Prikaz rezultata 1 do 9 od ukupno 9
Like Tree19Likes
  • 17 Post By Harry
  • 1 Post By RUS
  • 1 Post By Neša

tema: Citizen Eco-drive mehanizmi

  1. #1
    Mlađi član
    Član od
    29.12.2009.
    Lokacija
    Paracin
    Poruke
    42
    Lajkovi
    67
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Citizen Eco-drive mehanizmi

    Citizen Eco-drive mehanizmi-citizen-eco-drive-satovi.jpg

    Citizen Promaster Eco-Drive AP0440-14F Diver's 200 m je
    proizveden 2000. godine. Kalibar 7878 Eco-Drive koji se nalazi u ovom satu može da radi i do 180 dana zahvaljujući svojoj sekundarnoj solarnoj ćeliji koja je rezerva snage. Četiri segmenta solarnih ćelija možemo da vidimo ispod ploče. Eco-Drive je ime serije satova koji se napajaju uglavnom na svetlost, a proizvodi ih Citizen Watch Co., Ltd.

    Citizen Eco-drive mehanizmi-citizen_promaster_eco-drive_ap0440-14f_divers_200_m_on_a_4-ring_nato_style_strap.jpg

    Kompanija je 1995. godine predstavila Eco-drive liniju u Aziji, Južnoj Americi i Evropi. U SAD, prvi Eco-drive satovi su prodati 1996. Eco-Drive concept je predstavljen sa nekoliko glavnih tehničkih poboljšanja u odnosu na prethodne satove sa solarnim pogonom. Kombinacija ovih poboljšanja je prvi put dala priliku dizajnerima satova da urade solarni sat bez da na brojčanik stavljaju upadljive solarne ćelije.


    Istorija - Eco-Drive concept

    Tehnička osnova koja je omogućila koncept Eco-drive je bio kalibar 7878. To je bio prvi sat na solarni pogon kod koga je solarna ploča mogla biti sakrivena ispod brojčanika. Prethodni satovi na solarni pogon imali su solarne receptore direktno ugrađene na ploču. Ovo je sada bilo moguće jer je izumljena bezoblična silikonska solarna ćelija u satnom mehanizmu. Ovaj tanki sloj solarnih ćelija je jednostavno prevagnuo sredinom devedesetih, u odnosu na performance sličnih mehanizama iz dekade pre. Dokle je god material brojčanika bio dovoljno propustljiv za svetlost, dovoljno svetla bi prolazilo do ćelija i tako obezbeđivalo dovoljno energije. Ovo je otvorilo mogućnost da se kreira sat na solarni pogon koji u potpunosti liči na kvarcni sat. Pored toga, prvi Eco-drive satovi su koristili litijum-jonsku bateriju koja se punila, a koja se drugačije naziva sekundarna baterija. Eco-Drive 7878 kalibar je mogao da radi 180 dana na svoju sekundarnu bateriju, pa bi mu tek onda zatrebalo svetlo da bi se dopunio. Ovo je bio značajni porast mogućnosti skladištenja energije, kada sve to uporedimo sa solarno-napajanim prethodnicima.

    Citizen Eco-drive mehanizmi-dijagram.jpg

    Električni signali izazivaju tačno 32768 vibracija u sekundi, ili 2*15 Hz. Ovaj broj vibracija omogućava izuzetnu tačnost, veću nego kod mehaničkih satova, čak i najboljih hronometara.

    Komercijalna istorija

    Pored prva tri Eco-drive modela koja je Citizen predstavio 1995. godine, kompanija je proizvela desetine drugih Eco-drive modela tokom devedesetih. Među njima je bio i 6.05 mm
    (0.238 inča) tanak Eco-Drive Slim iz 1996. Prvi, realno nekomplikovani (sati, minuti, sekunde i datum) analogni Eco-drive satovi su evoluirali u kompleksnije analogne i analogno-digitalne mehanizme sa komplikacijama koje je Citizen primenjivao na Promaster Eco-Drive, flyback hronografe i satove za ronjenje. Početkom 21. veka prodaja ručnih satova je opala, zahvaljujući svakodnevnoj neprekidnoj upotrebi uređaja kao što je mobilni telefon, koji imaju u sebi ugrađen sat. Međutim, već posle par godina se prodaja poboljšala zahvaljujući razvitku Eco-drive linije ugrađivanja kontrole merenja vremena na daljinu 2002. godine.

    Eco-Drive Koncept Modeli

    Od 2009. godine Citizen takođe razvija Eco-Drive Koncept Modele kao demonstraciju tehnologije i marketinških projekata. Ovi Eco-Drive Koncept Modeli su prikazivani na izložbama i sajmovima a proizvođeni su u limitiranim serijama. Koncept model 2011. godine je bio SATELLITE WAVE sa mehanizmom koji ima sinhronizaciju vremena sa GPS satelitima.
    U 2012. godini, to je Eco-Drive RING Koncept Model. Ovaj sat ima solarne ćelije u obliku prstena koji okružuje brojčanik.


    Citizen Eco-drive mehanizmi-032711_citizen_satellite_eco_drive_2011.jpg


    Citizen Eco-drive mehanizmi-eco-drive-ring-2.jpg

    Prema podacima kompanije Citizen, 2011 godine 80% njihovih ručnih satova je bilo opremljeno Eco-drive mehanizmima. Kompanija vidi Eco-drive kao srce nove generacije satova. U 2012-oj, Citizen je predstavio preko 320 Eco-Drive modela satova različitih tipova, stilova i cenovnog opsega.

    Eco-Drive tehnologija - Svetlo kao izvor energije

    Većina Eco-drive satova je opremljeno specijalnom titanijumskom litijum-jonskom sekundarnom baterijom koju puni amorfna silikonska solarna ćelija koja se nalazi iza ploče. Titanijumsko-litijum-jonska kompozicija sprečava da se desi klasični krug punjenja i pražnjenja kao što je slučaj kod drugih dopunjivih baterija. Zavisno od modela, skroz napunjena sekundarna ćelija može da radi bez dodatnog punjenja između 30 dana do 3175 dana (8.7 godina), mada većina Eco-drive muških satova nudi šestomesečnu rezervu snage. Ako se predugo drži u mraku, neki modeli upadaju u stanje hibernacije, kada kazaljke prestaju da rade a unutrašnji kvarcni mehanizam i dalje otkucava. Čim se svetlo pojavi, kazaljke se postavljaju na tačnu poziciju i sat kompletno nastavlja da radi dalje.

    Razlika u temperaturi kao izvor snage

    Citizen Eco-Drive Thermo satovi predstavljeni 1999. godine koriste razliku u temperature izmedju ruke vlasnika i temperature u okolini kao izvor energije. Retki Eco-Drive Thermo satovi koriste
    Seebeck efekat da bi generisali termoelektricitetkoji napaja elektronski mehanizam i napaja sekundarnu ćeliju. Na suncu ili u tropskim uslovima temperature spoljne sredine može se približiti ili čak prebaciti temperature ruke koja nosi sat, uzrokujući da sat prestane da generiše termoelektricitet. U slučaju da se ne proizvodi energija, Eco-Drive Thermo će štedeti rezerve pomerajući kazaljku za sekunde na deset sekundi (šest puta u minutu), dok god se proizvodnja termoelektriciteta ne nastavi. Citizen je prestao da proizvodi Eco-Drive Thermo satove.

    Hybrid Eco-Drive mehanizmi

    Citizen je takođe proizveo automatski kvarcni sat, Citizen Promaster Eco-Duo Drive (predstavljen decembra 1998). Novina kod ovog sata je obostrana upotreba i mehaničke i solarne energije. Ovaj model je bio pokušaj da se uđe na luksuznije tržište (sa cenom od oko 1000$). Desilo se da nije privukao pažnju tržišta i ovo je bio još jedan put da je Citizen svoj jedinstveni mehanizam morao da povuče iz proizvodnje. Zbog baterije koja se neprekidno puni, ovi satovi su prijateljski orijentisani prema ljudskoj okolini jer je ne zagađuju.

    Eco-drive i standardni Citizen kvarcni satovi se pakuju i prodaju u kutijama napravljenim uglavnom od recikliranih materijala.

    Poslednja ispravka: Harry (24.8.2012. u 13:48)
    popovac 76, RUS, vladas and 14 others like this.

  2. #2
    Stariji član Avatar korisnika Bigmag
    Član od
    19.2.2010.
    Lokacija
    NBGD
    Poruke
    609
    Lajkovi
    4705
    Reputacioni uticaj
    18

    Određen forumom re: Citizen Eco-drive mehanizmi

    Lep tekst, hvala

    Pozdrav.



