Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 11
Like Tree8Likes

tema: ETA 2824-2 vs Miyota 8215 mehanizam - poređenje

  1. #1
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Exclamation ETA 2824-2 vs Miyota 8215 mehanizam - poređenje

    Kao što sam naslov kaže, u tekstu na koji sam naleteo je odrađen uporedni pregled dva najpopularnija i najzastupljenija mehanizma u svetu časovničarstva. Kako bi svi imali određenu predstavu šta kupujemo, preveo sam članak u skladu sa mojim znanjem engleskog jezika.
    Pa da krenemo...

    Miyota 8215 i ETA 2824-2 predstavljaju 2 automatska mehanizma sa opcijom prikazivanja datuma, i oba mehanizma su već godinama prisutna na tržištu. I ETA i Miyota su kvalitetni mehanizmi a glavne odlike su im pouzdanost i tačnost. Mnoge kompanije za proizvodnju časovnika ih obilato koriste.
    Iako to niko nije zvanično objavio, ovih dana većina proizvođača satova ne proizvodi svoje mehanizme. Švajcarski proizvođači su bili poprilično uzdrmani sredinom sedamdesetih pojavom jeftinih kvarcnih mehanizama. Mnogi proizvođači su ostali bez posla a većina onih koji su opstali sada koriste "ebauche" (eboš) mehanizme, proizvedene od strane ETA, Valjoux i par drugih proizvođača.


    Švajcarski ETA 2824-2 automatski mehanizam, 25 rubina

    Švajcarski ETA 2824-2 mehanizam koriste mnogi proizvođači satova, a neki od njih su Cartier, Fortis, Maurice Lacroix, Dugena, Eterna, Oris, TAG-Heuer, Tissot, Hamilton, itd.


    Japanski Miyota 8215 automatski mehanizam, 21 rubin

    Miyota 8215 mehanizam koriste proizvođači kao što su Citizen, Dugena, Festina, Invicta, Laco, Jacques Lemans, itd. Citizen sa sedištem u Japanu je proizvođač Miyota mehanizama.

    Oba mehanizma, iako veoma slična, se razlikuju u nekoliko detalja, kako u funkcionalnosti tako i u opcijama.

    CENA KOŠTANjA
    ETA 2824-2 automatski mehanizam sa 25 rubina može se kupiti putem specijalizovanih sajtova kao što je Ofrei za ~78 $. Stavlja se u satove čije cene dostižu i nekoliko hiljada dolara, uključujući i čuveni Rolex Tudor Submariner.
    Miyota 8215 sa 21 rubinom ima cenu od ~37 $ i najčešće se koristi u satovima čija cena kreće od 100 $ pa na više.

    BPH – Beats per hour (broj otkucaja u satu)
    ETA 2824-2 karakteriše 28800 BPH ili 8 otkucaja u sekundi (4Hz) dok je za Miyota 8215 mehanizam karakteristično da ima 21600 BPH ili 6 otkucaja u sekundi (3Hz). Većina mehaničkih mehanizama ima 18000 BPH ili 5 otkucaja u sekundi (2.5Hz). Oba mehanizma, i ETA 2824-2 i Miyota 8215 imaju veći broj otkucaja u satu od prosečnog i to predstavlja plus.
    Tačnost mehanizma je veća ukoliko sam mehanizam ima veći broj otkucaja u satu. Kvalitetniji i prestižniji satovi u sebi imaju mehanizme koji imaju visok broj otkucaja u satu, tzv Hi-Beat mehanizme (npr. Ullyse Nardin cal. NB 11 QU koji je u stvari modifikovana ETA 2824 ili Grand Seiko 9s85). Jednostavan način da se odredi kvalitet mehanizma bez vađenja istog iz kućišta sata jeste da se pogleda koliko glatko otkucava sekundara na satu. Što je mehanizam kvalitetniji i ima veći broj otkucaja u satu (BPH) to sekundara ima mirniji rad.

    IZRADA
    Izrada i završna obrada ETA mehanizma je bolje odrađena u odnosu na Miyota mehanizam. ETA mehanizam se može naći i u pozlaćenoj varijanti, iako to ne utiče na performanse samog mehanizma. Moglo bi se diskutovati o tome dal je, koliko je i kome je uopšte bitan izgled mehanizma u satu, ali ovom prilikom se nećemo time baviti. Treba napomenuti da se mehanizmi švajcarskog proizvođača izrađuju u nekoliko klasa, Standard, Elaboré i Top. Standard i Elaboré su mehanizmi istog kvaliteta a razlikuju se po broju pozicija na osnovu kojih su regulisani. Standard i Elaboré koriste Novodiac/Etachocs dok Top koristi incabloc. Dok je Standard regulisan u odnosu na 2 pozicije sa dozvoljenim dnevnim odstupanjem od +/- 12 s, Elaboré je regulisan u odnosu na 3 pozicije i dozvoljeno dnevno odstupanje iznosi +/- 7 s. Standard i Elaboré koriste Novodiac/Etachocs dok Top koristi incabloc. Na kraju, Elaboré i Top klasa su mehanizmi sa elementima dekoracije, dok je Standard nema.



    RUBINI
    ETA 2824-2 ima 25 rubina dok Miyota "samo" 21 rubin. Rubini, najčešće sintetički rubini se koriste u mehanizmima za satove, ne da bi povećali vrednost samih mehanizama, već da bi smanjili trenje i habanje kod rotirajućih delova. Satovi nižeg kvaliteta imaju između 7 i 15 rubina, dok standard za kvalitetnije satove iznosi 17 rubina ili više. Postoji gornja granica za broj rubina koji se koriste u mehanizmima, obično je taj broj 25 rubina, dok se sve iznad tog broja koristi za dekoraciju mehanizma. Mora se naglasiti da standard za broj rubina koji se koriste u mehanizmima ipak predstavlja 17.

    REZERVA SNAGE
    Koliko će sati mehanizam raditi kada je potpuno navijen je karakteristika koja se predstavlja kroz rezervu snage. Većina opruga će sat držati funkcionalnim oko 30h ili više. ETA 2824-2 poseduje oko 40h rezerve snage, dok je kod Miyota 8215 mehanizma ta brojka malo veća i iznosi 45h.

    MEHANIZAM ZA NAVIJANJE
    Oba sata poseduju rotirajući teg, odnosno zamajac koji navija oprugu pomeranjem ruke (sata). Miyota poseduje jednostrano rotirajući teg (videti sliku ispod) dok ETA koristi obostrano rotirajući teg. ETA mehanizmu je potrebno manje pokretanja ruke da bi se navila opruga.





    MEHANIZAM SEKUNDARE
    Miyota koristi indirektan mehanizam za sekundaru, dok ETA koristi noviji direktan mehanizam za sekundaru.
    Može vam se učiniti da sekundara, na Miyota mehanizmu, ponekada stane na trenutak u skladu sa različitim pokretima ruke, ali to ne utiče na tačnost samog mehanizma.

    OTPORNOST NA ŠOKOVE/POTRESE
    ETA koristi incabloc sistem, metod razvijen 1930.-te godine koji dozvoljava rubinu da se kreće ili “pluta” kako se balans ne bi oštetio kada sat padne ili se udari.
    Miyota koristi svoj sistem koji predstavlja pandan incabloc-u i naziva se parashock.





    HACKING tj. Mogućnost zaustavljanja sekundare
    Kod ETA 2824-2 mehanizma, sekundara staje čim se poluga izvuče prilikom podešavanja vremena. Opcija poznata pod imenom "hacking" je zgodna za sinhronizaciju satova (kao što to rade u ratnim filmovima) ili radi podešavanja sata u skladu sa standardnim satom.
    Kod Miyota 8215 mehanizma ova opcija ne postoji.

    PODEŠAVANjE DATUMA
    Oba mehanizma, i ETA 2824-2 i Miyota 8215 poseduju funkciju brzog podešavanja datuma.

    ZAKLjUČAK
    Oba mehanizma krase dugovečnost, pouzdanost i tačnost. Koriste ih mnogi proizvođači satova kako nižeg cenovnog tako i višeg cenovnog ranga. ETA 2824-2 je, po mom mišljenju, bolji mehanizam. Švajcarski mehanizam koji se nalazi u upotrebi od 1982 godine. Sa 25 rubina, većim brojem otkucaja u satu, sa mehanizmom koji se navija u svim položajima i mogućnošču zaustavljanja sekundare, 2824-2 je jednostavno bolji mehanizam.
    Ako gledamo cenu, Citizen-ova Miyota 8215 predstavlja odličan mehanizam i dobar izbor za satove koje želimo svakodnevno da nosimo na posao, reku, planinarenje, itd.

    izvor članka

    Dopune ovom kratkom testu su svakako dobrodošle.
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  2. #2
    Novi član
    Član od
    22.1.2010.
    Poruke
    15
    Lajkovi
    5
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: ETA 2824-2 vs Miyota 8215 - poređenje mehanizama

    Hvala za vrlo interesantan clanak.
    Ostaje samo da priupitam zna li ko koji su modeli "pristupacnijih" satova opremljeni Miyota 8215 mehanizmom, a da se mogu naci i na nasem trzistu?

    Pozz

  3. #3
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: ETA 2824-2 vs Miyota 8215 - poređenje mehanizama

    Recimo, ovaj sector 200 ili jacques lemans 1353a/1353b, svi citizen modeli koji nose oznaku automatic.

    Samo da skrenem pažnju, kada kažem "svi citizen modeli koji nose oznaku automatic" mislim prvenstveno na naše tržište koje je prilično siromašno sa citizen automatic satovima, a ono što je do sada bilo uvoženo od automatika je bilo uglavnom sa miyota 8215 mehanizmom.

    Pozdrav
    Poslednja ispravka: dragon (7.2.2010. u 12:22)
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  4. #4
    Član Avatar korisnika JovanaM
    Član od
    2.11.2008.
    Lokacija
    Kotor
    Poruke
    226
    Lajkovi
    146
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: ETA 2824-2 vs Miyota 8215 - poređenje mehanizama

    Pretpostavljam da se Miyota 8215 mehanizam nalazi i u ovoj Festini 6744????
    ETA 2824-2 vs Miyota 8215 mehanizam - poređenje-festinajz5.jpg
    Sat je vrlo interesantnog izgleda i pristupačne cijene.

    Dragone, jos jedna pohvala za članak i od mene.

    Jovana

  5. #5
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: ETA 2824-2 vs Miyota 8215 - poređenje mehanizama

    Jovana, u toj festini se nalazi miyota 8n24 mehanizam namenjen upravo ugradnji u skeletizovane satove tj. satove sa otvorenim brojčanikom i pogledom na sam mehanizam. Razlike u odnosu na miyota 8215 mehanizam postoje, ali su zanemarljive i u većini slučajeva se 8n24 radi u pozlaćenoj varijanti.

    Pozdrav
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  6. #6
    Član Avatar korisnika JovanaM
    Član od
    2.11.2008.
    Lokacija
    Kotor
    Poruke
    226
    Lajkovi
    146
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: ETA 2824-2 vs Miyota 8215 - poređenje mehanizama

    Hvala, Dragone

    pozz i za tebe!
    ckvrlj likes this.

  7. #7
    sub
    sub je offline
    Stariji član Avatar korisnika sub
    Član od
    3.1.2009.
    Poruke
    601
    Lajkovi
    143
    Reputacioni uticaj
    20

    Određen forumom Re: ETA 2824-2 vs Miyota 8215 - poređenje mehanizama

    Jel ova miyota i u sectoru automatic

  8. #8
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: ETA 2824-2 vs Miyota 8215 - poređenje mehanizama

    Sub, koja miyota dal je u kom sectoru?

    Ako misliš na ovaj Sector 200, u njemu se definitivno nalazi Miyota 8215 automatski mehanizam. To možete čak i da vidite na samom satu, pošto pomenuti model ima providnu zadnju stranu kućišta.
    Ako misliš na Miyota 8n24 automatski mehanizam, on nije u pomenutom sectoru, već u Festina 6744 satu za koju je Jovana pitala!

    Jel to odgovor ili si mislio na nešto drugo?
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  9. #9
    sub
    sub je offline
    Stariji član Avatar korisnika sub
    Član od
    3.1.2009.
    Poruke
    601
    Lajkovi
    143
    Reputacioni uticaj
    20

    Određen forumom Re: ETA 2824-2 vs Miyota 8215 - poređenje mehanizama

    Na taj sektor sam i mislio i na miyotu 8215 ,a koju msinu ima SECTOR 280 http://www.bpmwatches.co.yu/product.php?cid=62&pid=156

  10. #10
    Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
    Član od
    22.1.2008.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    3.713
    Lajkovi
    4057
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: ETA 2824-2 vs Miyota 8215 - poređenje mehanizama

    Pa ima upravo Miyota 8215 mehanizam. Odgovor se nalazio i u sledećoj temi.

    Pozdrav,
    V.S.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Pomoć, svi sa ETA 2824-2, koji je najbolji?
    By Don_Krstic in forum Koji sat kupiti?
    Odgovora: 20
    Poslednja poruka: 20.12.2010., 21:20
  2. Poredjenje ETA mehanizama 2824-2, 2895, 2892-a2, 2836-2
    By UlysseNardin in forum Opšti forum
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 29.8.2010., 22:23
  3. Miyota predstavila novi automatski mehanizam Cal.9015
    By dragon in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 29.3.2010., 18:05
  4. Marcello C. SCALA Limited Edition - ETA 2824-2
    By Marcello C. in forum Prodaja satova
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 5.2.2010., 11:52
  5. Citizen-Miyota tehnička uputstva
    By watchmag01 in forum Časovničarska radionica
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 18.9.2009., 15:04

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •