• TOP 5 - Hronograf satovi

    U nastavku serije tekstova “TOP 5” pažnju ću posvetiti hronograf satovima predstavljenim ove godine. Ova komplikacija kod ručnih satova definitivno spada u najpoželjnije. Pa čak iako su mehanički hronograf satovi u današnje vreme izgubili svoju osnovnu namenu. Vizuelni efekat u svakom slučaju preovlađuje.


    Za sva ozbiljnija merenja biće upotrebljeni mnogo precizniji kvarcni satovi (ili atomski, što da ne). Na šta su onda spali mehanički hronografi? Pa... Ja moj pokrećem kada kuvam špagete, ili hoću da saznam koliko sam vremena proveo u transportu, a nekad čisto da bih mu se divio. Ne znam za vas, ali ne verujem da ih koristite za bilo koje precizno merenje vremena. Ali to nije ni važno u našem hobiju, u kojem je retko šta racionalno.


    Krećemo od poslednjeg, petog mesta. Fortis Marinemaster Vintage Limited Edition predstavljen je u čast stogodišnjice brenda Fortis. Zanimljivo je da je dizajniran po uzoru na Marinemaster model iz 70-ih godina prošlog veka. Sekudna kazaljka se nalazi na poziciji „3h“, dok su podbrojčanici hronografa postavljeni na „6h“ i „9h“. Mehanizam nosi oznaku F-2020, međutim ne radi se o „in-house“ kalibru. U pitanju je kombinacija ETA 2892-A2 sa Dubois Depraz 2020 hronograf modulom. Biće proizveden u svega 500 primeraka, u dve narandžastoj i plavoj varijanti.



    Na četvrtom mestu našao se model Tudor Heritage Chrono Blue. Takođe se radi o omažu popularnog modela iz 70-ih godina prošlog veka. Predstavljen na ovogodišnjem Bazelu, stvorio je veliku famu i odlično je prihvaćen od strane ljubitelja. Možda bi zauzeo i više mesto na skali, ali mnogi (uključujući i mene) kao nedostatak ovog sata vide upravo njegov mehanizam. Slično kao i kod prethodnog Fortisa, u njemu se nalazi ETA 2892 sa Dubois Depraz hronograf modulom. Zašto? Pročitajte jedan od prethodnih tekstova.



    Treću poziciju osvojio je sat poprilično dugačkog imena - Panerai Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Titanio. Svoje mesto na ovoj listi zaslužuje zarad svog kompleksnog „in-house“ mehanizam. Kalibar P.9100 je prerađen specijalno za ovaj model. Poneo je oznaku P.9100/R. Karakteriše ga nešto veća visina i veći broj elemenata (328 u odnosu na 302). Ovaj „column-wheel“ automatski hronograf ima rezervu snage od tri dana, kao i „flyback“ funkciju. Namenjen je zaljubljenicima u jahting, kojima su ovakve komplikacije prilično korisne tokom regata. Ipak sa prečnikom od 47mm ne može se okarakterisati kao sat za svačiju ruku, a bome ni svačiji džep!



    Oko drugog i prvog mesta vodila se žestoka borba. Iz nje je kao poraženi (za dlaku!) izašao TAG Heuer Carrera Calibre 1887 Jack Heuer Edition. Iz milošte nazvan rogonja, ovaj TAG Heuer takođe vuče korene iz 70-ih godina. Podbrojčanici hronografa nalaze se na „3h“ i „9h“, dok sekudnu kazaljku verovatno nećete ni primetiti na prvi pogled! Smeštena je na poziciji „6h“, tik iznad datuma, i prilično je neupadljiva. Što je odlično! Specifični izbušenilugovi svakako privlače pažnju, ali ne toliko kao krunica i pušeri! Postavljeni su na gornjoj strani kućišta (otuda i ono rogonja), po uzoru na modele iz prošlosti. Kompletan sat je veoma smelo dizajniran, što je za pohvalu.



    Na prvom mestu našla se Omega Speedmaster ’57. Možda i najlepši model iz široke Speedmaster palete. Radi se o omažu originalnom Speedmaster modelu predstavljenom 1957. godine. Kućište dimenzija od 41,5 mm odlikuju pravi lugovi, za razliku od zakrivljenih kod većine modernih Speedmaster modela. U kućištu se krije automatski kalibar 9300 sa „column-wheel“ konstrukcijom, te „Co-Axial“ zaprečnim sklopom. Spirala je izrađena od silicijuma, te na nju ne utiču magnetna polja.



    Speedmaster ’57 proizvodi se u različitim kombinacijama materijala (čelik, zlato, titanijum). Tu su i različite kombinacije boja brojčanika i kazaljki, koje su pri tom estetski veoma uspešne. Brojčanik je u svakoj varijanti veoma pregledan. Odlikuju ga samo dva podbrojčanika na „3h“ i „9h“. Tekuća sekundara nalazi se na prvom, a na drugom podbrojčaniku vrši se prikaz merenih minuta i časova. Mnogi bi se složili da se radi o savršenom rasporedu za hronograf sat.
    This article was originally published in forum thread: TOP 5 - Hronograf satovi started by krstin View original post