l5100p1-03.jpgLemania - sinonim za kvalitet-l5100p1-04.jpgLemania - sinonim za kvalitet-l5100p1-05.jpgLemania - sinonim za kvalitet-l5100p1-06.jpgLemania - sinonim za kvalitet-l5100p1-07.jpgLemania - sinonim za kvalitet-l5100p1-08.jpgLemania - sinonim za kvalitet-l5100p1-09.jpgLemania - sinonim za kvalitet-l5100p1-10.jpg


    Zbog tačnosti i izdržljivosti ( mehanizam trpi silu od 7 G bez uticaja na tačnost ) odmah je našao primenu i među vojnim satovima. Proizvođači koji su u svoje satove ugrađivali ovaj mehanizam su : Omega, Sinn, Fortis, Tutima, Alain Silberstein, Paul Picot, Orfina Porsche Design, Tissot, Arctos, Kobold, Heuer... Aprila 2002. godine doneta je odluka da Lemania mehanizmi budu dostupni ( ugrađivani ) samo u okviru Swatch grupe a obzirom da ni jedan proizvođač u okviru Swatch grupe ne koristi Lemania 5100 mehanizam to je praktično značilo kraj proizvodnje ovog mehanizma, do čega je i došlo 2003-2004 godine. Izuzetak predstavljaju Sinn i Tutima koji imaju važeće ugovore sa nemačkom vojskom . Da li će Sinn i Tutima i po isteku ugovora ugrađivati mehanizam Lemania 5100, videćemo.
    Pre nego što je Lemania počela prodavati mehanizam 5100 drugim proizvođačima satova i pre nego što je počela ugrađivati ovaj mehanizam u svoje satove, mehanizam Lemania 5100 ugrađivan je u model Omega Speedmaster i to pod nazivom Omega 1045. Omega je mehanizam počela ugrađivati 1974. godine odnosno četri godine pre nego što je zvanično predstavljena Lemania 5100.

    Omega 1045


    Grupa slika 24

    Lemania - sinonim za kvalitet-mehanizam-omega1045.jpgLemania - sinonim za kvalitet-o1045-02.jpgLemania - sinonim za kvalitet-o1045-03.jpgLemania - sinonim za kvalitet-o1045-05.jpgLemania - sinonim za kvalitet-o1045-06.jpgLemania - sinonim za kvalitet-o1045-08.jpgLemania - sinonim za kvalitet-omega_1045.jpgLemania - sinonim za kvalitet-omega_1045-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-omega_1045-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-omega_1045-3.jpg


    Sledi nekoliko hronografa koji su imali tu čast da ih pokreće Lemania 5100 :

    Sinn EZM1


    Grupa slika 25

    Lemania - sinonim za kvalitet-1sinnemz1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2-sinnezm1capsule.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3-sinnezm1pushers.jpg


    Porsche Design
    Grupa slika 26

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpg


    Omega Speedmaster 176.0012 ( ovo je jedan od modela koji pokreće Lemania 5100, tj Omega 1045 )
    Grupa slika 27

    Lemania - sinonim za kvalitet-176.0012_760.jpg


    Tutima Comanndo II
    Grupa slika 28

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpgLemania - sinonim za kvalitet-6.jpg


    Lemania ( kućište praktično identično kao kod Sinn 142 )
    Grupa slika 29

    Lemania - sinonim za kvalitet-168_6881_ol.jpg


    Rodania ( Tutima, nisam siguran da li je ovaj sat pravila Rodania ili Tutima )
    Grupa slika 30
    Lemania - sinonim za kvalitet-1-rodania-tutima-military-chrono-lemania-5100.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2-rodania-tutima-military-chrono-lemania-5100.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3-rodania-tutima-military-chrono-lemania-5100.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4-rodania-tutima-military-chrono-lemania-5100.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5-rodania-tutima-military-chrono-lemania-5100.jpg


    Fortis Cosmonaut Chronograph
    Grupa slika 31

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpg


    Sinn 156
    Grupa slika 32

    Lemania - sinonim za kvalitet-img_0424.jpgLemania - sinonim za kvalitet-p1070546-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-sinn156_1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-sinn156_2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-sinn156c.jpgLemania - sinonim za kvalitet-sinn156d.jpgLemania - sinonim za kvalitet-sinn-156-06-10.jpg


    Tangler Bund ( samo 500 kom je napravljeno za nemačku vojsku )
    Grupa slika 33

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpgLemania - sinonim za kvalitet-6.jpgLemania - sinonim za kvalitet-7.jpg


    Sinn 142
    Grupa slika 34

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpgLemania - sinonim za kvalitet-6.jpgLemania - sinonim za kvalitet-7.jpg


















  6. #6
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Lemania - sinonim za kvalitet

    Za sam kraj nekoliko Lemania hronografa koji se nisu našli u tekstu a svakako zaslužuju da budu prikazani.


    · Mehanizam: 2310, ručni navijač, 17 rubina, 18000 vibracija na sat, 44 sata rezerve snage
    · Kućište: nerđajući čelik, prečnik 32 mm,
    · Staklo: akrilno
    · Napomena: sat je sa kraja 40-tih ili početka 50-tih prošlog veka.
    Grupa slika 35

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpg


    Lemania 150
    · Mehanizam: Lemania 1277, ručni navijač, 17 rubina, 18000 vibracija na sat, 39 sati rezerve snage
    · Kućište: nerđajući čelik, prečnik 34,5 mm
    · Staklo: akrilno
    · Napomena: sat je iz 50-tih
    Grupa slika 36

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpg


    · Mehanizam: Lemania 2310, ručni navijač,17 rubina, 18000 vibracija na sat, 44 sata rezerve snage
    · Kućište: pozlaćeno, prečnik bez krunice 38 mm, visina 8,5mm
    · Staklo: akrilno
    · Napomena: sat je iz 50-tih
    Grupa slika 37

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpg



    Nekoliko mlađih kolega



    Lemania tonneau case ( kasne 70-te ), Lemania 5100


    Grupa slika 38

    Lemania - sinonim za kvalitet-5100-8a.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5100-8b.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5100-8d.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5100-8e.jpg


    Lemania ( kasne 70-te , kućište kao kod Sinn 142, 140 ), Lemania 5012
    Grupa slika 39

    Lemania - sinonim za kvalitet-5012-8a.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5012-8b.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5012-8c.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5012-8d.jpg


    Lemania, mehanizam-Lemania 1341, automatik, 17 rubina postoji verzija i sa 22 rubina, 28800 vibracija na sat, 44 sata rezerve snage, prikazana su dva modela
    Grupa slika 40

    Lemania - sinonim za kvalitet-1.jpgLemania - sinonim za kvalitet-2.jpgLemania - sinonim za kvalitet-3.jpgLemania - sinonim za kvalitet-4.jpgLemania - sinonim za kvalitet-5.jpgLemania - sinonim za kvalitet-6.jpgLemania - sinonim za kvalitet-7.jpgLemania - sinonim za kvalitet-dsc_0096.jpg



    Zaključak



    Bio je ovo tekst o proizvođaču koji je pravio satove za sve i svakog. Tekst o proizvođaču koji se dokazao u svim mogućim situacijama u svakom kutku ove planete a i van nje. U borbi za udeo na tržištu mnogi proizvođači okretali su se Lemaniji i njenom garantovanom kvalitetu a ako vas neko pita šta je zajedničko za Omegu, Tissot, Sinn, Tutimu, Arctos, Kobold, Heuer... pa čak i Patek Philippe i Vacheron Constantin ne oklevajte, recite: “Lemania.“. Mnoge stvari mogu precizno da se izmere, utvrde, izvažu,..., ali izmeriti doprinos Lemanie u časovničarskom svetu je nemoguće. Malo je proizvođača čije ste satove ili mehanizme istovremeno mogli pronaći na prestižnim nautičkim trkama, nuklearnim podmornicama, svemirskim stanicama, borbenim avionima i rukama običnog čoveka . Bio je ovo tekst o proizvođaču slavnog imena i istorije kakvu bi mnogi poželeli i nažalost o proizvođaču neizvesne budućnosti. Lemania, sinonim za kvalitet.



    Kraj


















  7. #7
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Lemania - sinonim za kvalitet

    Još nekoliko fotografija na koje je teško ostati imun.

    http://

    http://

    http://


    Lemania pravljena za italijanske vojne pilote

    http://

    Još jedan regata model
    http://


    Ako neko misli da između Lemanie i Rusa nema ništa zajedničko evo jednog hronografa
    Lemania - sinonim za kvalitet-kgrhqfqee9d9ligopbperpyoysg60_58.jpgLemania - sinonim za kvalitet-kgrhqjrke88hc-pt0bperqp5ipg60_58.jpgLemania - sinonim za kvalitet-kgrhqno0e9czz3e7bperqhw6rw60_58.jpgLemania - sinonim za kvalitet-kgrhqnq0e88gihgflbperqh8j60_58.jpgLemania - sinonim za kvalitet-kgrhqvjme9ihqfebperqq8i60_58.jpgLemania - sinonim za kvalitet-kgrhqzqie9gfowl96bperp-otsq60_58.jpgLemania - sinonim za kvalitet-kgrhqzqme88f7knybperqzyoq60_58.jpg

  8. #8
    Stariji član
    Član od
    2.10.2011.
    Poruke
    659
    Lajkovi
    2390
    Reputacioni uticaj
    69

    Određen forumom Re: Lemania - sinonim za kvalitet

    Bravo Sky počeo si da prevazilaziš sebe samog pošto u drugima skoro da nemaš konkurenciju u edukativnim tekstovima na ovim prostorima. Zanimljivi i pitki tekstovi ilustrovani odličnim fotografijama jednom reči skydrummer.
    Serb likes this.

  9. #9
    Banned
    Član od
    5.8.2008.
    Poruke
    1.294
    Lajkovi
    2006
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Lemania - sinonim za kvalitet

    Stvarno si neprevazidjen!
    umbra and Serb like this.

  10. #10
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: Lemania - sinonim za kvalitet

    Svaka cast Sky
    umbra likes this.

Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Kvalitet satova i mehanizama
    By insp.draguljce in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 127
    Poslednja poruka: 2.9.2020., 8:14
  2. Kvalitet Swatch sata i vodootpornost
    By raketa-paketa in forum Pristupačni satovi
    Odgovora: 26
    Poslednja poruka: 12.1.2018., 15:23
  3. Manbushijie - iskustva i kvalitet satova
    By eee in forum Kineski mehanički satovi
    Odgovora: 111
    Poslednja poruka: 11.10.2014., 21:39
  4. Lemania 5100 mehanizam
    By d1d in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 25
    Poslednja poruka: 2.6.2012., 19:37
  5. Popravka i kvalitet Adriatica sata
    By davidp in forum Časovničarska radionica
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 7.2.2011., 17:51

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •