• Satovi i fudbal  Saradnja između poznatih proizvođača satova i fudbalskih timova, saveza ili čak igrača, skorijeg je datuma, na opšte iznenađenje. Naravno, ne radi se o neekspeditivnosti proizvođača satova ili o neprepoznavanju prilika koje bi afirmisale manje poznate, odnosno omogućile zaradu poznatijim manufakturama.

  Moglo bi se reći i da su velike i snažne multinacionalne kompanije iz drugih industrijskih grana, poput Forda, kompanije Nike i Adidas ili Samsung, čvrsto držale svoje pozicije sponzora, plaćajući milionske iznose na godišnjem nivou nosiocima prava. Mali švajcarski proizvođači sa skromnim godišnjim obimima proizvodnje, mogli su, a to i sada čine, jedino da popunjavaju tzv. ''tržišnu nišu'', kada se u ime jednog igrača ili u čast fudbalske reprezentacije izradi ograničena serija satova. U ostalim sportovima, poput ski skokova, atletike, vaterpola ili tenisa, gde su transferi igrača desetostruko niži od onih u fudbalskoj branši i gde je manji uticaj kladionica, proizvođači satova mnogo zastupljeniji.

  Kao plod partnerstva kompanije Hublot i Fudbalske federacije Meksika, predstavljena je pred svetsko prvenstvo 2010. godine, još jedna limitirana serija najprodavanijeg modela Big Bang.  Kućište je, kao i korona, izrađeno od keramike. Sat pokreće automatski mehanizam, Calibre Hublot HUB44, sastavljen od 252 dela i sa rezervom snage od 42h. Sat dolazi sa gumenim kaišem crne boje, a napravljen je u limitiranoj seriji od 250 primeraka.

  Pre pet godina predstavljen je još jedan Hublot Big Bang u čast fudbalskog kluba Mančester Junajted.  Pet stotina primeraka ovog modela je proizvedeno u keramičkom kućištu i 250 primeraka u izvedbi sa kućištem od 18k ružičastog zlata.  Uz svaki kupljeni primerak dolazio je sertifikat originalnosti, potpisan od strane Sir Aleksa Fergusona.

  Identičan model je izrađen u čast brazilskog fudbalskog kluba Flamengo, koji se nalazi na fotografiji ispod...
  U svega 100 primeraka je izrađen model Hublot Big Bang FIFA World Cup Winners Watch, koji dolazi u 18k zlatnom kućištu sa prečnikom od 44mm.


  Ovaj model ima samo jedan hronograf podbrojčanik koji se nalazi na poziciji ''9h'', sa 45-ominutnom skalom, koliko i traje jedno fudbalsko poluvreme. Najzanimljiviji detalji na ovom ''limitiranom'' modelu su satni markeri u crvenoj i žutoj boji kao i kožni kaiš proštepan istim bojama.


  Zatim, tu je Hublot Big Bang sa izgrafiranim potpisom Dijega Armanda Maradone na brojčaniku i brojem 10, koji se nalazio na leđima slavnog fudbalera, dok je nastupao za fudbalsku reprezentaciju Argentine. Ovo je još jedan model izrađen u limitiranoj seriji, takođe u 250 primeraka. Kao detalj kome dodatno možemo dati akcenat je interesantan poklopac sata, na kome je najupečatljivija pobednička slika igrača.


  Sat karakteriše crna boja, te je i samo kućište izrađeno od crne keramike, a i kožni kaiš je izrađen u crnoj boji.

  Ubrzo se pojavio i njegov naslednik, Hublot Big Bang Maradona 2, model koji je proizveden u nešto manjoj seriji, svega 100 primeraka. Uz sat, izrađen u kućištu od 18k ružičastog zlata, dolazila je i majica sa potpisom slavnog fudbalera.


  Naravno, kako ovaj tako i svi prethodni modeli izrađeni u pogonima kompanije Hublot su identični, a suptilne razlike možete uočiti jedino pogledom na brojčanik.

  Manje poznat švajcarski proizvođač satova, Franc Vila, predstavio je nakon završetka svetskog fudbalskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi, model EVOS 8 Cobra 'Estrella Roja', izrađen u maloj seriji od 88 primeraka.  Mlada italijanska manufaktura Anonimo je u čast nekadašnjeg golmana fudbalske reprezentacije Nemačke, proizvela Chronoscopio Mark II Oliver Kahn model sata. Unutar kućišta koje se ni po čemu nije razlikovalo od standardne izvedbe, nalazio se dobro poznati Valjoux 7750 mehanizam.


  Kao jedan od sponzora fudbalskog kluba Barselona, Seiko je 2012. godine, izradio limitirani model Seiko Sportura FC Barcelona Chronograph.
  Nedavno je predstavljen Seiko 5 FC Barcelona model, koji se bitno ne razlikuje od standardnih izvedbi.  Povodom učešća fudbalske reprezentacije Grčke na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine, kompanija Vostok Europe predstavila je Vostok Europe Greece Football Team sat. Nastao na bazi Vostok Europe GAZ-14 modela, a pokreće ga automatski Miyota 8215 mehanizam. Sat dolazi sa plavom kožnom narukvicom, a izrađeno je svega 150 primeraka.
  Corum je predstavio limitiranu seriju svog dobro poznatog modela Admiral's Cup. Na brojčaniku crne boje, iznad broja ''30'', izgrafiran je grb fudbalskog kluba Zenit iz Sankt Petersburga. Kućište sata je izrađeno od titanijuma, koji je dodatno presvučen PVD slojem. Krunica je takođe izrađena od titanijuma, a zanimljivo je da su zaštita krunice i bezel napravljeni od gume.


  Mala sekundara se nalazi unutar podbrojčanika na poziciji ''9h'', dok se minutni, hronograf podbrojčanik nalazi na ''3h''. Centralna, hronograf kazaljka je sada već tradicionalno ukrašena, Corum-ovim ključem. Vodootpornost ovog sata iznosi 300 metara, a unutar kućišta se nalazi modifikovani ETA mehanizam sa 27 rubina koji zadovoljava C.O.S.C. standard i ostvaruje 28.800 v/h. Njegova rezerva snage iznosi 48h, dok je balansni točak ukrašen Corum-ovim logom i presvučen je crnim PVD slojem. Narukvica je izrađena od kože, crne je boje, dok je kopča u istom tonu izrađena od titanijuma.

  IWC je povodom održavanja prošlogodišnjeg evropskog fudbalskog prvenstva, predstavio Big Pilot's watch edition DFB u čeličnom kućištu, promera 46mm, debljine 16mm, a pokreće ga in-house 51011 kalibar. Mehanizam radi na frekvenciji od 3Hz, odnosno ostvaruje 21.600 v/h, sa autonomijom rada od sedam dana, odnosno 168 sati.


  Na poziciji ''9h'' se nalazi, karakteristično za pilotske satove, mala sekundna kazaljka crvene boje, dok se pokazivač rezerve snage nalazi na suprotnoj poziciji. Brojčanik je kao i kućište, srebrne boje, dok je broj ''1'', koji se nalazi u desnom podbrojčaniku, ofarban žutom bojom. Na poleđini je ugraviran sledeći natpis: 'OFFIZIELLE UHR DER DEUTSCHEN FUSSBALL-NATIONALMANNSCHAFT', dok se na sredini nalazi grb nemačkog fudbalskog saveza. Ovaj časovnik je proizveden u ograničenoj seriji od ukupno 250 primeraka.

  Sa kompanijom iz Šafhauzena su takođe sarađivali Zinedin Zidan i Luis Figo. IWC Ingenieur Automatic Edition Zinédine Zidane je pokretao in-house 8011 mehanizam koji ima reservu snage od 44h. Ovaj sat je svojevremeno premijerno predstavljen u Francuskoj.
  I na sȃmom kraju možemo spomenuti 2009. godinu, kada je predstavljen IWC Portuguese Perpetual Calendar Edition Luis Figo. Proizvedeno je svega 50 primeraka, a veći deo produkcije je kupio Luis Figo, koji je potom te satove poklanjao prijateljima.


  IWC - Luis Figo Sat je pokretao kalibar 51614 koji radi na frekvenciji od 3Hz, dok rezerva snage iznosi čitavih sedam dana. Kućište ovog modela je prečnika 44,1mm i izrađeno je od 18k ružičastog zlata.


  Izvor:

  IWC Schaffhausen | Fine Timepieces From Switzerland | Home
  CORUM - Official Website
  Hublot | Swiss Luxury Watches & Horology - The Art of fusion
  Vostok | Vostok Europe
  FRANC VILA
  Anonimo | Wrist Watches
  SEIKO WATCH CORPORATION
  This article was originally published in forum thread: Satovi i fudbal started by milan milanovic View original post