Prikaz rezultata 1 do 6 od ukupno 6
Like Tree16Likes
 • 11 Post By anbeast
 • 1 Post By Shmizla
 • 3 Post By Vladan Stevanovic
 • 1 Post By sima hrabri

tema: Bvlgari Okto kolekcija satova

 1. #1
  Saradnik Avatar korisnika anbeast
  Član od
  31.7.2010.
  Lokacija
  Zaječar
  Poruke
  2.531
  Lajkovi
  6258
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Bvlgari Okto kolekcija satova

  Bvlgari Okto kolekcija satova-octo1.jpg Bvlgari Okto kolekcija satova-octo2.jpg

  U biltenu o klasičnim automobilima (oldtajmerima) koji nedeljno dobijam, natrčah na vest o predstavljanju ovog sata. Dopao mi se nepretenciozni i elegantni, a opet pomalo neuobičajen izgled, ali me još više privukao simbolizam koji leži u osnovi dizajna. Moradoh da malo pročačkam net na ovu temu.


  Cenjeni publikume satofilski, evo šta sakupih diljem binarnoga okeana..


  Bvlgari Okto kolekcija satova-bulgari-octo_02_1024.jpg Bvlgari Okto kolekcija satova-octo5.jpeg Bvlgari Okto kolekcija satova-bulgari-octo_01_1024.jpg

  Bvlgari Okto kolekcija satova-octo3.jpg Bvlgari Okto kolekcija satova-octo4.jpgBvlgari Okto kolekcija satova-bulgari_new_octo_hms_8.jpg

  Pre jedno dve nedelje Bulgari je u svom gradu Rimu predstavio najnoviji sat iz kolekcije Okto, koja je, kako sami ističu, predodredjena da postane temelj brenda. U Bulgarijevoj postavi već postoji Okto serija satova sa komplikacijama, a novu (istoimenu) činiće manji, diskretniji primerci, klasičnijeg, ali i dalje prepoznatljivog osmougaonog dizajna.

  Novitet dolazi u kućištu prečnika 41.5mm i debljine 10.5mm koje se izrađuje od 18K roze zlata ili od čelika. In-house proizvedeno kućište se sastoji iz čak 110 površina koje su precizno, ručno obrađene naizmeničnim satenskim, i poliranim finišom. Staklo je safirno i napred i na poleđini. Krunica je ukrašena crnim umetkom od dragog kamena.(Oniks mislim da je u pitanju.)

  Mehanizam je in-house BVL 193 sa automatskim navijanjem i rezervom snage od 50 sati. Ima 28 rubina i kucka na 28.800o/s. Mehanizam je bogato dekorisan sa Côtes de Genève, mostovi sa Anglage(tako kaže izvor ali ja to nisam uspeo da vidim na ovoj slici mehanizma), a osnovna ploča sa Perlage, zupčanici brušeni...Sve u svemu, detaljno dekorisan mehanizam.

  Očekuje se u ovlašćenim radnjama u kasnu jesen. Cijena – vrlo verovatno: sitnica....

  Dodatak: Zanimljivo je da su Audemar Piguet Royal Oak i Patek Philipp Nautilus (prelepi satovi, inače) u osnovnoj stilizaciji veoma slični novom Bulgarijevom čedu. Ovaj podatak uopšte ne iznenadjuje ako se uzme u obzir da je Gerald Genta u ovoj ili onoj meri učestvovao ili uticao na dizajn sva tri sata.

  Bvlgari Okto kolekcija satova-bulgari-octo_ro-vs-nautilus_1280.jpgBvlgari Okto kolekcija satova-bulgari-octo-steel-watch-1.jpg  Tehnički podaci:


  Mehanizam:
  BVL 193, automatik, jednosmerni rotor na kugličnim ležajevima, 4hz – 28800bph, 28 rubina

  Rezerva snage:
  Dupla opruga omogućava rezervu snage od 50
  Dimenzije mehanizma:
  25.60mm X 3.70mm (11.5-lignes)

  Brojčanik:
  Sati, minuti, sekunde, datum na 3h.
  Crno lakiran, markeri roze zlato ili rodijum

  Finishing
  Bridges snailed and adorned with Côtes de Genève motif, chamfered and polished bridge edges, circular-grained mainplate, satin-brushed wheels, polished pivots

  Jewel surrounds
  Tone-on-tone diamond polished

  Kućište:

  Prečnik: 41.5mm, debljina: 10.5mm, ušrafljujuća krunica, vodootpornost 100m

  Kaiš:
  Crna aligatorska koža sa kopčom od roze zlata ili čelika  Pošto dadoh opis i tehničke karakteristike, mogu da dublje zaronim u pričicu oko dizajna Bulgarija Okto. (Što me je i privuklo, at the first place). Svi relevantni podaci o satu su već dati iznad tako da koga ne zanima simbolizam dizajna ne mora da se smara dalje. U principu sam preveo (nadam se manje više korektno) Bulgarijev press release uz komadić otkinut tu i tamo....

  Koreni nove Okto linije pozajmljeni su sa radova Geralda Gente iz ´70. U rano leto 2000. godine Bulgari grupa dolazi u posed brenda Gerald Genta a sa tim i pripadajućeg portfolija. Postojeća Gentina Okto linija tada je temeljno redizajnirana i dodato je ime novog vlasnika. (Bulgari/Gerald Genta Octo.) Ono što je ostalo od osnovnog dizajna jeste snažna (i rekao bih originalna) pojava koja sjedinjuje tri upečatljiva oblika:Osmougao, koji predstavlja balans, harmoniju i snagu; kvadrat simbolizuje statički balans gde četiri strane jednake dužine predstavljaju četiri elementa, zemlju, vazduh, vatru i vodu; na kraju, imamo krug kao simbol neprekidnog odlaska i dolaska.

  Prenoseći određene neprolazne vrednosti koje su pronašle svoj put kroz vekove i civilizacije, nova Bulgarijeva kreacija transcendira tradicionalne standarde koji rukovode muške satove.
  Njegova snažna, harizmatična ličnost isijava osobeni karakter. Nije ni okrugao niti četvrtast, već je harmonična i balansirana simbioza ova dva osnovna oblika koja čine osmougao – simbol geometrije perfekcije. Osmougaona struktura uokvirena okruglom koronom iskazuje odlučan ali diskretan raskid sa estetičkim konvencijama čistog klasicizma. Moćni identitet Okta proglašava nove reference u budućem svetu muških luksuznih satova.


  Ovaj veoma savremen časovnik utelovljuje brojne vrednosti.
  Osmougao, drevni oblik obdaren bogastvom simbola i značenja, neraskidivo je povezan sa istorijom civilizacija i kultura. Sa Istoka na Zapad, preko kontinenata, ova kompozicija dva osnovna oblika prenosi nebrojene simboličke vrednosti i značenja.Koncepti balansa, harmonije, moći i večnosti se često povezuju sa osmouglom.Srednjevekovni alhemičari su, kombinaciju kvadrata i kruga smatrali izrazom perfekcije kao i simbolom veze između zemlje i Nebesa. Kvadrat predstavlja Čovečanstvo, a krug oličava Božanstvo.


  Sveprisutnost osmougla

  Brojni su arheološki tragovi osmougla od Evrope do Azije. U Italiji ima posebno mnogo osmougaonih gradjevina. Među mnogobrojnim takvim građevinama rasutim oko Večnog grada, nesumnjivo najreprezentativnija građevina je Castel del Monte u regiji Pulja. Ova osmougaona zgrada iz trinaestog veka, predstavlja zbir znanja iz matematike i astronomije. Neki su je smatrali sinonimom hrama učenja.

  Bvlgari Okto kolekcija satova-600px-casteldelmontepln.jpg
  Tlocrt Castel del Monte

  Hiljadama kilometara od Italije, osmougao je bio izvor samih temelja kineske istorije, civilizacije i verovanja. Budućicentralna figura Yi Jing, Knjige promena(koja potiče iz 1veka p.n.e), osmougao je opisivao stanja sveta i njihove konstantne evolucije. Svaka od osam strana simbolizuje šta se dešava na Zemlji i na Nebu i predstavlja neprestane transformacije znakova u njima.Yi Jing je bazirana na podrobnim kosmogonijskim proučavanjima koja su snažno oblikovala kineske misaone obrasce do današnjih dana. Utemeljena na Ying i Yang principu komplementarnih suprotnosti (Sunce i Mesec, muško i žensko, aktivno i pasivno...) i sistematski iznova deleći ove dualnosti, Yi Jinguspostavlja seriju od 64 kombinacije osnovnih simbola i svih mogućih transformacija među njima.


