• Steinhart ST.5 satni mehanizam

    Steinhart je proizvođač koji ima čitavu armiju obožavalaca, ali isto tako i dosta onih koji ga osporavaju. Glavne kritike upućene su na račun toga što je veliki broj njihovih modela inspirisan satovima zvučnijih imena, koji su odavno stekli svoju slavu. I ove kritike su potpuno na mestu, ali treba imati u vidu da se upravo ovi Steinhart modeli prodaju najbolje!



    S druge strane, niko ne može da ospori odličan odnos cene i kvaliteta koji nude satovi ovog proizvođača. A tu su i pojedini modeli originalnog dizajna. Da Steinhart napreduje u časovničarskoj industriji dalo se naslutiti kada su predstavili svoj ST.1 mehanizam zasnovan na dobro poznatom Unitas 6497.



    Svi smo upoznati sa činjenicom da ETA već neko vreme "zavrće slavinu", a da manji proizvođači moraju da se snalaze. I tu nastupa problem, jer je razvoj novog mehanizma skup, a alternativa nema previše. Dakle Steinhart se delimično obezbedio sa ST.1, ali falio im je i sopstveni automatski mehanizam. I danas su ga predstavili, radi se o ST.5.



    Kada sam video vest mislio sam da su napravili pravi "in-house" mehanizam. Malo detaljnijom inspekcijom fotografija razuverio sam se, no videćete u nastavku teksta... Svakako je ovo veliki korak za Steinhart, koji u satove počinje da se ugrađuje početkom naredne godine. Povećali su svoju nezavisnost, a to je veoma važno.



    Verujem da vas zanimaju tehničke karakteristike. Prečnik mehanizma iznosi 11,5 lignes (oko 26mm). Sekudna kazaljka koja se hakuje ima centralnu poziciju, a tu je i prikaz datuma sa mogućnošću brze promene. U njemu se nalazi 25 rubina, a radi na 28,800 v/č. Ovo vam možda već zvuči poznato? Rekao bih da se novi ST.5 zasniva na ETA 2824-2, što ne znači ništa loše. Patent na 2824-2 je odavno istekao, a radi se o proverenom mehanizmu, koji se lako servisira.



    Ako se novi ST.5 po nečemu ističe, onda je to dekoracija. Mostovi su presvučeni antracitom i ukrašeni sa specifičnim gravurama. Zaista jedinstvena dekoracija. Rotor u zlatnoj boji takođe je ukrašen, a na njemu se nalazi i Steinhart logo.




    Izvor: Steinhart
    karldzonson and DrAgod like this.
    This article was originally published in forum thread: Steinhart ST.5 started by krstin View original post