• Satovi sa arapskim ciferom



    Kada kažemo 'arapski brojevi', obično pomislimo na sistem koji koristimo u svakodnevnom životu, ali ovde sam pre svega mislio na brojeve koji se koriste u kombinaciji sa arapskim pismom. Naravno, najbitniji jezici koji koriste ove brojeve su arapski i persijski, pri čemu se brojevi u ovom drugom neznatno razlikuju. S druge strane, neke zemlje u kojima se govori arapski prebacile su se na isti sistem brojeva koji i mi koristimo, ali u svakom slučaju, 'naši' brojevi su svuda poznati. Obe verzije arapskih brojeva (ili arapsko-indijskih, kako ih neki nazivaju), možete videti na sledećoj slici. Ovi brojevi su nastali u Indiji, a preko persijskih matematičara su dospeli i među Arape.



    U drugom redu su brojevi kakve ćete videti u nekim zemljama arapskog govornog područja, a u trećem brojeve koji se koriste tamo gde se govore persijski (Iran) i urdu (Pakistan). Oni u pisanju izgledaju ovako:

    ٠١٢٣٤٥٦٧٨٩

    Brojevi na slici i u tekstu su poređani od nule do devetke, a sistem čitanja nam je poznat. Iako se arapski čita u suprotnom smeru od nama poznatih alfabetskih pisama, brojevi se čitaju kao kod nas, pa će npr. broj 24 biti ٢٤.





    U nastavku teksta prilažem slike satova na kojima je cifer obeležen pomenutim brojevima. Mnoge proizvođače ćete i sami prepoznati. Ipak, skrenuo bih pažnju na Fortisov model koji se zove B42 Al Tayar (al tayar = aviator). Iako se to ne vidi, satovi sa zelenim i plavim ciferom su sovjetske proizvodnje (poslednje tri slike), a u pitanju je dobro poznati ZiM.






    Vladan Stevanovic likes this.
    This article was originally published in forum thread: Satovi sa arapskim ciferom started by Neša View original post