• Manufacture Royale Opera sat



    Pre nego se posvetimo njihovom Manufacture Royale Opera satu, moramo kazati par prigodnih reči o ovoj mladoj kompaniji.
    Dva imena su temelj ovog horološkog poduhvata: Arno Fevr (Airnaud Faivre), pokretač i direktor firme, i Šarl Grobeti (Charles Grosbety) glavni dizajner. Arno je, radeći za najveća imena časovničarstva, stekao veliko iskustvo u proizvodnji delikatnih, ručno rađenih delova. To iskustvo je potom poželeo da pretoči u sopstveni brend i Manufacture Royale je rođen. Sedište kompanije je u mirnom gradiću Valorb (Vallorbe) u švajcarskoj regiji Jura.

    Koja je misao vodilja ove manufakture? Najbolje da nam to sami kažu: "Manufacture Royale je mladi, pomalo drski i dinamični stvaralac izuzetnih satova, koji ima nameru da ostavi trag u savremenom časovničarskom svetu. Besramno elitistička, kompanija je sebi zadala cilj pomeranje granica u časovničarstvu kako bi poznavaocima ponudila satove koji će preživeti test vremena i postati referentna tačka prema kojoj će se svi ostali ravnati." Prilično hrabre reči, mora se priznati.

    Ime kompanije je inspirisano, ni manje ni više nego čuvenim Volterom, divom Prosvetiteljstva. Volter nije bio samo veliki filozof i pisac, bio je i veoma sposoban biznismen. Malo je poznata činjenica da je svojevremeno u Ferneju, blizu Ženeve, imao uspešnu proizvodnju satova za tadašnju društvenu elitu. Radionica se zvala: "Manufacture Royale de montres de Ferney", otuda ime Arnoovoj kompaniji. I današnji, vaskrsli, Manufacture Royale proizvodi satove za socijalnu elitu. U svojoj ponudi za sada imaju samo dva modela: jeftiniji, unisex model veoma prikladnog imena "Androgyne" i sat u limitiranoj seriji od 12 primeraka i sa cenom od 1.200.000$ (nije greška, cena je milion i dve stotine hiljada dolara): Opera Time-piece.
    Upravo će o Operi biti više reči u nastavku.

    Čujmo šta o svome čedu kazuju sami tvorci: "Kreativni duhovi posvetili su sav svoj talenat, veštine i strast stvaranju Opere, sata koji umetnost časovničarstva uznosi do prethodno nezamislivih visina.
    INOVATIVNO: Svojim veoma originalnim mehanizmom Opera je prvi sat koji kombinuje "Minute repeater" sa turbijonom, uz rezervu snage od 108 časova.
    GENIJALNO: Patentirano, artikulisano kućište se otvara i zatvara poput meha starih orgulja pružajući čiste i snažne tonove". Volter, genijalna, inovativna resenja, referentna tačka celokupne industrije...sve je to krasno i jako lepo zvuči, no pogledajmo da li je to sve samo lepa priča ili te fraze imaju nekog uporišta u realnosti.


    Mehanizam:



    Kalibar MR01 se ručno navija, sastoji se od 319 delova, ima 29 rubina i jako lepo izgleda usled kombinacije boja čelika i bronze. Nije ni potrebn
    o naglašavati da je mehanizam ručno, vrhunski obrađen i ukrašen. Mostovi su brušeni u vidu sunčevih zraka, "anglaž" je poliran, ploče su ukrašene "perlažom". MR01 se još može pohvaliti i silicijumskim zaprečnim sklopom. Od funkcija nudi prikaz sata, minuta i "minut ripiter". Gongovi sate "sviraju" notom A (La) a minute visokim C (Do). Tu je i standardni turbijon koji se vrti standardnom brzinom od jednog obrtaja u minuti. Iako je sve u vezi mehanizma vrhunskog kvaliteta i mi žarko želimo da poverujemo u priču da je ovo nešto do sada neviđeno - ne možemo. U supstanci ovog mehanizma nema ničega što ga na neki poseban način izdvaja iz mase. S obzirom na cenovni rang kome ovaj sat pripada, on ne pruža ništa što nije manje-više standardna ponuda. No, za utehu valja nagasiti da mehanizam i nije “glavna zvezda” ovog sata. U vrhunskom časovničarstvu mehanizam i komplikacije obično jesu centralna tema sata, međutim, ovde je to kućište. I to kakvo…




    "Harmonika" kućište:



    Jedan od glavnih izazova pri izradi "minit ripitera" je dobijanje što boljeg kvaliteta zvuka. Kućišta satova su skučena i ne predstavljaju idealne rezonantne kutije. Pri tom često su izradjena od zlata koje takođe nije optimalno kada je postizanje boljeg i čistijeg zvuka u pitanju. Dizajneri Opere potrudili su se da ovom satu, u skladu sa imenom, podare rezonantnu komoru dostojnu prave koncertne dvorane. Ovo kućište je jedno od najkompleksnijih ikada napravljenih. Sastoji se iz
    čitavih 60, što pomičnih, što fiksnih, delova i 3 safirna stakla. Kućište je na jednoj strani fiksirano klinom, dok se druga strana izvlači poput meha harmonike. Kada je otvoreno, njegovih 5 segmenata neodoljivo podseća na oklop rimskih legionara - "Lorica Segmentata". Dijametar Operinog kućišta je čitavih 50mm. Ono je izrađeno u kombinaciji 18 karatnog žutog i belog zlata i upotpunjeno ručno šivenim crnim kaišem od kože misisipijskog aligatora. O brojčaniku i markerima nismo pisali jer ih Opera Timepiece praktično i nema. Ulogu brojčanika preuzima veoma lepi mehanizam. Od uobičajene "opreme" satova, Opera poseduje samo dve zlatne masivne kazaljke.



    Utisak:

    Kada razvejemo dimnu zavesu velikih reči kojom nas je obavila marketinška sekcija MR i pokušamo da racionalno sagledamo i vrednujemo “MR Opera Timepiece Watch”. On se može okarakterisati kao sat sa dobrim i lepim mehanizmom, koji se ne može toliko izdvojiti koliko i kućište. Kao centralni element sata rasklopivo kućište predstavlja rezonantnu komoru „minit ripitera“ - hrabro i pomalo suludo zamišljeno. Za kraj, da ne bude zabune, Opera je ekskluzivan, dobar i kvalitetan sat. Liga u kojoj je zaigrao je elitna i najmanja sitnica se pomno odmerava. Tu nema mesta za koncepcijske nedorečenosti.


    Tehničke karakteristike sata:
    Model: Opera - žuto zlato

    Mehanizam:
    Tip: Kalibar MR01, mehanički, ručno navijanje
    Dimenzije: Dijametar: 32mm/ debljina: 5.45mm
    Broj delova: 319
    Broj rubina: 29
    Rezerva snage: 108 h
    Frekvencija: 3Hz, 21 600vph
    Ploča: Bronza sa sunray brushing, polirane ivice (anglaž)
    Mostovi: Bronza sa sunray brushing, polirane ivice (anglaž)
    Potpuno ručno finiširan
    Zupčanici: Counter gears and sound system NIHS 20-02
    Spirala: Ravna (pljosnata)
    Balansa: Sa šrafovima
    Turbijon: Zaprečni sklop turbijona od silicijuma, jedna rotacija u minuti
    Funkcije: Sati, minuti,“minit ripiter”, sati izbijaju notom A /minuti visokim C

    Kućište:
    Tip: sklopivo / rasklopivo
    Materijal: 18K žuto zlato, 3 safirna stakla, polirani šrafovi od18K zlata
    Dijametar: 50mm
    Zadnji poklopac: Pokretno safirno staklo
    Broj komponenata: 60
    Krunica: 18K žuto zlato, Manufacture Royale logo, ručno polirana površina
    Kaiš: Ručno šivena, braon aligatorova koža, kopča od 18K žutog zlata

    Cena:
    1.200.000$

    IZVOR: Manufacture Royale
    Djo Dje likes this.
    This article was originally published in forum thread: Manufacture Royale Opera Timepiece Watch - Harmonika u operi Žila Verna started by anbeast View original post