• Ulysse Nardin - Leteći silicijumski zaprečni sklop

    Možda i najvažnija časovničarska inovacija u ovoj godini prošla je pomalo neopaženo. Na Baselworld-u Ulysse Nardin predstavio je novi sistem zaprečnog sklopa. Iako se još uvek radi o prototipu, na razvoju novog zaprečnog sklopa radi se već sedam godina.



    Učešće u ovom projektu imala je i kompanija Sigatec, koja se bavi proizvodnjom silicijumskih mikro-komponenti, a u delimičnom je vlasništvu kompanije Ulysse Nardin.

    Na ilustraciji ispod vidite silicijumski okvir, koji je sama osnova ovog zaprečnog sklopa. Zahvaljujući visokoj preciznosti u proizvodnji, Sigatec je uspeo da proizvede silicijumsku komponentu koja u potpunosti menja sistem funkcionisanja u odnosu na klasični švajcarski zaprečni sklop. Anker u ovakvoj konfiguraciji gotovo da lebdi u vazduhu. Ovo je moguće zahvaljujući tankim gibnjevima za koje je pričvršćen, a koji su potpuno rigidni u vertikalnoj osi, a u horizontalnoj fleksibilni.



    Iako u kompaniji Ulysse Nardin navode kako je ovaj sistem revolucionaran, možda baš i nije tako. Girard Perregaux je nešto ranije razvio sistem zaprečnog sklopa, koji iako različit, funkcioniše po sličnom principu. O njemu je bilo reči u jednom od prethodnih tekstova.



    Činjenica je da ovakav sistem zaprečnog sklopa sa sobom donosi prednosti. Kao najvažnije treba istaći smanjenje frikcije i potrebe za lubrikacijom. Ništa manje značajan je i podatak da je efikasnost povećana, imajući u vidu da se veoma malo energije gubi u ovakvom sistemu. Kako ova cela priča može delovati konfuzno, najbolje je pogledati video zapis.

    This article was originally published in forum thread: Ulysse Nardin - Leteći silicijumski zaprečni sklop started by krstin View original post