Jedan prijatelj mi kaze za poliranje kupi gumicu za brisanje sat u ruke i upri treba da se pokkretom gumice idw u smjeru ostecenja i vrhunski je rezultat skida ogrebotine i sjaj je vrhunski.
Printable View
Jedan prijatelj mi kaze za poliranje kupi gumicu za brisanje sat u ruke i upri treba da se pokkretom gumice idw u smjeru ostecenja i vrhunski je rezultat skida ogrebotine i sjaj je vrhunski.
Pozdravljam društvo.
Bio bih zahvalan svakome ko mi da informaciju ko u NS radi peskiranje kućišta i narukvice sata od nerđajućeg čelika... Naravno što profesionalnije, ne bih baš mezimče da dam u ruke nekom DIY majstoru sa sklepanom komornom peskarom i pištoljem sa limunda...
Ovih dana sam okrenuo pola telefonoteke i zvao još par ljudi koji se u NS bave tim poslom ali niko ne radi tako "sitne" predmete...
Nisam zvao časovničare jer nisam siguran da li se iko od njih bavi tom vrstom tretmana kućišta...
Čekam još par ljudi da se jave, ali već sam se unervozio...
Hvala unapred.
Teško, ja sam uzeo da uradim brušeni finiš smirglom p2000 i dobro mi ide :-)
Slican odgovor na koji sam u Sarajevu naisao proslog ljeta... kazu, presitan im je to posao. Doduse, nisam ni imao previse vremena da se raspitujem, ali ono par opcija na koje sam racunao zavrsise ovom pricom.
A onda mi forumas Branko isprica kako se jos ovo moze uraditi. Naime, ako znas nekog zubnog tehnicara, ili ti podje za rukom da potkacis kakvu mladu zubarku, lazno se predstavljajuci kao jedan "od njih" :laugh: - oni koriste fine pjeskare za zube, koje, ocigledno, obavljaju odlican posao i za nas, ljubitelje satova, a to sve, u poredjenju sa smirglanjem, traje cas posla.... (pogledaj kako je odlicno ispao sat forumasa Branka - BrankoD)
Naravno, ovo vrijedi samo ukoliko poznajes nekog iz tog svijeta.
Ili, lagano, vodeno smirglanje, razlicitim granulacijama, pa dok se boje ne rastope... (uz njegovu preporuku da krenem s granulacijom 800, pa lagano ka vecim brojevima, uz "obilje vode", kako on rece, da ne bi ostajali tragovi)
KureNS, gosp. Simovic to radi. Upravo mu je jedan sat na "tretmanu". Ali prvo mu odnesi da pogleda i proceni zahvat.
Pozdrav svima,
Imam jednu tackicu na staklu Tissot t-race sata i to skroz na ivici na onoj lupi, pa me zanima d ali to moze da se skine i kako i da li uopste predstavlja rizik za sat?
Željko
Postavi dobru fotku (u makro modu) oštećenja pa da mudrujemo :)
Ako oštećenje nije duboko verovatno može da se sredi
Taj sat ima specifičnu ''lupu'' pa ne znam kako stoji stvar sa njenom zamenom.
Dali je moguce sat ispolirat sa purol pastom sat nema nikakva udubljenja vec tragove nosenja .:rolleyes:
Moguće je ali predlažem da pročitaš savete u ovoj temi u koju sam prebacio tvoje pitanje.
raketa-paketa, ajde kolega, molim te, ako sat nema reljefnih tragova. pokušaj sa dnevnim novinama, treba ti 5 minuta,malo jače stisni i trljaj u bilo kom smjeru, pa javi kakav je rezultat
Promakao mi je ovaj savet sa novinama ali sam igrom slucaja danas hteo da ocistim jedan sat sa salvetom i krenuo malo vise da trljam kad on poce da sija :). "Malo" vise sam se potrudio i posle pola sata trljanja, sat je izgubio dosta sitnih ogrebotina i dobio dosta na sjaju. Jedino sto morate cesto da menjate salvete ali to bar nije nikakav problem. Ne znam da li vrsta/marka/boja :) salveta igra ulogu :).
Polirao sam sat sa purulom sve je usjajeno e sad koliko ja upirem toliko mi se krpica crni do kojeg stadija trebam doc da na krpici ne ostaju crne naslage
Mislim da ce krpica svakako biti crna. Opiljci su u pitanju, zapravo sto je sat sjajniji verovatno ce ih biti vise. Usijaj samo da lepo izgleda i to je to.
Otpala mi ruka polirajuci mislis sto ce sat bit sjajniji da ce krpica biti crnija
Drugovi i gospodo, dragi prijatelji, kod poliranja tvrdih materijala, čelika, šmirgl papir, ma kojeg broja je kontra produktivan
mislim da papirom mozes ostetit sat ubit mu bridove
Mislim da ce biti sve crnja zato sto ima vise opiljaka, posto krpica hvata sve vise povrsine, koja je sada glatka. A opiljci ce uvek ostajati.
Smirgl papir moze da radi grubo skidanje, ali bogami i da privede pred kraj sasvim lepo. Bez filca nista od sjaja, ruku na srce
Ekipa dobra vecer danas san nabavia sat timex sa ostecenim kucistem kako se moze skinit udubina otp 0,2 mn sliku ne mogu postavit jedino ako netko ima facebook da tamo sliku postavim
Pozz!
Evo uputstva za postavljanje slika: LINK
ne ide to meni sa slikama naradje bi mobitel razbia od pod kad ne ide.
Sutra cu uzest krpicu za poliranje moran ispolirat kuciste iod sitnih frizeva i da dobijem sjaj kako da radim sa tom krpicom da ostane vrhunsko?
Zavrsio sam poliranje purol pastom dovedeno je max koliko moze jos je ostala ogrebotina otp 0.1 mm koju skhedecu pastu preporucate da nastavim skidat ourol vise ne djeluje?
Nemoras skidati, mat povrsinu daju plitke ogrebotine a ne jedna dublja, ja nebih nista vise dirao.
bode oci malo bar meni 2 sata sam upira krpicom jos da je neka pinku jaca pasta da ubije i te ostatke
Danas sam da ispolirat sat kod urara i tek sad vidim sta je posao sat je ko novi i da nema smisla opce se upustat u takvu radju poliranje kodta 200 kn a meni je uradjeno za 3 pive.
Zdravo svima. Imam Citizen eco drive e110, izgleda otprilike kao ovaj
http://www.citizen.com.hk/upload/pro...0L_L_thumb.jpg
samo sto je noviji, metalna narukvica. Naravno, usled koriscenja su se pojavile ogrebotine po narukvici, ali sam primetio i sitne ogrebotine na staklu kao i neke mrlje, verovatno od udaraca. Kad se prodje noktom ne oseca se, ili mozda jedva. Pa me zanima da li je moguce poliranje, koliko bi kostalo da se ceo sredi, i u kakvom stanju moze da se dovede (sigurno nece da blista kao kada je kupljen ali eto imam zelju da ga doteram).
U Ns uzimaju do 3000 dinara za poliranje narukvice, a koliko tačno zavisi od same narukvice (da li ima kombinaciju poliranih i brušenih delova) i koliko majstor proceni da će imati posla...
Što se tiče stakla mrka kapa što se tiče poliranja, ako je safirno, a ovo na slici jeste... Zamena novog je oko 45€ u Bomaru koji je ovlašćeni Citizen zastupnik za Srbistan, bar su meni toliko tražili da mi stave safirno staklo na Promastera koji je fabrički imao mineralno...
Da u Bomaru sam ga kupio pre vise od 3 godine, tada je bio oko 180 eura, a ovo bi bilo trecina od cene :)
U tom slucaju ogrebani satovi postaju nova moda, slicno kao kada su pocepane i izlizane farmerke postale popularne! :)
Pogledaj modnu pistu pa zamisli sebe u nekoj takvoj kreaciji... Batali modu, budi smeker sa stilom (ako para nema, sundjer i krpica cuda cine)
Haha, pa daleko bilo. Moda je ipak industrija koja okrece velike pare tako da nije cudo sto moze svasta da se vidi :)
Mislim da je neizbezno da se sat izgrebe i osteti usled koriscenja, posebno ako je metalna narukvica u pitanju. Dakle mislis na obican sundjer za posudje/skolsku tablu? Procitao sam da moze i sa skolskom gumicom da se uradi nesto, jel postoji jos neka alternativna metoda, onako da pripremim alat pa da krenem u akciju :)
Evo kako izgleda sat, mozda je fokus malo losiji, ali mislim da se vidi:
Postimage.org / gallery - DSCN5709, DSCN5710, DSCN5711, DSCN5712, DSCN5713
Inace ja sam odusevljen ovim staklom, jer je pravo cudo sta je sve prezivelo a ostalo citavo, bar 5-6 puta sam onako u prolazu zamahom ruke udario u neko gvozdje, bilo da je brava, teg ili nesto trece. Za mene nije nesto skupoceno, ja bih to u kratkom roku unistio, kad sam bio klinac draze mi je bilo da otvorim i rastavim igracku i da vidim kako radi nego da se igram sa njom. Doduse, i danas me opet vuce ista ta sila, samo sto se uzdrzavam :)
Staklo je mineralno, ali opet, u kucnoj radinosti ne mozes da ga ispoliras.
Sto se tice ostatka, to je vec druga prica i postoje razne metode. Prelistaj malo ovu celu temu, pisalo se vec o tome.
Drustvo da li neko ima kontakt od coveka iz BG-a koji polira mineralna stakla?
Ja sam upravo fasciniran Cape cod krpicom. Seiko koji nosim od leta 2014. intenzivno je vraćen u stanje "stavljen do tri puta na ruku". Nemam slike pre i posle ali imam Edox koji plače za poliranjem pa ću napraviti prilog. Inače sve je trajalo do deset min.
Pozdrav, kako mogu stupiti u kontakt sa Vama, zeleo bih da ispoliram sat kod Vas..?
Cao, nov sam na forumu i pokusavam da stupim u kontakt sa clanom maki69 ili ako neko ima preporuku nekoga ko moze da mi ispolira celicni sat i vrati mu staru slavu. Unapred hvala
Pozz i dobro dosao na forum. Prvo...odakle si? Svaki malo bolji casovnicar ce ti ispolirati sat.....Sve ovisi koji je sat, takodjer imas i skuplje satove za koje postoji poseban alat za poliranje.
Prelistaj ovu temu...ima tu navedeno dosta interesantnih stvari.
Iz Beograda. Iskreno prvi put sam skupio pare i kupio skuplji sat i veoma sam bojazljiv o tome kome da ga ostavim na poliranje, a s obzirom da sam nov u svetu kvalitetnijih satova ni ne znam gde imaju casovnicarske radnje ( sem ovih po trznim centrima).
E jos da si napisao koji je sat......bilo bi lakse da te se uputi.
Toroniy, dobro došao na forum.
Što se poliranja tiče ako je u pitanju baš poliranje kućišta ili matiranje, možeš odneti kod Servis i popravka satova, zamena kaiševa, poliranje stakla, zamena baterija. Ako je u pitanju tzv. sunburst tj. sunčevi zraci, ne znam da u Srbiji to neko radi .
Primer "sunburst" finiša:
Prilog 122653