Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 14
Like Tree4Likes

tema: Implikacije ''ETAgedona''?

Hybrid View

Član
    Član od
    21.1.2009.
    Lajkovi
    85
    Reputacioni uticaj
    18

Određen forumom Re: Implikacije ''ETAgedona''?

NAravno da doprinosi exluzivnosti razvoj sopstvenih mehanizama, ali sa druge strane doprinosi i unistavanju malih proizvodjaca. NE samo da im sopstveni mehanizam podize cenu razvoja vec i odvraca potencijalne kupce, jer ako ne budu uspeli, kupac rizikuje da mu ostane sat sa mehanizmom koji niko nece znati da popravi niti ce moci da nadje delove. Takodje, ceo postupak doprinosi da jaki postanu jos jaci, satovi skuplji, servis skuplji, a i izzmislja se topla voda. 2892 (sa svojim derivatima 2893 i 2894) kao i 7750 (sa celom podgrupom derivata - od najjednostavnijeg 7753 pa do sada hamiltonovih h21 i h31) su najsigurniji mehanizmi i kad uzimam sat gledam da bas neki od ta da bude zastupljen jer zna da ce servis biti povoljan (izuzimajuci 2894) i da ce delova biti i za 1000 godina kao i da ce lokalni casovnicar znati da se snadje. Da li to iko moze da kaze za neke redje i opskurnije mehanizme?
    milan zmaj and eee like this.

eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lajkovi
    7570
    Reputacioni uticaj
    163

Ja sam od onih koje mehanizam skoro i da ne zanima. Jedino sto mi je, trenutno, bitno za mehanizam je da je mehanicki i da je u praksi dokazano da je pouzdan i dugovecan. Sto se mene tice, svaki sat moze da ima isti mehanizam

Vise me zanima, da tako kazem, modni aspekt cele ove industrije - izgled sata. I cena naravno.

Tako da cela ova prica oko toga da ce ETA prekinuti sa isporukama mehanizama, sto ce neminovno dovesti do poskupljenja satova a i do gasenja velikog broja malih proizvodjaca koji se baziraju na dizajnu sata, mi se ne svidja.
    milan zmaj and backarelli like this.

Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    252

Ja licno ipak ne verujem da cemo prisustvovati volsebnom radjanju desetina razlicitih, ''inhouse'' mehanizama. Veci proizvodjaci ce mozda i stvoriti kapacitete za proizvodnju mehanizama i to iskoristiti da se gurnu koju stepenicu vise u rangu (i naravno u ceni). Verujem da ce na trziste ''utrcati'' neka nova ETA, odnosno neko ko ce praviti mehanizme za ostale. Taj neko ce gotovo sigurno morati da ima ''Swiss made'' da bi valjano mogao postati ETA umesto ETE :-D (dakle Miyota ne ulazi u pricu) Mozda neka varijanta kao Claro - Semag?
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lajkovi
    4905
    Reputacioni uticaj
    52

Mislim da bi u toj priči sa Eta možda najveći pritisak biti na nemačke proizvođače, a onda će na scenu verovatno stupiti Miyota a i Seagull, što da ne....
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life

d1d
    d1d je offline
    Stariji član Avatar korisnika d1d
    Član od
    19.1.2011.
    Lajkovi
    1128
    Reputacioni uticaj
    24

Citat anbeast kaže: Pregled poruke
    Ja licno ipak ne verujem da cemo prisustvovati volsebnom radjanju desetina razlicitih, ''inhouse'' mehanizama. Veci proizvodjaci ce mozda i stvoriti kapacitete za proizvodnju mehanizama i to iskoristiti da se gurnu koju stepenicu vise u rangu (i naravno u ceni). Verujem da ce na trziste ''utrcati'' neka nova ETA, odnosno neko ko ce praviti mehanizme za ostale. Taj neko ce gotovo sigurno morati da ima ''Swiss made'' da bi valjano mogao postati ETA umesto ETE :-D (dakle Miyota ne ulazi u pricu) Mozda neka varijanta kao Claro - Semag?
    ^
    Stvaranje nove globalne "ETA"-e je sasvim moguce. Mozda je trenutno Selita najbliza tom cilju.
    "I'm very proud of my gold pocket watch. My grandfather, on his deathbed, sold me this watch." - Woody Allen.

eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lajkovi
    7570
    Reputacioni uticaj
    163

Pa da, i ja mislim da je Sellita tu negde. Ako sam dobro razumeo, em su pravili mehanizme za ETA-u, em imaju znanje, masine i strucnjake. A mislim da cak i 2824 sad ima pravo svako da pravi (ispravite me ako gresim)

Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    252

Da, Sellita zvuci kao logican izbor, jedino me zbunjuje podatak iz clanka da oni od ETE kupuju 50% delova. (ako sam nesto pogresno razumeo - ispravite me.)
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

Član Avatar korisnika skydiver
    Član od
    20.11.2008.
    Lajkovi
    251
    Reputacioni uticaj
    23

Mislim da su licence za 2824, kao i 7750 istekle, pa svi mogu da ih štancuju. Ne bi me čudilo da su pokupovali i proizvođače delova za mehanizme. Nivarox je njihov (Nivarox i Nivaflex opruge). Ne bi me čudilo da su kupili i Incabloc... i već su značajno ograničili sve na sebe.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •