• Girard-Perregaux Constant Escapement

    Pet godina istraživanja i razvoja bilo je potrebno kompaniji Girard-Perregaux za stvaranje haj-tek "Constant" zaprečnog sklopa. Sve je spremno za zvanično predstavljanje na Baselworld-u, koji je sve bliži!



    Ovako veliki projekat zahtevao je ogromna finansijska ulaganja, ali i veliku smelost. Sam razvoj nije ni malo jednostavan. Kao i sve u modernom časovničarstvu, zahtevao je upotrebu matematike, fizike, kvantne fizike, geometrije. Srce novog zaprečnog sklopa je silicijum. Moderan materijal koji ima svetlu budućnost u časovničarskoj industriji.



    Jedan komad silicijuma pod uticajem sile koja se prenosi, pomera se mereno u mikronima, što dovodi do savijanja obe polovine. Sila se primenjuje na veoma tanku silicijumsku traku, koja se odlično ponaša i proizvodi veoma preciznu količinu energije prilikom menjanja pravca. Tako je moguće postići konstantnu amplitudu i broj otkucaja. Svaka čast za Girard-Perregaux!

    Mehanizam je ručno navijan, a sila se skladišti u dva burenceta. Frekvencija rada iznosi 3 Hz, odnosno 21,600 vibracija po času. Visina mehanizma iznosi 8 mm.



    Ovaj mehanizam ugrađivaće se u "Haute Horlogerie" kolekciju proizvođača Girard-Perregaux. Model koji gledate na fotografijama ima kućište izrađeno od belog zlata, sa prečnikom od 48 mm i visinom od 14,63 mm. Sat inače dolazi na ručno napravljenom kaišu od aligatorske kože, sa preklapajućom kopčom.



    Ceo donji deo brojčanika okupiran je zaprečnim sklopom koji je pravo umetničko delo. Na poziciji "9h" nalazi se indikator rezerve snage. U gornjem delu brojčanika vidljiva su dva burenceta sa glavnim oprugama. Na "12h" se nalazi podbrojčanik na kojem se prikazuju sati i minuti. Zanimljivo rešenje je sekundna kazaljka koja se ne nalazi na podbrojčaniku, već je centralno postavljena.





    Izvor: Girard-Perregaux
    This article was originally published in forum thread: Girard-Perregaux Constant Escapement started by krstin View original post