Prikaz rezultata 1 do 8 od ukupno 8
Like Tree10Likes
  • 1 Post By yele
  • 1 Post By dusan345
  • 3 Post By davorb
  • 5 Post By Haifisch23

tema: Pomoc oko izbora sata

  1. #1
    Novi član
    Član od
    7.4.2020.
    Poruke
    8
    Lajkovi
    70
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Pomoc oko izbora sata

    Pozdrav svima, hocu da kupim sat do nekih 3000e pa me interesuju vasi predlozi, za sada mi je favorit Seiko Astron Solar SSH045J1 Novak Djokovic. Sta mislite o ovom satu i da li za taj novac postoji bolja opcija? U obzir dolazi samo nov sat i da se prodaje kod nas. Hvala.

  2. #2

  3. #3
    Mlađi član
    Član od
    5.10.2016.
    Poruke
    40
    Lajkovi
    31
    Reputacioni uticaj
    8

  4. #4
    Banned
    Član od
    5.9.2013.
    Lokacija
    https://t.me/pump_upp
    Poruke
    190
    Lajkovi
    1000
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Pomoc oko izbora sata

    Za taj novac predlažem ova 2 modela:

    1. https://bomar.rs/hamilton-intra-matic-h38416711
    2. https://www.satoviberic.rs/proizvod/...uski-rucni-sat

    Taman je tu negde oko 3000 e.
    Milos G. likes this.

  5. #5
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.637
    Lajkovi
    7449
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Pomoc oko izbora sata

    Čovek pita za i protiv za Seiko Astron

    Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

  6. #6
    Novi član
    Član od
    7.4.2020.
    Poruke
    8
    Lajkovi
    70
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Pomoc oko izbora sata

    Astron mi je vizuelno najlepsi E sad sto se tice ostalih stvari sem izgleda tu se ne razumem bas previse pa da pitam, mozda ga ima neko ovde pa da cujem iskustva. dusan345 hvala na predlozima ali bih uzeo 1 sat. Inace prospex je lep.

  7. #7
    Član
    Član od
    25.2.2020.
    Poruke
    129
    Lajkovi
    402
    Reputacioni uticaj
    29

    Određen forumom Re: Pomoc oko izbora sata

    Evo ja cu, umesto da uvek nesto pitam na ovom forumu, malo i doprinesem, a kolege neka isprave ako sam nesto lupio.


    Iskren da budem, za te pare nikad ne bih kupio kvarcni sat (mada ovo i nije obican kvarcni) niti bih kupio sat takvog izgleda (naravno u pitanju je samo stvar ukusa). Ali kada bih morao da biram slican sat mislim da bih se bez ikakvog premisljanja odlucio i uzeo bas ovaj. Zasto? Podjimo redom:


    O Seiku je previse redova potroseno ovde na forumu, tako da ga ne treba predstavljati. Mada u ovom cenovnom rangu tesko je (mozda nemoguce) naici na na nesto bez utkanog kvaliteta i nasledja. A Astron je svakako jedna od prominentnijih serija ovog proizvodjaca. Naime, Astron je bio prvi kvarcni sat, predstavljen jos davne 1969 i slobodno se moze reci da je preokrenuo casovnicarsku industriju.
    Seikova odluka da novu liniju satova nazove Astron sigurno nije slucajna i ne samo sto ukazuje na duboke tradicionalne korene (cak i kada je kvarc u pitanju) nego pomalo i sugerise na istorijski znacaj novog modela. Ovo drugo moze svakako biti upitno i pitanje rakursa, ali je za pohvalu da novi Seiko Astron nije replika i klasicno reizdanje znacajnog modela iz proslosti, vec se trudi da bude deo nekog novog poglavlja, ako vec ne i nove price u horologiji.


    Sama tehnologija zvuci kao nesto dovoljno inovativno da prati ovako znacajno ime, naime o preciznosti kvarcnih satova nema potrebe raspravljati, ali novi Astron podize lestvicu jos vise. GPS signalima komunicira sa satelitima u orbiti, otkriva tacnu lokaciju sata i podesava vreme kako prema vremenskoj zoni, tako i prema atomskom satu i (valjda) nudi najvecu preciznost koju mozemo zamisliti. Sad kako sve to funkcionise u stvarnosti nisam siguran i da li u praksi makar na najduzim stazama daje bolje rezultate, jos manje bih znao da kazem. Ali bih dodao da ima i nesto poeticnosti u ovoj futuristickoj viziji satnog mehanizma. Negde sam procitao kako je sarmantno sto sat komunicira i uskladjuje se sa satelitima hiljadama kilometara daleko. Na ovom linku je oficijelno predstavljen mehanizam: https://www.youtube.com/watch?v=Q79ZjylFvoAali ono sto mi je najzanimljivije u videu je upravo pocetak sa crnim monolitom kao iz Odiseje, i ne moze se osporiti-prica o ovom satu koji salje i prima signale iz svemira jeste neka vrsta omaza mnogim Kubrikovim aspiracijama u filmu.


    Sa estetske strane rekao bih da je ova edicija fenomenalno skladna, plava boja na nekim videima deluje zaista prelepo, sitno inkorporirani detalji crvene i bele savrseno pojacavaju taj patriotski momenat, bez trunke kica. Sve ostalo je manje-vise vec vidjeno, ima nekih modela iz serije u titanijumskom kucistu, i steta je sto ovaj nije jedan od tih.


    Naravno, sa kolekcionarske strane limitirana serija ne moze biti mana, posebno kada nosi ime (i potpis!) naseg velikog tenisera. Iako je ovde bilo dosta polemike na temu da Seiko preteruje sa brojem limitiranih izdanja kojekakvih modela i ponistava poentu proizovdnje takvih satova, ja bih rekao da bar bliska saradnja sa Noletom daje u izvesnoj meri malo vise kredibiliteta ovoj “limitiranoj seriji” od neke druge (ali ne treba se razocarati kada dogodine izadje npr isti model sa belim ciferom i plavo-crvenim detlajima).


    Sve u svemu mislim da je u ovom satu upakovano mnogo bitnih elemenata, od price o nasledju i tradiciji do price o sadasnjem trenutku i uspesima dva gorostasa-jednog u sportu, drugog u horologiji. Sta bi neko drugi za te pare uradio-sigurno ima brdo boljih i pametnijih izbora, ali ako te ovaj usrecuje, mislim da je i uprkos visokoj cifri ovo sat kome se malo sta moze osporiti.
    Milos G., Haifisch23 and petar13 like this.

  8. #8
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13149
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Pomoc oko izbora sata

    Pomenuta edicija je jedna od retkih Seikovih izdanja, koja opravdano nosi naziv limitirane serije.

    Pošto se radi o velikoj količini novca, mislim, da bi trebalo napomenuti još jedan, ne tako nevažan detalj.
    Bez obzira što se radi o visokoj kvaliteti Astron serije, još uvek se radi o tehnologiji kvarca, koja je u drugom planu zanimanja poznavaoca i iskrenih ljubitelja ove delatnosti.
    Ne znam, koji je taj presudan razlog, koji te je naveo prema ovom odabiru ali je svakako na mestu jedno malo upozorenje. Cena ovog sata je nešto preko 3.200 € ali kada sa njim napustiš prodavnicu, ona mu drastično pada. Ne zato što se radi o brendu Seiko kod koga je ovo uobičajena okolnost, nego to je uopštena sudbina kvarc satova, koji puno više gube na ceni od mehaničkih. Za Astron, koji danas košta tih 3 hiljade eura, za dve ili tri godine u slučaju, da se zasitiš sata, dobićeš maksimalno 900 €, sa tim, da ćeš ga dugo prodavati i na kraju je pitanje, da li ćeš ga uopšte i prodati. Zato ovu činjenicu treba uzeti u zakup prilikom kupovine.
    Naravno, ako si već sada siguran u to, da će kod tebe ostati za veoma dug period, onda je izbor i ekonomsko opravdan. U suprotnom slučaju bolja je opcija razmatranja kupovine mehaničkog (automatskog sata), koji puno bolje drži vrednost od kvarca. Ako na cenu ovog Astrona dodaš još 500 € i nešto normalnog popusta sa strane prodavača, možeš doći do Omege Seamaster sa In House mehanizmom 8500, sa garancijom proizvođača od 5 godina. Takav sat će puno bolje držati cenu od Astrona. Najmanje jedanput.
    I sam sam pristalica, da bi svaka kolekcija trebala sadržavati jedan kvalitetan kvarčni sat. Kad smo već kod Novaka, to sam i sam uradio. Kada je konačno dobio taj jedini Grand Slam, koji mu se toliko puta iskradao iz ruku, već u ponedeljak sam otiišao u prodavnicu i sebi u tu čast kupio Longines ediciju Roland Garros 1/100. I taj model je sa cenom od 1.400 € istupao iz proseka ali sam znao, da je takozvani keeper odnosno sat, koji zauvek ostaje u kolekciji.
    Ako su ti Seiko satovi pri srcu i ako ti je kvarc tematika puno bliža, za tu sumu novca je bolje razmotriti opciju Grand Seiko kvarc. Ovde je verovatno problem, što se u Srbiji ne postoji ponuda ali to je ipak serija, koja će nešto bolje držati cenu od Astrona.

    Ne znam, koliko dugo si u svetu satova, kakva su iskustva na ovom području, pa sve ovo pišem, ne kao savet, nego samo kao opciju za razmatranje. U preko 90 % slučajeva se svaki novi sat kupuje sa željom, da bude uz tebe ceo život ali nova iskustva, nova saznanja, neke druge životne okolnosti mogu da promene ovaj odnos. Zato je uz takav iznos novca uvek sa određene distance, potrebno u obzir uzeti i kriterijum sata, kao investicije. Naravno, samo Patek Philippe i Roleks vremenom povećavaju ili u najgorem slučaju održavaju uloženi novac ali postoje velike razlike u tome, koliko koji sat od drugih proizvođača gubi na vrednosti. Mehanika je ovde puno bolja od kvarca.
    dusan51, bokanegra, Lerbi and 2 others like this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •