Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 21
Like Tree43Likes

tema: Sea-God satovi

Hybrid View

Član Avatar korisnika PedjaSD
    Član od
    10.11.2011.
    Lajkovi
    1260
    Reputacioni uticaj
    28

Određen forumom re: Sea-God satovi

Par interesantnih stvari u vezi dragog kamenja: Moguće je pronaći i takav crni safir ALI on se nikad ne obrađuje da dobije formu kamena sa fasetima, već se uvek glača (cabochon) da bi se videla "zvezda" u srcu tog safira-lepše je. A crni dijamanti su nekad bili džabe pare, čak su ih smatrali i bortom, tj. dijamantom nižeg ranga, nečistim dijamantom, međutim crni dijamanti su doživeli "bum" na tržištu dragim kamenjem u Americi 90-ih i početkom 2000-ih. Niko ne zna kako su tačno nastali crni dijamanti jer ih ima samo na dva mesta u svetu i dan-danas geolozi, gemolozi i ostali vode polemike oko porekla. Taj "Pepsi" dial je kombinacija safira i rubina mada je to isti kamen, safir dolazi u svim bojama (plava, ljubičasta, zelena, žuta, narandžasta itd.) sem naravno u crvenoj jer je to onda rubin (korundum minerali). Najbolji rubini su sa Burme i u Rapaport magazinu su ih cenili i po više desetina miliona $$ za kamenje između 6 i 8 karata.
    Sea-God satovi-rolexgmt-sapphire.jpeg
    tolarbo, RUS, vladas and 4 others like this.

Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
    Član od
    11.11.2008.
    Lajkovi
    30323
    Reputacioni uticaj
    85

@Pedja nisam znao da safir moze da bude u zelenoj boji, bio sam ubedjen da je to onda smaragd.
    @Vladane pohvale za predstavljanje nekog novog u svetu casovnicarstva. Meni se cini da je ovde dizajn predominantan, a i prilicno mi izgledaju futuristicki. Da li se zna koji su mehanizmi unutra?
    PedjaSD likes this.

Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    190

Ovi mehanizmi , mozda mi je za neki model promaka : eta 2824-2 i 2893-2.

Stariji član Avatar korisnika Nick
    Član od
    9.8.2011.
    Lajkovi
    4344
    Reputacioni uticaj
    26

E ako je eta,onda nije steta jer oni traju stotinu letaDobre cuke!pozz!
    anbeast and 83stojan like this.

Član Avatar korisnika PedjaSD
    Član od
    10.11.2011.
    Lajkovi
    1260
    Reputacioni uticaj
    28

tolarbo, može i razlika je u mineralu, safir je tvrđi kao što znaš on 9/10 na Mohovoj skali a smaragd (beril) cirka 7,5/10. Smaragdi inače ne dolaze samo u zelenoj varijanti, ja sam u Kolumbiji viđao prave smaragde i žute i zeleno-plave boje. Svaki mineral koji je imao dodira sa hromom postaje zelen: smaragdi, safiri, zeleni turmalini (oni mogu da budu skuplji i od srednje klase safira i od smaragda po karatu), diopsid i još par kamenčića, to je ne uključujući safir i smaragd obojeno kamenje, prva dva spomenuta su drago kamenje. Svašta čovek može da pokupi kad malo vremena provede sa ljudima koji to prodaju, a nije me mrzelo da pitam, slušam i pamtim.
    sima hrabri, vlajo and Serb like this.

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •