Strana 2 od 3 PrvaPrva 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 21
Like Tree23Likes

tema: Vostok Europe Anchar

  1. #11
    Član
    Član od
    7.6.2019.
    Poruke
    372
    Lajkovi
    3597
    Reputacioni uticaj
    26

    Određen forumom Re: Vostok Europe Anchar

    Mislim da je to previse novca. Pogledaj nesto od Casio Edifice serije. Ja imam Edifice EQB - 500 D - 1AER.
    https://www.casio.co.uk/products/tim...=EQB-500D-1AER
    Koristim ga 3 godine, sat je vrhunski.
    Od automatika hronografa mislim da u tom cenovnom rangu nije neki veliki izbor sto se novih tice. Sa polovnjacima je druga prica.
    bokanegra likes this.

  2. #12
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Vostok Europe Anchar

    Citat doberman kaže: Pregled poruke
    Pa posto nisam bas dobro potkovan materijom i smatram se amaterom u polju satova. Svaki predlog i sugestija je dobro dosla.

    Cemu prigovor ako ne postoji bar sugestija na isti?
    Da li si mislio da u izbor za kupovinu dođe još neki sat ili proizvođač? Ima ponešto o tome na ovom delu foruma:
    Koji sat kupiti?

    Ukoliko bi hteo da kupiš sat u određenom cenovnom rangu, pogledaj dobro teme koje su formulisane rečima „Predlozi za kupovinu sata do XY evra” i verujem da će se čak i među starijim postovima naći neki koji ti odgovara.

    Ukoliko si hteo Anchar, sat jeste sasvim OK, što je bilo tvoje inicijalno pitanje, a što se tiče isplativosti, tu dolazimo na klizav teren. Naime, neko sat kupuje zato što mu se sviđa, a neko gleda i koliko je isplativ, da li se kasnije može lako prodati i slično. Oba pristupa su legitimna i zavise od toga šta želimo. Vladimir je sasvim u pravu kada hvali pomenuti Casio jer je ovaj proizvođač poznat po dobrom odnosu cene i kvaliteta, odnosno po tome što nudi kvalitet po pristojnim cenama.

    Ukratko, ovde imaš mogućnost da napraviš emotivni izbor (Anchar) ili racionalni (Casio). Ne mogu da kažem da je lako presuditi jer praktično svi mi koji volimo satove i imamo ih koristimo oba načina razmišljanja. Desiće se da kupimo neke od ovih koji dosta nude za određenu sumu (npr. Casio ili Seiko), ali i da nas nekada ponesu emocije i da kupimo ono što nam se sviđa iako postoji jeftinija alternativa.

    Oba sata koji su spomenuti su lepi i nisu ni najmanje loši. Predlažem da staviš obe opcije na papir i da proceniš da li ćeš sat kupiti na osnovu jednog ili drugog kriterijuma. Inače, ovo su uobičajene slatke muke koje prate kupovinu sata i nemoj da se zbog toga brineš
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  3. #13
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Vostok Europe Anchar

    Pozdrav,

    Da iznesem svoje mišljenje. Vostok Europe Anchar nije loš sat, daleko od toga. Sat je 200 m vodootporan, ima tritijum cevčice, vrlo masivno kućište, sat dolazi sa kožnim i silikonskim kaišem u interesantnoj kutiji. Šteta je što nema metalnu narukvicu ali mislim da bi tada celokupna masa sata bila problematična za mnoge (svojevremeno sam gledao i probao automatsku -ne hrono verziju i kvalitet je bio očigledan).
    Ako pokušaš naći sat tih dimenzija i karakteristika po toj ili sličnoj ceni videćeš da to nije lak zadatak.

    Vladimir ti je dao interesantan predlog. Casio Edifice pored jeftinijih osnovnijih modela ima i modele sa solarnim punjenjem, safirnim staklom... Pogledaj na KP, prodavac Carllo se pokazao kao pouzdan. To važi i za Vladimira iz Zrenjanina, takođe sa KP. Sarađivao sam sa obojicom kao i mnogi forumaši.

    Recimo moj predlog bi bio Seiko SSC613 ,https://www.creationwatches.com/prod...tch-11656.html
    Pogledaj šta nudi Citizen.

    Kratka digresija
    Doprinos Litvanije vojno industrijskom sektoru SSSR-a je minoran. Ogromana većina fabrika iz te oblasti nalazila se i još uvek se nalazi u Rusiji (najviše), zatim Ukrajini i Belorusiji. Najveći proizvođač tenkova, haubica, samohodne artiljerije je Uralvagonzavod (Rusija), većina proizvođača aviona je iz Rusije, iz Ukrajine je recimo Antonov. Većina brodogradilišta je iz Rusije i Ukrajine itd.
    Malo je paradoksalno da u zemlji koja je jedva dočekala da vidi leđa SSSR-u i Rusiji, da uđe u Nato itd. jedan proizvođač satova veliča sovjetska i mahom (ne isključivo) ruska dostignuća. To samo govori o tome ko im je u fokusu marketinga ne i o litvanskom doprinosu. Takođe to verovatno govori da je pravno mnogo toga neregulisano oko upotrebe imena. Probajte na sat da napišete F16 ili M4 Sherman ili B52 pa da vidite kako seva tužba. U postsovjetskom prostoru izgleda ko prvi devojci njemu devojka. Ili je to u pitanju ili su Litvanci bili zasužni za sve u vojno industrijskom i svemirskom programu iz sovjetskog perioda.

    Inače cela ili gotovo cela kolekcija Vostok Europe nema veze sa Litvanijom. Rocket N1- proizvođač ove rakete je iz Rusije. Ekranoplan- Rusija (Nižni Novgorod), Mriya-Antonov -Ukrajina, Limousine (GAZ)-Rusija (Nižni Novgorod), Anchar-Rusija.
    Poslednja ispravka: skydrummer (22.6.2019. u 22:29)
    Neša, bokanegra, Milos G. and 5 others like this.

  4. #14
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Vostok Europe Anchar

    Druže, dozvoli da unesem neke male dodatke oko same Litvanije. Ona je imala inženjere koji su učestvovali u projektima, ali se teško mogu naći podaci o celim timovima, već samo o nosiocima posla, što je i razumljivo. Povremeno se može naći na internetu nešto o starim vojnim projektima, ponekim učesnicima, a bilo je i očiglednih litvanskih prezimena. Isto tako, dosta novca je otišlo u državni budžet, koji je i najbitniji za finansiranje ovog programa. Proizvodnja koju sam naveo u onom članku iz Vikipedije je imala dvojaku ulogu - i civilnu i vojnu. Naime, fabrike elekričnih i elektronskih uređaja su radile i za vojne potrebe i davala vojsci nacrte, inženjerska rešenja i slično. Negde mi je zaturen ruski članak koji se time bavi, a naslov je otprilike Производство [nečega] CCCP. Probaću da prekopam papire i uslikaću/prepisaću ako nađem.

    Naravno, proizvodnja je bila locirana na drugim mestima, što nije ni najmanje sporno, a SSSR je osetljivu industriju namerno locirao na područjima koja su dalje od granice i relativno bezbedna u slučaju napada. Čuveni Bajkonur je npr. u današnjem Kazahstanu, a proizvodnja koja je smatrana bitnom je uglavnom izmeštena iz područja koja bi mogla biti ugrožena u slučaju napada ili upada strane vojske. Sama po sebi, Litvanija nije imala osetljiva i ozbiljna postrojenja za ove projekte, ali su korišćena neka rešenja iz njihovih fabrika.

    Jedino što ne znam jeste kako su pravno regulisali pitanje nasleđa, mada mislim da bivše republike imaju pravo na poneštno na onosvu ugovora i međunarodnog prava, premda bih voleo da ako ima pravnika pomognu ako znaju ovu materiju.
    srdjanr and piksi like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  5. #15
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Vostok Europe Anchar

    Nemoj se zamarati Nešo. Ne sumnjam ja da je bilo i Litvanaca u tim projektima. Sigurno je je bilo i drugih naroda. Isto tako sam siguran da je ubedljivo bilo najviše Rusa, Ukrajinaca i Belorusa. Te fabrike su i danas na njihovoj teritoriji, možda i sada radi po neki Litvanac u njima. Isto tako nije onolika Litvanija mogla više para davati za takve projekte od jedne Rusije ili Ukrajine. Rusija kako nekada tako i danas školuje izuzetne inžinjere, oružije proizvedeno u njihovim fabrikama je i danas ispred svog vremena (mislim pre svega na rakete, pvo sisteme itd.). Ruske fabrike iz vojnog i svemirskog sektora i dalje rade i spadaju među njaveće proizvođače oružija u svetu (čak i NASA koristi ruske raketne motore). To se ne može reći za ostale fabrike tog tipa sa postsovjetskog prostora. To pokazuje koliko su Litvanci potrebni jednoj Rusiji da proizvede ono što proizvode ili što su proizvodili.
    Što se mene tiče i VE satova u pitanju je klasično češanje o zasluge drugih. Doduše ima mnogo crnjih primera (Zavtra satovi )
    U SFRJ, koju si pomenuo , proizvodnja savremenog tenka ili aviona je bila obično koprodukcija više fabrika iz više republika. To su za nas bili izuzetno skupi i komplikovani projekti a i tada se dosta toga uvozilo. Kada se država raspala i ti projekti su nestali. Kada se SSSR raspao nisu nestali Uralvagonzavod, MIG, Suhoj, brodogradilišta... zato što su fabrike bilo dovoljno samostalne po pitanju kadrova, tehnike-tehnlogije, da i bez ostalih republika SSSR-a opstanu.

    Daleko da je sve ovo bitno za kupovinu sata. Malo smo se zaneli.
    Poslednja ispravka: skydrummer (22.6.2019. u 23:18)
    Neša, srdjanr, piksi and 1 others like this.

  6. #16
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Vostok Europe Anchar

    Da smo mi živi i zdravi, o tome možemo i da pričamo uz kafu i lepo druženje
    skydrummer likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  7. #17
    Mlađi član
    Član od
    6.2.2010.
    Poruke
    36
    Lajkovi
    17
    Reputacioni uticaj
    15

    Određen forumom Re: Vostok Europe Anchar

    Momci hvala lepo na ovako icrpnim objasnjenjima oko vojno-tehnicke istorije SSSR-a. Vidim da je nivo znanja na kom bi vam i Lazanski pozavideo
    Zbog prirode posla nije mi bas strana ta tematika ali nebitno sad.

    Ali da se vratimo na temu satova.

    Sto se tice kupovine naravno da gledam da za ulozeno dobijem sto vise kao i svi.

    Satove kupujem za sebe a ne za dalju trgovinu, nemam mnogo satova nekih 7 modela, i nikad ni jedan nisam prodao pa cak ni neke jeftine modele tipa Q&Q kopije G-Shock sata.

    Moj svakodnevni pratilac u casual varijanti je Citizen Nighthawk.

    Casio jednostavno nije moja prica, to je kao kad kupujete automobil pa hocete sve za neku normalnu svotu pa kupite OPEL..

    Treba mi veliki i masivan sat za ove letnje dane u kom mogu ja da uzivam za sebe, a nije mi problem izneti veliki sat jer sam onako da kazem krupan. A posto mi je puno para sad neki dobar Breitling na kaucuku trazeci nesto slicno za oko mi je zapao Vostok Europe.
    Posto je relativno mlad brend hteo sam da saznam malo vise o kvalitetu izrade i koju sugestiju u vidu slicnih modela (slicnih izradom i velicinom min 48mm precnika) za priblizno istu cenu.

  8. #18
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Vostok Europe Anchar

    Mislim da imaš pogrešnu percepciju o Casio satovima, ali da ne skrećem sa teme jer ćemo opet početi o tenkovima.

    Pogledaj Citizen CB5000-50L. Imaš ga u Bomaru. Nudi više od Vostok Europe Anchar-a. Eco drive, radio kontrolisan, 200 m, alarm, safir, velikih dimenzija (što tebi odgovara), metalna narukvica...

    https://www.citizenwatch.eu/product/cb5000-50l/

    https://bomar.rs/citizen-promaster-sky-cb5000-50l
    Poslednja ispravka: VLADAN P (23.6.2019. u 22:26)

  9. #19
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Vostok Europe Anchar

    Citat doberman kaže: Pregled poruke
    ...

    Treba mi veliki i masivan sat za ove letnje dane u kom mogu ja da uzivam za sebe, a nije mi problem izneti veliki sat jer sam onako da kazem krupan. A posto mi je puno para sad neki dobar Breitling na kaucuku trazeci nesto slicno za oko mi je zapao Vostok Europe.
    Posto je relativno mlad brend hteo sam da saznam malo vise o kvalitetu izrade i koju sugestiju u vidu slicnih modela (slicnih izradom i velicinom min 48mm precnika) za priblizno istu cenu.
    Ukoliko je tako, Vostok Europe pravi sasvim pristojne satove i ne verujem da će biti problema ako kupiš navedeni model. Ako ti se definitivno dopada baš ovaj model, problema sa njim ne bi trebalo da bude. Kompanija jeste relativno mlada, ali čim je doživela toliku eskpanziju, svakako da nije problematična. Videćeš i da članovi foruma nose njihove satove, pa ukoliko ti se Anchar toliko sviđa, samo napred.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  10. #20
    Mlađi član
    Član od
    6.2.2010.
    Poruke
    36
    Lajkovi
    17
    Reputacioni uticaj
    15

    Određen forumom Re: Vostok Europe Anchar

    Citat skydrummer kaže: Pregled poruke
    Mislim da imaš pogrešnu percepciju o Casio satovima, ali da ne skrećem sa teme jer ćemo opet početi o tenkovima.

    Pogledaj Citizen CB5000-50L. Imaš ga u Bomaru. Nudi više od Vostok Europe Anchar-a. Eco drive, radio kontrolisan, 200 m, alarm, safir, velikih dimenzija (što tebi odgovara), metalna narukvica...

    https://www.citizenwatch.eu/product/cb5000-50l/

    https://bomar.rs/citizen-promaster-sky-cb5000-50l


    Ah sad tenkovi - satovi sve je to slicno

    A tek sto me nadje iz prve .... slab sam ja na citizen sto se da videti iz prilozenog
    Vostok Europe Anchar-20190624_183301.jpg
    Sad sam u ozbiljnoj dilemi...

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •