• Eterna satovi - Info



    Sedmog novembra 1856. godine, doktor Joseph Girard i školski učitelj Urs Schild osnivaju fabriku za proizvodnju eboš (ebauche- neobeleženi satni mehanizmi) satnih mehanizama. Kompanija je nosila naziv „Dr.Girard & Schild“. Nekoliko godina kasnije, u pisanoj formi definišu se prava i obaveze na relaciji poslodavac – zaposleni.


    1860. godine Dr Girard za iznos od 35000 švajcarskih franaka prodaje Urs Schild-u svoj udeo u kompaniji. Tokom 1870-tih u proizvodnju se uvode potpuno automatizovane mašine pogonjene vodom i parom. Prema dostupnim zvaničnim podacima, kompanija postaje prvi proizvođač koji u potpunosti samostalno (in house) proizvodi satove. Godine 1882. gospodin Urs Schild postaje nacionalni savetnik (verovatno neka politička funkcija), a šest godina kasnije (tačnije 1888. god.) umire u svojoj 58. godini života. Godine 1889. naziv Eterna prvi put se pojavljuje na brojčaniku džepnog sata. U to vreme kompanija posluje pod imenom “Gebr. Schild & Co.“. Na njenom čelu, kao partneri u kompaniji, su Elise, Walter, Max i Theodor Schild (Max i Theodor Schild su braća i deca Urs Schild-a, a za Elise i Walter-a su i oni deca Urs Schild-a). Godine 1899. vođstvo nad kompanijom preuzima Theodor Schild. Teško je reći tačnu godinu, jer takav podatak ili ne postoji ili je teško dostupan, kada kompanija menja ime u „Schild Fréres“ . Verovatno da se preimenovanje desilo na samom kraju 19. i početkom 20. veka. Takođe, prema dostupnim podacima 1905. godine kompanija menja ime u Eterna.




    Početkom 20. veka kompanija počinje proizvodnju ručnih satova i to, prema prikupljenim podacima, tako što su prerađivali male džepne satove dobijajući na taj način ručne ženske satove. Godine 1908. kompanija patentira prvi ručni sat sa komplikacijom alarma, a serijska proizvodnja pomenutog sata počinje 1914. godine. Taj sat predstavljen je u Bernu (Swiss National Exhibition, Berne).

    Godine 1932. kompanija Eterna deli se na dve kompanije tačnije akcionarska društva. Kompanija „ETA AG“ specijalizovala se za proizvodnju mehanizama, a kompanija „Eterna AG“ za proizvodnju satova. Te iste godine (1932.) Theodor Schild prepušta vođenje kompanije svom nećaku Rudolf Schild-u.



    Godine 1948. Eterna dolazi do inovacije koja će zauvek unaprediti automatske satne mehanizme. U pitanju su kuglični ležajevi postavljeni na rotor (klatno) mehanizma koji su značajno smanjili otpor pri okretanju rotora, a samim tim povećali efikasnost navijanja. Takođe, smanjeno je habanje, a povećana dugovečnost mehanizma. Eterna mehanizmi sa pomenutom inovacijom nosili su naziv Eterna –Matic. Tu inovaciju ubrzo su usvojili svi ostali proizvođači mehanizama. Eterna je bila toliko ponosna na svoj izum da od tada pa do danas Eternin logo predstavlja pet kuglica koje simbolišu kuglični ležaj rotora.

    Kroz istoriju kompanija je nekoliko puta menjala vlasnike. Godine 1932. postaje deo „Ebauches SA“ ( ESA danas poznatija kao ETA, članica Svoč grupe). Te godine, kao što je rečeno, Eterna je podeljena na dve firme, jedna je „ETA AG“ za proizvodnju mehanizama, druga je „Eterna AG“ za proizvodnju satova. Dakle današnja ETA nosi naziv Eternine ćerke firme. Negde se pominje 1982. a negde 1984. godina kao godina kada je Eterna izašla iz grupe koju su činile ASUAG - Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG (koji je obuhvatao velik broj proizvođača satova i mehanizama) i SSIH - Société Suisse pour l’industrie Horlogère (Omega, Tissot, Lemania). Bilo kako bilo, Eterna izlazi iz ASUAG-SSIH grupe, koja će kasnije postati poznata kao SMH - Société de Microélectronique et d'Horlogerie, a kasnije još poznatija kao Swatch Group. Godine 1995. Eterna je u vlasništvu „ F.A.P. Beteiligungs GmbH“ tj. Porsche Design-a. Inače F.A.P. su inicijali Ferdinand Alexander Porsche-a. Eterna je godinama proizvodila satove koji su prodavani pod imenom Porsche Design. Tridesetog juna 2011. godine Porsche Design prodaje Eternu kompaniji International Volant Ltd koja je deo China Haidian kompanije.


    Na sledećem LINK-u će biti prikazani pojedini satovi ovog proizvođača, odnosno kompletan informativni tekst o Eterna satovima - LINK.

    Zvanična web adresa - Eterna
    zma and roga like this.
    This article was originally published in forum thread: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti ) started by skydrummer View original post