Strana 1 od 26 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 253
Like Tree141Likes

tema: Saveti za kupovinu novih satova

  1. #1
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Post Saveti za kupovinu novih satova

    Bilo da težite proširenju svoje kolekcije satova ili ste u potrazi za svojim satom prvencem, predlažemo vam da pročitate ovaj tekst. On ima namenu da pomogne početnicima u svetu satova da stvore sveobuhvatniju sliku o satovima i detaljima na koje bi trebali da obrate pažnju pri kupovini novog sata.

    Naziv: Saveti-za-kupovinu-novih-satova.jpg, pregleda: 5502, veličina: 91,2 KB

    Ljubiteljima satova dajemo nekoliko saveta koji im mogu biti od koristi pri kupovini novog sata:

    - Odluka o kupovini
    Dobro razmislite pre kupovine sata. Nemojte impulsivno kupovati sat, već se potrudite da odluka “odleži” bar neko vreme. Razmislite o istoj i da li zaista želite kupiti baš taj model sata. Potrudite se da saznate što više informacija o tom časovniku i po mogućstvu se posavetujte sa nekim ko se razume u satove.

    Razmislite koji brend sata želite imati u vašoj kolekciji. Da li je to neko zvučno i poznato ime iz sveta satova ili vam to nije bitno. Znajte da velika imena uglavnom imaju satove po nešto višoj ceni, dok oni manji i manje poznati brendovi uglavnom pružaju mnogo više da dat novac.

    - Gde kupiti
    Donesite odluku gde želite kupiti sat - da li je to neka od lokalnih radnji ili želite obaviti kupovinu i inostranstvu, odnosno preko interneta. Svaka od varijanti ima svojih prednosti i mana. Ukoliko kupujete sat lokalno u nekoj od radnji automatski ste ograničeni na brendove i asortiman koji se u njoj odnosno lokalno nudi. Ali zato imate mogućnost da uživo isprobate sat i da ga dobro zagledate sa svih strana. U slučaju da kupujete sat u inostranstvu, s obzirom da je tržište veće, samim tim vam je i izbor bogatiji. To vam iziskuje dodatne troškove, jer morate da odputujete i posetite radnju sa satovima u kojoj biste obavili kupovinu. Ukoliko kupujete sat preko interneta niste u mogućnosti da uživo pogledate i isprobate sat, kao što biste mogli u nekoj od prodavnica. Pri kupovini sata iz inostranstva morate imati na umu obavezu plaćanja carine i poreza pri unosu sata na domaće tržište.

    - Koji tip sata kupiti
    Treba uzeti u obzir tip sata koji vam je potreban. Da li je to sportski model, možda elegantan časovnik ili pak ronilački odnosno pilotski sat. Svi ovi časovnici se po konceptu međusobno razlikuju i svaki od njih ima posebnu namenu. Razmislite u kojim situacijama biste nosili novi sat. Da li je to situacije bavljenja sportom, možda za nošenje na posao, za plivanje ili za neke druge namene.

    Trebate odlučiti da li želite sat sa analognim prikazom vremena (sa kazaljkama) ili možda sa digitalnim prikazom. Postoje satovi koji kombinuju i jedan i drugi način prikaza vremena.

    - Veličina kućišta sata
    Odlučite kakvog oblika želite nositi sat na vašoj ruci. Da li je to klasični okrugli oblik kućišta, možda pravougaoni ili čak časovnik nekog drugog oblika. Sam utisak o satu i osećaj pri nošenju na ruci svakako zavisi od veličine i oblika kućišta.

    Veličina kućišta je još jedan bitan detalj na koji trebate obratiti pažnju. Iako se trendovi i moda po pitanju veličine kućišta vremenom menjaju, naša topla preporuka bi bila da prvobitno krenete od sata koji najadekvatnije odgovara veličini vašeg zgloba na ruci. Neka vaš prvi sat bude odabran prema toj dimenziji, jer ukoliko se odmah naviknete na sat velikih dimenzija, kasnije će vam svaki manji časovnik na vašoj ruci izgledati sićušno. Kasnije biste iz tog razloga možda imali utisak da je neki manji sat neadekvatan za vas, iako to i nije baš tako, već biste vi iz navike na predhodni veliki sat imali takav utisak.

    - Materijal kućišta sata
    Obratite pažnju na materijal od koga je sat izrađen. Najzastupljeniji materijal za izradu satova i narukvica u časovničarskoj industriji je nerđajući čelik. Pored njega se javlja i mnoštvo drugih materijala poput titanijuma, plastike, zatim plemeniti metali (zlato, platina). U ponudi se javljaju i nove legure, ali uglavnom kod velikih proizvođača i brendova satova. U svetu satova su dostupne i verzije časovnika čija su kućišta i narukvice presvučene slojem određenog materijala. Dodatno naneti sloj svakako štiti sat i može mu dati potpuno drugačiji vizuelni efekat. Premazi mogu imitirati plemenite metale ili pak učiniti satove potpuno crnim. Svakako da se vizuelni utisak o satu i ukusi vremenom menjaju, stoga navodimo da je klasična boja čelika najuniverzalniji izbor već duži niz godina.

    - Izgled brojčanika
    Svaki tip sata koji smo gore u tekstu naveli ima drugačije koncipiran brojčanik odnosno raspored i broj detalja smeštenih na njemu. Sportski satovi uglavnom plene velikim brojem detalja i informacija koje pružaju. To su najčešće funkcije hronografa, konverzione skale i razni drugi specifični indikatori. Elegantni časovnici imaju sveden dizajn i uglavnom pružaju osnovne informacije o vremenu (sati, minuti, sekunde i eventualno datum i dan).

    Boja brojčanika je takođe bitan parametar pri kupovini novog sata. Trebate odlučiti da li vašem oku više prijaju svetliji ili tamniji tonovi. Da li biste radije nosili sat sa belim odnosno crnim ili pak brojčanikom u nekoj upadljivoj boji. Kombinacija boja i njihovo korišćenje na detaljima cifera je nešto šta trebate uzeti u obzir. Obratite pažnju da li pri prvom pogledu na sat možete lako i brzo da očitate vreme.

    Naziv: Saveti-za-kupovinu-novih-satova-buying-watches.jpg, pregleda: 5580, veličina: 77,0 KB

    - Narukvica ili kaiš
    Pri kupovini sata trebate obratiti pažnju na način nošenja istog, kako je ono rešeno i da li se sat isporučuje na narukvici ili kaišu. Trebate isprobati satove i osetiti kakva narukvica pri nošenju najviše prija vašoj ruci. Najuobičajnija rešenja su metalna narukvica (materijal od koga je izrađeno kućište) i kožni kaiš (prirodna ili veštačka koža). U poslednje vreme se sve češće nude modeli satova sa gumenom narukvicom, ali narukvice i kaiševi se mogu i naknadno menjati na satu. Trebate imati na umu da je dokupljivanje i naknadno postavljanje metalnih narukvica na sat najskuplja varijanta. Stoga, ukoliko želite da nosite sat sa metalnom narukvicom, kupite odmah takvu verziju sata, mnogo je isplativije nego da je kasnije dokupljujete. Kaiševi i narukvice, kao što smo i napomenuli, se naknadno mogu menjati na satu. Time možete postići potpuno drugačiji utisak o časovniku, a na izboru su vam platnene, gumene, silikonske narukvice ili kaiševi u velikom broju boja. Obavezno obratite pažnju i na antialergijska svojstva narukvica i kaiševa.

    - Mehanizam
    Pre same kupovine i odluke o kupovini novog pokazivača vremena je potrebno doneti odluku o tipu ugrađenog mehanizma. Gruba podela mehanizama bi mogla biti na kvarcne i automatske. Kvarcni satovi su generalno precizniji, ne zahtevaju često podešavanje vremena, potrebno je zamenu baterije kada se ona istroši (nakon nekoliko godina), pokazuju vreme iako sat ne nosite na ruci. Odličan izbor za sve osobe koje ne vole da se operećuju čestim podešavanjem tačnog vremena. Automatski mehanizmi su kompleksniji i skuplji za izradu, navijaju se odnosno rade dok ih nosite na ruci i jedan kratak period vremena kada prestanete sa nošenjem istog. Pri dužem stajanju zaustavljaju svoj rad, zahtevaju ponovno navijanje i podešavanje vremena. Satovi sa automatskim mehanizmom najčešće imaju veća odstupanja od kvarcnih satova, pa stoga zahtevaju češće korigovanje vremena ukoliko se desi da žure ili kasne. Automatski mehanizmi su uglavnom cenjeniji među ljubiteljima satova zbog svoje kompleksnosti izrade i broja delova od kojih su sastavljeni.

    - Servis
    Trebate imati u vidu i potrebu za servisiranjem vašeg sata. Ukoliko kupite časovnik koji se može lokalno servisirati imaćete mogućnost da ga na jednostavniji način odnesete kod časovničara i posavetujete se sa njim oko popravke. Ukoliko kupite sat koji se ne može popraviti na našem tržištu bićete u obavezi da ga odnesete u fabriku ili pošaljete na servis. Cene servisiranja satova zavise od “zahvata” koji će se raditi na njemu. Svakako je logično da što je sat skuplji viša je i cena njegovog servisiranja tj. popravke.

    Kvarcne satove ćete trebati odneti kod časovničara u slučaju istrošenosti baterije, dok automatski satovi zahtevaju redovan servis nakon nekoliko godina nošenja. Period neophodnog redovnog servisa automatskog mehanizma zavisi od tipa kalibra ili zvaničnog propisa proizvođača, ali se uglavnom kreće od 3-5 godina.

    - Prodaja sata
    Treba uzeti u obir i eventualnu mogućnost prodaje ili zamene sata. Pomislite da li ćete kasnije i za koliko novca moći da prodate taj sat. Možda trenutno želite da ga zadržite u svojoj kolekciji, ali uvek postoji mogućnost za promenom mišljenja. U tom trenutku ćete razmišljati da li se ovaj sat nekome dopada ili koja je njegova trenutna vrednost.

    Naziv: watch-store-prodavnica-satova.jpg, pregleda: 5311, veličina: 155,4 KB


    - Informisanost i proba
    Za kraj predlažemo da se pre svake kupovine što detaljnije uputite u detalje samog sata. Raspitajte se za utiske kod osoba koje poseduju taj model, otiđite u radnju i pogledajte ga uživo, isprobajte ga na sopstvenoj ruci ako ste u mogućnosti. Prikupite što više informacija kako biste stekli što bolji utisak o satu koji planirate da kupite.

    Srećna vam kupovina novog sata!

  2. #2
    Stariji član Avatar korisnika araphel
    Član od
    1.8.2012.
    Poruke
    1.747
    Lajkovi
    12298
    Reputacioni uticaj
    120

    Određen forumom Re: Saveti za kupovinu novih satova

    Bravo za tekst! Ja bih samo za kraj dodao još jedno: ako na kraju i posle svih gorepomenutih koraka niste sigurni koji od (2,3,5...) satova da odaberete, možete imati 100% poverenja u stručnost i predusretljivost ekipe sa foruma.

    vladas and himmelstrider like this.

  3. #3
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Saveti za kupovinu novih satova

    ^ HVALA!

    Sad to ispade kao reklama za forum. Tekst nije imao to za cilj, već da malo uputi ljude i da im da nekoliko saveta pre kupovine sata.

  4. #4
    Stariji član Avatar korisnika Zenith
    Član od
    9.1.2012.
    Lokacija
    Smederevo
    Poruke
    1.252
    Lajkovi
    2295
    Reputacioni uticaj
    55

    Određen forumom Re: Saveti za kupovinu novih satova

    Odlicno.
    Licno,uvek sam za to da prvi sat ne bude preskup (ne preko 400e) jer obicno ili ce covek ostati samo na tom satu (realno,sasvim dovoljno za 85% ljudi) ili ce razviti ljubav prema njima na osnovu tog prvog pa krenuti u kolekciju.
    Odlican tekst. Pozdrav.
    Stefan Milićević likes this.
    "Mi pravimo stvari koje ljudima ne trebaju,zato proizvodjac satova ne sme da ima prejak ego"- Jean-Marc Jacot

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika araphel
    Član od
    1.8.2012.
    Poruke
    1.747
    Lajkovi
    12298
    Reputacioni uticaj
    120

    Određen forumom Re: Saveti za kupovinu novih satova

    Nije reklama, nego činjenica. Meni su kod barem tri sata na kraju pomogli članovi foruma da se odlučim. Možda ne direktno, ali tako što su pisali o detaljima koje pre toga nisam znao, svakako jesu pomogli.

    To je ionako bio samo predlog A uostalom dobar forum i dobra ekipa i zaslužuju reklamu.
    vladas and himmelstrider like this.

  6. #6
    Istaknuti član Avatar korisnika MMario
    Član od
    19.3.2014.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.608
    Lajkovi
    30885
    Reputacioni uticaj
    334

    Određen forumom Re: Saveti za kupovinu novih satova

    Smizla...dobar tekst
    Araphel....potpisujem u celosti
    vladas likes this.

  7. #7
    Novi član
    Član od
    22.4.2014.
    Poruke
    4
    Lajkovi
    8
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Saveti za kupovinu novih satova

    Hvala za tekst,citao sam ga danas i mislim da cu zatraziti uskoro pomoc.

  8. #8
    Član Avatar korisnika Mr D
    Član od
    30.12.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    451
    Lajkovi
    2867
    Reputacioni uticaj
    29

    Određen forumom Re: Saveti za kupovinu novih satova

    Lep podsetnik!
    Da hoću da cepidlačim (kao što i hoću ) rekao bih da bi bilo dobro pomenuti i luminaciju. To je nešto na šta ljudi veoma često ne obrate pažnju pri kupovini, tj. primete tek prilikom upotrebe.
    vladas and himmelstrider like this.

  9. #9
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.648
    Lajkovi
    7472
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Saveti za kupovinu novih satova

    Eh, da je ovo bilo kada sam ja uzimao prvi... .

  10. #10
    Novi član Avatar korisnika dan555
    Član od
    22.6.2014.
    Lokacija
    NBGD
    Poruke
    15
    Lajkovi
    21
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Saveti za kupovinu novih satova

    Prateći vaš sajt zainteresovao sam se za satove pa guglam o njima i nađoh na ovaj video sa savetima za kupovinu sata. Čovek daje konkretne savete ali pitanje je koliko su nepristrasni.

Strana 1 od 26 1234511 ... PoslednjaPoslednja

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •