Strana 74 od 74 PrvaPrva ... 24647071727374
Prikaz rezultata 731 do 734 od ukupno 734
Like Tree2947Likes

tema: Haifisch 23 - Moja kolekcija

  1. #731
    Stariji član Avatar korisnika Ivke1
    Član od
    24.6.2018.
    Poruke
    777
    Lajkovi
    3128
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Cestitke drug, u zdravlju ga nosio.
    Haifisch23 likes this.

  2. #732
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.912
    Lajkovi
    13197
    Reputacioni uticaj
    402

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Hvala Ivke!
    Ivke1 likes this.

  3. #733
    Član
    Član od
    19.2.2021.
    Poruke
    183
    Lajkovi
    1161
    Reputacioni uticaj
    4

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Haifische, zanima me šta misliš o novom Rolex 1908?

    https://revolutionwatch.com/he-rolex...and-guilloche/

  4. #734
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.912
    Lajkovi
    13197
    Reputacioni uticaj
    402

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Hvala na pitanju Boško.

    Novi model me je zatekao prilično iznenađenog, pre svega zbog izbora materijala kućišta, a kao posledica toga i boje brojčanika.

    Svi znamo da ovom nijansom ledeno plave boje Rolex kiti satove sa kućištem iz platine, pa je ovo nakon Daytone i Day Date, treći takav njihov sat. Iznenadila me brzina takve odluke, pošto je model 1908 tek godinu dana na tržištu a proizvođač je sa platinastom Daytonom i Day-Date nekako posebno obeležio status decenijske kontinuirane top ponude i proverenog (dokazanog) komercijalnog uspeha oba modela.
    Zato bih pre očekivao Sky Dweller u ovom ruhu nego 1908, jer sadržava sve što je potrebno za takav status (stepen komplikacija i odlične prodajne rezultate).

    Logičnija bi mi bila odluka, da bi i ove godine model 1908 ostao na zlatu ali sa Salmon brojčanikom, mada razumem da je Rolex time izbegao moguća poređenja sa vrhom Haute Horlogerie proizvođačima, kod kojih u najvećem broju primera Salmon brojčanik predstavlja baš ono što ledeno-plavi brojčanik predstavlja za Rolex. U tom slučaju se Rolex baš ne bi najbolje proveo, a ovako je ostao u sopstvenoj ligi i na pravoj distanci.

    U svakom slučaju, ovaj model mi nekako potvrđuje ono što sam više puta naglašavao nakon objave u 2022 godini, da Rolex u Bielu gradi novi proizvodni pogon. Ni tada, a sada još manje verujem, da će se u potpunosti obistiniti ta prva predviđanja, da će time lakše odgovoriti na neutoljive potrebe tržišta. Ne vidim nikakvog smisla u tome da je cilj naštancati još milion satova godišnje.

    Tržište je danas potpuno drugačije nego pre samo dve-tri decenije i Rolex nije više nedotakljiv i prisiljen je u prilagođavanje novim trendovima. U ovoj temi sam već ispostavio činjenicu, da se danas u totalu prodaje daleko najmanje mehaničkih satova (iako je trend u stalnom porastu) u poslednjih 70 godina ali se isto tako daleko najviše nego ikada do sada, proda ultra-luksuznih mehaničkih satova. Još uvek je pojam ultra luksuznog sata takozvani dress sat. Mada je ovaj pojam sada puno širi i nije tako strog kao ranije, moderna definicija dress sata bi bila bliža pojmu formalni sat.
    Kada pogledamo ponudu najkvalitetnijih i najeminentnijih proizvođača modernog doba, videćemo da je taj formalni dress sat još uvek izuzetno jako zastupljen i da je i dalje oslonac ili u najamnju ruku veliki činitelj faktora uspešnosti tih delatnika.
    Tako je i Rolex morao u podešavanje ponude a vreme će pokazati, koliko se naučio nakon dva neuspešna lansiranja Cellini kolekcije (1968 g. i 2014g). Možda je: treća - sreća.

    Poznato je da Rolex ima planiran svaki najamanji korak 48 meseci unapred, pa mogu da kalkulišem, da je 1908 samo početak. Mislim da se neću javno osramotiti, ako za sledećih 10 godina predviđam da će Rolex izaći na tržite sa Split Second hronografom, večitim kalendarom, pa čak i (možda) minutnim repetitorom.

    Navedeno baziram na tome, da je časovničarska klima u Švajcarskoj sada najugodinija u poslednjih 50 godina. Zanimanje časovničar je ponovo na vrlo visokoj razini a sa njime i lični prihodi, broj upisa na časovničarske škole je svake godine viši, čak sam u nedavnoj izjavi prvog čoveka Pateka naišao na izrečeno, da mu više nije problem mladom talentovanom časovničaru reći, da je potrebno 10 -15 godina rada u firmi, da bi se domogao do statusa potpuno samostalnog stručnjaka, što je pre 10 godina bilo nezamislivo, jer bi mu takav mladić pobegao odmah nakon sličnog razgovora....

    A sa takvim satovima idu i transparentni poklopci kućišta - a to je najteži deo priče za proširenje filozofije ovog proizvođača. Ne smemo zaboraviti, da je za Rolex segment dress (formalnog) sata, sfera u kojoj nema dominantan status, kao što je to na području (ako mogu tako da ga nazovem) preobraženja. Tamo gde je oduvek bio najbolji. Transformacija u osnovi tool sata u univerzalnog svakodnevnog životnog saputnika svojeg vlasnika.

    Danas je proizvođačima puno teže. Nekada si otišao kot trgovca, da se formiraš koji je sat dobar a koji još bolji, dok danas samo ukucaš u Google, da li je Rolex kvalitetan proizvođač i u milijonitom delu sekunde pred sobom nađeš hiljade i hiljade odgovora.

    Sada je odluka za kupovinu mehaničkog sata rezultat nikave (nulta) potrebe, nego je više odraz ličnog svetonazorstva, životnog stila i u vrlo znatnoj meri simbolnog statusa. Danas jedan prosečan mehanički sat više nije alat, nego je fetiš, a sat iz Haute Horlogerie razreda je totem.

    Pošto su danas horološke informacije masovno dostupne a način produkcije transparentiji nego ikada do sada, Rolex će morati da poradi na tome da i u budućnosti ostane u zoni totemske simbolike. Za takvo nešto, neće biti dovoljna samo sadašnja besprekorna funkcionalnost, već i kvalitetan finiš mehanizama, što ne podrazumeva samo estetsku privlačnost, nego i isticanje načina obrade, koja je u delatnosti sve glasnija i glasnija.

    Gde je u svemu tome ovogodišnji model 1908? Još uvek samo u nagoveštaju.

    Sa jedne strane smo svedoci vrhunsko izrađenog giljoša, koji se svrstava u ručni način izrade, sa druge strane imamo vrhunsko strukturiran, funkcionalno savršen i estetsko privlačan kalibar 7140. Ali estetika mehanizma je rezultat u celini mašinskog načina finiširanja i pošto u tom segmentu ne uspeva da isprati atribute brojčanika, dobili smo pomalo šizofren sat.

    Istina je, da je taj hendikep uočljiv samo jednom neznatnom delu publiciteta koji je obavešteniji i naklonjen analitičkom pogledu, ali je ipak dovoljno glasan i potencijalno uticajan, da u današnjem sistemu sveobuhvatnog protoka informacija, može pridoneti mnogim nedoumicama sve više obrazovanog tržišta.

    Suma sumarum - Rolex je sa modelom 1908, prošle godine, tačno 7 decenija nakon prvog - i drugi put krenuo na uspon. Ovaj put na horološki Mount Everest. Sa ovogodišnjim platinastim modelom je pokazao da je izabrao odgovorajući outift za taj podvig, ali je činjenica da je iz baznog kampa krenuo na put bez dovoljno kiseonika. Da li je dovoljno snažan da na tom putu ojača i dotakne vrh - videćemo.

    U svakom slučaju, svedoci smo velikog koraka ovog delatnika. Iako brojčanik nije nastao u vlastitom dvorištu, on nakazuje značajan napredak u pristupu nastanka kvalitetnog produkta.

    Cena modela iz platine, kao najplemenitijeg metala ga svrstava u razred zlata Breguet Classique, Audemars Pigueta Code 11.59, A. Lange & Sohne Saxonia, Vachernovog Patrimony i Patekove Calatrave. Prvi utisak je da bi mogao napraviti pravu pometnju na tržištu ali lično ne verujem u taj scenario, jer će njegova pristupačnost biti vrlo slična ili čak manja od Daytone pre nekoliko godina.

    Mislim da je Rolex najviše radosti na ovogodišnjem Watches and Wonders, doneo onim nekoliko vlasnika, nakon nepune godine proizvodnje, upravo ukinutog modela Daytona Le Mans 126529 LN, koje je preko noći pretvorio u buduće milionere.
    BucaJr., Zorg and boskom like this.

Strana 74 od 74 PrvaPrva ... 24647071727374

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •