• Victorinox Swiss Army satovi - Info



    Victorinox Swiss Army je jedan od najpoznatijih svetskih brendova i zaštićenih žigova. Stilizovani beli krst u štitu I univerzalni nožić na kome se nalaze teško da će biti iznenadjenje za bilo koga od Aljaske do Australije bilo da je učenik, profesor, radnik ili avanturista. Poznat koliko i Švajcarska, isto toliko i cenjen... Godine 1884, preduzetnik Karl Elsener otvorio je radnju i malu zanatsku proizvodnju noževa u Švajcarskom gradu Ibach-Schwyz i započeo uspešnu priču.




    Početak...


    Naziv brenda kombinuje ime majke osnivača Karla Elsener-a, Viktorije, sa francuskim nazivom za nerđajući čelik "inox" (zapravo skraćenica za acier inoxydable). Victorinox je počeo snabdevanje švajcarske vojske noževima 1891. godine i registrovao beli krst na crvenoj pozadini švajcarske zastave u svom dizajnu, pre svega da bi se razikovao od lošijih nemačkih kopija. Postoje zapravo dva zvanična proizvođača švajcarskih vojnih noževa i to ponekad izaziva zabunu među potrošačima. U 2005, Victorinox je postao vlasnik najvećeg konkurenta kompanije Wenger koja je nastavila da posluje kao poseban entitet, a Victorinox je jedini originalni proizvođač proizvoda sa žigom Swiss Army. Satovi koje pravi Wenger i dalje nose to ime.

    U poslednjoj deceniji Victorinox gradi prisustvo u više kategorija proizvoda, od odeće do opreme za putovanja. Otvaraju sopstvene radnje i outlete, te povećavaju prisustvo u multiband prodavnicama.
    Vremenom je vlasništvo koncentrisano u rukama porodice preko direktnog učešća i vezanih fondova, a danas je četvrta generacija za redom na čelu ove kompanije.

    Ali hajde da se u nastavku prevashodno fokusiramo na satove ...





    Victorinox satovi, prve godine...


    Victorinox je započeo proizvodnju satova znatno posle ostalih konkurenata, uspešnih i prepoznatljivih švajcarskih brendova. Početak je vezan za akviziciju američke kompanije Swiss Army brand Inc. koja je bila i glavni distributer Victorinoxa na tom tržištu od ranih 1900-ih. U osamdesetim godinama prošlog veka, kada su se pojavili prvi Swiss Army satovi na njima nije bilo naziva Victorinox. Prvi put se naziv Victorinox Swiss Army pojavljuje 1989. godine. Prvi satovi su predstavljeni sa jakim akcentom na američko tržište i oslikavali su iste rigorozne standarde upotrebljivosti, estetskog dizajna, trajnog kvaliteta i preciznosti kao i ostali Victorinox proizvodi. Ovi satovi su dizajnirani i proizvedeni da budu favorit među avanturistima, ali da su jednako upotebljivi i kod kuće, u kancelariji ili pak za izlazak.
    Kompanija je počela proizvodnju (više sklapanje, jer nisu nikada imali in-house mehanizme) sa jeftinim modelima ispod 200,oo $ , zamišljenim da izdrže rigorozne uslove aktivnog korišćenja. Ovi originalni modeli su i dalje se proizvodnji u u okviru Original kolekcije. NATO kaiš , vodootporna kompozitna kućišta, veoma čitljivi ciferi su i dalje obeležje kolekcije. Kamperski san...
    Slika jednog od prvih modela, sa crvenim logom koji se prodavao duže vreme i još uvek se može kupiti skoro nov. Kvarcni mehnaizam i mineralno staklo za početak. Posle mnogo godina, novi Victorinox Original ima Ronda i ETA mehanizme, ali još uvek mineralno staklo Konkurentna cena je ovde stavljena u prvi plan.

    Prekretnica za kompaniju i odluka da ojača posao sa satovima je doneta 11. septembar 2001. godine. Promenom sigurnosnih procedura na aerodromima – nema prodaje na aerodromima i zabrana nošenja nožića u ličnom prtljagu urušila je 35% prodaje, što takođe donosi da je tržište SAD u fokusu kao tržište na kome kompanija najviše gubi.
    U tim ranim godinama satove su sklapali podizvodjači (kontraktori) i oni su takođe i bili zaduženi za sprovođenje kontrole kvaliteta. Vremenom se popravljaju uslovi sklapanja i proizvodnje, te dolazi do velike prekretnice, otvaranja sopstvene fabrike 2007. u malom mestu Porrentruiy, udaljeno sat vremena od Bienne, gde se nalazi sedište kompanije.

    Počinje potpuno nova faza razvoja kompanije, da nije te fabrike I svih sjajnih satova koje su tamo napravili ne bi ni bilo ovog teksta.





    Victorinox satovi, sadašnjost...


    Od ranih početaka linije satova su se razgranale u više različitih stilova i tipova: od satova namenjenih vojsci i boravku u prirodi, sve do specijalnih ronilačkih satova, satova za poslovne prilike ili večernje izlaske, pa sve do ženske kolekcije satova sa kristalima i dijamantima. Mehanizmi koji se ugrađuju su prešli veliki put od jeftinih kvacnih mehanizama do ozbiljnih mehaničkih koji se ugradjuju u profesionalne satove po ceni od 2.000,oo $. Vremenom kompanija koja je proizvodila milion komada godišnje, smanjuje obim prodaje za pola, ali udvostručuje promet u isto vreme. Fokus se pomera van do tada dominantnog tržista SAD, sa 85% značaja Severne Amerike u ranim godinama, do procenta od 45% za značaj Azije poslednjih godina. Pogledajte ko su sve ambasadori brenda i videćete fokus.

    Većina Victorinox Swiss Army satova imaju ETA mehaničke i kvarcne mehanizme. Ovi mehanizmi se smatraju izuzetno kvalitetnim i mogu se naći u većem broju švajcarskih satova srednjeg cenovnog ranga pa naviše. Iako se Victorinox brend često svrstava u pretežno luskuzni i prestižno društvo poznatijih švajcaraca, možete biti sigurni da je kvalitet izrade i mehanizama koji dobijate je u rangu sa švajcarskim satovima sa mnogo većim cenama. Pored kvalitetnih mehanizma, na satovima su safirno staklo i hirurši čelik sastavni deo većine aktuelnih modela. Sve skuplja limitirana izdanja i noviteti u višem cenovnom rangu jesu pokazatelj kuda kompanija namerava da ide. Jednostavan iskaz o kvalitetu i vrednosti je taj koji omogućava svakom Victorinox satu da napravi "moćan" utisak o svom vlasniku.

    LINK: Victorinox Swiss Army
    Dorada vesti by Shmizla
    marko14 and Anitsirk like this.
    This article was originally published in forum thread: Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija started by vanjabg77 View original post