• Da li vam je navijač za satove zaista potreban?

    Navijanje sata svakog jutra uz kafu može biti zaista lep ritual. Ipak, ako se radi o satu sa automatskih mehanizmom, bez mogućnosti ručnog navijanja, potrebno je nositi ga na ruci nekoliko sati dnevno, kako ne bi stao. Ukoliko imate više takvih satova, nemoguće je nositi ih sve. Zato navijač satova može biti dobro rešenje.



    Da li vam je navijač satova zaista potreban?
    Mehanički satovi zaista su fascinirajući, ipak za njihovo pokretanje zadužena je opruga. Za razliku od kvarcnih satova, čija baterija traje 12-60 meseci, glavna opruga mehaničkih satova odvije se veoma brzo (najčešće 40-48 časova). Zato je mehaničkim satovima potrebno redovno navijanje. Ukoliko imate veći broj mehaničkih satova, navijač može biti dobro rešenje.

    Kako funkcionišu navijači satova?
    Sat sa automatskim mehanizmom se postavlja na navijač, koji rotira sat, simulirajući pokret ljudske ruke. Tako se pokreće rotor u mehanizmu, koji navija glavnu oprugu.



    Da li navijač može da prenavije sat?
    To nije moguće. Mehanizam sata je konstruisan tako da kada se glavna opruga navije do kraja, rotor je više ne navija.

    Šta je sa Kinetic i satovima sa ručnim navijanjem?
    Kinetic satovi rade na istom principu kao i automatski mehanički, s tim da kod njih rotor puni akumulator/bateriju. Tako navijač može biti dobro rešenje i za održavanje Kinetic satova u radu. Što se tiče satova sa ručnim navijanjem, niko do sada nije razvio praktičan navijač. Ipak postoje izuzeci. Primer za to je ručno navijani IWC Portuguese Sidérale Scafusia, uz koji dolazi i navijač.

    Da li korišćenje navijača dovodi do trošenja delova u mehanizmu sata?
    Kratak odgovor glasi da. Držanjem sata na navijaču mehanizam neprekidno radi, tako da dolazi do normalnog habanja delova, kao i prilikom nošenja sata na ruci.



    Da li su navijači zaista praktični?
    Ukoliko imate veliki broj satova, naravno da jesu. Ipak da li je zaista toliko teško ručno naviti sat, podesiti tačno vreme, dan i datum? Ni vaš automobil ne ostavljate upaljen preko noći, kako bi vas ujutro sačekao zagrejan i spreman za polazak.

    Postoje li izuzeci?
    Izuzeci naravno postoje. Prvenstveno se odnose na složene satove sa komplikacijom večitog kalendara, čije podešavanje predstavlja nešto složeniju proceduru. Tako bi ovi satovi trebali da rade bez prestanka, jer bi često podešavanje datuma moglo da uzrokuje oštećenje. Često ovakvi satovi i dolaze sa navijačem u kompletu. Ipak, ovim satovima je nešto češće potreban fabrički servis.


    LINK
    Dopuna teksta (slike) by Shmizla
    Misic M. and Markoni BG like this.
    This article was originally published in forum thread: Da li vam je navijač za satove zaista potreban? started by krstin View original post