Miloše, predlažem da bloguješ ovaj post, jer je pun zanimljivih i korisnih informacija. Post je zaista odličan.![]()
Miloše, predlažem da bloguješ ovaj post, jer je pun zanimljivih i korisnih informacija. Post je zaista odličan.![]()
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Ne znam je li pametno da jednu davno ugasenu temu dizem ovako, "iz mrtvih", ali su informacije na koje sam ovdje naisao zaista interesantne, a nekima bi, kao meni npr., jos koji detalj i misljenje nekoga iz sajzijske struke mogao pomoci kad je u pitanju restauracija i servis starih satova.
Naravno, na kraju cu svakako sat nositi sajdziji, ali me zanimaju misljenja i iskustva ljudi od ove struke koji se javljaju na forumu.
Naime, kuciste sata/uspomene koji bih zelio vratiti u zivot, potpada pod ovu Gold-filled kategoriju pozlate, po svoj prilici finoce zlata 10k (cifre su jako sitne, te se uz mala ostecenja i ogrebotine na kucistu, tesko snaci bez propisne "optike"), pa me sad zanima, da li je ovakva kucista moguce na neki nacin dovesti barem blizu prvobitnom stanju?
Postoji li neki nacin da sajdzija jednom ovakvo pozlacenom kucistu, na nekim mjestima izgrebanom, udarenom, ili sta vec, pokrije ogrebotine i vrati prvobitni sjaj, barem priblizno?
Da jos napomenem da se ne radi o nekim velikim ograbotinama.
Hvala unaprijed!
Zar to ne bi bolje uradio zlatar?
Reparaciju pozlate ne rade časovničari, ali svakako da ćeš morati da odeš kod časovničara da izvadi kućište, staklo i brojčanik, osim ukoliko to ne umeš sam da radiš.
Ja sam sređivao pozlatu u firmi sa linka: Cinkovanje, Bubnjevi, srafovska roba, zastita metala, kalajisanje, reparacija, pozlata krstova, crkva, putiri, graviranje, ecovanje, niklovanje, Srebro , Zlato...
Najbolje je da ti časovničar rastavi sat, a onda ga pošalji ovoj firmi na sređivanje.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Hvala puno na brzim odgovorima!
Mozda sam ja malo letio pred rudu postavivsi pitanje, a da nisam dobro procesljao forum, jer se, vidim, o ovome vec ranije govorilo.
Uglavnom, hvala puno na pomoci! Sad sve vec izgleda mnogo jasnije! Sat/draga uspomena ce, kako god, uskoro da se aktivira!![]()
Da dodam još ponešto. Svaka nepravilnost na kućištu sata videće se ukoliko se sat ne pripremi. Tu spada da se stara pozlata u celosti ukloni. Kod dubljih pukotina šmirgla pomaže. Tek nakon toga sledi galvanizacija.
Hvala na tipu!
Dakle, kako god okrenem, za ovu priliku, sat cu dati samo u visoko strucne ruke, po mogucnosti nekom od povjerenja... u ovom slucaju ne mog, nego svih vas koji ste vec imali priliku raditi galvanizaciju. Ostaje mi da se nadam najboljem ishodu.![]()
Bookmarks sajtovi