Nešo, mnogo je lep :)
Bio sam tamo, rekao je oko 20 tog da će biti gotovo. Kad nisam nosio sat 34 godine, sto bih žurio sat :D
Slikaću kad bude gotov :D
Za sad je ljubaznost momka koji radi za svaku pohvalu. To je ovde u Srbiji ipak dogadjaj :)
Printable View
Nešo, mnogo je lep :)
Bio sam tamo, rekao je oko 20 tog da će biti gotovo. Kad nisam nosio sat 34 godine, sto bih žurio sat :D
Slikaću kad bude gotov :D
Za sad je ljubaznost momka koji radi za svaku pohvalu. To je ovde u Srbiji ipak dogadjaj :)
Hvala :)
Biće mi drago da vidim taj sat u novom ruhu. Koliko znam, čovek ima mnogo posla, pa ćeš zato i čekati na sat, ali isplatiće se. Baš zato što je malih dimenzija, popravka i sređivanje sata su pipav posao koji dugo traje, a ako servisira i mehanizam, uvek se mora sačekati nekoliko dana da bi se videlo da li je servis dobro urađen, a sat se tek tada vraća mušteriji. Ja sam svoj čekao dugo, a rezultati se vide na slici. Inače, ovi satovi vrede više nego što koštaju, jer traže relativno malo, daju mnogo, a imaju i dozu individualnosti koja danas kao da polako nestaje.
Izvadio sam kljuc sa Certinu-DS2 kljuc je dvodelni
e sada ne mogu da ga ubacim t.e. on ulazi al nece da se uglavi
dal moze neko da pomogne
Hvala:(
Pa što diraš tamo gde ne treba?!
Pozdrav kolege, treba mi mala pomoć.
Naime na Mondain satu otišao mehanizam u večna lovišta. U pitanju je RONDA 517 sa danom i datumom na broju tri. Pretpostavljam da je samo kalem (špuna ili špula kako ga još zovu). Našao sam da je proizvodni broj kalema 3621.033.RK.
Molio bih ako neko ima mehanizam Ronda 505, 507, 515 ili 517 u radnom stanju, a da mu ne treba, da me kontaktira radi kupovine. Naravno može i samo ispravan kalem i to mi igra ulogu.
Znam da ima u inostranstvu da se kupi ceo mehanizam za 8$, ali sam prvo hteo ovde proveriti jer je mehanizam jeftin i prilično rasprostranjen.
Hvala.
Kolegijalni pozdrav.
ja sam Toni druže najeb..ao sa tim ključevima, većina mehanizama koje sam radio, dakle bar svaki drugi nije hteo da primi ključ nazad, poenta je da ispod cifera kad stisneš iglicu da izvadiš ključ ili još gore ako odviješ šraf, ispod cifera se nalazi polugica koja je povezana sa šrafom ili iglicom koju pritiskaš da izvadiš ključ i kad ga izvadiš nema više vraćanja...odnosno ima za onog ko poznaje mehanizam i ko je napravio sam kukice kojim pridržava tu donju polugu ispod cifera, dok ugurava ponovo ključ
opametio sam se da više ključ ne diram ni kad moram, zbog ključa sam pet do deset satova nosio na servis časovničaru
Milane nisam te bas razumeo kako nisi mogo da vratis kljuceve? O kojim meh.se radilo?
stvar je u tome da je bt321 prejako stisnuo, pa je preskočilo. sad treba sve rastavit, pa ponovo sastavit, a to ravno uraru koji će znati kako i šta.
somy vratim ja kljuc i mogu da ga navijam ali kad treba da izvuccem na prvo koleno da vreme nastelujem izvučem kljuc i tako iznova
mnogo mehanizama, mozda desetine, neki nepoznati nepotpisani 17 jewels, onda luch 2209 ili 2208 bese oznaka, onaj sa puno zupcanika od mesinga, malecki, jedan po meni od najboljih ruskih mehanizama, precizan i jako uredno sastavljen, pritom nimalo jednostavan, onda vostok amfibija navijač, ne znam koji mehanizam je u njoj, mada tu je problem krunica jer na drugom istom vostoku sa normalnom krunicom nisam imao problem i tako dalje da ne pisem.......
Postovani imam jedan sat ruska raketa je u pitanju sat ima sentimentalnu vrednost,pa me zanima dali je moguce mehanicku raketu nekako prepraviti da ne mora da se navija svaki dan,i ispolira i sredi da izgleda lepo,posto je sad prilicno loseg izgleda.Inace je sat iz 1970i neke godine,ali radi jos uvek :) hvala unapred na pomoci!
da,Milane,sad te kapiram, ali neje to neki problem... to se resava jako lako samo ako nije u pitanju habanje onog zuba na tiretu,odnosno moze biti i da zaglavi taj isti tiret pa ne moze da ga potisne polugica koja ga potiskuje...
a tu sentimentalnu raketu nije moguce tek tako prepraviti da se ne navija svaki dan,a sto se tice sredjivanja sve zavisi kakvo kuciste ima i koliko je ostecena... mislim na pomenuto kuciste i cifer... postavi sliku ako mozes !
Postovani,
Nov sam na forumu. Kupio sam sat TISSOT COUTURIER T035.617.16.051.00. koji u sebi ima ETA G10.212 mehanizam a ne G10.211 koji bi trebalo da ima. Da li je Tissot poceo sa ugradnjom ovih mehanizama ili je u pitanju kopija?
Jel zna neko da li s na ovom satu Citizen BN0000-04H menja baterija , s`obzirom da je kuciste ovako "zacemntirano" :D ??
Hvala unapred na odgovorima
Ta baterija (akumulator) bi trebalo da traje barem 20-ak godina ako je verovati proizvodjacu. A inace se otvara "odnapred" kao i svi satovi sa takvim kucistem.
Hvala Tiha na odgovoru,
To bi verovatno ovi iz Bomar-a trebalo da obave bez problema??
Nisam bas optimista po tom pitanju, ali ako traje 20 godina, realno nije ni toliko vazno.
hah, znaci u praksi kod nas i ne izgleda tako jednostavno...
Kontaktirao sam ih vec, pa kad mi odgovore napisacu i ja ovde sta su mi rekli..
Mozda jos nekom posluzi ta informacija :)
Menja se... Prvo se skine bazel, a onda se staklo "izbija" onim malim kompresorom koji se montira na kućište u rupicu gde idu krunica i ključ. Bukvalno vazduh izbacuje staklo napolje.
Ja sam baš taj model nosio u Bomar i napravili mi krvnici ogrebotinicu na brojčaniku.
O novosadskom Bomar servisu i radnicima u njemu mislim sve najgore, fušeri teški.
Mrzim ih i koristim svaku priliku da to javno kažem. :)
Auuuu 0:)
A koliko te je to koštalo KureNS???
Ako sam te dobro razumeo,i ti si menjao akumulator?
Inače pisao im još juče,ništa mi nisu odgovorili ...
Zvaću ih kasnije
Ne, nisam menjao akumulator, menjao sam staklo... Bilo je 2900 dinara. To je ta ažurnost i poslovnost, nemoj se uopšte začuditi ako ti se uopšte ne jave, ali zovi ovaj broj to im je glavni "majstor", tj. majstorica 063/162-47-47...
Imam problem sa Seiko 5 modelom. Naime sat je mi je ostao od pokojnog oca, nije nosen dugo nekih (10 godina), pre toga je redovno servisiran i bio je ispravan u potpunosti. Pre 2 meseca odlucio sam da ga sredim jer volim satove, ali se ne razumem ni upola kao vi na forumu. Da predjemo na stvar, sat je ispravan sto se tice tacnog vremena, ne kasni, ne zuri, navije se i nema zastoja nosim ga na ruci i ni jednom nije stao, problem je u tome sto sat ne pomera dan i datum, pa me interesuje da li moze da se popravi?Drugi problem je sto se estetike tice, Kuciste je prilicno lepo ocuvano, kao i staklo, medjutim na brojcaniku po rubovima ima neke fleke bar ja mislim da su fleke, a mozda je i brojcanik na rubovima ostecen (Postavicu slike), cak i na kazaljkama, preko iluminacije ima sitne fleke, dok je brojcanik uopsteno u super stanju. Citao sam po forumu da brojcanik i kazaljke mogu da se menjaju, pa me interesuje koliko bi me novcano od prilike izaslo da ga sredim u tip top stanje, jer zelim da zablista. Pored originalne, uzeo sam mu nato narukvicu i jako lepo lezi. Unapred hvala na odgovorima
Prilog 119491Prilog 119492Prilog 119493
Sve moze da se sredi, samo je pitanje isplativosti.
U svakom slucaju, s obzirom da je dugo stajao, odnesi ga kod nekog casovnicara da mu uradi servis, a usput i da pogleda zasto ne prebacuje dan i datum.
Posto nisi napisao odakle si, imas ovde spisak sa casovnicarima, pa potrazi nekog ko ti je blizu.
Servisi satova | Svet Satova
Hvala Rus na odgovoru, iz Indjije sam pa cu potraziti casovnicara u Beogradu nije mi dalekoo :)
Pozdrav svim clanovima.
Pukla je narukvica i jedan deo ne mogu da nadjem nigde.
Da li neko zna gde mogu naci ovaj deo narukvice za Sector?
Prilog 119535Prilog 119536Prilog 119537
Nikako da postavim fotografije. Odneo sam sat kod majstora u Kragujevcu preko puta maksija u glavnoj, covek je sve odradio perfektno i na kraju ispade rad 300 dinara. Naravno dobio je i da popije pivo, ja sam zadovoljan. Hvala svima na informacijama i savetima. Pozdrav :)
http://i63.tinypic.com/2cwom11.jpg
http://i66.tinypic.com/158axom.jpg
Da li zna neko od kolega kako se otvara ovaj sat:
Prilog 119567 Prilog 119568 Prilog 119569 Prilog 119570
U pitanju je ručno-džepni sat Nelco iz 70tih.
Na slikama nije moj sat, on je kod časovničara, ali čovek pošte kaže da ne zna da ga otvori, a neće da siluje da ne slomi polikarbonatski poklopac...
Ako je neko od kolega časovničara radio ovakav sat, molim kratka uputstva za otvaranje...
Nisam casovnicar ali sam vidjao takve, odnosno slicne satove koji se mogu otvoriti pod pritiskom vazduha kroz tubus....da li i tvoj takav zbilja ne znam. Pa zar na netu nema neko objasnjenje...?
Nisam ništa našao... Ma kontam da se uopšte nije ni posvetio problemu, nego da mu je ovo bio najednostavniji način da mi obrazloži što još nije ni pogledao sat...
Prilog 119646Prilog 119647
TOKYO 1964
SLZ100
Imam ovaj sat od '96. Radio je par meseci i prestao. Skoro sam ga našao pa bih da ga popravim. Ako može neko da mi preporuči nekog časovničara koji bi ustanovio kvar i ako je moguće da ga popravi. Unapred hvala
Jedino sto mozes da vidis da li je baterija mozda neispravna, ako nije, nema nista od njega. Kao sto vidis kuciste je izliveno od plastike, tako da tu nema sta da se radi.
Hvala puno na brzom odgovoru, provericu bateriju. Svako dobro
Stigla Omegica od Dojčinovića :)
Zameni sam kaiš. Stavio sam kožni, umesto metalne narukvice (Da me skay ne čuje kad napiše, metalni kaiš :lol::lol:)
Izabrao sam ovaj, ima veliki izbor, a što više gledaš manje znaš.
eto, mali obim 35mm a stoji simpa. nemam veliku šaku ni zglob .
Seiko još se čeka. Deo neki nikako da stigne :)
Koliko vidim, tretman je uspeo, a omegica će još dugo kuckati na ruci pravog ljubitelja.
:beer:
Prijatelji nadam se da nisam promašio temu... Našao sam onaj dedin sat koji sam pominjao [emoji4] prelep je a o emotivnoj vrednosti da ne govorimo. Zanima me da li je popravka moguća? Deda je ušao u hidroelektranu sa njim i namagnetisao se, baba kaže da ga je neko nosio na popravku ali ništa nisu uradili. Takođe razmišljam o restauraciji. Šta vi mislite? U pitanju je https://drive.google.com/file/d/0B9b...p=docslist_api. Hvala.
Imam jedan Vostok sa 2414 masinom, kod mene je dosao potpuno rasturen, ja sam ga osposobio da radi, popravio glavnu oprugu itd, ali imam sledeci problem: nakon montaze kazaljki, konkretno sekundare, ista radi ponekad nekoliko sati normalno, a nekad par sekundi i onda odjednom uspori, zaustavi se i odjednom ispadne iz lezista i zavrsi na ciferu... :huh:
Nekad uhvati kontinuitet i radi, ali duplo manjom brzinom nego sto bi trebalo (balans i ostali delovi vrte normalnom brzinom, kao da osovina sekundare preskace u samoj kazaljki).
Ako neko ima ideju sta je sa satom, bio bih mu zahvalan... :)
Ovako druze,ta osovinica na kojoj se nasadjuje sekundara ima sa donje strane gde ima nazubljeni deo koji leze na sekundni zupcanik jenu (kako bi je nazvao- oprugu koja drzi tu osovinicu da ne ispadne iz lezista) i sad,kada nasadis sekundaru osovinica se povuce nanize i ne upadne dobro sekundara u nju pa ti se zato desavaju te stvari. moras da zadrzis odozdo osovinicu prilikom postavljanja sekundare. nadam se da sam uspeo da ti objasnim... postavicu sliku pa ces lakse da razumes
Prilog 119999evo to je ovaj deo koji je zaokruzen crvenim krugom
Hvala najlepse!:congrats:
jesi li uspeo da je resis?