Baume & Mercier satovi - Info-baumemercier-logo.gif

Baume et Marcier (bohm ay mers-yay) je švajcarska kompanija koja se bavi proizvodnjom luksuznih satova. Osnovana je davne 1830. godine, tačnije kada je Baume porodica otvorila prodavnicu satova u švajcarskoj regiji Jura, u selu Les Bois. “Frères Baume”, kako se ona tada zvala, postaje vodeća časovničarska kompanija zahvaljujući poslovnošću braće osnivača. Louis-Victor i Joseph-Célestin Baume, su imali svoj moto: “Prihvatamo samo savršenstvo. Proizvodimo samo satove najvišeg kvaliteta.” Osnivanjem svoje poslovnice u Londonu, braća proširuju poslovno tržište kako na Britaniju, tako i na Singapur, Burmu, pa čak i Afriku. Takođe su njihovi proizvodi bili prodavani i u Australiji i Novom Zelandu.


Godine 1876. Baume et Marcier prelazi već u drugu fazu svog razvoja. Njihovi satovi bivaju sve popularniji i traženiji na tržištu. Konpanijom i dalje rukovode dvojica osnivača, ali im se pridružuje sin jednog od njih, Louis-Victor. Svoju proizvodnju sele u Les Bois, dok Arthur Baume ostaje da rukovodi Londonskomradnjom. Ubrzo kompanija otvara svoje filijale u Ženevi (Švajcarska) i Filadelfiji (USA).

Kompanija počinje da učestvuje na izložbama i sajmovima koji su se organizovali u drugoj polovini 19. veka u većim gradovima sveta – Parizu, Cirihu, Amsterdamu, Čikagu, Londonu. Na njima osvajaju nagrade i zlatne medalje. Godine 1892. jedan od njihovih satova je odneo pobedu na takmičenju Kew-Teddington Observatory, sa ukupno 91,9 boda od ukupnih 100. Na osnovu čega porodična kompanija dokazuje posvećenosti mehaničkoj eleganciji i preciznosti. U tom periodu u Londonu, značaj i popularnost Arthur Baume-a postaje sve veća i on postaje jedna od vodećih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Baume & Mercier satovi - Info-baume-brothers-set-up-shop-clerkenwell-london-1857.jpg


Natpis sa poslovnice u Londonu -

"Baume Brothers"

Nakon Prvog Svetskog rata, ženska emancipacija im je dala mogućnost za minijaturizaciju mehanizama i njihovo postavljanje na broševe, dugačke ogrlice inarukvice. To je mladi vizionar, William Baume, video kako novu mogućnost za unapređenje njihovog poslovanja. Tada nastanjen u Ženevi, William sklapa partnerstvo sa Tchereditchenkom, čovekom koji je preuzeo francusko prezime svoje majke, bio je poznat kao Paul Mercier. On je bio strastvena i prefinjena osoba, veliki zaljubljenik u umetnost, govorio je sedam jezika i bio izuzetno poslovno orjentisan. Ova dva čoveka, iako različitih temperamenata, ali sa istom vizijom savrenenog časovničarstva, se ujedinjuju i 1918. godine osnivaju Baume & Mercier. William, tada već izvanredni stučnjak u oblasti časovničarstva, je bio zadužen za tehnički deo časovnika. Dok je Paul bio zadužen za promene u dizajnu i za komercijalni deo posla. Zajedno su pokrenuli proizvodnju u Ženevi proizvodeći najkvalitetnije satove i mehanizme koji bivaju izvoženi u SAD.

Baume & Mercier satovi - Info-baume_et_mercier_william_baume_1920.jpgBaume & Mercier satovi - Info-baume_et_mercier._paul_mercier.jpg
William Baume (slika levo), Paul Mercier (slika desno)



Samo godinu dana nakon osnivanja nove kompanije, ona biva nagrađena “Poincon de Geneve”, zvaničnim priznanjem za kvalitetne proizvode bez grešaka. Godinu dana nakon toga, kompanija postaje brend sa najvećim brojem prozvedenih satnih mehanizama sertifikovanih ovim priznanjem. Satovi iz tog perioda su veoma cenjeni među kolekcionarima.

Baume & Mercier satovi - Info-baume-et-mercier-baignoire-watch-1920-diamond-set-watch-1920.jpg

Baume et Mercier, Baignoire sat i Diamond Set sat,1920 god


U periodu između kasnih 1930-tih i 1950-tih godina se rukovodstvo nad Baume & Mercier-om prenosi na grofa Constantin de Gorski. William Baume se povukao iz biznisa 1935. godine iz zdravstvenih razloga, zatim 1937. je Paul Marcier prodao svoje deonice porodici Ponti, čuvenim zlatarima i juvelirima iz severne Italije. Nakon Drugog svetskog rata, kompanija Baume & Mercier se fokusirala pre svega na klasične muške satove, sprtske hronografe i ženske nakit-satove. Godine 1952. kompanija je kupila novi proizvodni pogon za svoje hronograf satove, kupovinom fabrike C.H. Meylan u Le Brassus-u. Grčki simbol FI (PHI) postaje novi simbol Brenda u 1964. godini. Od tada se pomenuti znak nalazio pored loga na svakom brojčaniku sata.

Sedamdesetih godina dvadesetog veka, brend se može pohvaliti proizvodnjom najtanjih satova na svetu sa mini rotorom, satovima sa elektronskom oscilujucom viljuškom, kvarcnim satovima i dr. Godine 1988. vlasništvo nad Baume & Mercier-om preuzima Richemont grupa. Septembra 2002. godine Baume & Mercier je otvorio novu proizvodnu zgradu u Les Brenets-u u Švajcarskoj. Ovo je predstvaljalo povratak svojim korenima, povratak u kolevku kompanije, mada je sedište kompanije i dalje u Ženevi. Kombinaciju proizvodnje iz 19. veka sa prednostima koje pruža novo doba.


Baume & Mercier satovi - Info-baume-et-mercier-headquarters-1.jpgBaume & Mercier satovi - Info-baume-et-mercier-headquarters-entrance_1.jpg
Sedište kompanije - Ženeva, Švajcarska


U poslednjih nekoliko godina Baume & Mercier je formirao ime za sebe kao jednog od trendsetera, a modni modeli satova kao što su "Riviera" i "Hampton", nazvani po otmenim odmaralištima na istočnoj obali Amerike, su definisali novi stil kako muških tako i ženskih satova tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka.

Ambasadori ovog brenda su mnoge poznate ličnosti: Andy Garcia, Gary Sinise, Ashton Kutcher, Teri Hatcher, Kim Basinger, David Duchovny, Evangeline Lily, kao i Gwyneth Paltrow.


Baume & Mercier satovi - Info-baume-mercier-watches.jpg

Web adresa: Baume & Mercier