607Likes
-
Re: Bancika - moja kolekcija
Jesu skuplji od dosadasnjih Seika, ali bas izgledaju kvalitetno odradjeni! Prelep sat!
-
Stigao dugo ocekivani Stowa Flieger Classic 40 Baumuster B.
Bio sam blizu da januara kupim Laco Aachen sa plavim ciferom, pa sam zakacio nesto (koronu?) u Bugarskoj i preskocio posetu prodavnici u Sofiji koja drzi Laco. Nakon toga su mi porasli apetiti (kako to obicno biva) i prebacio se na skuplje Laco modele jer mi je smetao ravan kristal bez AR na Aachen modelu...a onda i prosirio potragu na druge brendove. Laco modeli od oko hiljadarke su mi mnogo lepi i istorijski su tacniji po izgledu od stowe ali mi se ne uklapaju mnogo u stil i smetaju mi oni starinski lugs koji strce iz kucista umesto da lepo prate ruku. Jedno vreme sam razmatrao i Geckotin flieger sa istim mehanizmom ali oni su previse modernizovali dizajn i ubacili puno poliranih povrsina koje kvare taj vojni fazon. Tako da se izbor sveo na Stowu i Dekla (mikrobrend dva brata iz Nemacke koji prave sve zivo sami osim mehanizma) koji su mi prihvatljiv balans autenticnog i upotrebljivog. Dekla ima prednost sto nudi i tegimented steel slican kao Sinn i sto je jeftinija od Stowe i Laco, ali na kraju je nekako ipak prevaglo na Stowu.
Evo nekih random utisaka nakon prvih 24h.
Kuciste je odlicno i modernizovano u odnosu na ww2 period. Vise mi se svidja tako nego kad je kuciste okruglo i iz njega samo vire lugs. Brusenje je uradjeno bez mane, svaka povrsina je brusena na drugaciji nacin i nema poliranih ivica i povrsina. Lug-to-lug je malo veci nego sto pise na sajtu i za mene je to otprilike maksimum koliko bih stavljao na svoju ruku. Kuciste je prilicno tanko sa 10ak milimetara, pa fino stoji na ruci bez da strci.
Kristal je odlican. Vrlo blago je zakrivljen, ali primetno lepse izgleda od ravnog bez da dodaje mnogo na debljini.
Dizajn je cist i vreme se lako cita. Kazaljke su lepe i jedinstvene. Malo treba navikavanja na kratku kazaljku za sate ali nije strasno. Zanimljivo je kako su napravili kontra-balans beloj sekundarki. Ovaj crni romb se savrseno uklapa unutar kazakljke na sat kad se uhvati u pravom trenutku (probao sam da uslikam). Plave kazaljke su suptilne ali dodaju na lepotu. Iz vecine uglova su tamnije plave, iz nekih izgledaju i crno, a iz nekih svetlo-plave.
Luminacija je odlicna, i na kazaljkama i na indeksima. Svetle svi indeksi, bojke za minute na 10 i tacke za sate.
Braon nijansa koju su odabrali za defaultni kozni kais je vise "biskvit" nego braon i dobra je, bolja od laco i vecine drugih fliegera...nekako vise upotrebljiva u modernom kontekstu. Crni kais je meni mozda jos upotrebljiviji, ali inace ne volim previse kozne kaiseve i retko nosim stvari uz koje oni idu. U startu sam znao da ce verovatno najmanje ziveti na koznim i izucio razne kombinacije koje idu uz sat i srecom ih ima puno jer se sat uklapa uz razne stilove i boje. Uzeo sam posebno jos dva twill nylon nato-a (zeleni i plavi) i jedan army green dvodelni canvas iz Bartona. Ovaj zadnji jos cekam, tako da ne mogu da kazem kako ce stajati, ali nesto imam osecaj da ce biti najbolji od navedenih.
Drago mi je sto sam uzeo graviranje na kucistu (dodatno se placa, ova oznaka je ista kao ona koju su nosili satovi iz drugog svetskog rata). Bez njega bi mozda bilo previse sterilno, posto nema nikakvih natpisa sa prednje strane.
Treba napomenuti i da im je podrska odlicna. Odgovaraju na mailove brzo, lako je dogovoriti se i bas su fini. Za razliku od npr Geckote kojima treba duze da odgovore i ne pristaju ni na sta sto se pita. Bio sam blizu da kupim geckotu, video da su im kaisevi toliko dugacki da bih morao da busim rupu za moj zglob i da bi strcalo par cm viska. Pitao sam ih mogu li da zamene kais za neki kraci iz ponude (koji kostaju isto) i rekli mi da moram da kupim oba pa da zamenim sam. Iz Stowe su odmah pristali. Slicno je bilo za ostale sitnice koje sam ih pitao. Tako neke stvari cine celo iskustvo jos boljim (ili gorim), ali neki to ukapiraju, neki ne 
Sta bi moglo bolje? Kutija u kojoj je stigao sat mi se nije preterano dopala. Od obicnog medijapana sastrugana i to je to. Do skoro su slali u metalnim kutijama koje su lepse. Sama kutija, brosure i papirologija je stigla u jos vecoj kutiji koja je skoro pa kao za cizme 
Drugo, steta sto ne nude metalnu narukvicu (ako izuzmemo milanese mesh koji ne volim). Jeste da to nije mozda istorijski tacno, ali moderni fliegeri kao Sinn i Fortis skroz dobro izgledaju na metalnoj, kontam da bi i Stowi dobro dosla. Isprobacu poneku od Seiko, pa se mozda uhvati neka na ovo kuciste.
Za kraj, par fotki na brzinu, slikacu ovih dana i sa ostalim kaisevima i malo tehnicki bolje.

-
Lep sat
-
Omega rules !!!

Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-