  U kasnijem periodu (ali i dalje u okviru tzv. srednjeg carstva), kvadrat i krug saopštavaju simboličnu vezu u skladu sa arhitektonskim principima.

  Na primer, Hram nebesa u Pekingu, izgrađen u 15. veku, je organizovan tako da simbolizuje već pomenute veze između zemlje i nebesa, božanskog i ljudskog. On je simbol same esencije kineske kosmogonije. Celokupna struktura je, u principu krug upisan u kvadrat. Zemlja je predstavljena kvadratom, a nebesa krugom. On zauzima lokaciju koja odražava kvadratni oblik. Mnogobrojni elementi kompleksa simbolizuju vezu zemlje i neba, kvadrata i kruga. I "Dvorana molitvi za dobru žetvu" i oltar su kružnog oblika, a nalaze se u kvadratnom dvorištu.

  Bvlgari Okto kolekcija satova-temple-heaven-2.jpg
  Hram nebesa


  Između beskonačnosti matematičara i totaliteta

  Numeričko predstavljanje grafičkog oblika takođe je ispunjeno simboličkim značenjima. Broj 8, na latinskom octo, je uvek, u svim erama i civilizacijama sadržao širok spektar snažnih univerzalnih vrednosti. On korespondira sa matematičkom beskonačnošću i nepromenjljivom večnošću. U Kini simbolizuje totalitet Univerzuma (Yi JIng). Uopšte, u azijskim kulturama predstavlja znak prosperiteta i otelotvorenje moći.

  Arhitektura Okto satova je koncentrisana mešavina sveg ovog simboličkog sadržaja. Okto je više od prostog sata. On je objekt koji transcendira svoju osnovnu funkciju i stiče širu dimenziju prepunu estetičkog i emocionalnog značaja. Njegova formalna jednostavnost nosi zamašnu kompleksnost iskazujući bogatstvo svojih vrednosti:ravnotežu, perfekciju, besmrtnost i večnost, na jednoj strani, a vrhunsku veštinu i časovničarsko majstorstvo na drugoj.

  Ova nova i snažna Bulgarijeva kreacija savršeno reflektuje muške, časovničarske vrednosti brenda. Okto je prožet harizmom, karakterom i ekstremnom stilističkiom sofisticiranošću. Ovaj savremeni estetički sklop nudi nenaglašeno i klasično očitavanje vremena i nudi tradicionalne funkcije. (Sati, minuti, sekunde, datum). Oblik Okta raskida sa konvencionalnim pravilima koja definišu ovaj tip satova i radikalno ih obnavlja utvrđujući svoju osobitu horološku prirodu kroz rafinirane proporcije koje kreiraju harmonični balans.


  Izuzetno kućište i mehanizam

  Struktura ovog izuzetnog kućišta čistih, zategnutih linija, izražava snagu karaktera i neodoljive snage. Njegova fina obrada iziskuje složene proizvodne procese za središnji deo kućišta, bezel i zadnji poklopac. Ova tri elementa prolaze brojne uzastopne operacije da bi se postigao konačni rezultat. In-house proizvedeno kućište se satoji od ukupno 110 površina koje su precizno ručno obrađene naizmeničnim poliranim i satenskim finišom.

  Ovakva simbolička kreacija prirodno zahteva i podjednako izuzetno "srce". Unutrašnjost Okta je u harmoniji sa opštim nivoom izvedbe koja karakteriše novi model. I ovde je vodilja bio jedan jedini kriterijum: izuzetnost.

  Okto pokreće Kalibar BVL 193. Ovaj mehanizam se navija pomoću jednosmernog rotora sa kugličnim leđajevima i opremljen je dvema oprugama koje omogućavaju rezervu snage od 50 sati.

  Kalibar BVL 193 kuca frekvencijom od 4hz - 28800 vibracija po času. Završna obrada delova mehanizma je ekstremno visokog kvaliteta. Ona, između ostalog, uključuje i polirane rupe za osovine i satinizirane zupčanike. Elegantni in-house, lakirani i polirani brojčanik naglašava sveobuhvatnu čistoću dizajna novog modela. Brojčanik je svojim tradicionalnim analognim prikazom potpuno u harmoniji sa bogatstvom estetičkih odlika koje karakterišu Okto liniju.

  Sat odmah zauzima centar pozornice i komunicira očiglednu poruku: da prevazilazi uobičajene standarde u cilju obznane svoga mesta medju satovima koji su već danas deo budućnosti.
  Priložene slike Priložene slike Bvlgari Okto kolekcija satova-patek-philippe-3700-1a-00-b.jpg  
  I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

 2. #2
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11832
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Bvlgari Okto kolekcija satova

  Sve hoću da prokomentarišem temu i nikako.... Ufff, tek sad dođoh do nje...
  Elem, ove satove sam preključe gledala i razmišljala da nešto napišem o njima, kad me Anbeast preteče.

  U prvi mah su mi izgledali jako zanimljivi, pre svega zbog neobičnog kućišta. Bvgari satovi, slabo poznati kod nas na tržištu, ali očigledno ima mesta da se i o njima svašta napiše i sazna.

  Htela bih da pohvalim autora tekst na kreativnom radu, zanimljivom stilu pisanja, i ujedno da napomenem da je tekst pronašao svoje mesto među ostalim vestima.

  Hvala i Pozz!

 3. #3
  Saradnik Avatar korisnika anbeast
  Član od
  31.7.2010.
  Lokacija
  Zaječar
  Poruke
  2.531
  Lajkovi
  6258
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Bvlgari Okto kolekcija satova

  Hvala, Shmizz

  Rad je vise bio rudarski nego kreativan U principu sam samo pronasao nekoliko tekstova, preveo, spojio i ubacio slicice
  I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

 4. #4
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11832
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Bvlgari Okto kolekcija satova

  Rad se isplatio. Super je tekst.

 5. #5
  Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
  Član od
  22.1.2008.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  3.713
  Lajkovi
  4057
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Bvlgari Okto kolekcija satova

  Proces izrade jednog Bulgari Octo sata...uživajte...

  sima hrabri, anbeast and 83stojan like this.

 6. #6
  Moderator Avatar korisnika sima hrabri
  Član od
  16.12.2009.
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  2.556
  Lajkovi
  3874
  Blogovi
  2
  Reputacioni uticaj
  140

  Određen forumom Re: Bvlgari Okto kolekcija satova

  Citat anbeast kaže: Pregled poruke
  U principu sam samo pronasao nekoliko tekstova, preveo, spojio i ubacio slicice

  pa tako je napisano 97% naucnih radova.
  salu na stranu, tekst je zaista odlican, nadahnuto napisan i sa obiljem zanimljivih podataka koji otkrivaju mnogo vise od pukih tehnickih detalja! svaka cast, brado!
  anbeast likes this.
  Citat jole777 kaže:
  Ne pali me marketing, placeni oglasi ni sportasi/glumci. Daj mi kakvu vintage Omegu, in house Seiko ili Sinn-a i meni je to sasvim dosta.

Slične teme

 1. Kolekcija satova
  By fotopetar in forum Opšti forum
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 1.4.2022., 21:50
 2. 23jewels - Kolekcija satova
  By 23jewels in forum Galerije satova članova foruma
  Odgovora: 151
  Poslednja poruka: 21.4.2014., 2:05
 3. Pitanje o nekoliko luksuznih proizvođača satova - Chopard, Cartier, Bvlgari
  By milan zmaj in forum Swiss-Made luksuzni satovi
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 18.1.2011., 7:07
 4. Bvlgari satovi
  By watchmag01 in forum Vesti, objave
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 16.1.2010., 12:31
 5. Bvlgari satovi
  By Mira Dexter in forum Gde kupiti?
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 21.8.2008., 23:23

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •