• Bvlgari Okto kolekcija satova


  Pre svega bih istakao da mi se dopao nepretenciozni i elegantni, a opet pomalo neuobičajen izgled, ali me još više privukao simbolizam koji leži u osnovi dizajna.


  Pre dve nedelje Bulgari je u svom gradu Rimu predstavio najnoviji sat iz kolekcije Okto, koja je, kako sami ističu, predodredjena da postane temelj brenda. U Bulgarijevoj postavi već postoji Okto serija satova sa komplikacijama, a novu (istoimenu) činiće manji, diskretniji primerci, klasičnijeg, ali i dalje prepoznatljivog osmougaonog dizajna.


  Novitet dolazi u kućištu prečnika 41.5 mm i debljine 10.5 mm koje se izrađuje od 18K roze zlata ili od čelika. In-house proizvedeno kućište se sastoji iz čak 110 delova koje su precizno, ručno obrađene naizmeničnim satenskim i poliranim finišom. Staklo je safirno i napred i na poleđini. Krunica je ukrašena crnim umetkom od dragog kamena (najverovatnije je reč o Oniks-u).

  Mehanizam je in-house BVL 193 sa automatskim navijanjem i rezervom snage od 50 sati. Ima 28 rubina i kucka na 28.800 vibracija/h. Mehanizam je bogato dekorisan sa Côtes de Genève, mostovi sa Anglage, a osnovna ploča sa Perlage, zupčanici brušeni... Sve u svemu, lepo i detaljno dekorisan mehanizam.
  Očekuje se u ovlašćenim radnjama u kasnu jesen.


  Dodatak: Zanimljivo je da su Audemar Piguet Royal Oak i Patek Philipp Nautilus (prelepi satovi, inače) u osnovnoj stilizaciji veoma slični novom Bulgarijevom čedu. Ovaj podatak uopšte ne iznenadjuje ako se uzme u obzir da je Gerald Genta u ovoj ili onoj meri učestvovao ili uticao na dizajn sva tri sata.

  Tehnički podaci:

  Mehanizam:
  BVL 193, automatik, jednosmerni rotor na kugličnim ležajevima, 4hz – 28800 bph, 28 rubina

  Rezerva snage:
  Dupla opruga omogućava rezervu snage od 50 h

  Dimenzije mehanizma:

  25.60 mm X 3.70 mm (11.5-lignes)

  Brojčanik:
  Sati, minuti, sekunde, datum na 3h.
  Crno lakiran, markeri roze zlato ili rodijum

  Dekoracija:
  Dekorisan Ženevskim šarama, oborene i polirane ivice mostova, osnovna ploča mehanizma sa cirkularnim šarama, fino brušeni točkići, polirane osovine
  Rubini su polirani dijamantom

  Kućište:

  Prečnik: 41.5 mm, debljina: 10.5 mm, ušrafljujuća krunica, vodootpornost 100 m

  Kaiš:
  Crna aligatorska koža sa kopčom od roze zlata ili čelika  Pošto dadoh opis i tehničke karakteristike, mogu da dublje zaronim u pričicu oko dizajna Bulgarija Okto...

  Koreni nove Okto linije pozajmljeni su sa radova Geralda Gente iz ´70. U rano leto 2000. godine Bulgari grupa dolazi u posed brenda Gerald Genta, a sa tim i pripadajućeg portfolija. Postojeća Gentina Okto linija tada je temeljno redizajnirana i dodato je ime novog vlasnika. (Bulgari/Gerald Genta Octo.) Ono što je ostalo od osnovnog dizajna jeste snažna (i rekao bih originalna) pojava koja sjedinjuje tri upečatljiva oblika: Osmougao, koji predstavlja balans, harmoniju i snagu; kvadrat simbolizuje statički balans gde četiri strane jednake dužine predstavljaju četiri elementa, zemlju, vazduh, vatru i vodu; na kraju, imamo krug kao simbol neprekidnog odlaska i dolaska.

  Prenoseći određene neprolazne vrednosti koje su pronašle svoj put kroz vekove i civilizacije, nova Bulgarijeva kreacija transcendira tradicionalne standarde koji rukovode muške satove.

  Njegova snažna, harizmatična ličnost isijava osobeni karakter. Nije ni okrugao niti četvrtast, već je harmonična i balansirana simbioza ova dva osnovna oblika koja čine osmougao – simbol geometrije perfekcije. Osmougaona struktura uokvirena okruglom koronom iskazuje odlučan, ali diskretan raskid sa estetičkim konvencijama čistog klasicizma. Moćni identitet Okta proglašava nove reference u budućem svetu muških luksuznih satova.


  Ovaj veoma savremen časovnik utelovljuje brojne vrednosti.
  Osmougao, drevni oblik obdaren bogastvom simbola i značenja, neraskidivo je povezan sa istorijom civilizacija i kultura. Sa Istoka na Zapad, preko kontinenata, ova kompozicija dva osnovna oblika prenosi nebrojene simboličke vrednosti i značenja. Koncepti balansa, harmonije, moći i večnosti se često povezuju sa osmouglom. Srednjevekovni alhemičari su, kombinaciju kvadrata i kruga smatrali izrazom perfekcije kao i simbolom veze između zemlje i Nebesa. Kvadrat predstavlja Čovečanstvo, a krug oličava Božanstvo.


  Sveprisutnost osmougla

  Brojni su arheološki tragovi osmougla od Evrope do Azije. U Italiji ima posebno mnogo osmougaonih gradjevina. Među mnogobrojnim takvim građevinama rasutim oko Večnog grada, nesumnjivo najreprezentativnija građevina je Castel del Monte u regiji Pulja. Ova osmougaona zgrada iz trinaestog veka, predstavlja zbir znanja iz matematike i astronomije. Neki su je smatrali sinonimom hrama učenja.

  Tlocrt Castel del Monte

  Hiljadama kilometara od Italije, osmougao je bio izvor samih temelja kineske istorije, civilizacije i verovanja. Budućicentralna figura Yi Jing, Knjige promena (koja potiče iz 1veka p.n.e), osmougao je opisivao stanja sveta i njihove konstantne evolucije. Svaka od osam strana simbolizuje šta se dešava na Zemlji i na Nebu i predstavlja neprestane transformacije znakova u njima. Yi Jing je bazirana na podrobnim kosmogonijskim proučavanjima koja su snažno oblikovala kineske misaone obrasce do današnjih dana. Utemeljena na Ying i Yang principu komplementarnih suprotnosti (Sunce i Mesec, muško i žensko, aktivno i pasivno...) i sistematski iznova deleći ove dualnosti, Yi Jinguspostavlja seriju od 64 kombinacije osnovnih simbola i svih mogućih transformacija među njima.


  U kasnijem periodu (ali i dalje u okviru tzv. srednjeg carstva), kvadrat i krug saopštavaju simboličnu vezu u skladu sa arhitektonskim principima.

  Na primer, Hram nebesa u Pekingu, izgrađen u 15. veku, je organizovan tako da simbolizuje već pomenute veze između zemlje i nebesa, božanskog i ljudskog. On je simbol same esencije kineske kosmogonije. Celokupna struktura je, u principu krug upisan u kvadrat. Zemlja je predstavljena kvadratom, a nebesa krugom. On zauzima lokaciju koja odražava kvadratni oblik. Mnogobrojni elementi kompleksa simbolizuju vezu zemlje i neba, kvadrata i kruga. I "Dvorana molitvi za dobru žetvu" i oltar su kružnog oblika, a nalaze se u kvadratnom dvorištu.


  Hram nebesa


  Između beskonačnosti matematičara i totaliteta

  Numeričko predstavljanje grafičkog oblika takođe je ispunjeno simboličkim značenjima. Broj 8, na latinskom octo, je uvek, u svim erama i civilizacijama sadržao širok spektar snažnih univerzalnih vrednosti. On korespondira sa matematičkom beskonačnošću i nepromenjljivom večnošću. U Kini simbolizuje totalitet Univerzuma (Yi JIng). Uopšte, u azijskim kulturama predstavlja znak prosperiteta i otelotvorenje moći.

  Arhitektura Okto satova je koncentrisana mešavina sveg ovog simboličkog sadržaja. Okto je više od prostog sata. On je objekt koji transcendira svoju osnovnu funkciju i stiče širu dimenziju prepunu estetičkog i emocionalnog značaja. Njegova formalna jednostavnost nosi zamašnu kompleksnost iskazujući bogatstvo svojih vrednosti: ravnotežu, perfekciju, besmrtnost i večnost, na jednoj strani, a vrhunsku veštinu i časovničarsko majstorstvo na drugoj.

  Ova nova i snažna Bulgarijeva kreacija savršeno reflektuje muške, časovničarske vrednosti brenda. Okto je prožet harizmom, karakterom i ekstremnom stilističkiom sofisticiranošću. Ovaj savremeni estetički sklop nudi nenaglašeno i klasično očitavanje vremena i nudi tradicionalne funkcije (sati, minuti, sekunde, datum). Oblik Okta raskida sa konvencionalnim pravilima koja definišu ovaj tip satova i radikalno ih obnavlja utvrđujući svoju osobitu horološku prirodu kroz rafinirane proporcije koje kreiraju harmonični balans.

  Sat odmah zauzima centar pozornice i komunicira očiglednu poruku: da prevazilazi uobičajene standarde u cilju obznane svoga mesta medju satovima koji su već danas deo budućnosti.

  Izvor: BVLGARI
  This article was originally published in forum thread: Bvlgari Okto kolekcija satova started by anbeast View original post