Izmatiraj malo te ''nove'' linkove pa će biti sličniji.
Printable View
Izmatiraj malo te ''nove'' linkove pa će biti sličniji.
Ouch...
Uzmi sundjer za sudove i zelenom (grubom) stranom trljaj ove dodatne linkove. Tako ces ih matirati, i ako je slika verna bice daleko blizi teksturi i boji titanijumskih delova.
EDIT: Prestize me Vladan :D
Matirao sam ih vodenom smirglom 3000 ali je "sara" bila dosta drugacija pa sam opet probao nekom polir pastom pa opet nisam bio zadovoljan. Na slikama se razlika vidi mnogo vise nego u prirodi kao i neka ostecenja koja nisam ispolirao. Inace ta 2 linka su sa donje strane kopce tako da se realno vrlo retko i vide. Ali probacu i njih malo da ujednacim sa ostatkom samo sto nisam mogao da cekam pa sam ih jutros odmah montirao kod casovnicara a juce sam ih dobio :).
Ja sam na aluminijumu vodenom smirglom 800 uspeo da dobijem sjaj. Tako da ces ih smirglom od 3000 samo jos vise usijati. Eventualno, ali samo eventualno 300-600 bi mogla nesto da uradi. Sundjer ti je najbolja opcija, provereno od strane vise clanova foruma i licno. Dobije se povrsina koja neodoljivo podseca na tvoj titanijum.
Probao sam sundjer na drugom satu i odlicno radi posao ali na ovom nisam probao. Narednih par dana kada uhvatim malo vise vremena pa cu se pozabaviti time.
zare iz mog iskustva
pleksi mozes rukom polirati smirglom 1500 i 2000 jer je mekan, ali kad je metal u pitanju, tu nema kvalitetnog rucnog poliranja, samo masina sa odredjenim brojem obrtaja
rukom mozes samo nesto korigovati, uglavnom jako plitke riseve, gotovo mikro ogrebotine
Ma sve ja to znam. Ali ovo radim iz licnog zadovoljstva a i zbog toga sto se uz malo truda nesto moze obnoviti i dovesti u vise nego pristojno stanje. Ne radim zbog novca i kao uslugu pa da sve mora da bude savrseno ;).
Zarekg,ti si ga doveo u stanje pred samo poliranje i to vrhunski...;)Svaka cast na trudu i zalaganju...:) Inace,mozes polirati satove u kucnoj radinosti i kada se uhodas moze ispasti bolje nego da to drugi radi.Nisu neka velika ulaganja.Za pocetak kupi malu rucnu polirku,nema veze sto su mahom sve kineske ali rade posao i sto je najbitnije povoljne su.U Uradi sam mozes ih naci za 2000-2500 din a mislim da ima verzija i sa potenciometrom tako da mozes uskradjivati broj obrtaja.Tipa za grublju plavu pastu koje skida risove od pripreme do 1000 obrtaja,a zatim zelenu za visoki sjaj do 2000 obrtaja.Kada se zarazis,svaki ces sredjivati i izgledace kao preporodjeni...;) Za titanijum,mrka kapa,jedino matiranje ili jos bolje peskarenje da ga vrati u prvobitno stanje,ali to je vec druga prica...
Festinu nisam mogao bolje od ovoga. Ima tu na par mesta sto je moglo bolje, na nekim slikama ima i prasine pa se ona vidi kao ogrebotina.
Posle smirgle sam koristio one male filcane "diskove" za poliranje i polir pastu. Koristio sam akumulatorsku busilicu koja nema regulaciju broja obrtaja vec konstantno vrti 550 obr/min. Nije mi palo na pamet da probam klasicnu busilicu koja 1500-2000 obr/min. Probao sam 2 fine polir paste i nije bilo neke razlike.
Shvatio sam da ide tesko sa titanijumom. Da sam sve ovo uradio na celiku sijao bi kao reflektor :).
@ Dulan_88 Daj neki link za tu polirku o kojoj pricas, nisam siguran da znam na sta mislis...
Imam zanmljivo iskustvo sa poliranjem stakla.
Sat koji nosim vec nekoliko godina je na sebi imao solidnu ogrebotinu na staklu sa gornje strane koja se vidi i na slici.
Prilog 95020
Posto ga sad vec slabije nosim odlucio sam se da eksperimentisem sa njim da u domacoj radinosti ispoliram staklo. Nasao sam par upustava na netu koji su predlagali vodenu smirglu i dijamantsku pastu za poliranje. Posto mi se nije cekalo mesec dana da narucim dijamantsku pastu krenuo sam na posao sa onim sto ima da se nadje kod nas.
Prvo sam pokusao sa vodenom smirglom postavljenom na dremel i to jeste pocelo da uklanja ogrebotine ali nije bolo ravnomerno tako da sam na kraju operacije ostao sa smanjenom ogrebotinom i jednim poljem zamucenog stakla kao posledica dremela.
Probao sam rucno sa vlaznom vodenom smirglom ali to nije davalo nikakav efekat.
Zadnja solucija iz mi je bilo da probam suvom smirglom.
Postavio sam je na veci komad stakla posto je staklo na ovom satu pljosnato i bila mi je potrebna ravna povrsina za rad.
Prvo sam koristio 500 pa 800, 1000, 1500 i za finis 2000 (to sam imao kuci nisam trazio finije ali znam da im).
Konacan rezultat ocenite sami ali ja sam zadovoljan. Mozda nije procedura koju bi radio na nekom skupljem satu ali je ovde dala odlicne rezultate.
Prilog 95022
Odlican posao :).
Cisto da probas a neces znati da li moze bolje dok ne probas, ako vec nemas finiju probaj sa 2000 ali sa vodom i cesto spiraj i nanosi novu vodu. Dobices jos veci sjaj nego sto imas sada. Mozda nema potrebe i mozda se nece ni videti ali ne kosta da probas ;).
Cisto da smo na istoj strani, ovo je pleksiglas staklo?
Koliko se ja razumem trebalo bi da bude mineralno staklo.
I ja mislim da bi trebalo, ali mi je iznenadjujuce da si uspeo da ispoliras mineralno staklo... to je dosta ozbiljan posao, nisam znao da moze da se odradi obicnom smirglom....
....ne bih da trujem temu, ali čisto sumljam da se na mineralu može odraditi finiš sa 2000 . Sa 2000 mineralno staklo dobija mat , a ne kristal završnicu. Dijamantska pasta za finiš koju si spomenuo u postu, pegla riseve i od 3000 granulacije. Ne shati pogrešno .... jeste dobro ispalo, već sumljam da se radi o mineralnom prozoru
Staklo je hladno na dodir i voda se po njemu razliva zato mislim da je mineralno. Sto se tice finisa mat je bilo sa 500 i donekle sa 800 od kad sam krenuo da koristim 1000 izbistrilo se.
Sto se finisa tice i mene je iznenadilo koliko je dobro ispalo.
Ovo je Seiko 5 u stvarno ocajnom stanju (mada ispravan) koji je trebalo da bude potpuno rasturen kod casovnicara koji bi uradio servis i zamenio staklo a ja bih uradio poliranje dok je sat rasturen. Ali kao sto to obicno biva, tastu se nesto zuri pa sam ga na brzinu ispolirao i popodne ide kod casovnicara na servis i zamenu stakla. Narukvicu nisam stigao da uradim, bice ovih dana.
Ispalo je kako je ispalo. Nije savrseno jer ima stvarno dubokih ostecenja koja ne mogu da se skinu a nisam ni imao nesto previse vremena za ceo posao.
Sad vidim da sam preskocio prsten u nivou stakla :banghead:.
Sredi ovaj prsten. Po meni je ovo sasvim solidno, ne kao da je nov ali... Vidi se patina neka, deluje kao sat koji je nosen neko vreme ali nije unisten, sija se lepo a opet ima patinu. Po meni je ovo super, kad se zameni staklo izgledace odlicno
Nego, sta si sve koristio?
nije to tako lose odradjeno kako je izgledao,mene samo interesuje sta je taj radio kad ga je ovako demolirao?!:confused:
Vodena smirgla bez vode :) 1000 pa 2000 pa Turtlewax Safe Cut mleko za poliranje. Pastu sam radio "masinski", aku busilica i filc. Videcu ako stignem kasnije da uradim jos finiju pastu.
Ovaj sat ne moze obicnim poliranjem da se napravi da bude kao nov, ima previse dubokih ostecenja koja se ne mogu sanirati smirglom. Uzivo se od svega loseg sa slika vidi max 10%.
Tastu je taj sat neko dao jer mu nije trebao, on inace ima drugu peticu. I mene zivo interesuje sta je ovaj sat sve preziveo. Ocigledno da se neko prema njemu ponasao kao da ne postoji...
Moj sat pocinje da izgleda tako. Nije mu nista radio, samo ga je nosio svakodnevno kao beater
Zarekg, iz mog nekog malog iskustva, 3M-ove paste su bolje od Turtlewax-a...
Inače, neke krntije od satova sam probao raditi čisto iz znatiželje, jer ne volim naknadno polirana kućišta. Odlične rezultate je dala domaća PUROL pasta za finiš. Sa njom sam izvukao riseve od 2000 da se lupom nije mogao naći trag ili ris...
Znam da je 3M bolji, to je pasta namenjena profesionalcima i samo za masinsku obradu. Ima jos takvih pasta koje su bolje od Kornjace ali koristio sam ono sto mi se naslo pri ruci. Probacu Purol, cuo sam i ranije da je odlicna pasta.
Pozdrav jedno malo pitanje o poliranju sata naime sat nije izudaran ima frizica koje bi trebalo ocistit ima li netko kakav prijedlog urar trazi puno novca za taj poslic
Procitaj u ovoj temi.....
http://www.svetsatova.com/forum/f108...l#.VFzhwPmG-M4
Sta ima u toj krpici za poliranje kad ovako pilira? Dali ona moze ostetiti sat
Ne moze, jer treba dosta da trljas da bi se vidjeli rezultati. Ona je za poliranje zlata koje je puno mekse od čelika. Ali su rezultati savreni, polira do visokog sjaja.
I moje iskustvo sa cape cod krpicom je odlicno. Jedino sto je ona za sjajne povrsine. Sto je povrsina sjajnija, bolji su rezultati.
Dali se sa krpicom smije dirat staklo ili samo sat staklo je mineralno
Izbegavaj kontakt sa staklom. U teoriji ne bi trebalo da bude problem ali nije retko da posle poliranja ljudi vide minijaturne ogrebotine na staklu.
Pozdrav svima. Nov sam na forumu i imam jedno pitanje. Dali se staklo na satovima polira od sitnih majusnih ogrbotina?
Kupio sam sat skoro ali kako nisam navikao da ga nosim vec sam ga izgrebao po staklu. Ogrebotine su jako sitne i jedva se vide ali znaju da malo bodu u oci. Model sata je AE1000W-1B Casio.
Unapred hvala.
Mislim da treba da se pomiris sa tim a drugi sat da kupis sa safirnim staklom.
Meni smeta što se lako grebe aliminijski prsten u bazelu divera, tu vec ne pomaze poliranje.
off_martin
Ukratko-može.
Možeš i sam da probaš a ni časovničari ne naplaćuju mnogo.
http://www.svetsatova.com/forum/f108...l#.VGaJOGdV6nQ
http://www.svetsatova.com/forum/f108...l#.VGaJSGdV6nQ
U splitu nema nigdje kupit krpice za poliranje kod zlatara ni kod ljudi sto prodaju nakit naime zlatar kaze da je ta krpica ista kao od naocala sto se dobije uz kupnju .
To nije Z od zlatara :)
Mikrofiber krpica je isto sto i abrazivna krpica za poliranje ? Eto vidis, to vec nisam znao...
Razumem da zlatar ne zna neke stvari, ipak je samo covek, ali je ovo vec osnovna kultura i poznavanje materijala (kojima se on direktno bavi, inace)
Pre i posle tretmana vodenom finom šmirglom i poliranja pomoću Meguiars Ultimate Compound nanesenim na običnu MF krpu:
http://i1184.photobucket.com/albums/...ps8b202031.jpg,
http://i1184.photobucket.com/albums/...ps47ab7c84.jpg
http://i1184.photobucket.com/albums/...psc5cf86d9.jpg
Ovo je bila neka korišćena šmirgla nađena kod kuće, sutra idem po najfiniju koju nađem pa ću uraditi još koju ruku. Ove slike su posle tri ruke.
Urose :thumbsup:
Jel' radi neko kod nas bead blasting, i ako je odgovor potvrdan koliko novaca za kućište i narukvicu?
Treba da izmatiram jednog Nighthawka koji je prethodni vlasnik dao na poliranje (urađeno kod stručnjaka i lepo izgleda, ali nije to taj "mutni look"), pa me interesuju iskustva matiranje vs bead blasting vs nešto treće sa svih aspekata utisak, kvalitet, cena i sl...
Vidim ovi carevi na WUSu to rade sami...
EDIT:
Ovako to izgleda... S tim da bih ja možda išao na mrvicu tamniju nijansu sive...
http://www.youtube.com/watch?v=7irCw1S4xww
Ja poslao par mejlova ovih dana firmama koje to rade ali bez odgovora.