• OMEGA Speedmaster Skywalker X-33 satovi

    Na nedavno odrzanom Baselworld-u, Omega je predstavila nekoliko noviteta. Najviše pažnje definitivno je privukao Seamaster 300 Master Co-Axial model. Pomalo u drugom planu, našao se Speedmaster X33 trece generacije, o kojem je reč u ovom tekstu.




    Razvijen je u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA). U kompaniji Omega čak navode da je novi X33 razvijen na osnovu ESA-inog patenta, čiji je tvorac astroanut Jean-François Clervoy. Iz tog razloga na poleđini novog modela ugravirano je "Tested and certified by ESA", odnosno testiran i sertifikovan od strane ESA.




    Speedmaster Skywalker X-33 dolazi u titanijumskom kućištu nešto većih dimenzija (45mm), ali su pri tom zadržane osnovne odlike Speedmaster linije. Kućište je izrađeno od Grade-2 titanijuma, a narukvica od kombinacije Grade-2 i Grade-5 titanijuma (polirani delovi). Prsten bezela izrađen je od keramike, a na gornji marker nanešen je SuperLuminova premaz.




    Najveća vizuelna promena u odnosu na prethodne dve generacije je brojčanik. Digitalni displej poprimio je drugačiji oblik. Od novih funkcionalnosti tu su PET (Phase Elapsed Time), kao i dodatna vremenska zona. Lista svih funkcionalnosti veoma je dugačka, a možda je najzanimljivije istaći: tri vremenske zone, tri alarma, hronograf, tajmeri (MET i PET), kao i pozadinsko osvetljenje. Očigledno je da je novi X-33 maksimalnom prilagođen potrebama astronauta.




    Mehanizam sata proizvodi ETA, ekskluzivno za ovaj model. Pretpostavka je da se radi o termo-kompenzovanom mehanizmu, koji kombinuje digitalni i analogni prikaz. Sa satom se upravlja pomoću četiri tastera, postavljenih sa obe strane kućišta i krunice.

    Tačna referenca novog Speedmaster Professional X-33 modela je 318.90.45.79.01.001. Očekuje se cena od približno 4000 evra.

    Izvor: Omega
    This article was originally published in forum thread: OMEGA Speedmaster Skywalker X-33 started by krstin View original post