• Novi materijali u časovnicarskoj industriji

    Razvoj i inovacije u časovničarskoj industriji ne jenjavaju. Iz dana u dana se susrećemo sa informacijama o novinama i novim dostignućima koji se odnose na satove. Nemci razvijaju najnovi materijal za izradu časovnika, gde se prevashodno misli na izradu kućista. Najnovija legura pokazuje tendenciju puno jačeg, izdržljivijeg, čvršćeg materijala od čelika 316 L i 904L (što se može videti na priloženoj tabeli).



    Prvenstveno je novi materijal namenjen diverima, satovima koji će biti korišćeni za ronjenje i uživanje u morskim dubinama. Najnovija istraživanja na tom polju su Nemci započeli još pre više od desetaka godina i sada su ga priveli kraju dobijanjem najnovijeg materijala. Službena oznaka materijala ima tek radnu verziju i do sada su testiranja vršena samo u laboratorijama, mada se očekuje da praktična izradu kućišta krene vrlo brzo. Poznate su karakteristike novog materijala - snažnija nepropustnost legure materijala i pogotovo jača otpornost na koroziju i rđu. On poseduje izuzeno nisku vrednost nikla, manje od 0,3%, što ga čini pogodnim za nošenje kod osova alergičnim na ovaj materijal.

    Proizvođač satova, H2O, je trenutno u saradnji sa nemačkom CNC proizvodnom kompanijom, gde se uz pomoć najnovijih CNC mašina radi na proizvodnji novog kućišta. Nakon uspešnog testiranja će H2O & HELBERG kućišta biti korišćena u novim modelima satova. Prva test proizvodnja je najavljana za mart mesec ove godine.

    Tablica sa prikazom karekteristika u odnosu na materijale koji su sada u primeni:




    Dopuna vesti by Shmizla
    Izvor: OceanicTime
    Serb likes this.
    This article was originally published in forum thread: Novi materijali u casovnicarskoj industriji started by MMario View original post