• Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije



    Da bi obeležio 175 godišnjicu od svog nastanka, Zevs horološkog Olimpa – Patek Philippe je kreirao limitiranu seriju od sedam komemorativnih satova. Jedan od njih se izdvaja među ostalim izvrsnim primercima - Patek Philippe Grandmaster Chime 5175 (ref. 5175R-001). Ovo je ekstremno komplikovani sat sa rotirajućim kućištem, dva brojčanika i 20 komplikacija. Ovo remek-delo horologije iznova otkriva muziku vremena svojim „Grande Sonnerie“, „Petite Sonnerie“, minit ripiterom, te dve do sada neizvedene komplikacije – alarmom sa melodijom identičnom minut ripiteru i akustičnom indikacijom datuma. Ovaj jedinstveni „muzički“ repertoar je obogaćen večnim kalendarom, brojnim drugim komplikacijama i smešten u veličanstveno, ručno gravirano, rotirajuće kućište. Sat – skulpturu, pokreće čudesni Caliber 300 GS AL 36-750 QIS FUS IRM, koji kucka na neobičnoj frekvenciji od 3,5Hz (25,200bph). Punih osam godina je trajao razvoj ove mehaničke simfonije koja uključuje 6 patentiranih inovacija i sastoji se iz čitavih 1366 elemenata. Biće proizvedeno samo 7 primeraka, od kojih će prvi biti izložen u Patekovom muzeju dok će ostalih 6 biti u prodaji. Svakako se može očekivati da ovih 6 primeraka neće videti ručni zglob vlasnika. Verovatno će odmah završiti u sefovima da bi se za nekih dvadesetak godina pojavili na aukcijama po desetostruko do dvadesetostruko većoj ceni.



    Grand Master Chime je do sada najkomplikovaniji ručni sat čuvene porodične manufakture i svakako jedan od najsloženijih na svetu. Ova složenost ne proizilazi samo iz broja komplikacija već i od nivoa njihove horološke kompleksnosti. Dve od celih 20 komplikacija koje krase ovaj čudesni mehanizam će ući u anale horologije jer su izvedene po prvi put, reč je o akustičnom alarmu i akustičnom „ripiteru“ datuma. Ultra sofisticiranim mehanizmom, kvalitetom zvuka, rafiniranim baroknim izgledom, ovaj sat je otelovljenje svekolikog nasleđa i ekspertize čuvene manufakture koje se sa generacije na generaciju prenosi od 1839. godine.


    Muzika vremena






    Kako se već dalo zaključiti Grandmaster Chime je centriran na „muzičke“ komplikacije. Čak pet od ukupno dvadeset komplikacija se tiče proizvodnje zvuka. Krunski dragulj ove skupine je „Grande Sonnerie“ koji pomoću tri gonga automatski otkucava sate i petnaestominutne intervale. Zvučne komplikacije su među najcenjenijim jer je izuzetno teško u malom prostoru kućišta dobiti odgovarajuću rezonantnu kutiju da bi gongovi imali kristalni zvuk. Takođe, potrebno je veoma mudro iskoristiti prostor da bi se zvučni mehanizam uopšte spakovao u ručni sat, a i potrošnja energije je značajna te glavna opruga(e) mora biti velikog kapaciteta. Patek je sve prepreko uspešno prevazišao. Pri navršenju svakog sata gongovi otkucavaju sate, a zatim četvrtine sati. Putem male poluge na kućištu, sat se može prebaciti u „Petite Sonnerie“ režim kada otkucava samo sate ili u „Silence“ režim, kada gongovi ne otkucavaju. Dvostrukom glavnom oprugom, postignuta je autonomija „Sonnerie“ mehanizma od 30 sati. (Autonomija ostatka mehanizma je 72 sata).


    Dve svetske premijere






    Kako je nagovešteno u prvom pasusu, Grandmaster Chime je obdaren dvema akustičnim funkcijama do danas ne viđenih u horološkom svetu – prva je „udarajući“ alarm koji se može programirati na intervale od petnaest minuta – druga je akustična indikacija večnog kalendara. Indikacija datuma se vrši tako što sat označava svaku desetinu sekvencom visoki-niski ton, a potom za svaki dan ide po jedan visoki zvuk. Na primer: 23. decembar bi bio indikovan sa dve skevence visoki-niski ton (20) i tri visoka tona (3); odnosno: ding-dong, ding-dong, ding-ding-ding, prema Patekovom objašnjenju. Ovde je zapravo čudesno i neobično to što ovaj sat jedini na svetu poseduje tri zasebna „udaračka“ mehanizma – Grande Sonnerie, Petite Sonnerie i „minute repeater“. Oni tajming dobijaju od mehanizma koji meri sate i minute; alarm tajming dobija od „minute repeatera“, zvučna indikacija datuma informaciju dobija od večnog kalendara koji se nalazi na drugoj strani mehanizma. Snaga se za sva tri podmehanizma dobija od istih opruga serijski vezanih. Patek je ovde morao da razvije svojevrsni „diferencijal“, sposoban da usmeri energiju onom mehanizmu kome je u datom trenutku potrebna. Zaista, čudo mikro mehanike...


    Mehanički Janus

    Grandmaster Chime poseduje još jednu karakteristiku koja ga čini u nečemu prvim. Ovo je prvi Patekov sat sa dva brojčanika. „Veliki majstor“ umesto zadnjeg poklopca ima potpuno funkcionalni brojčanik, tako da se sat, putem jednog finog mehanizma u lugovima, može rotirati po longitudinalnoj osi. Najvažnije informacije – sati, minuti i datum mogu se očitati na oba brojčanika. „Glavni“ brojčanik je fokusiran na „akustične“ funkcije, alarm, moon-phase, indikator rezerve snage i prikaz druge vremenske zone; a drugi na večni kalendar sa tri podbrojčanika posvećena prikazu datuma, meseca i dana, te četvorocifreni „digitalni“ indikator godine i dvadesetčetvoročasovni prikaz vremena.



    Ovako komplikovan i delikatan mehanizam se lako da oštetiti neadekvatnim aktiviranjem mnogobrojnih funkcija. U cilju sprečavanja neželjenih događaja Patek Philippe je osmislio svojevrsne „izolatore“ koji u određenim situacijama prekidaju tok energije između individualnih podsklopova ovog mehaničkog mikrokosmosa, štiteći mehanizam od oštećenja.

    Sav ovaj fantastično zamršeni splet minijaturnih delova spakovan je u zlatno (18K roze zlato) okruglo kućište dijametra 47mm i debljine 16,1mm, sastavljeno od 214 elemenata. Kućište je maestralno ukrašeno ručno graviranim lovorovim lišćem – istorijskim simbolom trijumfa, vladara i pobednika. Grandmaster Chime je manifest moći i trijumfa Patek Philippe-a koji samodopadljivo kleše horološku skulpturu obeležavajući njome 175 godina svoje vladavine. Ništa manje velelepna nije ni kutija u kojoj će sat biti isporučen. Izrađena od makasarske ebonovine i još 17 plemenitih vrsta drveta, svojim minucioznim intarzijama i zlatnim umecima nepogrešivo evocira pozlaćene dvorane Versaja i ostalih baroknih palata. U kutiji se, pored sata i dokumentacije, nalazi komemorativna plaketa koja prikazuje ključne miljokaze iz istorije Patek Philippe-a i portrete predsednika kompanije od 1932. do danas. Cena Grandmaster Chime je određena na 2.5 miliona švajcarskih franaka.
    Na kraju, kako kritički oceniti delo horoloških bogova, a ne proći poput Prometeja? Autor će pokušati da izbegne eventualni Ira Deorum, te će tekst ostati apologetski, svečan i prigodan jubileju.




    IZVOR
    IZVOR
    nokru likes this.
    This article was originally published in forum thread: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije started by anbeast View original post