Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
Like Tree12Likes
  • 11 Post By Ivke1
  • 1 Post By Baron

tema: Kutije za navijanje satova

  1. #1
    Stariji član Avatar korisnika Ivke1
    Član od
    24.6.2018.
    Poruke
    774
    Lajkovi
    3124
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Kutije za navijanje satova

    Pročitao sam dosta toga na raznim forumima o navijačima satova prije nego što sam se odlučio kupiti kutiju za navijanje sata. Forumi su bili od velike pomoći i zelim podijeliti znanje s inspiracijom
    iz foruma koje sam pročitao.

    Počnimo s osnovama.
    Navijac nije za navijanje sata! Kutija za navijanje sata je u funkciji za sprečavanje da se isprazni
    automatski sat kad se ne nosi. Rotira sat uzrokujući okretanje rotora i zatezanje pogonske opruge u satu. Broj okreta uopsteno se može odabrati iz različitih programa, a ideja je odabrati postavku koja je što bliža broju okretaja koliko satu treba da se navije za 24 sata rezerve energije tj. sat dobiva onoliko energije koliko potrosi tokom 24 sata. Navijaci sata su dostupni u različitim varijantama, pojedinačno za jedan sat ili u kombinacijama do 50 satova ili više.

    Jesu li navijaci loši za satove?
    S obzirom na stvari navedene u nastavku nema ništa štetno u navijacim. Ako koristimo kutiju za navijanje koji je pravilno postavljena, vjerovatno će dobiti manje habanja nego ako je na vašem zglobu. Kad imate sat na navijacu, on će se, naravno, podvrgnuti većem habanju nego ako je sat bio samo u kutiji, ali nema razloga da se brinete. Intervali servisa određeni su na osnovu vremena za mjenjanje ulja i gumenim dihtunzima koje je potrebno zamijeniti, a ne zato što se vjerojatno pokretni dijelovi sata svakodnevno koriste.

    Osigurajte da satni proizvođač koji ste odabrali ima anti-magnetsku zaštitu oko motora, jer motor stvara magnetsko polje, što može stvoriti probleme s radom sata.


    Zašto su neki navijaci jeftini, a drugi koštaju bogatstvo?
    Kao i sve drugo, postoje velike razlike u kvaliteti izvođača različitih proizvođača. Postoje mnogi proizvidjaci koji sadrže kineske motore koji su uglavnom loše kvalitete i sadrže plastične dijelove u motoru. Ovo su jeftini, kostaju 50e na eBayu i navit će vam sat, ali one su često bučni. Obično ih nije moguće popraviti, ali mogu „raditi“ nekoliko godina (ili samo nekoliko mjeseci). Ako ih kupite kao potrošni materijal, vjerovatno nećete biti razočarani.

    Na drugom kraju tržišta nalaze se navijaci sa kvalitetnim motorima, sa zupčanicima i raznim drugim dijelovima od metala u motoru. Kvalitetnije kutije za navijanje satova imaju i puno bolji kvalitet motora, finiš kutije, jastuka itd. Nisu ni oni imuni na probleme samo zato što su visokog kvaliteta, oni mogu biti bučni i glasni s vremena, ali očito bi trebali trajati mnogo duže od jeftinijih navijaca.
    Obje vrste izvođača imaju prednosti i nedostatke. Na vama je da odlučite kojim putem želite krenuti.


    Zašto se priča o periodima odmora?
    Imajte na umu da je osnovni preduvjet dobrog navijaca da pruži onoliko rezerve energije za oprugu pogona koliko će sat koristiti tokom 24 sata. To se može postići na više načina. Jedna varijanta može biti da je navijac neaktivan 23 sata i 59 minuta, a zatim se vrti poput propelera čamca s punim gasom kao motor od 200 konjskih snaga jednu minutu, ili druga varijanta može kontinuirano okretati pri maloj brzini u periodu od 24 sata. Mislim da većina ljudi razumije da prvi primjer nije dobra ideja, ali ni druga.

    Ako se pogonska opruga ne odmora (a mnogi navijaci ne dopuštaju da se sat odmori), tada opruga
    pogona nikada neće imati priliku odmotati, jer se stalno drži na istoj razini, a ako je sat također postavljen na navijac direktno sa ruke, gdje u vecini slucajeva bude maksimalno navijena pogonska opruga, pogonska opruga se uvijek drži pod maksimalnim naponom. To je poput stalnog navijanja krunice ručno u max položaju na satu. Želimo da navijac ima barem kratko razdoblje mirovanja kako bi se opruga pogona mogla odmotati prije nego što se ponovo navije kako bi se izbjeglo
    nepotrebno trošenje opruge pogona i raznih drugih komponenti sata.


    Koliko dugo treba da se odmara sat?
    Izvođači kutija za navijanje sata obično imaju različite programe sa različitim periodima odmora. Od samo nekoliko minuta do nekoliko sati. Ne postoji točan odgovor koliko dugo treba trajati mirovanje, ali morate osigurati da je period mirovanja dovoljno dugo da se barem pusti da se opruga pogona oslobodi s maksimalnog napona. Osobno nikada ne bih koristio navijace satova koji imaju manje od 10 minuta odmora.

    Što se podrazumijeva pod smjerom kazaljke na satu, obrnuto i oboje?
    Automatski satovi se navijaju okretanjem rotora na stražnjoj strani sata. Neki satovi omogućavaju kretanje rotora u samo jednom smjeru, a neki satovi omogućavaju kretanje rotora u oba smjera. Navijaci se obično mogu postaviti tako da se sve vrijeme okreću u smjeru kazaljke na satu (za navijace kojima motor omogućava samo da ide u smjeru kazaljke na satu), u smjeru suprotnom od kazaljke na satu (za navijace kojima motor omogućuje samo da ide u smjeru suprotnom od kazaljke na satu) ili da se izmjenjuju u smjeru kazaljke na satu i obrnuto (za navijace koji imaju mogucnost da motor ide u oba smjera).

    Satovi sa mehanizmom koji omogućavaju kretanje rotora u oba smjera bez napora će se navijati samo na programu u smjeru kazaljke na satu ili u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, ali ako sat ima mehanizam koji omogućava samo navijanje u jednom smjeru, morate postaviti odgovarajući smjer na navijacu u suprotnom sat će se zaustaviti.


    Što je tpd?
    Tpd (broj obrtaja po jednom danu) je broj rotacija koje navijac datje satu. Većina jednostavnijih navijaca jeftinije cijene ima fiksni broj tpd, bolji kvalitativniji navijaci imaju različite programe s različitim tpd ili se mogu programirati u odnosu na potrebu tpd vaseg sata.

    Kako mogu znati koji broj tpd i u kojem smjeru treba moj sat?
    To je vjerovatno najčešće pitanje, a vjerojatno je i najlakše odgovoriti. Orbita je jedan od glavnih proizvođača kutija za navijanje koji posjeduje bazu satova s podacima o tome koliko tpd i u kojem smjeru treba vaš sat.

    Bazu podataka mozete naci ovdje http://www.orbita.net/database-search/

    Da li je problem ako moj navijac ima samo postavke za više tpd-a nego što mi je
    potrebno?

    Ne ako je u razumnim granicama, onda nije problem. Ako sat nosite na zglobu, vjerovatno će dobiti više tpd nego što je potrebno za održavanje, a budući da se automatski satovi ne mogu prenaviti, uredu je. Ako imate sat koji treba samo 600tpd, a vaš navijac 1300tpd, savjetovao bih vam da potražite drugi navijac, ali ako je najniža postavka 800tpd, tada će biti u redu.

    Takodjer ako navijac ima prevelik tdp mozda nije losa ideja ugasiti ga preko noci, na taj nacin mozemo dobiti period mirovanja koji je potreban.

    Da li je problem ako moj navijac ima samo postavke za manji tpd nego što je potrebno?
    Opet, u razumnim granicama. Ako navijac ne daje dovoljan broj okreta da bi održao sat navijen, rezerva će se postepeno smanjivati, ali ako sat ne bude stajao na navijacu duzi period onda neće biti problema. Ako vam sat treba 800tpd, a navijac daje samo 650tpd, sat će i dalje raditi blizu 10 dana.


    Kako mozemo znati koliko dugo će sat otkucavati ako dobije manje tpd-a nego što je potrebno?
    Pretpostavimo da je sat potpuno navijen i da je sat sa 42 sata rezerve snage. Nadalje, pretpostavimo da mu treba 800tpd da se potpuno napuni. To znači da mu treba 33,33 obrtaja po jednom satu (800/24). Ako ne dobije 800tpd, tada će se rezerva mehanizma postepeno smanjivati. Pretpostavimo da navijac daje 650tpd, što znači da je deficit 150tpd. To odgovara smanjenju rezerve od otprilike 4, 1/2 sata (150 / 33,33). Dakle, nakon jednog dana rezerva će biti 37, 1/2 sata (42 – 4, 1/2), nakon dva dana to će biti 33 sata (37, 1/2 – 4, 1/2) itd.


    Je li u redu koristiti sat s dva jastuka po motoru?
    Postoji nekoliko izvođača koji na svakom motoru imaju dva jastuka kako bi pokušali smanjiti troškove. Nije dobro kupiti ih ako koriste plastične dijelove u motru (losiji kvalitet motora). Ako satovi nisu identični u težini, raspodjela težine će napregnuti zupčanike jer je neuravnotežena, a s plastičnim dijelovima će ubrzati habanje dijelova. Ako je motor boljeg kvaliteta, manji je problem, ali svejedno pokušajte koristiti slične veličine i težine satove.


    Stavio sam sat na u kutiju za navijanje, ali sat nije navijen - zašto?
    Zapamtite da navijaci ne bi trebali navijati satove, vec drže satove u jednako navijene kao i kad ste ih stavili u kutiju za navijanje. Ako sat, koji je u potpunosti ispraznjen, stavite na navijac, sat ce i
    dalje biti prazan kada ga ponovo uzmete. Ako je sat bio potpuno navijen kad ga stavite na navijac i bude skroz prazan nakon isteka normalnog vremena rezerve energije, to je vjerovatno sat sa
    satom koji omogućuje samo kretanje rotora u jednom smjeru, a navijac sata postavljen u suprotnom smjeru.

    Pokusao sam naci vec postojecu temu kojoj bi odgovarao ovaj tekst, na zalost nisam nasao.
    Ako nije problem prebacite a mogu i ja ako nadjem odgovarajucu temu.

    Pozdrav svim clanovima foruma.
    Baron, RUS, Vladimir NS and 8 others like this.

  2. #2
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.586
    Lajkovi
    5189
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Kutije za navijanje satova

    Bravo za tekst!

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
    Ivke1 likes this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •