Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 18
Like Tree99Likes

tema: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )

 1. #1
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30880
  Reputacioni uticaj
  980

  Određen forumom Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )

  Eterna

  ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )


  Uvod


  Tekst koji sledi nastao je kao rezultat velikog ličnog interesovanja za starovremenske satove, mehaničke satove, istoriju i satove kompanije Eterna. Za pisanje teksta korišten je velik broj izvora. Tekstovi su prevedeni u određenoj meri izmenjeni, dopunjeni, dodatno prokomentarisani, obogaćeni velikim brojem fotografija i uklopljeni u celinu. U tekstu će biti predstavljena istorija i jedan deo onoga što je ova čuvena kompanija proizvela. Naglasak je na starovremenskim satovima ali biće prikazano i ponešto iz novije proizvodnje.


  Sedmog novembra 1856. godine , doktor Joseph Girard i školski učitelj Urs Schild osnivaju fabriku za proizvodnju eboš ( ebauche- neobeleženi satni mehanizmi ) satnih mehanizama. Kompanija je nosila naziv „Dr.Girard & Schild“ . Nekoliko godina kasnije u pisanoj formi definišu se prava i obaveze na relaciji poslodavac – zaposleni.
  Grupa slika 1
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-dr-joseph-girard.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-urs-schild-...jpg

  1860. godine Dr Girard za iznos od 35000 švajcarskih franaka prodaje Urs Schild-u svoj udeo u kompaniji. Tokom 1870-tih u proizvodnju se uvode potpuno automatizovane mašine pogonjene vodom i parom. Prema dostupnim zvaničnim podacima , kompanija postaje prvi proizvođač koji u potpunosti samostalno ( in house ) proizvodi satove. Godine 1882. gospodin Urs Schild postaje nacionalni savetnik ( verovatno neka politička funkcija ) a šest godina kasnije ( 1888. god. ) umire u 58. godini života. Godine 1889. naziv Eterna prvi put se pojavljuje na brojčaniku džepnog sata. U to vreme kompanija posluje pod imenom “Gebr. Schild & Co.“ . Na njenom čelu , kao partneri u kompaniji, su Elise, Walter, Max i Theodor Schild ( Max i Theodor Schild su braća i deca Urs Schild-a a za Elise i Walter-a nisam siguran ali pretpostavljam da su i oni deca Urs Schild-a ). Godine 1899. vođstvo nad kompanijom preuzima Theodor Schild. Teško je reći tačnu godinu, jer takav podatak ili ne postoji ili je teško dostupan, kada kompanija menja ime u „Schild Fréres“ . Verovatno da se preimenovanje desilo na samom kraju 19. i početkom 20. veka. Takođe prema dostupnim podacima 1905. godine kompanija menja ime u Eterna.
  Grupa slika 2
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpg

  Početkom 20. veka kompanija počinje proizvodnju ručnih satova i to, prema prikupljenim podacima, tako što su prerađivali male džepne satove dobijajući na taj način ručne ženske satove . Godine 1908. kompanija patentira prvi ručni sat sa komplikacijom alarma a serijska proizvodnja pomenutog sata počinje 1914. godine. Taj sat predstavljen je u Bernu ( Swiss National Exhibition , Berne ) .
  Grupa slika 3
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-eterna-rucni-alarm-1914.-god..jpg

  Godine 1932. kompanija Eterna deli se na dve kompanije tačnije akcionarska društva . Kompanija „ETA AG“ specijalizovala se za proizvodnju mehanizama a kompanija „Eterna AG“ za proizvodnju satova. Te iste godine ( 1932. ) Theodor Schild prepušta vođenje kompanije svom nećaku Rudolf Schild-u.
  Grupa slika 4
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpg

  Godine 1948. Eterna dolazi do inovacije koja će zauvek unaprediti automatske satne mehanizme. U pitanju su kuglični ležajevi postavljeni na rotor ( klatno ) mehanizma koji su značajno smanjili otpor pri okretanju rotora a samim tim povećali efikasnost navijanja . Takođe smanjeno je habanje a povećana dugovečnost mehanizma . Eterna mehanizmi sa pomenutom inovacijom nosili su naziv Eterna –Matic . Tu inovaciju ubrzo su usvojili svi ostali proizvođači mehanizama. Eterna je bila toliko ponosna na svoj izum da od tada pa do danas Eternin logo predstavlja pet kuglica koje simbolišu kuglični ležaj rotora.

