• Devon Works - Tread 1 Steampunk

    U poslednje vreme u časovničarskoj industriji sve češće susrećemo manje kompanije koje se ističu po tome što zaista nesvakidašnje ideje sprovode u delo. Očigledno se radi o dobrom receptu da se privuče pažnja javnosti. Međutim, napraviti jedan unikatan sat koji će zaseniti sve do sada viđeno veoma je teško.

    Kompanija Devon Works nastoji da sa svojim modelom Tread 1 učini tako nešto. Iako je predstavljen pre nekog vremena, postoji razlog zašto sada pišemo o njemu. Naime, naš dizajner Marko Petrović izvršio je redizajn ovog modela u steampunk duhu. Tako je ove godine predstavljen novi Tread 1 Steampunk model u ograničenoj seriji.



    Kada je predstavljen, Tread 1 je sa inovativnim principom funkcionisanja začudio sve ljubitelje horologije. Takav prikaz vremena nikada do tada nije bio primenjen. Veoma komplikovani elektro-mehanički mehanizam pokreće ispreplitane trake, putem kojih se prikazuje tačno vreme. Mehanizam je razvijen samostalno u okviru kuće i veoma je kompleksan. Napaja se uz pomoć litijum-jonske baterije, koja uz maksimalnu napunjenost obezbeđuje autonomiju od dve do tri nedelje. Kako bi se uštedela energija, može se aktivirati i štedljivi režim rada. U tom slučaju prikazuju se samo sati i minuti, bez sekundi.



    Tread 1 Steampunk započeo je svoj život kao dizajnerski poduhvat Marka Petrovića. Kada su renderi prikazani kolekcionarima satova, reakcije su bile odlične. Tako je Tread 1 Steampunk dobio zeleno svetlo za proizvodnju.


    dizajner Marko Petrović

    Pošto je model Tread 1 poslužio kao polazna osnova, dimenzije su ostale slične. Kako se radi o veoma složenom mehanizmu i načinu prikaza vremena, potrebno je dosta prostora za sve komponente. Tako sa dimenzijama 56mm x 50 mm x 18,5 mm Tread 1 Steampunk zaista zauzima veliki deo zgloba.



    Karakterističan za Steampunk model je bronzani oklop, koji doprinosi atraktivnosti, ali i štiti kućište Tread 1 modela. U Steampunk duhu je i veliki broj zavrtnjeva, koji nemaju praktičnu funkciju, ali dočaravaju specifičan izgled. Najlonske trake ojačane su fiberglasom, u braon su boji, a brojevi se ističu svojom belom bojom.

    Devon Tread 1 Steampunk biće proizveden u svega 150 primeraka. Cena iznosi pozamašnih 25,000 američkih dolara. Za te pare može se kupiti veliki broj satova renomiranih proizvođača, ali jedno je sigurno – ni jedan neće privlačiti poglede kao Devon Tread 1 Steampunk.
    This article was originally published in forum thread: Devon Works - Tread 1 Steampunk started by krstin View original post