Prikaz rezultata 1 do 9 od ukupno 9
Like Tree35Likes
 • 18 Post By anbeast
 • 3 Post By VLADAN P
 • 3 Post By HADzI DALIBOR
 • 3 Post By arch_m
 • 2 Post By anbeast
 • 2 Post By MMario
 • 1 Post By skydrummer
 • 1 Post By WatchHunter
 • 2 Post By chuck

tema: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

 1. #1
  Saradnik Avatar korisnika anbeast
  Član od
  31.7.2010.
  Lokacija
  Zaječar
  Poruke
  2.531
  Lajkovi
  6257
  Reputacioni uticaj
  249

  Određen forumom Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

  Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi-5.jpeg, pregleda: 1152, veličina: 143,9 KB


  Da bi obeležio 175 godišnjicu od svog nastanka, Zevs horološkog Olimpa – Patek Philippe je kreirao limitiranu seriju od sedam komemorativnih satova. Jedan od njih se izdvaja među ostalim izvrsnim primercima - Patek Philippe Grandmaster Chime 5175 (ref. 5175R-001). Ovo je ekstremno komplikovani sat sa rotirajućim kućištem, dva brojčanika i 20 komplikacija. Ovo remek-delo horologije iznova otkriva muziku vremena svojim „Grande Sonnerie“, „Petite Sonnerie“, minit ripiterom, te dve do sada neizvedene komplikacije – alarmom sa melodijom identičnom minut ripiteru i akustičnom indikacijom datuma. Ovaj jedinstveni „muzički“ repertoar je obogaćen večnim kalendarom, brojnim drugim komplikacijama i smešten u veličanstveno, ručno gravirano, rotirajuće kućište. Sat – skulpturu, pokreće čudesni Caliber 300 GS AL 36-750 QIS FUS IRM, koji kucka na neobičnoj frekvenciji od 3,5Hz (25,200bph). Punih osam godina je trajao razvoj ove mehaničke simfonije koja uključuje 6 patentiranih inovacija i sastoji se iz čitavih 1366 elemenata. Biće proizvedeno samo 7 primeraka, od kojih će prvi biti izložen u Patekovom muzeju dok će ostalih 6 biti u prodaji. Svakako se može očekivati da ovih 6 primeraka neće videti ručni zglob vlasnika. Verovatno će odmah završiti u sefovima da bi se za nekih dvadesetak godina pojavili na aukcijama po desetostruko do dvadesetostruko većoj ceni.

  Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi-movement.jpeg, pregleda: 1202, veličina: 137,2 KB


  Grand Master Chime je do sada najkomplikovaniji ručni sat čuvene porodične manufakture i svakako jedan od najsloženijih na svetu. Ova složenost ne proizilazi samo iz broja komplikacija već i od nivoa njihove horološke kompleksnosti. Dve od celih 20 komplikacija koje krase ovaj čudesni mehanizam će ući u anale horologije jer su izvedene po prvi put, reč je o akustičnom alarmu i akustičnom „ripiteru“ datuma. Ultra sofisticiranim mehanizmom, kvalitetom zvuka, rafiniranim baroknim izgledom, ovaj sat je otelovljenje svekolikog nasleđa i ekspertize čuvene manufakture koje se sa generacije na generaciju prenosi od 1839. godine.


  Muzika vremena  Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi-2.jpg, pregleda: 620, veličina: 168,4 KB  Kako se već dalo zaključiti Grandmaster Chime je centriran na „muzičke“ komplikacije. Čak pet od ukupno dvadeset komplikacija se tiče proizvodnje zvuka. Krunski dragulj ove skupine je „Grande Sonnerie“ koji pomoću tri gonga automatski otkucava sate i petnaestominutne intervale. Zvučne komplikacije su među najcenjenijim jer je izuzetno teško u malom prostoru kućišta dobiti odgovarajuću rezonantnu kutiju da bi gongovi imali kristalni zvuk. Takođe, potrebno je veoma mudro iskoristiti prostor da bi se zvučni mehanizam uopšte spakovao u ručni sat, a i potrošnja energije je značajna te glavna opruga(e) mora biti velikog kapaciteta. Patek je sve prepreko uspešno prevazišao. Pri navršenju svakog sata gongovi otkucavaju sate, a zatim četvrtine sati. Putem male poluge na kućištu, sat se može prebaciti u „Petite Sonnerie“ režim kada otkucava samo sate ili u „Silence“ režim, kada gongovi ne otkucavaju. Dvostrukom glavnom oprugom, postignuta je autonomija „Sonnerie“ mehanizma od 30 sati. (Autonomija ostatka mehanizma je 72 sata).


  Dve svetske premijere


  Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi-4.jpeg, pregleda: 543, veličina: 186,5 KB
  Kako je nagovešteno u prvom pasusu, Grandmaster Chime je obdaren dvema akustičnim funkcijama do danas ne viđenih u horološkom svetu – prva je „udarajući“ alarm koji se može programirati na intervale od petnaest minuta – druga je akustična indikacija večnog kalendara. Indikacija datuma se vrši tako što sat označava svaku desetinu sekvencom visoki-niski ton, a potom za svaki dan ide po jedan visoki zvuk. Na primer: 23. decembar bi bio indikovan sa dve skevence visoki-niski ton (20) i tri visoka tona (3); odnosno: ding-dong, ding-dong, ding-ding-ding, prema Patekovom objašnjenju. Ovde je zapravo čudesno i neobično to što ovaj sat jedini na svetu poseduje tri zasebna „udaračka“ mehanizma – Grande Sonnerie, Petite Sonnerie i „minute repeater“. Oni tajming dobijaju od mehanizma koji meri sate i minute; alarm tajming dobija od „minute repeatera“, zvučna indikacija datuma informaciju dobija od večnog kalendara koji se nalazi na drugoj strani mehanizma. Snaga se za sva tri podmehanizma dobija od istih opruga serijski vezanih. Patek je ovde morao da razvije svojevrsni „diferencijal“, sposoban da usmeri energiju onom mehanizmu kome je u datom trenutku potrebna. Zaista, čudo mikro mehanike...


  Mehanički Janus

  Grandmaster Chime poseduje još jednu karakteristiku koja ga čini u nečemu prvim. Ovo je prvi Patekov sat sa dva brojčanika. „Veliki majstor“ umesto zadnjeg poklopca ima potpuno funkcionalni brojčanik, tako da se sat, putem jednog finog mehanizma u lugovima, može rotirati po longitudinalnoj osi. Najvažnije informacije – sati, minuti i datum mogu se očitati na oba brojčanika. „Glavni“ brojčanik je fokusiran na „akustične“ funkcije, alarm, moon-phase, indikator rezerve snage i prikaz druge vremenske zone; a drugi na večni kalendar sa tri podbrojčanika posvećena prikazu datuma, meseca i dana, te četvorocifreni „digitalni“ indikator godine i dvadesetčetvoročasovni prikaz vremena.

  Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi 11.jpeg, pregleda: 633, veličina: 43,7 KB


  Ovako komplikovan i delikatan mehanizam se lako da oštetiti neadekvatnim aktiviranjem mnogobrojnih funkcija. U cilju sprečavanja neželjenih događaja Patek Philippe je osmislio svojevrsne „izolatore“ koji u određenim situacijama prekidaju tok energije između individualnih podsklopova ovog mehaničkog mikrokosmosa, štiteći mehanizam od oštećenja.

  Sav ovaj fantastično zamršeni splet minijaturnih delova spakovan je u zlatno (18K roze zlato) okruglo kućište dijametra 47mm i debljine 16,1mm, sastavljeno od 214 elemenata. Kućište je maestralno ukrašeno ručno graviranim lovorovim lišćem – istorijskim simbolom trijumfa, vladara i pobednika. Grandmaster Chime je manifest moći i trijumfa Patek Philippe-a koji samodopadljivo kleše horološku skulpturu obeležavajući njome 175 godina svoje vladavine. Ništa manje velelepna nije ni kutija u kojoj će sat biti isporučen. Izrađena od makasarske ebonovine i još 17 plemenitih vrsta drveta, svojim minucioznim intarzijama i zlatnim umecima nepogrešivo evocira pozlaćene dvorane Versaja i ostalih baroknih palata. U kutiji se, pored sata i dokumentacije, nalazi komemorativna plaketa koja prikazuje ključne miljokaze iz istorije Patek Philippe-a i portrete predsednika kompanije od 1932. do danas. Cena Grandmaster Chime je određena na 2.5 miliona švajcarskih franaka.
  Na kraju, kako kritički oceniti delo horoloških bogova, a ne proći poput Prometeja? Autor će pokušati da izbegne eventualni Ira Deorum, te će tekst ostati apologetski, svečan i prigodan jubileju

  Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi 12.jpg, pregleda: 559, veličina: 93,3 KB
  PS. Ipak ću rizikovati, mišljenja sam da je, bez obzira na prigodu, zanatsku veličanstvenost i na činjenicu da, realno, nije namenjen nošenju, sat suviše baroknog i blago kičastog izgleda prilagođenog nekom istočnjačkom magnatu... Dixi et salvave animam meam


  IZVOR
  IZVOR
  I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

 2. #2
  Moderator Avatar korisnika VLADAN P
  Član od
  18.10.2010.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  8.581
  Lajkovi
  17956
  Reputacioni uticaj
  279

  Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

  Zevs Svetsatovskog proznog stvaralaštva još jednom je svoj beskrajni talenat poput bisera prosuo pred nas...
  Stani za čas...
  ''Prosipati bisere pred...''
  Čekaj bre malo...
  Kome ti to?
  A?


  Hvala anbeast
  Vladimir NS, anbeast and nokru like this.
  ZAJEDNO SMO SKUPA!

 3. #3
  Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
  Član od
  26.10.2009.
  Lokacija
  Doboj,R.SRPSKA
  Poruke
  4.981
  Lajkovi
  4375
  Reputacioni uticaj
  138

  Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

  Tekst odgovara modelu sata kojeg opisuje! Jel bre,ti ono govoriš srpski!? 😝
  Sat stvarno nije pravljen za nošenje na ruci i u pravu si da će biti zaključani po sefovima gdje će,jelte,čekati bolja vremena...trenutno,pokazali su šta znaju,prodaće ih očas posla i amin.
  Kako god,svaka čast.
  anbeast, DrAgod and nokru like this.

 4. #4
  Stariji član Avatar korisnika arch_m
  Član od
  6.9.2014.
  Lokacija
  Sarajevo BOSNA
  Poruke
  738
  Lajkovi
  1985
  Reputacioni uticaj
  122

  Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

  Anbeast, svaka cast jos jednom! Odlican tekst!  Citajuci o ovom mehanizmu, o svoj sili komplikacija, cudesnom umijecu - mom divljenju zaista nema kraja.

  Ali estetika... rado cu stati pred streljacki vod - ali ovo ne mogu da progutam.

  Shvatam ja odavno da je ovo samo ne obicni sat, shvatam ja da velicanstvenom gravurom i ukrasima pricaju price o uspjehu i moci, da materijali poput zlata traze svoj reljef, ali, dzaba, jednostavno ne mogu da se zamislim zaglavljen negdje izmedju ove pomahnitale kasne gotike i baroka - koje, inace, izvan horologije, izuzetno cijenim - a na sta me podsjeca skoro pa svaki Patek...
  Poslednja ispravka: arch_m (23.12.2014. u 18:17)
  HADzI DALIBOR, anbeast and nokru like this.
  Он сказал: "Поехали!"

 5. #5
  Saradnik Avatar korisnika anbeast
  Član od
  31.7.2010.
  Lokacija
  Zaječar
  Poruke
  2.531
  Lajkovi
  6257
  Reputacioni uticaj
  249

  Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

  Hvala, gospodo, hvala!

  VladaneP:

  Hadzi: Valjda
  HADzI DALIBOR and nokru like this.
  I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

 6. #6
  Istaknuti član Avatar korisnika MMario
  Član od
  19.3.2014.
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  4.608
  Lajkovi
  30885
  Reputacioni uticaj
  333

  Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

  Ha, sat k'o sat.....
  Ali tebe anbeast volim citati....unosis mi radost i veselje svojim tekstovima, zato uz duzno postovanje moj veliki
  Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	respect.PNG
Viđeno:	1546
Veličina:	89,8 KB
ID:	103631
  anbeast and nokru like this.
  ....vreme ce pokazati ili ce on pokazati vreme....

 7. #7
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30924
  Reputacioni uticaj
  982

  Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

  Čestitke Anbeast na ovom i ostalim tekstovima. Vešto napisano. Hvala za izdvojeno vreme.
  Sat je remek delo i kao takav suviše skup za nošenje i rekao bih suviše komplikovan za upotrebu.
  Još jednom, hvala.
  anbeast likes this.

 8. #8
  Član Avatar korisnika WatchHunter
  Član od
  30.10.2013.
  Lokacija
  selo
  Poruke
  151
  Lajkovi
  846
  Reputacioni uticaj
  76

  Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

  Odlican tekst, sve pohvale Anbeast, posebno mi se dopadaju latinski citati, ovakav casovnik zasluzuje ovako visok nivo naracije.
  Mada me najvise odusevilo: "Zevs horoloskog Olimpa..."
  Obicno ne komentarisem ovako edukativne tekstove, ali Patek je...pa, moram
  Na slici sat zaista izgleda malo kic, ali 47mm nije malo te bi ga trebalo videti uzivo pa prosuditi, jer na slici izgleda prilicno malo i nagurano detaljima. Jest, malo komplikovano al.....navikla bih se.
  I poslednje, da imam 2.5 miliona franaka da dam za sat, MA NEMA TE SILE DA GA DRZIM U SEFU NOSILA BIH GA 100 %. , jer pretpostavljam da onaj ko da te pare za sat da ih je izvukao iz malog dzepa, a fala bogu na sakou ima i velikih. Ali to je razlika izmedju mene i onih koji drze 2.5 milion u malom dzepu
  anbeast likes this.

 9. #9
  Stariji član Avatar korisnika chuck
  Član od
  14.11.2011.
  Lokacija
  Sombor
  Poruke
  884
  Lajkovi
  7307
  Reputacioni uticaj
  16

  Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

  Kad se pogleda ovaj video lakše se shvati zašto high-end satovi vrhunskih proizvođača toliko koštaju.

  don Alberto and Haifisch23 like this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •