U potrazi sam za automatic diverom (možda bih prihvatio i quartz, ako bi mi se baš svideo) od 39 do 42mm do 200dolara (ukoliko kupujem online) ili do 200 eura (ukoliko kupujem u Srbiji).
Sa većinom satova u ovom cenovnom rangu imam neki problem:
- na SKXu mi smeta mehanizam koji nema mogućnost ručnog navijanja
- Orient Ray i Maco su po specifikacijama dobri, ali vizuelno mi nisu uopšte zanimljivi
- kod Invicte mi smeta QC i završna obrada
- Citizen NY0040 mi izgleda previše robustno i ne verujem da bih s vremena na vreme mogao da ga obučem uz neku košulju
- FF 6217-8000 62MAS Homage je replika i prečnika je 37mm

Ako nema ništa više osim ovih satova koje sam nabrojao ili ću naručiti ovu repliku 62MAS ili ću sačekati druga da mi na jesen donese iz Amerike Invicta ProDivera za 80dolara, jer ne bih da dajem neke veće pare za nešto što mi se u potpunosti ne dopada.

Idealno bi bilo da je oko 40-41mm i da lug to lug ima max 48mm, zbog malog zgloba. Diveri koji mi se najviše dopadaju su Seiko SLA017 i Squale 1545, pa bi oni trebalo da budu neka smernica, iako znam da nije neki preveliki izbor u ovom cenovnom rangu i da ne mogu baš da se nadam da ću naći nešto slično.
Seiko-Prospex-Diver-SLA017-1965-Seiko-62Mas-6217-Reedition-3.jpgSquale 1545 Heritage.jpgSquale 1521 POLISHED.jpg

Imate li još neke predloge, osim ovih koje sam nabrojao?