  Kroz istoriju kompanija je nekoliko puta menjala vlasnike. Godine 1932. postaje deo „Ebauches SA“ ( ESA danas poznatija kao ETA , članica Svoč grupe ) . Te godine, kao što je rečeno, Eterna je podeljena na dve firme , jedna je „ETA AG“ za proizvodnju mehanizama , druga je „Eterna AG“ za proizvodnju satova. Dakle današnja ETA nosi naziv Eternine ćerke firme. Negde se pominje 1982. a negde 1984. godina kao godina kada je Eterna izašla iz grupe koju su činile ASUAG - Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG ( koji je obuhvatao velik broj proizvođača satova i mehanizama ) i SSIH - Société Suisse pour l’industrie Horlogère ( Omega, Tissot, Lemania ). Bilo kako bilo Eterna izlazi iz ASUAG-SSIH grupe , koja će kasnije postati poznata kao SMH - Société de Microélectronique et d'Horlogerie a kasnije još poznatija kao Swatch Group. Godine 1995. Eterna je u vlasništvu „ F.A.P. Beteiligungs GmbH“ tj Porsche Design-a. Inače F.A.P. su inicijali Ferdinand Alexander Porsche-a . Eterna je godinama proizvodila satove koji su prodavani pod imenom Porsche Design. Tridesetog juna 2011. godine Porsche Design prodaje Eternu kompaniji International Volant Ltd koja je deo China Haidian kompanije.  U nastavku teksta biće prikazani neki od satova ovog proizvođača.

  Na početku sve se vrtelo oko džepnih satova

  U okviru grupe slika pet prikazan je džepni sat iz 1939. godine . Pokreće ga mehanizam Eterna 467, 18000 vns, 15 rubina, 47 sati rezerva snage.

  Grupa slika 5
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpg

  Sledi prikaz sata iz 20-tih godina prošlog veka ( pominje se 1926. godina ). Pokreće ga mehanizam Eterna 165, 18000 vns, 15 rubina, 38 sati rezerva snage.
  Grupa slika 6
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpg


  Videti džepni sat sa automatskim mehanizmom je više nego retko.Eterna verovatno iz želje da pokaže efikasnost kugličnih ležajeva na rotoru, lansira upravo džepni sat po imenu Golfer sa Eterna –Matic mehanizmom. Da bi vlasnik mogao da uživa u okretanju rotora postavljen je providan poklopac. Mehanizam koji pokreće ovaj sat nosi oznaku 1414U , 17 rubina ( postoji verzija ovog mehanizma sa 21 rubinom ), 47 sati rezerva snage. Sat Golfer pojavio se 1950-tih.
  Grupa slika 7
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpg


  Alarmi

  Eterna je poznata po proizvodnji satova sa komplikacijom alarma. Sat koji je prikazan u grupi slika osam, prema navodima sa sajta na kome je prodat, datira iz 1914. godine. Kada se uporedi sat iz grupe slika 8 sa satom iz grupe slika 3 ,vidi se da je sve identično osim ušica kaiša. Ovi satovi su izuzetno retki . Retki za videti, retki za kupiti i retki za uporediti. Prečnik sata je 36 mm, srebrno kućište i porcelanski brojčanik a sudeći prema jednoj od fotografija pokreće ga mehanizam oznake 68. Prema navodima sa sajta na kome je prodat , sat je prodat za 5995$.

  Grupa slika 8
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpg


  Zatim sledi jedan model sa potpisom Schild Fréres na brojčaniku. Sat je iz 1940. godine, pokreće ga mehanizam oznake 51.
  Grupa slika 9
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpg

  Ovde možemo videti nekoliko džepnih satova koje pokreće mehanizam oznake 52.
  Grupa slika 10
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1-victoria.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3-kaliber-52-innen.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5-kalibar-52.jpg

  Pored džepnih Eterna je proizvodila i tzv travel alarm clocks tj putničke satove sa alarmom . To su satovi koji nevise na lančiću nego stoje u odgovarajućoj kutijici. Mehanizam koji pokreće sat je takođe oznake 52.
  Grupa slika 11
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpg

  Takođe bilo je i putničkih satova sa alarmom i rezervom snage od 8 dana. Sat iz grupe slika 12 pokreće mehanizam oznake 53.
  Grupa slika 12
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1-kaliber-53.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2-kaliber-53.jpg

  Ovde možemo videti primerak sata sa alarmom ( alarm je u podbrojčaniku ) i rezervom snage od 8 dana , koji pokreće mehanizam 805A.
  Grupa slika 13
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1-kodak..jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2-805-.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3-805-..jpg

  Pored džepnih satova sa i bez alarma, putničkih satova sa i bez alarma, stonih satova , Eterna je ugrađivala svoje satove i u upaljače. Upaljač koji vidimo je 50 mm visok, 37 mm širok i 12 mm debeo. Pokreće ga mehanizam oznake 360. Ovakvi satovi tj upaljači – satovi proizvođeni su otprilike 1930-tih godina.

  Grupa slika 14
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5-360.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpg
  Poslednja ispravka: VLADAN P (10.8.2013. u 16:00) Razlog: Na zahtev
  Shmizla, RUS, vladas and 13 others like this.

 2. #2
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30880
  Reputacioni uticaj
  980

  Određen forumom Re: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )


  KonTiki  Eterna ima liniju satova koja se posebno ističe odnosno naziv te linije je praktično sinonim za Eterna satove. U pitanju je KonTiki linija satova koju čine elegantni modeli po imenu KonTiki i ronilački Super KonTiki satovi. Kako je došlo do toga da Eterna odabere naziv KonTiki za neke od svoji satova u nastavku teksta.


  Norveški istraživač i antropolog Thor Heyerdahl tvrdio je da su ljudi iz Južne Amerike naselili Polineziju u periodu pre Kolumba, dok su druge kolege antropolozi smatrali da to nije slučaj i da su Polineziju naselili ljudi iz Azije putujući na kanuima. Bilo je opšte prihvaćeno mišljenje da nijedno plovilo koje su koristili narodi Južne Amerike ne može prevaliti toliki put i bezbedno dovesti ljude na ostrva Polinezije. Da bi potvrdio svoju teoriju Thor Heyerdahl je rešio da napravi splav od istog materijala koji je bio dostupan vekovima unazad i da se sa svojom petočlanom posadom otisne u pustolovinu. Splav po imenu KonTiki napravljen je od „balsa“ drveta. Posada je imala i nešto savremene opreme poput mape, sekstanta, radija , noževa međutim to nije bilo toliko važno jer cilj je bio da se pokaže da je splavom bilo moguće preći put između Južne Amerike i Polinezije. Ekspedicija je krenula iz Perua 28.4. 1947 godine . Plovidba je trajala 101 dan, pređeno je 8000 km da bi se na kraju splav nasukao na Tuamotu ostrvima ( Tuamotus Islands ) u Francuskoj Polineziji. Posada se uspešno iskrcala i bezbedno vratila. Praktično Heyerdahl je dokazao da je putovanje tako primitivnim plovilom kao što je splav bilo moguće. Heyerdahl je kasnije napisao knjigu a snimljen je i dokumentarac o toj neverovatnoj pustolovini. Naučnici su onda postavili pitanje ako je splavom moguće doći do Polinezije zašto niko nije splavom došao iz Južne Amerike do Galapagosa koji je samo 1000 km udaljen od Južne Amerike ( Ekvadora ). Thor Heyerdahl je 1952. godine poveo ekspediciju na Galapagos i arheološkim istraživanjima je potvrđeno da su ljudi dolazili na ta ostrva ali nije bilo stalnih naseobina jer je pijaća voda postojala samo u vreme kišne sezone.

  Sledi nekoliko fotografija sa KonTiki misije.

  Grupa slika 15
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8-kontiki-maketa.jpg

  Ono što je interesantno jeste da je posada KonTikija nosila Eterna satove. Ne navodi se koji model ili modeli su u pitanju, ne navodi se čak ni da li su u pitanju džepni li ručni satovi ( mada ima par fotografija na kojima se vidi poneki ručni sat ali daleko od toga da se može reći ko je proizvođač i koji je model ) a nema ili se teško nalazi fotografija koja bi potvrdila da su Eterna satovi bili deo ekspedicije. Zbog svega navedenog postoje sumnje da su Eterna satovi korišteni u pustolovini. Bilo kako bilo Eterna je u čast podviga iz 1947. godine , tržištu predstavila model KonTiki. Model je predstavljen 1958. godine. Kao što se vidi iz reklame u grupi slika 16 , sat je 200m vodootporan, pokreće ga automatski mehanizam oznake 1414. Cena za čelinu verziju bez datuma bila je 130$, sa datumom 145$ a za zlatnu verziju sa datumom cena je iznosila 750$.
  Grupa slika 16
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4-kontiki-watch-usa-1959.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpg

  Posle prvog KonTiki-ja koji je bio predviđen kao ronilački sat ili bar sportski sat, pojavili su se Super KonTiki modeli koji su zbog svojih karakteristika i rotirajućeg prstena , koji nije postojao kod prvog KonTiki-ja, bili pravi ronilački satovi.
  Godine 1962. Etrena predstavlja prvi model Super KonTiki-ja ( grupa slika 17 ).
  · Materijal kućišta: čelik
  · Dimenzije kućišta: 38mm x 46 mm x 12 mm ( š x d x v ) , razmak između ušica je 20 mm. Negde se pominje širina sata od 40 mm a ne 38 mm.
  · Mehanizam : 1424 UD ( vidi se oznaka ispod balansnog točka )
  · Napomena : konkretan primerak je pre godinu dana prodavan za 1950$. Koliko sam video cene ovog modela uglavnom se kreću između 1000-2000 evra.
  Grupa slika 17
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-9.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-10.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-11.jpg

  Još jedan lep primerak na kožnom ( zamenskom ) kaišu.
  Grupa slika 18
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-9.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-10.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-11.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-12.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-13.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-14.jpg

  Druga verzija Super KonTiki-ja proizvođena je krajem 1960-tih ( prema dostupnim podacima od 1968. do 1970. godine ). Ova verzija SuperKontiki-ja je verovatno najređa.
  · Materijal kućišta: čelik
  · Dimenzije kućišta ( širina ): 40 mm- bez krunice
  · Mehanizam: 1489K, automatik, 17 ili 21 rubin ( zavisi od verzije mehanizma ) , 21600vns, 49 sati rezerva snage
  Grupa slika 19
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpg

  Još nekoliko fotografija ovog lepog i interesantnog sata.
  Grupa slika 20
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-9.jpg

  Godine 1973. Eterna tržištu predstavlja treću generaciju Super KonTiki modela.
  · Materijal kućišta: čelik
  · Dimenzije kućišta: 41 mm ( širina ) , 20 mm razmak između ušica
  · Mehanizam : ETA 2824, 25 rubina, 28800 vns, 40 sati rezerva snage
  · Rotirajući prsten: jednosmerno rotirajući ( 60 klikova )
  · Napomena: prikazan model bio je službeni vojni sat ali su vojne oznake osenčene zato nije predstavljena fotografija poklopca . Ono što je bitno jeste videti kako izgleda orginalna narukvica jer se ovi satovi često sreću na zamenskim kaiševima i narukvicama. Naravno ovo je bitno samo ukoliko mislite da kupite ovaj sat.
  Grupa slika 21
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpg

  Eterna Super KonTiki treće generacije, kao što je rečeno, bila je službeni vojni sat ali naravno sat je prodavan i civilima. Vojne oznake ispisane ( ugravirane ) su na hebrejskom . Dakle Eterna Super KonTiki treće generacije poznata je i pod imenom Super KonTiki IDF ( Israel Defense Forces ) . Razlika između civilne i vojne verzije je samo u gravurama vojnih oznaka, otuda nije retko da se na civilne verzije graviraju vojne oznake kako bi se satovi prodali po većoj ceni kao retki kolekcionarski primerci. Super KonTiki IDF ( dakle vojnu verziju ) nosili su izraelski mornarički komandosi u okviru jedinice Shayetet 13. Pripadnici pomenute jedinice prepoznatljivi su po raširenim krilima slepog miša na amblemu jedinice.
  Nekoliko fotografija Super KonTiki IDF modela. Na satu je sve orginalno od vojnih oznaka do narukvice ( vidi se i ronilački dodatak ).
  Grupa slika 22
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpg

  Još nekoliko fotografija ovog veoma traženog modela. Narukvice nisu orginalne tj ne pripadaju konkretnom modelu.
  Grupa slika 23
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpg

  Upečatljiv dizajn pre svega kazaljki , zatim činjenica da je korišten kao službeni vojni sat i naravno kvalitet , čine ovaj model legendarnim. Njegova popularnost dovela je do reizdanja 2010. godine. O tome nešto kasnije.
  Shmizla, RUS, vladas and 13 others like this.

 3. #3
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30880
  Reputacioni uticaj
  980

  Određen forumom Re: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )

  Eterna starovremenski hronografi
  U ovom delu teksta biće predstavljeno nekoliko starovremenskih hronografa.

  Model iz grupe slika 24 pokreće Valjoux 72C ( ručni navijač, 17 rubina, 18000 vns, rezerva snage 48 sati, zaštita od udarca –šoka, štoperica meri 11h, 59 min i 59 sek , taster na poziciji 10 služi za podešavanje dana i meseca a taster na poziciji 8:30 služi za podešavanje datuma u mesecu ) . Sat je otprilike iz 1940-tih.
  Grupa slika 24
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpg

  Sledeći model pokreće mehanizam Valjoux 22 ( ručni navijač, 17 rubina, 18000 vns, 40 sati rezerva snage , štoperica meri 29 min, 59 sek ). Kućište je od osamnaestokaratnog zlata, prečnik kućišta je 37 mm.
  Grupa slika 25
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpg

  Sledi nešto noviji ali opet dovoljno star model da bi se mogao svrstati u kategoriju starovremenskih satova. Sat pokreće Valjoux 726 ( ručni navijač, 17 rubina, 18000 vns, 46 sati rezerva snage, štoperica meri 11 h, 59 min i 59 sek ). Negde se navodi da pomenuti model pokreće Valjoux 72 mada se iz priloženih fotografija vidi da je oznaka 726. Između mehanizma Valjoux 72 i 726 osim male razlike u rezervi snage nema bitnih tehničkih razlika. Prečnik sata je oko 41 mm. U okviru grupe slika 26 prikazana su dva identična sata.
  Grupa slika 26
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-9.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-10.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-11.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-12.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-13.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-14.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-15.jpg

  Ovi satovi nisu stari koliko i prethodni ali pokreće ih Lemania 5100 što je interesantno jer većinu Eterna hronografa ,kako starih tako i novih, pokreću Valjoux mehanizmi.
  Gupa slika 27
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-9.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-11.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-12.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-13.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-14.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-15.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-16.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-17.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-18.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-19.jpg


  Eterna elegantni ( dress ) satovi

  Eterna je proizvodila i velik broj elegantnih tzv dress satova. Ovde je prikazano samo nekoliko modela.

  Kao što je već rečeno, kada su u pitanju starovremenski modeli, KonTiki linija sastoji se iz dve linije. Jednu čine elegantni ( dress ) satovi i oni imaju naziv KonTiki a drugu čine Super KonTiki ronilački satovi. Prvi KonTiki sat iz 1958 godine sa svojih 200 m vodootpornosti i dobrim osvetljenjem bio je u principu ronilački sat. To što nije imao ronilački, jednosmerno rotirajući, prsten nije mnogo čudno jer je taj dodatak došao tek sa pojavom Blancpain “Fifty fathoms“ ( 1953. ) i Rolex „Submariner“-a ( 1954. ) . Tako da iako su satovi sa natpisom KonTiki elegantni satovi tj nisu za neke sportske aktivnosti posebno ne na vodi, za prvi model KonTiki-ja može se reći da je bio ronilački sat. Eterna je proizvela nekoliko elegantnih modela KonTiki-ja a među njima su i jubilarni modeli KonTiki 10 i KonTiki 20 koji su prema prikupljenim podacima predstavljeni 10 i 20 godina nakon pojavljivanja prvog KonTiki modela 1958. godine.
  Na sledećim fotografijama možemo videti KonTiki 10, prečnik kućišta oko 35-36 mm ( bez krunice ) , mehanizam Eterna 1489K ( automatik, 17 rubina a postoji i verzija sa 21 rubinom , 21600 vns, rezerva snage 49 sati ). Prikazana su dva modela KonTiki 10.
  Grupa slika 28
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpg

  Na sledećim fotografijama možemo videti nekoliko različitih modela KonTiki 20.
  Grupa slika 29
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpg

  Ovde možemo videti nekoliko KonTiki ( nejubilarnih ) modela.
  Grupa slika 30
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpg

  Da se nebi stekao utisak da su svi elegantni ( dress ) Eterna satovi imali natpis KonTiki, treba pogledati i sledeće fotografije.
  Grupa slika 31
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpg
  Poslednja ispravka: skydrummer (10.8.2013. u 15:04)
  Shmizla, RUS, vladas and 14 others like this.

 4. #4
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30880
  Reputacioni uticaj
  980

  Određen forumom Re: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )

  Eterna satovi novijeg datuma

  U ovom delu teksta biće predstavljeno nekoliko modela novije proizvodnje.


  Eterena KonTiki hronograf, referentni broj 1240.41.43.0219
  · Matreijal kućišta : čelik ( polirani i brušeni )
  · Dimenzije kućišta: 42 mm x 15,8 mm ( š x v )
  · Mehanizam: ETA 7750 ( automatik, 28800 vns, 44 sata rezerve snage, 25 rubina )
  · Vodootpornost: 200m
  · Krunica i poklopac kućišta: ušrafljujući
  · Staklo: safirno, dvostrani AR premaz
  · Napomena : ovaj model postoji u još nekoliko varijanti boja brojčanika i sa kožnim kaiševima. Ukupno pet varijanti.
  Grupa slika 32
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpg

  Eterna 1856 KonTiki, referentni broj 1400.41.42
  · Materijal kućišta: čelik
  · Dimenzije kućišta: 39 mm x 8 ili 9 mm ( š x v , vrlo tanak sat s obzirom na vodootpornost i činjenicu da je mehanički sat u pitanju )
  · Mehanizam: ETA 2892-2 ( hronometar-COSC )
  · Vodootpornost: 200 m
  · Staklo : safirno, AR premaz
  · Rotirajući prsten: jednosmerno rotirajući
  Grupa slika 33

  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-9.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-10.jpg

  Eterna KonTiki GMT/ World Timer , referentni broj 1593.41.40.0215
  · Materijal kućišta: čelik
  · Dimenzije kućišta: 41,55 mm x 46 mm x 13,6 mm ( širina bez krunice x dužina x visina ), razmak između ušica je 22 mm
  · Mehanizam : ETA 2893-2 ( COSC hronometar)
  · Vodootpornost: 200m
  · Staklo: safirno
  · Rotirajući prsten : jednosmerno rotirajući
  Grupa slika 34
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpg

  Eterna KonTiki 1000m
  · Materijal kućišta.titanijum , PVD premaz
  · Materijal rama u kojem se nalazi kućište: čelik
  · Dimenzije kućišta: 46 mm x 12 mm
  · Mehanizam: ETA 2897 ( COSC hronometar )
  Grupa slika 35

  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-9.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-10.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-11.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-12.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-13.jpg

  Eterna Super KonTiki 300m, proizvođen je sredinom 1990-tih. Postoji nekoliko verzija tj modela sa različitom bojom brojčanika. Zeleni brojčanik ref. br. 1576.41.50.127, crni brojčanik ref. br. 1576.41.40.127 , crveni brojčanik ref. broj. 1576.41.80.127 , beli brojčanik ref. br. 1576. 41.10.127.
  · Materijal kućišta: čelik
  · Dimenzije kućišta: 40 mm x 47 mm x 12 mm ( š x v x d )
  · Mehanizam : ETA 2824 ( automatik, 25 rubina, 28800 vns, COSC )
  · Vodootpotnost: 300 m
  · Staklo: safirno
  Grupa slika 36

  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpg

  Kada se govori o novijim modelim neizbežan je model Super KonTiki Heritage 1973, referentni broj 1973.41.41.1230. Serija je limitirana na 1973 komada. Inače ovaj model je reizdanje modela koji se pojavio 1973. godine, dakle reizdanje treće generacije Super KonTiki-ja. Otuda simbolika brojeva.
  · Materijal kućišta: čelik ( poliran )
  · Dimenzije kućišta: 44 mm x 13,7 mm
  · Mehanizam: ETA 2824-A2 ( automatik, 25 rubina, 28800 vns, 38 sati rezerva snage )
  · Vodootpornost: 200 m
  · Staklo: safirno sa AR premazom
  · Ušrafljujuća krunica i poklopac
  Grupa slika 37
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-9.jpg


  Dodatak


  U ovom delu teksta biće predstavljeno nekoliko satova koji se nisu našli u tekstu a zaslužuju da budu predstavljeni kao i još nekoliko zanimljivih fotografija i podataka.


  Kao što je u samom tekstu rečeno Eterna je proizvodila satove za Porsche Design. Stoga će biti prikazano nekoliko Porsche Design – Eterna modela.

  Porsche Design P6000
  , hronograf, referentni broj 6500.10.40GB

  · Materijal kućišta: titanijum
  · Dimenzije kućišta: 41 mm x 15 mm
  · Mehanizam: ETA 7750
  · Vodootpornost: 120 m
  Grupa slika 38
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpg

  Porsche Design P10, Titanium Diver, referntni broj 6501.10.40
  · Materijal kućišta: titanijum
  · Dimenzije kućišta: 41 mm x 14 mm
  · Mehanizam : ETA 2824-2
  · Vodootpornost: 300 m
  · Staklo: safir
  Grupa slika 39
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-9.jpg

  Još jedan lep primerak saradnje Eterne i Porsche Design-a . U pitanju je hronograf sa ETA 7750 mehanizmom, koji je ubačen u kućište kakvo se može sresti kod nekoliko proizvođača satova ( npr Sinn 144 ) .
  Grupa slika 40
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-8.jpg

  Na osnovu dosada napisanog mogao bi se steći utisak da je Eterna u svoje satove ugrađivala samo mehaničke mehanizme što nebi bilo tačno. Ugrađivala je i kvarcne i mehanizme sa vibrirajućom viljuškom. Biće prikazano nekoliko ovih satova.
  Eterna Sonic, pokreće je mehanizam ESA 9162 ( Eterna oznaka za taj mehanizam je 1550 ).
  Grupa slika 41
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpg

  Još nekoliko Eterna Sonic modela. Sve ih pokreće ili ESA 9162 ( Eterna 1550 ) ili ESA 9164 ( Eterna 1551 ) .
  Grupa slika 42
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpg

  Interesantno je videti stare reklame i kataloge ovog proizvođača satova.
  Grupa slika 43
  Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-2.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-3.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-4.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-5.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-6a.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-7.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-1929-1-.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-b-1957.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-c-1962.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-d-1969.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-f-1970-.jpgEterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )-g-1956-1-.jpg

  Neka od dostignuća Eterne, koja su ušla u istoriju časovničarstva, su :
  · 1908. god. patent na prvi ručni sat sa komplikacijom alarma
  · 1948. god. , kuglični ležaj u rotoru automatskog mehanizma
  · 1962. god Eterna – Matic 3000 Dato, najtanji muški sat sa automatskim mehanizmom i prikazom datuma
  · 1980-tih, najtanji sat sa kvacnim mehanizmom . Visina sata je 0,98 mm
  · itd


  Zaključak

  Bio je ovo tekst o proizvođaču satova koji je dosta toga dao časovničarstvu. Proizvođaču duge i raznovrsne istorije. Proizvođaču satova koji je bio i ozbiljan proizvođač mehanizama. Proizvodnja mehanizama je posle dužeg vremena ponovo pokrenuta. Uz znanje , tehnologiju i istoriju povezanu odgovarajućim kapitalom budućnost ove kompanije trebalo bi da je svetla. Bilo bi šteta ako je drugačije. Kada razmišljate o inovacijama , kvalitetu , raznovrsnosti , tradiciji , brzo ćete se setiti imena ove kompanije. Bio je ovo tekst o kompaniji Eterna. Ime koje je često zapostavljeno ali nikada osporeno.

  Kraj

  Napomena: sve fotografije korištene u tekstu nisu autorske.
  Poslednja ispravka: skydrummer (10.8.2013. u 15:27)
  Shmizla, RUS, vladas and 14 others like this.

 5. #5
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30880
  Reputacioni uticaj
  980

  Određen forumom Re: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )

  Nekoliko vrlo interesantnih videa:

  RUS, anbeast, Neša and 7 others like this.

 6. #6
  Počasni član Avatar korisnika Zagor
  Član od
  9.2.2012.
  Lokacija
  Markovac
  Poruke
  5.304
  Lajkovi
  42842
  Reputacioni uticaj
  205

  Određen forumom Re: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )

  Svaka cast profesore sa uzivanjem sam procitao.

 7. #7
  RUS
  RUS je offline
  Moderator Avatar korisnika RUS
  Član od
  17.4.2009.
  Lokacija
  PA
  Poruke
  12.477
  Lajkovi
  43282
  Reputacioni uticaj
  573

  Određen forumom Re: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )

  Odlican tekst, kao sto smo i navikli od tebe.
  "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

 8. #8
  Istaknuti član Avatar korisnika Dragojlovic Darko
  Član od
  4.12.2012.
  Lokacija
  Kotor, Crna Gora
  Poruke
  3.190
  Lajkovi
  9734
  Reputacioni uticaj
  243

  Određen forumom Re: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )

  Odlican i veoma zanimljiv tekst, kao i uvijek.

 9. #9
  Moderator Avatar korisnika Neša
  Član od
  21.1.2011.
  Lokacija
  Novi Beograd
  Poruke
  6.262
  Lajkovi
  13073
  Blogovi
  9
  Reputacioni uticaj
  598

  Određen forumom Re: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )

  Šta da kažem, osim bravo i hvala? Odlično, kao i uvek
  Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

 10. #10
  Stariji član
  Član od
  13.9.2011.
  Lokacija
  Zrenjanin
  Poruke
  959
  Lajkovi
  4255
  Reputacioni uticaj
  23

  Određen forumom Re: Eterna ( istorija kompanije, modeli, zanimljivosti )

  Svaka cast.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •