• Rolex 3135 - analiza satnog mehanizma

    U poslednjih 50 godina malo šta se menjalo kod Rolex satova. Većina današnjih modela korene vuče iz sredine prošlog veka. To se pokazalo kao uspešan recept, jer Rolex nije nikada poslovao bolje nego danas. Ipak, teško da bi to bilo moguće bez stalnog usavršavanja. To kod kompanije Rolex nije bilo očigledno. Činjenica je da se dizajn nije menjao previše, ali su mehanizmi i te kako unapređivani.



    Tako se Rolex 3135 mehanizam pojavio 1988. godine, zamenivši 3035. Od tada se pozicionirao kao glavni „radni konj“ u gami Rolex mehanizama. U upotrebi je i dan danas, uz redovna usavršavanja. U odnosu na 3035 napravljene su dve velike izmene:

    1. Tradicionalni oblik zaprečnog sklopa izmenjen je tako što je uveden most. U tradicionalnom sistemu element zaprečnog sklopa pričvršćen je za ploču mehanizma. U Rolex pristupu zaprečni sklop postavljen je na sopstveni most. Ovo je doprinelo stabilnosti i preciznosti.

    2. Svaki zupčanik u sistemu automatskog navijanja ima više zubaca, dok su njihova veličina i ugao smanjeni, što je doprinelo efikasnosti navijanja.

    Sistem navijanja jedna je od prvih stvari koja upada u oči prilikom pogleda na ovaj mehanizam. Crveni zupčanici rešenje su po kojem je Rolex poznat. Presvučeni su teflonom i ne zahtevaju lubrikaciju, osim njihove osnove.



    Upravo balansni točak jedna je od veoma hvaljenih karakteristika mehanizma 3135. Izrađen je od Glisidura, koji nije osetljiv na temperaturne promene. Takođe prednost se ogleda i u konstrukciji balansnog točka sa četiri nogice. Na njemu se nalaze i dva para zavrtnjeva - „Microstella“ sistem, putem kojih se podešava mehanizam. Zavrtnji su različite debljine, jednima se mehanizam usporava/ubrzava za jedan sekund, a drugima za dva sekunda. Ovakav dizajn, iako na prvu loptu komplikovan, veoma je inovativan i omogućava precizno podešavanja uz pomoć adekvatnog alata. Upotrebljena je i Breguet spirala, koja ima prednosti u vidu smanjenog izohronizma. Sistem zaštite od udara je karakterističan za Rolex. Radi se o KIF zaštiti.

    I sam 3135 često je bio predmet usavršavanja. Ponekad se radilo o suptilnim izmena koje su prošle neopaženo, a nekad su to bila veća unapređenja. Primer je upotreba nove "Parachrom" spirale koju su objavili na sav glas.



    Po izgledu mehanizma jasno je da je funkcionalnost bila u prvom planu, u odnosu na estetski aspekt. I pored toga, 3135 je lepo ukrašen mehanizam. Mostovi i ploče su ukrašeni cirkularnom šarom, i to ne samo iz estetskih razloga, već radi bolje zaštite od prašine.

    Precizan, snažan, izdržljiv. Tako bi se u tri reči mogao opisati 3135, po mnogima, trenutno najbolji serijski proizvođeni automatski mehanizam.

    S druge strane, ništa nije savršeno, pa tako ni čuveni 3135. Postoje dve zamerke. Iako poseduje izuzetno efikasan sistem navijanja, očigledan je nedostatak adekvatne podrške za rotor. Tako se može dogoditi da pri jačim pokretima rotor zakači ploče mehanizma, te da se osovina rotora istroši ukoliko lubrikacija nije adekvatna. Ovo je rešeno kod novog hronograf kalibra (4130) sa upotrebom kugličnih ležajeva kod oslonca rotora, tako da je logično očekivati slično unapređenje i kod 3135.

    Druga zamerka odnosi se na dva zupčanika za podešavanje. Postavljeni su na dve tanke osovine, koje se lako mogu ošteti ukoliko je lubrikacija neadekvatna, kao i sami zupčanici. Jedna osovina može se zameniti bez problema, dok je druga deo glavne ploče. U slučaju njenog pucanja mora se zameniti kompletna glavna ploča mehanizma!

    Specifikacije kalibra 3135:

    Prečnik = 28.5mm
    Visina = 6mm
    Broj rubina = 31
    Rezerva snage = Približno 50 časova
    This article was originally published in forum thread: Rolex 3135 - analiza started by krstin View original post