Prikaz rezultata 1 do 7 od ukupno 7
Like Tree16Likes
 • 15 Post By krstin
 • 1 Post By HADzI DALIBOR

tema: Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno

 1. #1
  Saradnik Avatar korisnika krstin
  Član od
  18.11.2011.
  Poruke
  1.624
  Lajkovi
  8320
  Reputacioni uticaj
  286

  Post Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno

  Tokom 1980-ih godina, pojedini švajcarski proizvođači počeli su da razmišljaju o proizvodnji mehanizama sa modulima. Ideja je bila napraviti proizvod koji je jednostavniji da se proizvede i sastavi, a kasnije i servisira.

  Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno-tag-heuer_12-eta-2894-2.jpg

  Mehanizam sata, jednostavno rečeno, sastoji se od nekoliko celina, koje su sastavljene kako bi merile i pokazivale vreme. Neki od tih elemenata rade bez prestanka (zaprečni sklop, zupčanici, glavna opruga, sistem automatskog navijanja), dok drugi rade povremeno (dan/datum funkcija, hronograf). Međutim, upravo ti elementi koji najmanje rade, mogu biti najsloženiji za rastavljanje, sastavljanje i podešavanje.

  Zbog integrisanosti i složenosti mehanizma, podešavanje hronograf funkcije može zahtevati rastavljanje kompletnog mehanizma. Naravno uključujući i delove kojima možda nije potreban servis (glavna opruga, zaprečni sklop).

  Zar ne bi onda bilo jednostavnije napraviti mehanizam kod kojeg su komponente fizički grupisane i na neki način međusobno odvojene, u skladu sa svojim funkcijama? Odgovor je da, i zove se ETA 2894-2! (Ispod vidite fotografije TAG Heuer Monza modela, sa ovim mehanizmom).

  Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno-tag-heuer_5-eta-2894-2.jpg

  Po ovim fotografijama 2894-2 izgleda kao običan automatski mehanizam, sa jednim izuzetkom. Nigde se ne vidi hronograf jedinica?!

  Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno-tag-heuer_6-eta-2894-2.jpg

  Pa, bar dok ne odvrnute 3 zavrtnja i odvojite dva modula:

  Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno-tag-heuer_7-eta-2894-2.jpg

  Modul sa leve strane je „radna mašina“, i u njemu se nalaze svi elementi koji naporno rade i potreban im je redovni servis. Sa desne strane nalazi se hronograf modul, koji je veoma složen, ali mu nije potrebno puno održavanja.

  Nivo modularne integracije je zaista zapanjujući. Svaka jedinica ima približno 100 delova, ali i pored toga svaki modul može vršiti svoju namenu i kada su odvojeni. Zanimljivo je i da se energija sa jedne na drugu jedinicu prenosi samo u tri dodirne tačke: putem sekundi, minuta i točkića kalendara (fotografija ispod).

  Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno-tag-heuer_13-eta-2894-2.jpg

  Mnogi časovničari će reći da obožavaju modularni koncept! Ukoliko jedinica hronografa i kalendara funkcionišu kako bi trebalo, ne moraju se ni dirati, a časovničar može servisirati mehanizam čak i bez uklanjanja brojčanika i kazaljki! Tako se posao od 4 sata smanjuje na 45 minuta.

  Međutim, postoji jedan veliki nedostatak modularnog koncepta. Ukoliko dođe do kvara u hronograf modulu, ETA ne isporučuje rezervne delove. Mora se nabaviti kompletan novi modul. Tako časovničari ovaj modul neće ni dirati dok funkcioniše kako treba, a osnovni modul će servisirati kao i kod svakog drugog mehaničkog sata.

  Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno-tag-heuer_2-eta-2894-2.jpg

  Pored TAG Heuer-a i mnogi drugi proizvođači rado koriste ovaj mehanizam. Recimo Omega u Speedmaster Reduced modelu. Jedna manje poznata informacija - „Reduced“ se ne odnosi na manju veličinu sata (39mm), već na izostanak prikaza datuma.

  Da se zaključiti da modularni mehanizmi imaju svojih prednosti. Zašto onda nema više ovakvih „sendvič“ mehanizama?

  Okrivite „zaluđenike“ za satove! Pojedince koji imaju veoma uska shvatanja o časovničarskoj industriji i koji su veoma skeptični po pitanju inovacija. Tako novosti poput modularnih mehanizama za njih predstavljaju kršenje tradicije. Švajcarska časovničarska industrija podržava ovakva shvatanja sa proizvodnjom složenih i za izradu skupih rešenja, naravno kako bi se zadovoljili imućni puristi.

  Ako sagledamo ovo iz naše situacije (naše zemlje), postavlja se pitanje da li se bez straha možemo upustiti u kupovinu sata sa ovakvim mehanizmom? Ne postoji jednostavan odgovor. Osnovni modul će svaki dobar časovničar moći da servisira, ali šta ako dođe do kvara u hronograf modulu? Da li se taj modul može nabaviti jednostavno i po pristojnoj ceni?

  Druga stvar tiče se toga što se stari modul jednostavno zameni sa novim i baci. Ovo podseća na priču jeftinih kvarcnih satova, kod kojih se usled kvara jednostavno promeni ceo mehanizam. Ovo je uredu za sat od 50 evra, ali sama ideja o nemogućnosti servisiranja mehanizma kod sata sa četvorocifrenom cenom zvuči odbojno. Zato bih ja, a verujem i većina ovde, pre izabrali sat sa dobrim starim Valjoux 7750, nego sa ETA 2894-2 mehanizmom. Ali svakako je ovo tema o kojoj se može još diskutovati, te je moguće da ima i suprotnih mišljenja.

  Izvor: Nick Hacko
  Shmizla, tolarbo, RUS and 12 others like this.

 2. #2
  Banned
  Član od
  26.1.2011.
  Lokacija
  Свилајнац, Поморавље
  Poruke
  2.322
  Lajkovi
  2316
  Reputacioni uticaj
  0

  Određen forumom Re: Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno

  cestitke za tekst, pitanje za clanove, koji je mehanizam bolji po vama, klasicni Valjoux 7750 ili ovaj 2892 sa modulom...ja znam da je 2892 noviji i da je sofisticiraniji od 2824 i da se na njega mogu ugraditi svakakve komplikacije, ne samo krohograf, nego cak i turbijon sto je dobra referenca...

 3. #3
  Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
  Član od
  27.10.2009.
  Lokacija
  Doboj,R.SRPSKA
  Poruke
  4.981
  Lajkovi
  4373
  Reputacioni uticaj
  136

  Određen forumom Re: Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno

  Dankhe krstin!

  Za mene 7750 baš zbog ovakog servisiranja.
  Bdw,mislim da je sada u Omega Speedmaster reduced 7753.
  Serb likes this.

 4. #4
  RUS
  RUS je offline
  Moderator Avatar korisnika RUS
  Član od
  17.4.2009.
  Lokacija
  PA
  Poruke
  12.495
  Lajkovi
  43523
  Reputacioni uticaj
  573

  Određen forumom Re: Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno

  Krstin, hvala na dobro tekstu
  Zaista nemam nista protiv modula, ali kao sto i sam kazes jedini problem je popravka.
  Za sada i iz ove perspektive bih radije izabrao izabrao 7750.
  "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

 5. #5
  Istaknuti član Avatar korisnika Serb
  Član od
  14.2.2012.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.460
  Lajkovi
  3722
  Reputacioni uticaj
  185

  Određen forumom Re: Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno

  Moj izbor bi uvek bio 7750 . Ja sam stanovista da module treba izbegavti , bas zbog toga sto se tesko servisiraju, ili kako u tekstu kazes potrebno uzeti novi... Nije problem u krsenju tradicije i slicno, vec samo sa ekonomske strane, novi modul je sigurno mnogo skuplji nego servis na klasicnim hrono mehanizmima....Verovatno nece biti kvarova sa tim modulom ali ne bih ja to .Tako sto se mene tice modul ne hvala Hvala krle za tekst

 6. #6
  Saradnik Avatar korisnika krstin
  Član od
  18.11.2011.
  Poruke
  1.624
  Lajkovi
  8320
  Reputacioni uticaj
  286

  Određen forumom Re: Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno

  Hvala na komentarima. I ja sam za 7750 uvek

 7. #7
  Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
  Član od
  11.11.2008.
  Poruke
  4.498
  Lajkovi
  29872
  Reputacioni uticaj
  80

  Određen forumom Re: Hronograf mehanizmi - integrisano vs. modularno

  I ja sam za 7750, jednostavno je to traktor od mehanizma, a i najzahvalniji je sto se servisa tice. Ali moram da kazem da sam imao nekoliko modularnih chrono mehanizama koji su radili perfektno i nikada nisam imao ni najmanji problem.
  Sto se tice „zaluđenika“ za satove, njima brzo postanu neinteresantni i 7750 (jer ga ima na 80% satova) i modularni (jer je opet osnova ETA).

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •