Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 14
Like Tree31Likes

tema: Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

 1. #1
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11813
  Reputacioni uticaj
  250

  Post Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

  Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović-marko-petrovic-ferrari4.jpg

  Upoznajte osobu koja je od ranog detinjstva obožavala crtanje, koja je više volela boje i papir, nego fudbal. Osobu koja smatra da sve može biti još bolje i još lepše. Upoznajte mladog diplomiranog dizajnera Marka Petrovića čije smo radove nedavno predstavili na našem portalu. Procenite da li je veći ljubitelj automobila, motocikala ili satova. Ovom prilikom će vam se dodatno predstaviti, izneti svoje stavove i pokazati svoje nove ekskluzivne radove. Upoznajte kragujevčanina koga na osnovu dosadašnjeg rada možemo reći svakako čeka svetla budućnost.

  Portal Svet Satova: Šta biste mogli da nam kažete o sebi? Molimo vas da nam se ukratko predstavite?

  Marko Perović: Ukratko za početak, zovem se Marko Petrović, iz Kragujevca sam i bavim se dizajnom.

  Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović-intervju-marko-pertovic-svet-satova.jpg

  Kako ste se odlučili za poziv dizajnera i gde ste se školovali za tu profesiju?


  Zapravo u mom slučaju se može reći da je to bio jedan priličan proces, obzirom da ja smatram dizajn jednom vrstom umetnosti. Naime od ranog detinjstva sam pokazivao interesovanja prema crtanju i slikanju, i moj životni san kao dečaka je bio da postanem slavan umetnik i slikar. Ali kako je vreme teklo, spoznavao sam vreme u kome živimo i u njemu video sebe kao umetnika, ali nekog drugog oblika. Zapravo jedino što sam uvek želeo bilo je da stvaram, u ma kom obliku , a današnja tehnika mi je omogućila da to postignem u oblasti dizajna. Tako je i počelo moje školovanje.
  Nakon završene srednje škole upisujem Fakultet primenjenih umetnosti u Kragujevcu – Odsek grafički dizajn. Tokom studija sve više pokazujem interesovanja ka industriskom dizajnu, naročito auto dizajnu. Neprestano pokušavam da sa brojnim učešćima na svetskim konkursima obezbedim sebi usavršavanje u inostranstvu. U tome uspevam dobivši treću nagradu na konkursu za auto dizajn od strane Domus Akademije iz Milana, Italije. Po završetku studija u Kragujevcu odlazim u Milano na master studije. Tamo sam stekao ogromno znanje i naučio kako kažu, taj italijanski pristup dizajnu. Jako mi se dopao njihov sistem, način na koji podučavaju i uče konkretne stvari. Iako sam dobio stipendiju za auto dizajn niko nije branio ukoliko je postojala želja za drugim smerovima. Tako sam ja prisustvovao pored svojih predavanja i predavanjima vezanih za enterijer, industriski, modni dizajn. Mnoge druge podsmerove, jer me je zanimao dizajn i proces dizajniranja uopšte. Tokom svog studiranja sam i stažirao sticajući pravo iskustvo u svetu dizajna. Mogu napomenuti da sam između ostalih učestvovao na projektima velikih italijanskih firmi kao što su Dainese, Campagnolo i dr, ali zbog diskrecije ne smem otkrivati o kakvim se tačno proizvodima radi.

  Koje ste sve predmete do sada dizajnirali? Koji se od njih može istaći kao najzahtevnji, a koji kao najneobičniji za dizajniranje?

  Obzirom da me dizajn u globalu interesuje može se reći da sam dizajnirao od igle do lokomotive, od industriskog preko auto dizajna pa čak i do modnog dizajna. Pa svakako da su najzahtevniji oni vezani za transport dizajn, mada ni dizajn sata ponekada ne zaostaje. A što se tiče neobičnosti pa, dvoumim se, ima jedan projekat koji sam radio za Dainese, a drugi je svakako sat Lamborghini Avenger.

  Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović-marko-petrovic-omega-core1.jpg

  Koji vam je najdraži rad koji ste do sada imali?

  Najdraži rad mi je ubedljivo Mercedes 320 Tourbillon. Nastao je kao čista ideja i isto tako pretočena bez ikakvih modifikacija.

  Koliko je prosečno potrebno vremena da se “kreira” jedan kompletan dizajn? Recimo od dobijanja zadatka do njegovog finiširanja?

  Pa ja bih zapravo rekao da je potrebno vreme da se kreira i oformi ideja tj. vizija, a sve ostalo je posledica vaših sposobnosti u vidu davanja forme toj viziji. Ja obično sve svoje ideje dobijam u kasnim večernjim satima, nekako tada i najlakše radim i tada zapravo beležim svoje misli, koje naravno kasnije sprovodim u delo. Što se tačnog vremena tiče, pa zavisi od ideje koja se sprovodi u delo. Ponekad su to nedelje, a ponekad meseci ili pak godina.

  Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović-marko-petrovic-omega-prime_1.jpg

  Odakle potiče Vaša ljubav prema satovima I njihovom dizajniranju?

  Oduvek su me fascinirali ručni satovi, upravo zbog toga sto sam još kao mali pokušavao a shvatim kako to da onako veliki zidni sat može da stane na zglob. Čak sam kao klinac mislio da njih prave jako mali ljudi J. I sve satove koje smo u kući imali sam rasturao želeći da vidim šta se nalazi unutra. Fascinirala me je kompleksna struktura i ta složenost mehanizma. Sećam se da sam rasturio i jedan očev džepni sat ubeđen da ću ga ponovo sastaviti. Naravno nisam u tome uspeo.
  Uopste u dizajnu, za razliku od mnogih, ja volim tu kompleksnost, ali uravnoteženu naravno, i upravo je to razlog zašto me takve stvari privlače da ih dizajniram. Otuda ljubav prema satovima. Ja delim mišljenje da nešto tako složeno zaslužuje jednako složen dizajn.

  Koji vam se sat najviše dopada, po dizajnu i karakteristikama, zbog čega?


  Zaista teško pitanje, ima ih dosta, ali evo ako moram da suzim izbor to bi bio Zenith Christophe Colomb, ako govorim nekom o klasičnom-elegantnom modelu. Definitivno zbog letećeg tourbillona (veliki sam fan tourbilliona) ziroskopskim kavezom od čak 167 komponenti i rezervne snage od 50 sati. Ali manje više zbog karakteristika koliko zbog tog usklađenog dizajna kojim do punog izražaja dolazi taj leteći tourbillion. A ako se radi o nekoj malo drastičnijoj verziji, takozvanom sportsko-eleganthom satu, onda bi to bio Omega De Ville Central Tourbillon Co-Axial Chronometer.

  Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović-marko-petrovic-omega-core2.jpg

  Kog proizvođača satova najviše cenite ili navedite listu od top 5 proizvođača satova po Vašem mišljenju?

  Pa ima ih više, ali evo ovom prikikom ću izdvojiti nekoliko: Zenith, Vacheron Constantin, Bvlgari, Omega, Devon.

  Koje funkcije bi trebalo da poseduje idealan sat po Vašem mišljenju?

  Pa mislim da je svaki sat trebalo da ima osnovne funkcije (prikaz sati, minuta, dan) a pritom i adekvatan dizajn koji ga prati, čineći ga idealnim. Mada sve se na kraju svodi na stvar ukusa. Ako mene pitate nisam neki pristalica digitalnih i takozvanih led satova. Npr. sklop sat - telefon - kamera i slično, mi je po malo previše. Sat je ipak jedna vrsta nakita. Mislim da to tako treba i da ostane, lepo dizajniran komad koji ima estetsku ulogu, a ujedno pruža i informacije o tačnom vremenu. Svakako da kao takav bude izrađen od vrhunskih materijala kako bi bio postojan i odolevao istom (vremenu).

  Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović-intervju-marko-pertovic-svet-satova-1.jpg

  Kako vidit
  e budućnost dizajna satova? Digitalni, analogni, u jakim bojama, sportski, elegantni…

  Kao što sam maločas pomenuo ne vidim budućnost satova u led - screen tehnologijama. Mislim da i danas pored ovako napredne tehnike sam mehanizam sata ne zaostaje. Mislim da je sam po sebi izum koji je nezamenljiv, tehnički i tehnološki neprevaziđen. Jedino se može unaprediti, ali će osnova uvek ostati ista. Moja vizija budućnosti satova je ne zaustavljanje samog mehanizma tj. njegovo zatvaranje unutar kućišta, već razmišljanja u pravcu njegovog oslobođenja – oklop i mehanizam kao jedno.

  Šta možemo da očekujemo u bućnosti od vas? Iz koje oblasti možemo da očekujemo vaše radove?

  Pa definitivno ću nastaviti sa dizajnom satova. Ono što mogu reću u ovom trenutku je da u narednom period nastojim da svoj dizajn sata Mercedes 320 realizujem, ali to je dugačak proces i tek prestoje pregovori pa ćemo videti šta će biti.
  Takođe sam stupio u kontakt sa nekim proizvođačima satova na ovogodišnjem sajmu u Baselu, ali i o tome je rano pričati za sada. Svakako će portal Svet Satova biti obavešten među prvima ukoliko bude pozitivnih vesti.
  Pored dizajna satova biće tu još puno automobila, motora, nameštaja i sl. Kao što rekoh sve u svemu, biće puno dizajna svake vrste u ovoj godini.


  U prilogu se nalaze fotografije dizajnera Marka Petrovića (levo) i osnivača Sveta Satova Vladana Stevanovića (desno), kao i nekoliko do sada ne objavljenih Markovih radova.

 2. #2
  Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
  Član od
  20.12.2008.
  Lokacija
  SRBIJA.Beograd
  Poruke
  9.025
  Lajkovi
  33325
  Blogovi
  2
  Reputacioni uticaj
  152

  Određen forumom Re: Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

  Svaka CAST forumu na intervju....BRAVO

  next year at this time I'll be a millionaire
 3. #3
  Moderator Avatar korisnika Neša
  Član od
  21.1.2011.
  Lokacija
  Novi Beograd
  Poruke
  6.133
  Lajkovi
  12604
  Blogovi
  9
  Reputacioni uticaj
  596

  Određen forumom Re: Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

  Sve pohvale i za intervju i za Marka
  Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

 4. #4
  Moderator Avatar korisnika sima hrabri
  Član od
  16.12.2009.
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  2.488
  Lajkovi
  3638
  Blogovi
  2
  Reputacioni uticaj
  135

  Određen forumom Re: Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

  Bravo za Marka, kome zelim veliki uspeh u svetu dizajna, a bravo i za SvetSatova i nase drage admine, za zanimljiv intervju i inicijativu!

  p.s. nadam se da ste uclanili Marka i promovisali ga bar u istaknutog clana?
  milan zmaj likes this.
  Citat jole777 kaže:
  Ne pali me marketing, placeni oglasi ni sportasi/glumci. Daj mi kakvu vintage Omegu, in house Seiko ili Sinn-a i meni je to sasvim dosta.

 5. #5
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11813
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

  Hvala društvo, hvala!

 6. #6
  Istaknuti član Avatar korisnika Serb
  Član od
  14.2.2012.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.460
  Lajkovi
  3722
  Reputacioni uticaj
  184

  Određen forumom Re: Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

  Svaka cast , forum na ovaj nacin dobija jos veci stepen ozbiljnostiNaravno velike pohvale i za mladog dizajnera
  DrAgod likes this.

 7. #7
  Istaknuti član Avatar korisnika backarelli
  Član od
  27.11.2011.
  Lokacija
  Bg-Lipovačka Šuma
  Poruke
  3.032
  Lajkovi
  10766
  Blogovi
  1
  Reputacioni uticaj
  133

  Određen forumom Re: Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

  Kao što rekoše moje kolege, svaka čast... ...takodje i Marku želim puno sreće u daljnjem radu i napredku !

  Nadam se , daćemo jednog dana biti u prilici (barem jedan od nas), da stavimo sat na ruku, gde će za potpis dizajnera stajati Markovo ime !

 8. #8
  Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
  Član od
  11.11.2008.
  Poruke
  4.458
  Lajkovi
  29230
  Reputacioni uticaj
  79

  Određen forumom Re: Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

  Sve cestitke i puno uspeha Marku Petrovicu u daljem radu. Ovo su bas lepe vesti!

 9. #9
  Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
  Član od
  22.1.2008.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  3.712
  Lajkovi
  4039
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

  Citat backarelli kaže: Pregled poruke
  Nadam se , daćemo jednog dana biti u prilici (barem jedan od nas), da stavimo sat na ruku, gde će za potpis dizajnera stajati Markovo ime !
  Kad si vec ovo spomenuo, nesto se sprema po ovom pitanju, ali o tome u narednoj temi koju cu otvoriti verovatno sutra kada se vratim sa puta

  EDIT: Zaboravih da napomenem da pogledate i prvi tekst koji smo objavili o Marku i satovima koje je dizajnirao, na sledecem linku: http://www.svetsatova.com/forum/cont...ovi%C4%87.html

 10. #10
  Novi član
  Član od
  10.4.2012.
  Poruke
  13
  Lajkovi
  48
  Reputacioni uticaj
  0

  Određen forumom Re: Svet Satova intervju: Dizajner Marko Petrović

  Zdravo svima evo zvanicno sam i ja postao clan "sveta satova"
  zeleo bih da se zahvalim Vladanu i Dragani na poseti i na ovom intervju
  drago mi je da se moj rad prati i u Srbiji . .
  i da pohvalim svet satova kao jedini pravi sajt posvecen pravim ljubiteljima horologije
  i naravno hvala svima na pozitivnim komentarima

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

 1. Svet Satova slavi rodjendan!
  By Vladan Stevanovic in forum Info
  Odgovora: 151
  Poslednja poruka: 1.3.2015., 20:58
 2. Svet Satova YouTube channel
  By Shmizla in forum Info
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 2.4.2012., 17:40
 3. Svet Satova - iPhone Aplikacija !
  By Vladan Stevanovic in forum Info
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 1.9.2011., 22:53
 4. Kako se finansira Svet Satova ?
  By Vladan Stevanovic in forum Kafić
  Odgovora: 18
  Poslednja poruka: 28.8.2011., 22:52

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •