• IWC Portuguese Sidérale Scafusia – Vrhunac visokog časovničarstva
  Na fotografiji iznad vidite najsloženiji sat ikada napravljen od strane ovog proizvođača. Model Portuguese Sidérale Scafusia prvi je sat iz IWC-a sa patentiranim turbijonom konstantne energije. Zanimljivo je da se ovaj model proizvodi u skladu sa specijalnim zahtevima kupca, tako da će svaki primerak koji izađe iz IWC časovničarske radionice biti jedinstven.

  Čitavih deset godina intenzivnog razvoja bilo je potrebno kako bi ovaj model ugledao svetlost dana. Stručnjaci iz ove kompanije uspeli su da ujedine solarno i zvezdano vreme zajedno sa brojnim drugim komplikacijama i nebeskom mapom na poleđini sata.  Brojčanik modela Portuguese Sidérale Scafusia izrađen je u stilu karakterističnom za celu Portuguese familiju satova. Međutim, na podbrojčaniku koji se nalazi na poziciji „12h“ prikazuje se zvezdano vreme!

  Pored solarnog vremena, koje se zasniva na prividnom kretanju Sunca po nebu i po kojem dan traje 24 časa, postoji i zvezdano vreme. Sa okretanjem zemlje oko svoje ose i zvezde prividno prave krug oko naše planete. Na osnovu prividnog kretanja određene zvezde može se meriti vreme. Ipak dolazi do razlika u merenju solarnog i zvezdanog vremena – jedan zvezdani čas kraći je za četiri minuta od sunčanog. Portuguese Sidérale Scafusia izuzetno precizno meri zvezdano vreme, tako da godišnja odstupanja iznose svega +/- 11,5 sekundi.

  Trenutno vreme dana (solarno), prikazuje se na tradicionalan način, putem satne i minutne kazaljke. Na poziciji „9h“ nalazi se tourbillon, gde se prikazuju i sekunde. Indikator rezerve snage od 96 časova nalazi se na poziciji između „4h“ i „5h“.

  U IWC-u su pažljivo birali koje će se komplikacije naći u ovom satu. Iako postoje satovi ovog proizvođača sa većim brojem komplikacija, za Portuguese Sidérale Scafusia se ipak može reći da je najsloženiji IWC model sata. To pokazuje i nebeska mapa koja se nalazi na njegovoj poleđini. Ova mapa se zasniva na specifičnoj poziciji na kojoj se sat nalazi, te samim tim će kupac morati da izabere lokaciju, čije će koordinate biti upisane na poleđini sata. Mapa prikazuje čak između 500 i 1000 zvezda. Disk na poleđini sata može da se rotira u oba pravca, u zavisnosti od toga da li se lokacija nalazi na južnoj ili severnoj hemisferi. Moguće je vršiti različite astronomske funkcije uz pomoć ove komplikacije. Takođe, na poleđini sata nalazi se i prikaz večitog kalendara.  Za mehanizam modela Portuguese Sidérale Scafusia može se reći da je pravo remek-delo. Kalibar 94900 sastoji se od preko 500 delova. Radi se o mehanizmu sa ručnim navijanjem i 56 rubina, koji radi na frekvenciji od 18,000 vibracija po času. U njega su ugrađene nova balansa sa dva ekscentra i dva tegića za podešavanje, Breguet opruga, dve glavne opruge, kao i tourbillon konstante energije. Iako mehanizam može da se pohvali sa rezervom snage od 96 časova, tokom srednjih 48 časova glavne opruge obezbeđuju potpuno konzistentu energiju, što omogućava savršenu preciznost.  Kupci mogu da se odluče za verzije sa kućištem izrađenim od platine, 18-karatnog belog zlata ili 18-karatnog ružičastog zlata. U ponudi je pet različitih boja brojčanika. Postoji i veliki izbor kaiševa za ovaj sat. Tako se dolazi do broja od 200 različitih kombinacija.

  Prečnik kućišta iznosi 46 mm, dok njegova visina iznosi 17,5 mm. Staklo na satu je safirno, dok deklarisana vodootpornost iznosi 30 m.

  IWC Portuguese Sidérale Scafusia se isporučujei u elegantnom pakovanju. Kutija za sat je izrađena od aligatorove kože i u sebi ima integrisan specijalno razvijeni navijač. Na njemu se sat navija jednom dnevno, putem krunice.  U IWC-u su svesni da se ne radi o satu koji će biti prodavan u velikim količinama. To pokazuje i njegova cena od približno 650.000,oo EUR. Očekuje se da će svega deset primeraka biti napravljeno godišnje.
  Od ovog modela se ne očekuje da donese veliku zaradu kompaniji, već IWC nastoji da privuče pažnju javnosti, pokaže svoje mogućnosti i po prvi put ponudi model za najimućnije svetske kolekcionare.  Informacije preuzete sa: LINK 1 / LINK 2
  anbeast likes this.
  This article was originally published in forum thread: IWC Portuguese Sidérale Scafusia – Vrhunac visokog časovničarstva started by krstin View original post