A da ostavim i ja telefon devojke? :D
Naravno Milane.
Ukoliko se dotični član slaže sa tim da mu se javno objavi telefon.
Može i njegov nick na forumu da znamo o kome se radi (ali ne mora)
Printable View
A da ostavim i ja telefon devojke? :D
Naravno Milane.
Ukoliko se dotični član slaže sa tim da mu se javno objavi telefon.
Može i njegov nick na forumu da znamo o kome se radi (ali ne mora)
Ivan 064 0087550
nisam znao da imas devojku :lol:
Zmaje jel mu to i nik mada ću ja tebe maltretirati oko slanja itd
A sta sa njim jel dobro polira?
ja sam jako zadovoljan:adore:
nadam se da nece smetati malo reklame ali je za dobrobit svih
poliiram satove od čelika. imam visegodisnje iskustvo u tome. isto tako i matiram delove sata. matiram u tri nivoa, grubo , fino i satenski.
poliram starim proverenim metodama ne nekim izmisljenim novim. znaci priprema pa pufne sa tri cetiri vrste paste i dobijate vise nego ste ocekivali! ! ! ucio sam od pravih majstora a ne sa interneta.
mogu na satu kombinovati ogledalo sjaj i mat finoce po zelji. kao neke narukvice skupih satova neki segmenti mat neki ogledalo, . poliram i plemenite metale, plastiku
Darko 060/599-90-10 Beograd
Moramo da proverimo, da posljemo koji sat na ulepsavanje, pa ako se dobro pokazes i mi cemo te reklamirati :D :thumbsup:
Prilog 84921Prilog 84922Prilog 84923
Ekipa, da li neko ima iskustva sa ovakvim slucajevima :D
Kuciste je aluminijumsko i cini mi se da ima neki zavrsni premaz. Jel ima neke sanse da se to ispolira i kako?
pozdrav svima..nov sam ovde pa me zanima poliranje mineralnog stakla na satu ovalnog oblika sa plitkim ogrebotinama..da li mogu to sam ili moram kod casovnicara i koliko bi me kostalo s obzirom da je sat guess koji ne vredi mnogo..
Siniša
Pročitaj http://www.svetsatova.com/forum/f108...ovima-891.html
Danas sam probao nesto sa svojim satom, i mislim da moze pomoci svima koji sami pokusavaju da skidaju ogrebotine.
Naime, na mom satu su polirane samo strane kucista, sve ostalo je obradjeno ali je to neko.. usmereno poliranje, znaci niz narukvicu se vide linije, kao kad posle obrade na strugu na metalu ostanu linije. Mnogo blaze na mom satu, naravno. Posto se tu vremenom nagomilalo ogrebotina, uzeo sam klasican sundjer za sudove, i abrazivnom stranom krenuo da trljam narukvicu na suvo. Naglasavam da je abrazivna strana sundjera zacudjujuce agresivna prema celiku, tako da treba vuci u jednom smeru, u mom slucaju niz narukvicu. Bice fine prasine, pa pazite gde radite, i trljajte metal sve dok ne skinete ogrebotine, sto bi trebalo da odradite relativno brzo. Zbog teksture moje narukvice, ova metoda je dala idealne rezultate - nesto izmedju brusenog i poliranog. Svetlost se presijava sa nje u prijatnom maniru, ali nikada ne moze da vam bije u oci ili da sljasti. Ukoliko hocete finis visokog sjaja, mozete da upotrebite stari fazon - vunena tkanina (cilim, recimo, otirac neki stari, oni su bas pogodni) i trljajte do besvesti. Naravno, filc je idealan ali tu treba i alat, kao i razlicita finoca, to je druga prica sasvim.
Moram da ponovo naglasim da je ovaj metod odlican za skidanje ogrebotina, manje agresivan nego smirgla a veoma efikasan, ali NIKAKO ne mozete postici veoma sjajan, "ogledalo" finis. Ako hocete donekle matirane povrsine, mozete da probate, ali ako vam je sjaj cilj, posle skidanja ogrebotina ovom metodom moracete da se bacite na finije metode. Ako vam je staklo akrilno, NIKAKO ne strugati po njemu, stvorice male ogrebotine i postace mutno. Kod mineralnog ne bi trebalo da bude problema, sredio sam bezel i zakacinjao staklo, nema tragova. Radite NA SUVO, svaka tecnost, mast ili bilo sta ce stvoriti grumencice pomenute prasine, i ta prasina ce delovati kao abraziv - i povlaciti velike, neravnomerne linije po povrsini. Sat detaljno obrisite pre pocetka, i operite sapunom posle (samo narukvicu, sat nije preporucljivo kvasiti, a jos manje sapunom)
Pisalo se vec o ovoj metodi, izgleda da je dobra ali kod mene to nesto nece, probao sam na narukvici Seika ali nesto mi nije uspjelo, a strugao sam sigurno pola sata i sve je bilo kao prije
Darko, probaj sa vise sundjera! I ja sam probao pomenutu metodu nakon sto je Jopa preporucio, i dosao do zakljucka da nije svaki sundjer isti :) Ja sam onomad pronasao sundjer koji je radio stvar.
Tacno, mozda je do samog sundjera. Mozda sam trebao da napomenem da sam koristio potpuno nov, suvi sundjer. Neka leva marka potpuno, ali je odradio posao odlicno. Sveukupno sam strugao mozda 10 minuta, i to dok sam gledao seriju... Linije su zacudjujuce pravilno ispale :)
Mozete li da mi kazete gde je taj Joppin post o ovome ? Voleo bih da procitam neke dodatne informacije o ovome, za sad sam odusevljen efikasnoscu.
Evo par slika nekih projekticha sa spuzvom za sudje.. :)
Parnis lugovi:
http://forums.watchuseek.com/attachm...5_bestshot.jpg
http://forums.watchuseek.com/attachm...1_bestshot.jpg
Narukvica hc-a (centralni linkovi):
http://farm8.staticflickr.com/7389/1...726f4c0b_c.jpg
Kasnije nazad ispolirana cape cod-om:
http://farm3.staticflickr.com/2821/1...8675fe5d_c.jpg
Amphibia case:
http://forums.watchuseek.com/attachm...8_bestshot.jpg
http://i1060.photobucket.com/albums/...5_bestshot.jpg
http://i1060.photobucket.com/albums/...5_bestshot.jpg
http://i1060.photobucket.com/albums/...8_bestshot.jpg
Radio sam jos na smp narukvici i sinn 556 narukvici ali nemam neke prije/poslije fotke..
joppa da li si ove matirane površine postigao samo sa sunđerom za sudove ili si koristio neke paste i da li si probao možda da matiraš hrom na prstenu Amfibije ?
Inače odličan posao :thumbup: .
Thx. Da samo spuzvom. Za amphibiju sam na vrh olovke zaljepio komad spuzve i laganim pritiskom kruzio oko kristala. Trebalo mi je 40-tak minuta. Par puta sam fulao jer su kruzni potezi pa polirao dijamantnim pastama pa ispocetka.
Bezel mislim da je nemoguce dobro napraviti jer je ispod mesing, sto se vidi na zadnjoj slici. :)
Kao sto tema kaze,poliranje satova tj kucista i brazetli. sjajna stvar za satove koji su stainless celika a pritom imaju ostecenja u vidu ogrebotina. Nije lak posao i vrlo je pipav- zabole vas ledja,boli glava corave se covek vazdan,a da stvar bude gora u mom slucaju satovi koje sam polirao su bili skupi pa se morao strogo paziti na sve delove koji su osetljivi (sva stakla zastiti i paziti na delove koji se ne poliraju):D. dakle evo par fotki pre i posle a ni to nije konacan rezultat ali cisto da se vidi. Sutra update sa jednim boomba satom
pre pre poosle
Prilog 90410 Prilog 90415 Prilog 90411Prilog 90412Prilog 90413Prilog 90414
U kućnoj radinosti znam savrsen način za poliranje sata. To sam i napisao negdje na forumu. Sve što treba je zlatarska krpica!!! Izgleda kao krpica za naočare, ima je u svakoj zlatari. Sat od nerdjajućeg čelika ispadne kao nov, a nema velike opasnosti za staklo, jer treba vremena da se ispolira. Vrlo jednostavno i za one što imaju dvije lijeve ruke :)
Siguran sam da pomaze i ta krpica.mada kod vecih ogrebotina nisam siguran bas kako bi to izgledalo. a sat koji cu postaviti sutra je bio mat i izgledao ovako
Prilog 90417Prilog 90418
Ovaj Longines si odlicno uradio. I svaki koristan savet o poliranju ce dobro doci svima koji krenu i ovakve poduhvate. Mene bas interesuje kako ces ovaj IWC da uradis.
Hvala,mislim da su oba ispala super;). Uzivo gledati ih je sasvim druga prica :adore:,trudio sam se da uslikam ova dva lepa komada sto sam bolje mogao.Iskren da budem ovaj IWC je zasluzeno mocan sat svaka im cast kako ga napravise.
evo slika
Prilog 90449Prilog 90450Prilog 90451Prilog 90452Prilog 90453
i da vas podsetim kako je bilo pre
Prilog 90454Prilog 90455
:D
sve slike su u makro modu napravljene pa je akcenat na detalje. Poliram metal odavno,niklujem oruzija i bavim se iz hobija proizvodnjom nozeva od alatnog celika. Iz licnog iskustva vam mogu reci da je sve moguce ako se covek istinski potrudi i pomuci.al pre toga obratite paznju na rizik i posledice i sagledajte celu situaciju.zastite delove koje ne polirate (staklo,kopca ukoliko je logo laserskim putem utisnut) izolir trakom (ne braon) vec onom crnom za struju . i krenite lagano,paste za metal, krpe vunene carape filcevi itd.
Srecno i hvala
Sat koji je fabricki imao bruseni finis si pretvorio u visoki sjaj?! I to IWC :D
hahaha e nasmejao si me lepo. sta da ti kazem,covek je tako hteo,p.s nemam ja ove satove hehe
Njegov sat, njegove pare, ali ja se sa takvim satom ne bih igrao;)
Ovo nikako nije dobro! Ja sam ocekivao da ces izvuci bas tu mat strukturu, zato sam se pitao kako ce izgledati, jer znam da je vrlo tesko doci do tih "cetkica" za te mat povrsine koje su na IWC satovima. Nije nista tragicno, ali sada treba vratiti one povrsine koje su bile mat. Dakle sat uvek mora da bude identican fabrickom izdanju. Inace u suprotnom sat mnogo gubi na vrednosti. Ovo samo shvati kao savet, a posto volis da radis poliranje, samo se potrudi da nadjes i alate za izvlacenje tih mat povrsina i bice posla za tebe i od ljudi sa foruma.
Polako ljudi, ne sekirajte se :thumbsup: sve je ok. covek je zeleo da mu sat sija:w00t: nije ovo Moje.ja isprva nisam zeleo da prihvatim posao skup sat,mat finis hmmm, medjutim prihvatio sam.Razmisljao sam isto kao i svi vi,sto bre da poliram ovo kad ono nisu tamo u shafhauzenu al eto... Sto je bilo do mene ja sam uradio. sto se tice matiranja,imam i za to tehniku koju cu da primenim na nekom komadu pa cu dati ovde neku fotku na razmatranje. :D
Poštovanje svima, interesuje me da li može neko da mi da informaciju o poliranju titanijuma, reč je o Tissot časovniku. Kome bih mogao da se obratim, značio bi mi savet...
Hvala unapred
Otidji ko nekog zlatara, zamoli ga da ti proda krpicu za poliranje zlata, i onda u kucnoj radinosti poliraj sat kad god hoćeš. Samo pazi, većina satova nema visoki sjaj nego mat finiš, što znači da se oni ne poliraju (tako lako).
Sto se tice onog Schaffhausena, narukvica na mom satu ima slican finis, usmerene linije, ne bas klasican mat. Sundjer, pa odsecnim ali neznim pokretima niz narukvicu (najbolje je skinuti sa sata) sve dok se ne dobije zeljena povrsina. Ja sam ovako uspeo da izuzetno verno vratim originalni izgled. Bezel isto ovaj fazon, samo mali deo sundjera, i polako u krug. A da taj covek nije trebao da polira sat za visoki sjaj, nije...
Paste za poliranje metala ne ostecuju metal pa mozete probati ako zelite da sija malo vise..,da bi se dobio visoki sjaj svaka neravnina se mora ukloniti. najlakse za tako nesto je brusilica :D. salim se naravno, mada i ona moze ali u malo drugacijem kontekstu ! fini smirgl papir 500,1000,2000 itd i voda tj puno vode na papiru i uvek. smirglama samo skidate duboke ogrebotine i idete ka sjaju a kad stignete do glatke povrsine pasta.To sa tim krpicama je ok ali samo za glanc.,skidanje vecih ostecenja i ogrebotina zahteva radikalne mere- smirgle i paste (cetke i metle). Ja sam ovaj Iwc radio 8-9h a i longines otprilike isto. Mozda nije trebalo da polira u svako slucaju sto se meni tice moze i da ga prefarba. meni drago sto jeste jer sam ja uzeo parice za taj svoj mucenicki rad.
Moj Seiko 5 star nekih 25 godina u rekao bih dobrom stanju, pazen koliko je to bilo moguce. Poliran je rucno i bez ikakvog rasklapanja. Najveci problem za izgled je izgrebano staklo koje sam ne bih mogao da poliram. U sledecem postu kako izgleda posle poliranja.
Prilog 92633Prilog 92634Prilog 92635Prilog 92636
Narukvicu sam polirao kuhinjskim sundjerom a zatim Turtlewax SafeCut polir pastom za kola. Poznaju se linije od poliranja kada se dobro zagleda, na slikama se to mnogo bolje vidi nego u prirodi.
Interesantno je da je posle sundjera narukvica izgledala odlicno ali sam ipak hteo da joj koliko toliko vratim stari sjaj.
Bio je problem polirati kuciste jer nisam bio u mogucnosti da sat rasturim pa je poliranje potrajalo i nije moglo biti uradjeno kako bi inace moglo. Mada nije ni bio cilj dobiti vrhunski poliran sat vec obnoviti stari i vrati mu lep izgled.
Polirao sam sa vec pomenutim Turtewax-om a za zavrsnicu sam koristio Farecla G10 finu pastu za kola.
Ne znam koliko sam uspeo slikama da docaram sadasnji izgled sata ali u prirodi izgleda neuporedivo bolje a neki nedostaci koji se vide na slikama se u prirodi vrlo tesko uocavaju. Ostale su neke duboke ogrebotine koje nisam imao ni snage a ni zivaca da poliram :).
Uostalom, ovo se uvek moze ponoviti za mesec-dva...
Kako Vam se cini?
Jeste da sam bio zadovoljan kako je sat ispao posle poliranja ali sam znao da to moze jos bolje. Jeste i da realno mozda za to nije bilo razloga ali luda glava cini svoje :).
Citajuci druga iskustva dosao sam na ideju da pored vec pominjane akumulatorske busilice koristim stapice za usi za poliranje polir pastom. Stapice sam sekao na 2 dela zbog montaze u busilicu. Safe Cut za prvi prolaz a ova druga pasta za finis. Pokazala se bolje nego Farecla koju sam koristi kada sam radio rucno prvi put. Mozda zato sto je bas tecna i mnogo redja nego Farecla mada je Farecla G10 zavrsna pasta za auto lak ovde je dala losije rezultate. Dobra stvar kod stapica za usi je sto su savitljivi pa sigurno necete preterati sa pritiskom i ostetiti sat.
Kao sto se (nadam da se) vidi na slikama ipak je osetno vidljiva razlika izmedju rucnog i ovakvog (uradi sam) "masinskog" poliranja. Sat je dobio mnogo vise sjaja, skinuto je jos ogrebotina ali su ostale najvece za koje verovatno treba mnogo vise vremena koje narednih dana nemam.
Nisam uradio narukvicu jer me izdala baterija na busilici, uradjeno je samo kuciste, zato su samo njegove slike. Narukvica neki drugi put.
U prirodi, sat sa pola metra izgleda bukvalno kao nov a i iz blizine treba dobro zagledati da bi se videla ostecenja. Ja sam bas zadovoljan ;).
Vec ranije je planirano da sat za 7-8 dana ide na kompletan servis jer je malo propustio vodu a i nije bio na servisu od 2000. godine. Ne bih ni znao da ga casovnicar nije otvorio i video kada je zadnji put radjen kompletan servis.
Posto sam ga vec ovako sredio videcu da zamenim i staklo. Znate li da li su stakla koja koriste casovnicari originali ili kopije? Koliko kosta original za Seiko 5 kod nas, ako neko zna? Ili koliko kosta kopija :)?
Svaka čast na poslu! Stakla sam video na eBay-u, NOS su oko 25 dolara ako se dobro sećam.
Zarekg
Dobar posao.
Preventivni savet-
Nemoj samo preterivati u poliranju.
Bolje je i da neko veće oštećenje ostane vidljivo nego da sat izgubi formu.
Pretpostavljam da će staklo relativno lako dobiti dioptriju ako se pretera sa poliranjem, a možda se i skine neki od zaštitnih slojeva ako ih ima?
Ja sam platio 500 din staklo, kakvo je pokazace vreme. Vidim po netu da original Seiko stakla u inostranstvu idu po 15-tak i vise evra/dolara.
Potpuno se slazem. Ima na satu par tackica koje je nemoguce skinuti, nisam se ni trudio.
Ako stignem danas, bice jos slika ali jednog drugog sata. Sta cu kada sam se navukao pa slajfujem sve sto stignem :) :).
Festina koja je imala problem jer nije imala dovoljnu duzinu narukvice. Duzina narukvice resena tako sto je kolega forumas iz Slovenije poslao par celicnih linkova za sta sam mu vrlo zahvalan inace bi sat zavrsio u oglasima.
Sat i narukvica su titanijumski tako da se boja malo razlikuje ali sam zadovoljan sto sam i nasao bilo kakve linkove tako da sada mogu da nosim sat :).