Prikaz rezultata 1 do 4 od ukupno 4
Like Tree18Likes
  • 8 Post By Serb
  • 9 Post By Serb
  • 1 Post By Shmizla

tema: Longines - Info

  1. #1
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Longines - Info

    Longines - Info-longines_logo.gif

    Kontakt:


    LONGINES WATCH CO. FRANCILLON LTD.

    2610 ST-IMIER
    Tel. +41 32 9 425 425
    Fax +41 32 9 425 429

    Longines - Info-longines_-head-office.jpg

  2. #2
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Longines watch co. Francillon ltd.

    Longines

    Naziv: longines_logo.gif, pregleda: 1432, veličina: 3,6 KB


    Evo jos jedne retrorespektive velikog brenda i ikone u casovnicarstvu. Tekstove koje sam napisao cu kaciti iz delova posto je istorija ove kompanije jako velika i poceci datiraju jos od davne 1832 godine.

    POCECI 19. VEK:

    1832. Godine Auguste Agassiz ulazi u svet casovnicarstva stvarajuci poslovna partnerstva sa casovnicarskim radionicama i prodavnicama u Saint-Imier (po nekim podacima se to desilo 22. Februara) . Ubrzo zatim preuzima kompaniju i daje joj ime “Agassiz & compagnie”. Zanimljivo je da u to doba nije postojala kompanija kao sto ih danas zamisljamo, nije postojalo jedno sediste gde u kojem bi se radni proces obavljao. U to doba casovnicari su radili u svojim kucama na posebnim delovima i na kraju se sat sklapao,tako da su kucista dolazaila iz Zeneve i ostali delovi iz razlicitih gradova.

    1850. Godine Agazisa na rukovodecem mestu zamenjuje (lose zdravstveno stanje Agassiza) njegov necak Ernest Francillon. Francillion nastavalja sa radom u kompaniji i i povecava napore pravljenja standardnih satova i tezi ka povecanju produktvnosti istih.

    1863. Godine mada pod okriljem svoga ujaka menja naziv kompanije Ancienne Maison Auguste Agassiz, Ernest Francillon, successeur.

    1866. Godine seli kompaniju na obale reke Suze u dolini Saint-Imier i otada naziv kompanija je “Longines”

    Odmah je tezio da poboljsa proizvodne metode. U to doba na celu difuznog sistema prozvodnje su bili casovnicari “comptoir” ( Svajcarski naziv za casovnicarske radionice i distributere.). U to doba kompanija se bavila pre svega distribucijom satova koje su nezavisne zanatlije sastavljale, ne u centru same kompanije. Kompanija je kordinirala proizvodnju i bila odgovorna za stavljanje u promet. Francillion je bio svestan svih nedostataka ovakvog sistema i donosi dva zakljucka sa kojima zeli da reformise casovnicarsku industriju.

    Prvi zakljucak : stvaranje geografske koncentracije rada.

    Drugi zakljucak: koriscenje mehanickih proizvodnih metoda koji su se tih godina razvili.

    Mehanicka proizvodnja satova je u drugoj polovini devetnaestog veka bila fundamentalana prekretnica, a sam Francillion je bio jedan od pionira tog pokreta. Da bi razvio masine neopohodne za proizvodnju satova, angazuje svog rodjaka inzinjera Jacques David, koji zajedno sa iskusnim casovnicarem Edouard Châtelain razvija i modifikuje mehanicke metode u proizvodnom procesu.
    U 1867. Godine Francillon je bio u mogucnosti da predstavi prvi kalibar u potpunosti dizajniran u “Longines-u” – 20A. Ovaj trend se nastavio sve do kraja 19. veka i i prvoj trećini 20. veka, uprkos smrti osnivača Longines fabrike. U 1878, Longines proizvodi kalibar opremljen hronografom ,jednostavnim mehanizmom -20H. Ovaj pokret je bio prvi hronometriski uređaj proizvedeni od strane Longines. Tokom 20. veka brend masovno ulažu u ovu oblast.

    1878. Godine odrzana je velika izlozba u Filadelfiji , i ta godina se smatra pocetkom procesa industrijalizacije Svajcarske casovnicarske industrije. Od te godine, uvodi se i obavezna provera kvaliteta satova , sto je donelo do velikog poboljsanja samih satova.Kao pecat ovoga doba sigurno ostaju i velika i cesta priznanja koje kompanija i sam Francillion dobijaju od renomiranih cinilaca u casovnicarskoj industriji.

    POCETAK 20. VEKA:

    Naziv: fabrika pocetak 20 veka.jpg, pregleda: 1525, veličina: 14,6 KB


    Početkom 1900-ih, Longines je počeo da izrazava interesovanje za džentlmenske satove i pridružio se drugim švajcarskih renomiranim proizvodjacima . Najveci uticaj na to je imao Alfred Pfister koji se prikljucio 1896 godine. Pod njegovim uticajem dolazi do razvijanja razlicitih kalibara, i za razliku od 19 veka u kojem su satovi i kalibri bili veoma robusni, to se njegovim dolaskom menja. Raspon kalibara ide od 8 do 21 linije , takodje se proizvodi “slimmed-down” verzija. U to doba proizvedeni mehanizmi su se najcesce ali ne i obavezno koristili za dzepne satove, ali sve veci zamajac je postojao i kad rec o rucnim satovima.

    1905. Godine sklopljen je prvi “Longines” rucni sat.

    1910. Godine “Longines” se prvi put pojavljuje na nekom sportskom dogadjaju.

    Od 1907. do 1912. godine dolazi i do porasta zaposlenih u kompaniji. Tako da 1912 godine fabrika broji 1200 zaposlenih , u selu koji broji 8000 dusa.

    PRVI SVETSKI RAT:

    Sa industrijske tačke gledišta, prva decenija 20. veka predstavlja period produženja, povecanja proizvodnje i razvoja novih modela satova. Ovom periodu je dosao kraj pocetkom Prvog svetskog rata. U ovakvim okolnostima dolazi do povecane potrebe za rucnim satovima (na bojistima se pokazlo da dzepni sat nije praktican). Tehnicka sluzba na cijem je celu Alfred Pfister je proucavala oble mehanizme koji ce biti pouzdani i koji ce se moci koristiti na rucnim satovima. Ovi kalibra, koji su razvijeni tokom rata i predstavljaju prve mehanizme kreirane od strane “Longinesa” za rucne satove. Zbog nedostatka radne snage zbog mobilizacije u Svajcarskoj, proizvodili su i kompase za Englesku i Ameriiku. Moze se reci i ako su 1916 godine napravili prvi home-made mehanizam za rucni sat , kompanija dozivljava stagnaciju , prvi put od svog osnivanja. Moze se reci da je ta stagnacija trajala do 1920. godine kada je proizvedena mehanizam sa rezervom od 8 dana.

    Longines - Info-longines1stwarsil2-1918.jpg

    PERIOD 1920 – 1930 :

    1920 – 1930 ekonmski porilicno teske godine, ali u tehnickom smislu su poceci zlatnih godina kompanije. Broj zaposlenih u ovom periodu broji 22.000 ljudi.Takodje izbacuju mehanizam sa alarmom. Godine 1923, na primer, kada je francuski naucnik Zan Lecarme vodio naucne ekspedicije na Mont Blanc, poneo je sa sobom deset Longines hronometara. U ovom periodu dolazi i do razvoja aviacije, gde “Longines” zahvaljujuci svojim hronometrima nalazi svoje mesto. Bio je zvanicni snabdevac International Aeronautical Federation (IAF) od 1919. Godine, 1925 njihov sat je avionom stigao do Severnog pola, 1926 godine Longisov sat je stigao avionom do Irana, 1927 godine Charles Lindbergh je promosvisao sat i doprineo brendu kompaniji.

    Longines - Info-longineshunterniela2-1920.jpg

    PERIOD 1930-1940

    Svet u ovom periodu biva zahvacen Velikom depresijom ( pad Njujorske berze oktobra 1929 god.) , tako i cela Svajcarska casovnicarska industrija oseca uticaje ekonomske krize. Naravno to ne zaobilazi ni “Longines”. Kao konkurenti javljaju im se i americki satovi , kao i visoke americke carine. Po prvi put, kompanija beleži ozbiljan godišnji deficit, radno vreme je skraćeno, isplata dividendi je odloženo, radionice izvan fabrike su zatvorene...
    1936. Godine situacija se popravlja, i ponovo “Longines” izlazi na trziste Amerike, kao reorganizovani ogranak pod nazivom Longines-Wittnauer Watch Co. Te godine kompanija posle par teskih godina ostvaruje mali profit.


    Longines - Info-longines-1935.jpg

    DRUGI SVETSKI RAT:

    Pocetkom rata situacija se opet pogorsava, smanjenje radne snage , nemogucnost transfera itd... Ipak u tom periodu “Longines” proizvodi par revolucionarnih resenja, konkretno proizvodi “on-board chronometer” poznatiji kao “siderograph”, koja daje vreme u Grinicu izražen u stepenima, minutima i frakcija lucnih minuta. Mnogi kalibri su dizajnirani između 1939 i 1945 (mada kreativni tempo pokazao sporije nego na početku decenije), dok istovremeno brend razvio nove procese u oblasti sportskog vremena. Ali jedna bitna novina je napravljen u "Longines" radionicama krajem rata: tehnička sluzba je istrazivala razvoj kalibra sa automatskim namotajima. Pod vođstvom Alfred Pfister, tehnicka sluzba je ostvarila ogromne napore u smislu istrazivanja i razvoja, s jedne strane, u cilju stvaranja mehanizma koji se sam navija - pocevsi sa posebnim mehanizmom Blank - a sa druge strane, u cilju stvaranja alatki neophodnih za njenu proizvodnju. Godine 1945, Longines je predstavio svoj prvi mehanizam na samostalno navijanje stvoren u svojim radionica: Kalibar 22A. Ovaj kruzni pokret dimenizija 21.5 mm u precniku je istovremeno napravljen sa pomocnom sekundarom, a bio je zasticen mnogim patentima.

    NAPOMENA: ovo je prvi deo teksta posleratni period ce biti uskoro. Slike iz perioda drugog svetskog rata nisam stavljao posto mi se jedino svidjaju slike koje je okacio skydrummer, pa ako on nema nista protiv postavicu njegove

  3. #3
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom LONGINES WATCH CO. FRANCILLON LTD. drugi deo

    POSLERATNI PERIOD:

    Posle završetka rata dolazi do povećanja potražnje satova. "Longines" to koristi, čak i izgrađuje nove zgrade za proizvodnju. Pedesetih godina prošlog veka posebnu pažnju daju u oblasti preciznosti. Longines u ovim godinama obraća posebnu pažnju sportskim hronometrima, i za to kompanija biva nagrađena posebno od 1978. godine, od kada se javlja na svim prestiznim sportskim događajima. Od pedesetih godina pa nadalje “Longines” ucestvuje u pručavanju nepoznatih teritorija na Zemlji. Učestvuju u Francuskim polarnim ekspedicijama. Kvalitet satova I hrongrafa koje nam je “Longines” predstavio privukla je i razne fizicare, geodete, geofizičare...

    1952. Godine “Longines” proizvodi drugi automatski mehanizam, koji je predstavljen u nekoliko verzija, sa centralnom sekundarom ili kalendarom.
    Longines - Info-1952.jpg


    1956. Godine proizveden je mali mehanizam na automtsko navijanje, predviđen za ženske modele, kalibra 14.17. dimenzija 17mm x 14.20mm, koji je radio na frekvenciji do 19.800 vibracija po satu.
    Longines - Info-1956.jpg

    1957. Godine izbacen je “Flagship” model, kalibra 30L. Ovaj model predstavlja novi pristup markentingu i trendu koji se zadržao do danas.
    Longines - Info-1957.jpg

    1960. Godine "Longines" je razvio kalibar 340 i njegove varijante (341, 342, 343, 345), sa kojim su opremljeni vodeći satovi.

    Longines - Info-1960.jpg

    1963. Godine da bi se procenile različite opcije koje nudi nova tehnologija u industriji časovnicarstva, Longines dizajnira mehanizam 400 , elektro-mehanicki kalibara koji se napaja baterijom 1.35V.
    Longines - Info-1963.jpg
    1965. Godina - Opsežna istrazivanja elektronske i kvarcne tehnologija dovodi do unutrašnjeg razvoja elektricno kvarcnog mehanizma, kalibra 800, opremljen on-board hronometrom, uz elektro-magnetni motor kojim upravlja baterija, i tako otvara put ka nivou preciznosti koji je superioran u odnosu na mehanicke kalibre.
    Longines - Info-1965.jpg

    1967. Godine- Uvodjenje nove 11 ½-linije “self-winding” kalibra koji je rezultat tehnickog razvoja u poslednjih 20 godina, "Longines" dize u nove visine. 430 kalibar , proizveden u vise verzija, radi na frenkvenciji 36,000 vibracija po satu, sto omogucava da radi sa velikom preciznoscu. Istovremeno, napravljena je specijalna kolekcija koja je dizajnirana na osnovu ovog kalibra, pod nazivom “Ultra-Crono” i ima izuzetne tehnicke karakteristike. Ovaj mehanicki mehanizam je proizveden iz zelje da se suprotstave rastucoj konkurenciji elektronske i kvarcne tehnologije.
    Longines - Info-1967.jpg

    1969 Godine- Zapocinje se projekat ”Projet Sablier” I za cilj ima stvarnje kvarcnog sata pre 1970 godine. U tim namerama I uspevju proizvodnjom “Ultra-Quartz” , kalibra 6512.
    Longines - Info-1969.jpg

    1972 . Godine – “Longines” predstavlja rucni sat “Longines LCD” koji je razvio u saradnji sa Ebacuches SA and Texas Instruments Inc. Ekran ovog modela bio je od tecnih kristala.
    Longines - Info-1972.jpg

    1975. Godine –“Longines” predstavlja novi tehnicki pristup u izradi “ self- winding” mehanizma, kalibra 890 sa dve koaksijalne cevi u seriji, sto dovodi do poboljsanja prenosa energije, a time rad i tacnost sata.
    Longines - Info-1975.jpg
    1976. Godine – je predstavljen prvi kvarcni hronograf “Montreal” inspirisan Olimpiskim igrama u Montrealu.

    1978. Godine- Longines uvodi satove opremljene kalibrom 950, elektronskim kvarcnim mehanizmom koji je napajan baterijom srebrnog oksida koja pokrece bipolarni "steper" motor. Ovaj mehanizam , je veliki napredak u odnosu na tradicionalnu casovnicarsku tehnologiju, i on je potpuno razvijen u okviru Longines fabrike.
    Longines - Info-1978.jpg

    1979. Godine proizvodti “ultra-slim” kvarcni sat, debljine 1.98 mm.

    Longines - Info-1979.jpg

    1982. Godine proslavlja se 150 godisnjica i u to ime predstavlja se elgantni sat “Agassiz”.
    Longines - Info-1982.jpg

    1986. Godine predstavljena kolekcija “Charlston” inspirisana dvadestim godinama proslog veka.

    Longines - Info-1986.jpg

    1987. Godine u cast sezdesetogodsnjice , Carles Lindbergha i njegovog preletanja Atlantika predstavljen je sat “The Hour Angle”

    Longines - Info-1987.jpg

    1993. Godine predstavljena “Grande Classique de Longeis collection”

    Longines - Info-1993.jpg

    1997. Godine predstavljena je DolceVite kolekcija i u cast stotrdesetogdisnjice, predsatvljena su tri mehanicka sata , medju kojima je jedan prikazivao 24 vremenske zone.

    Longines - Info-1997.jpg
    DolceVita

    2001. Godine je proizveden 30 milioniti sat.

    Longines - Info-2001.jpg

    2003. Godine predstavljena je kolekcija “Longines evidenze”
    Longines - Info-2003.jpg

    2005. Godine predstavljena je kolekcija “The Longines Master Collection”.

    Longines - Info-2005.jpg

    2007.Godine predsatvljena je kolekcija “Longines Sport Collection”. Ova kolekcija predstavljena na sajmu u “Baselworld”.

    Longines - Info-2007.jpg

    LONGINES I SPORTSKI DOGADJAJI:

    “Longines” ima dugu istoriju ucestvovanja na sportskim dogadjajima. Od 2007 godine je zvanicni partner i merilac vremena “Rolan Garosu”, isto tako na “Japan openu” i Kremlj kupu u Rusiji. Stefi Graf i Andre Agasi su ambasdori “Longines” satova. Longines je usko povezan i sa takmicenjima Formule 1. Longines j bi zvanicni merac vremena od 1982 do 1992 godine. Osim u ovim sportskim disciplinama javljaju se I sportovima kao sto su alpsko skijanje, gimnastici, streljicarstvo, konjicki sportovi i dr.

    LONGINES U NOVOM MILENIJUMU:

    “Longines” je kompanija koja ima veoma dugu i uspesnu tradiciju. U novi milenijum je usla stabilno i to u okviru “Swatch Group”. U danasanjim vremenima dolazi do povecanja traznje za mehanickim satovima, sto “Longines” spremno docekuje.”Longines” je glavni i odgovorani kad je rec o proizvodnji i izgradnji kalibara u okviru “Swatch Groupe. Ovo novo doba spremno docekuje narucivanjem ETA mehanizama.

    Longines - Info-herit.jpgLongines - Info-l3.667.4.06.7.jpgLongines - Info-l8.109.5.89.6.jpgLongines - Info-longines-master-collection.jpg
    Poslednja ispravka: Shmizla (14.3.2012. u 21:46)
    vladas, sector77, anbeast and 6 others like this.

  4. #4
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: LONGINES WATCH CO. FRANCILLON LTD. drugi deo

    Prikaz evolucije Longines logotipa od nastanka pa do danas.

    Naziv: Longines - evolucija loga .jpg, pregleda: 1631, veličina: 52,7 KB


    Video prikaz:


Slične teme

  1. TAG Heuer satovi - info
    By Shmizla in forum Tag Heuer
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 11.11.2014., 19:44
  2. The Citizen Watch Co - Info
    By Serb in forum Citizen
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 7.6.2014., 13:30
  3. ORIS satovi - info
    By dragon in forum Oris
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 19.2.2012., 19:17
  4. Zenith satovi - info
    By Shmizla in forum Zenith
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 18.2.2012., 22:54
  5. Panerai - Pomoć - Info
    By patek in forum Panerai
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 28.5.2010., 21:58

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •