• TOP 10 švajcarskih brendova satova

  Ukoliko ste poštovalac švajcarskih satova, ovo može biti zanimljiva lista za vas. Odnosno, u narednim redovima će biti navedeno TOP 10 brendova švajcarskih satova izvučenih prema prihodu od prodaje satova u toku protekle godine. Koji su to trenutno najveći brendovi u časovničarskoj industriji na čijim satovima stoji natpis Swiss Made?
  1. ROLEX
  Brend sa krunom, odnosno šampion u ovoj listi. Potpuno nezavisna kompanija koja nije zastupljena ni na berzi. Brend koji se zajedno sa Patek Philippe-om izdvaja od ostalh iz liste. Iako je veoma diskretna sa objavom svojih brojki, prema izveštaju Vontobel-a daje se procena na njihovu prodaju u 2013 od 4,3 milijardi CHF.

  2. CARTIER
  Brend koji pripada Richemont grupi se nalazi na drugom mestu. U ukupnoj prodaji satova ove grupacije u 2013. godine Cartier učestvuje sa čak 46%. Sa prodajom od 2,33 milijardi CHF predstavlja jednog od najvećih proizvođača satova.

  3. OMEGA
  Na mestu broj tri se nalazi jedan od vodećih brendove iz Swatch grupe. Omega je u prošloj godini učestvovala sa 27% ukupne prodaje satova Swatch grupacije, odnosno ostvarila je prihod od 2,26 milijardi CHF.

  4. LONGINES
  Tradicionalni brend, Longines, je zauzeo četvrtu poziciju. Još jedan pripadnik Swatch grupe je u 2013. imao prihod od 1,24 milijarde CHF.

  5. PATEK PHILLIPE
  Drugi nezavisni proizvođač satova iz ove liste. Patek Philippe je brend za koji treba napomenuti da je u vlasništvu porodice koja se nalazi u rukovodstvu kompanije. Brend koji je prošle godine proizveo 55.000 primeraka satova i koji je imao prihod od 1,2 milijardi CHF.

  6. TISSOT
  Šesto mesto na ovoj listi zauzima Tissot, brend koji teži da bude dostupan što većoj populaciji. U toku protekle godine je imao prihod od 1,06 milijardi CHF.

  7. TAG HEUER
  Još jedan luksuzni brend satova se našao na ovom listingu. Pripadnik LVMH grupe je u 2013 godini imao prihod od 880 miliona CHF.

  8. SWATCH
  Prošle godine je prodato preko 12 miliona ovih dobro poznatih pristupačnih satova. Ova brojka ih time dovodi u TOP 10 listu, a njihov prihod iz 2013. iznosi 770 miliona CHF.

  9. IWC
  Predzadnje mesto je zauzeo IWC, brend koji se nalazi u okviru Richemont grupe. Prema prodaji satova u toku prošle godine su imali prihod od 760 miliona CHF.

  10. BREGUET
  Poslednje mesto ove liste zauzima Breguet. Brend koji je poznat po izumu najveće komplikacije u svetu satova, turbijonu. Njihov prošlogodišnji prihod iznosi 730 miliona CHF.  Ako bismo sumirali gore predstavljenu listu, možemo doći do zaključka da se shodno broju brendova, na prvom mestu nalazi Swatch grupa. Nju prati Richemont, dok se tu javlja i LVMH zahvaljujući TAG Heuer-u. Dva nezavisna brenda, Rolex i Patek Philipe, su se “umešala” među brendove iz grupacija. Da li će se malo ili drastično izmeniti ovaj listing gledajući promet iz tekuće godine, nam ostaje da predpostavljamo ili sačekamo naredni izveštaj…

  Izvor
  zma likes this.
  This article was originally published in forum thread: TOP 10 švajcarskih brendova satova started by Shmizla View original post