  3. #3
    Stariji član
    Član od
    2.10.2011.
    Poruke
    659
    Lajkovi
    2390
    Reputacioni uticaj
    69

    Određen forumom re: Citizen Eco-drive mehanizmi

    Odličan tekst.

  4. #4
    Mlađi član
    Član od
    29.12.2009.
    Lokacija
    Paracin
    Poruke
    42
    Lajkovi
    67
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: Citizen Eco-drive mehanizmi

    Hvala ljudi, drago mi je da ste uzivali i nasli po nesto korisno.
    Onaj ko može, taj i čini.

    Onaj ko ne može, taj podučava.

    Onaj ko ne može ni raditi niti podučavati, on postaje savetnik...

    Onaj ko ne može ništa od svega toga, postaje Sudija.

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika bezbi
    Član od
    19.9.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    1.189
    Lajkovi
    1897
    Reputacioni uticaj
    40

    Određen forumom Re: Citizen Eco-drive mehanizmi

    Prinudjen sam da me interesuju ovi mehanizmi iako nisam pristalica baterije, jer se nalaze u satovima koji se meni svidjaju.
    Moje pitanje se odnosi na trajnost mehanizama, sta mislite koliko moze trajati takav mehanizam 5-10-20godina?
    I da li postoje bolji/losiji citizenovi eco-drive mehanizmi?
    Ono sto sam ja video je da su skulplji oni sa vise komplikacija, ali da li postoje oni bolji/losiji po kvalitetu?

  6. #6
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    577

    Određen forumom Re: Citizen Eco-drive mehanizmi

    Naravno da moze da radi dugo, u principu radice verovatno isto kao i bilo koji dobar kvarcni mehanizam, posto je u principu to isto.

    Postoje komplikovani i manje komplikovani mehanizmi. Ovi sa vise komplikacija su po pravilu skuplji, a verovatnoca da se nesto pokvari na njima je verovatno veca, posto ima vise stvari koje mogu da se pokvare. Naravno to isto se odnosi i na mehanicke satove, ali isto tako i na automobile, i sve ostalo.

    Sto je neki uradjaj(u ovom slucaju sat) komplikovaniji, veca je verovatnoca da ce nesto da krene po zlu. Ali naravno to ne treba nikog da sprecava da istu stvar uzme.
    bezbi likes this.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  7. #7
    Novi član
    Član od
    21.1.2019.
    Poruke
    1
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Citizen Eco-drive mehanizmi

    nice sharing!!

  8. #8
    Novi član
    Član od
    29.9.2019.
    Poruke
    1
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Citizen Eco-drive mehanizmi

    Pozdrav svima!
    Pre mesec dana sam kupio Citizen eco-drive AW1577-11h. Pa me samo zanima jel postoji neki nacin da otprilike znam kolko mi je ostalo snage u bateriji. U Bomaru su mi rekli da ga ima za 2 meseca. Kod kuce mi uglavnom stoji na dnevnoj ili vestackoj svetlosti. al opet nisam siguran kolko se i na tom puni. Pa ako neko ima neki savet, hvala

  9. #9
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Citizen Eco-drive mehanizmi

    Pozdrav i dobrodošao na forum. Ne posedujem baš taj model, već dva različita iz serije Eco-Drive, a baterija ume da traje sasvim pristojno i na običnoj svetlosti u stanu. Jedan od njih ima čak i indikator rezerve snage koji gotovo nikada nije spao na manje od 3/4. Dovoljno je da sat ne držiš u fioci, a svetlost u stanu je sasvim dovoljna da bi mehanizma funkcionisao. Najjednostavnije je da ga držiš u originalnoj kutiji bez poklopca i izloženog svetlosti, ali ne bar da mu sunce direktno udara u brojčanik. Ukratko, kupio si dobar sat sa kojim ne bi trebalo da imaš problema.
    eee likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Slične teme

  1. Citizen Scuba Fin Eco Drive
    By krstin in forum Ronilački satovi
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 2.9.2012., 23:19
  2. Citizen Eco-Drive AW1060-08E
    By ivan23 in forum Gde kupiti?
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 15.3.2012., 17:37
  3. Citizen Ladies Eco-Drive
    By dejann73 in forum Citizen
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 27.9.2010., 16:43
  4. Citizen Eco Drive
    By Oskar in forum Prodaja satova
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 3.5.2010., 18:09
  5. Citizen Black IP Eco Drive
    By gorro in forum Citizen
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 8.12.2009., 12:48

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •