Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 11 do 14 od ukupno 14
Like Tree29Likes

tema: Razlika između skupih i jetinih satova?

  1. #11
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13195
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Razlika između skupih i jetinih satova?

    Jaguar nikada nije bio modni brend već je proizvođač iz Švajcarske (Solothurn, gde ima vlastitu fabriku) koji postoji od 1938 godine i trenutno je najprestižniji član grupacije Festina, koju čini još jedan švajcarski proizvođač - Candino. U početku 21. veka Jaguar je važio za jedini brend, kod koga svi delovi sata dolaze iz Švajcarske.

    Zato nema nikakvog razloga za zaobilaženje Jaguar satova, jer su to Swiss Made satovi a zakon, koji definira standard Swiss Made je:
    1. 60 % proizvodnih troškova sata mora nastati u Švajcarskoj
    2. 50 % vrednosti mehanizma mora nastati u Švajcarskoj. Ovde ne sme biti ukalkulasana vrednost (troškovi) sastavljanja i postavljanja mehanizma u sat, nego čisti troškovi vrednosti delova mehanizma
    3. Mehanizam mora biti postavljen u sat u Švajcarskoj
    4. Konačna kontrola kvalitete mora biti izvršena u Švajcarskoj

    Zato ne treba verovati nekim izjavama po raznim forumima, da se satovi čak i od nekih High End proizvođača prave ili sastavljaju u Kini.

    Ne postoji neka zvanična strana gde se može videti odakle dolaze neki delovi sata, jer bar ona velika imena to ne iznose u javnost. Ali opšte je poznato, da dosta njih čelik nabavlja u Kini a isto tako je opšte poznato, da je kineski čelik odličnog kvaliteta (bar onaj, koji koriste evropski proizvođači).
    Takođe je poznato, da švajcarci neke delove mehanizma kupuju od Seika (u bliskoj prošlosti su to radili Breitling i Oris). Ne znam, kakva je situacija sada ali kupovati hairspring od Selka ne znači štednju na troškovima, nego održavanje visokog stepena kvaliteta.

    Takođe ne bih mešao satove Festina sa modnim markama tipa Tommy Hillfiger i slično. Festina ima više fabrika u Kini ali to su njihove fabrike, gde se prave i Lotus satovi. Koriste se Miyota mehanizmi, koje koriste i Citizen i Casio, koji takođe uz Seiko imaju sopstvene fabrike u Kini. Ni oni ne prave sve u Japanu. Miyota mehanizmi su pouzdani i posebno u sferi kvarca vrlo dobro konkuriraju švajcarskoj Rondi i ISA i čak nadmašuju kvalitetu ETA iz Fashionline.
    Nije sve što dolazi iz Kine slabo. Sea Gull satovi su odličnog kvaliteta sa In House mehanizmima.

    Konačnu cenu satova ne određuju samo delovi iz kojih su napravljeni (osim ako ne govorimo o ukrašvanju sa dijamantima, roza zlato i slično) - to je najmanji faktor. Tradicija, politika proizvođača, marketinško poizcioniranje i pre svega potražnja. Zato su na žalost Emporio Armani, Michael Cors u puno slučajeva skuplji od Casia, Citizena ili Seika. A ni jedan ni drugi nemaju nikakve veze sa horologijom negu so obična potrošna roba.
    popovac 76, eee, VLADAN P and 8 others like this.

  2. #12
    Novi član
    Član od
    17.12.2019.
    Poruke
    11
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Razlika između skupih i jetinih satova?

    Hvala ti na odgovoru.Jebiga,za jednog laika ima puno informacija,pogotovo kada počne malo čitati teme i upoznavati se sa satovima.

    Znači ako npr. želim uzeti ovaj sat Seiko Lord spc239p1 koji mi se baš jako sviđa ne ću pogriješiti sa odabirom jeli tako?
    Poslednja ispravka: VLADAN P (24.12.2019. u 22:45)

  3. #13
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13195
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Razlika između skupih i jetinih satova?

    Nećeš. Mislim, da ne postoji Seiko sat sa kojim bi promašio. I nisam nikakav zagovornik, promoteri ili zaljubljenik u ovaj brend. Više su mi u srcu švajcarci ali onaj, ko voli horologiju mora sa velikim poštovanjem izgovoriti ime ovog brenda.
    Can'tStand'Ya likes this.

  4. #14
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Razlika između skupih i jetinih satova?

    Više manje sve je rečeno.
    Vezano za rečeno da se ne preporučuju modni satovi jer nemaju u ponudi mehaničke satove nego uglavnom ili samo kvarcne pa je zato preporuka da se izbegavaju.
    Ukoliko je budžet 300-tinak evra sat koji je verovatno najčešće preporučivan jeste (kvarcni) Citizen Nighthawk. Ukoliko se traži radni sat, neki od G shock modela, ima ih odličnih za manje od 100 evra. Među ronilačkim satovima u tom rangu često se preporučuju npr. solarni Citizen Promasteri.

    Većina forumaša ima bar jedan kvarcni sat i svesni su prednosti kvarca nad mehanikom ali većina ne kupuje modne satove jer su svesni da koštaju više nego što nude. Na stranu što nemaju veze sa istorijom, tradicijom i sl. do koje je nekome stalo a nekome ne.

    Modni satovi ne samo da koštaju više nego što nude nego uglavnom nude manje od pomenutih Casia, Citizena i ostalih. To što Casio može spakovati u sat od par desetina evra ne mogu ni ozbiljni proizvođači satova a kamoli neko ko prodaje modne satove. Takođe, prozvođači satova se trude da ponude nešto novo, imaju odeljenja za istraživanje i razvoj i sl. Zahvaljujući njima horologija ide napred. Prodavci (ne mogu napisati proizvođači) modnih satova kada žele da privuku pažnju oni nalepe cirkone ili naprave sat od 60 mm. Razlika u pristupu je kao nebo i zemlja.

    Nisam siguran ni kakav je kvalitet postprodajne usluge kod modnih brendova ,dostupnost delova nakon nekoliko godina od kupovine, zatim garantni rok itd.
    Poslednja ispravka: skydrummer (24.12.2019. u 22:00)

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •