Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 13
Like Tree35Likes

tema: Zenith el primero: Istorija mita

  1. #1
    Istaknuti član Avatar korisnika Dragojlovic Darko
    Član od
    4.12.2012.
    Lokacija
    Kotor, Crna Gora
    Poruke
    3.190
    Lajkovi
    9742
    Reputacioni uticaj
    247

    Određen forumom Zenith el primero: Istorija mita

    ZENITH EL PRIMERO: ISTORIJA MITA
    Zenith el primero: Istorija mita-zenith-logo-913d9d0485-seeklogo.com.gif
    Danas cu pisati o proizvodjacu koji i nije toliko poznat sirokim narodnim masama, ali sa dugom, bogatom istorijom i modelom koji je obiljezio casovnicarski svijet, iako u naslovu pise, ajde da ponovimo, u pitanj je legendarni Zenith El Primero.
    Zenith el primero: Istorija mita-a384detail-800.jpgZenith el primero: Istorija mita-image45441.jpgZenith el primero: Istorija mita-zenith-el-primero-1969-thumb-450x337-3113.jpegKliknite za sliku za veću verziju

Ime:	zenith-el-primero-1969-thumb-450x337-3113.jpeg
Viđeno:	0
Veličina:	70,1 KB
ID:	74440
    Zenith El Primero je po mnogo cemu poseban, to je prvi automatski hronograf sat na svijetu. Mozda to ne zvuci nesto posebno, ali do 60-ih godina proslog vijeka svi hronografi su bili iskljucivo mehanicki na rucno navijanje. Spajanje automatskog modula sa hronograf kalibrom je bilo u domenu naucne fantastike. Ideje o tome su se nalazile u poglavlju "crazy ideas", jednostavno je bilo glomazno i jedno i drugo.
    Kao sto vec rekoh Primero nije samo prvi automatski hronograf vec je i "pionir visoke frekvencije", mehanizam radi na frekvenciji 36.000 vibracija po satu, dok su njegovi najzesci protivnici isli najvise do 28.800vph. Ta visoka frekvencija je omogucila mjerenje cak i do 10-og dijela sekunde, sto je u tom vrijeme bilo zaista fascinantno.
    Zenith el primero: Istorija mita-image-left.jpgZenith el primero: Istorija mita-image-right.jpg
    Ali iza tih tehnickih mogucnosti postoji prica o Zenith-u i Primeru koju vrijedi ispricati.
    Sredinom 60-ih kvarc pocinje sve vise da zauzima trziste satova. Sada je na proizvodjacima da osmisle nesto sto ce staviti u drugi plan novu tehnologiju koja dolazi iz zemlje izlazeceg sunca: a to je pristupacnije, preciznije i jednostavnije.
    Zenith el primero: Istorija mita-og_primero_70s.jpgZenith el primero: Istorija mita-og_zenith_primero_pub_1969.jpgZenith el primero: Istorija mita-primero_1975.jpgZenith el primero: Istorija mita-red_primero_70s.jpg
    Neke kuce ulazu u neophodne proizvodne kapacitete, dok se druge mnogo vise kockaju. To je slucaj sa Zenith-om koje uz svoje znanje 1965 god. pocinje sa razvijanjem neceg to tada nevidjenog, mehanicki hronograf i to po mogucnosti automatik. Sasvim dovoljno da se napadne kvarc i to na njegovom terenu: maksimalno precizno i konvencionalno.
    Zenith pocinje znacajno da ulaze u svoj novi projekat, to obuhvata i vjestine kompanije Martel Watch Co, cija je specijalnost izrada hronograf modula.
    4 godine ce biti potrebno R&D uz velike troskove da razvije i komercijalizuje Primero 1969 god.
    Za izradu Primera bilo je potrebno vise od 2500 probnih operacija, preko 200 strucnjaka i 18 razlicitih vrsta metala.
    Model je nazvan El Primero- sto na Esperantu znaci prvi. Prvi put je predstavljen 10. Januara 1969god.
    Dug i predan rad omogucio je kompaniji na lansira dva kalibra nazvana 3019 PHC i 3019 PHF. Razlika je bila u komplikacijama prvi je bio hronograf sa datumom dok je drugi imao hronograf triple date i prikaz mjesecevih mijena.
    Zenith el primero: Istorija mita-1c9c6d6b.jpgZenith el primero: Istorija mita-25t98pv.jpg Zenith el primero: Istorija mita-elprimero.jpgZenith el primero: Istorija mita-zenith12.jpg
    Lansiranje novog kalibra je bilo primijeceno i dobro prihvaceno, ali troskovi proizvodnje kako novog kalibra tako i samih satova su bili ogromni. Ispostavilo se da se kompanija previse kockalau teskim vremenima i da je El Primero bio mozda malo veliki zalogaj. Kompanija se nalazi u katastrofalnom finansijskom stanju i biva kupljena od strane neke Americke firme.
    Strategija novih vlasnika je bila jednostavna: odlicili su da zaustave sve aktivnosti manufakture, cijelu proizvodnju, prodaju masine i uniste sve alate za investiranje u kvarc. Ova strategija nije dugo opstala i Americka firma odlucuje da ih proda u Svajcarskoj 1978.
    U medjuvremenu, odluka da se unisti intelektualni kapital i vestine kompanije je sokirala izvjsnog Charles Vermot, inzinjera Zenith-a, koji je tajno uspio da sacuva i klasifikuje sva dokumenta tj. tzv. mehanicko znanje kompanije.
    Sada nazad u 78 god. Novi Svajcarski vlasnici se bore da ozive sve aktivnosti kompanije.
    U to vrijeme Rolex radi na svom hronograf modelu, buduca Daytona, i veoma je zainteresovan za El Primera koji je predstavljen prije skoro 10 godina. Tako su dosli do Zenith-a i otkrili da su svi podatci ipak sacuvani zahvaljujuci Charles-u.
    Rolex ce uloziti dosta sredstava u Zenith i u njihove proizvodne kapacitete. Takodje Rolex daje garancije svim bankama, kako bi se Zenith posvetio proizvodnji svog legendarnog kalibra. Bice potrebne jos dvije godine ali Zenith se ipak spasao bankrota prije svega uz pomoc Rolex-a.
    Godine 1999 Zenith postaje dio LVMH grupe, koja nastoji na sto bolji nacin iskoristiti bogatu istoriju ovog brenda. LVMH grupa nastavlja proizvodnju legendarnog El Primera ali ga obogacuje sa dodatnim komplikacijama kao sto su flyback, tourbillon, moon phases itd.

    MALO TEHNICKIH KARAKTERISTIKA


    Poslije zanimljive price o Primeru evo malo tehnickih karakteristika, znam da su prilicno poznate ali nije zgorega da ih malo obnovimo. Ponavljanje je majka znanja.
    Bilo da je obogacen "malim" komlikacijama kao sto je minute repeater ili sa slozenim mehanizmom kao sto je ziroskopski “Gravity Control” modul, El Primero je karakteristican po frekveciji od 36.000vph, integrisanoj konstruciji mehanizma kao i po rezevi snage koja je izuzetna za tako viskou frekvenciju.
    Sekundara i kazaljka štoperice označavaju desetinke prelazeći deset pozicija u sekundi. Ova nesvakidašnja preciznost je praćena još pravilnijim ritmom otkucaja mehanizma, jer su usled većeg broja oscilacija manje varijacije u ritmu koje inače nastaju usled spoljnih faktora, kao što su sila zemljine teže ili udarci.Jedno od najspektakularnijih dostignuca kontruktora lezi u tome sto je uspio sa ukombinuje veliku rezervu snage sa visokom frekvencijom. Iz toga proizilazi rezerva snage od preko 50sati.
    El Primero je tokom godina stalno evoluirao. Danas imao 23 razlicite varijacije ovog kalibra. Ubacivane su razlicite komplikacije, novi materijali. Zenith ce bez sumnje i dalje nastaviti da unapredjuje svoj najbolji mehanizam. Tako da nas u buducnosti ocekuje jos novih modela sa ovim legendarnim mehanizmom.

    Felix Baumgartner


    U nedjelju 14. oktobra sve oci su bile uprte u jednog covjeka- Felix Baumgartner-a. Po prvi put u istoriji covjek je bio u mogucnosti da u slobodnom pradu probije zvucni zid, tj da se krece brzinom vecom od zvuka. Sa njim priliko leta je bio i El Primero Stratos Flyback Striking 10th. Ovaj Zenith je tako postao prvi sat koji je probio zucni zid prilikom skoka sa ivice svemira. Zenith je takodje bio i jedan od sponzora ovog nesvakidasnjeg dogadjaja. Sa svojim Zenith-om cvrsto stegnutim oko zgloba, Felix je skocio u stratosferu. On je to ucinio na visini od 39,045 pri temperaturi od -62 stepena.
    Zenith el primero: Istorija mita-el-primero-stratos-flyback-striking-10th-chronograph-felix-baumgartner-space-dive-mission.jpgZenith el primero: Istorija mita-images.jpg
    Sama misija se spremana vise od 5 godina i prilikom toga je prikupljeno dosta informacija koje ce pomoci u razvoju vazduhoplovstva. Takodje po prvi put su vrsena ispitivanja o tome kako ljudsko tijelo reaguje na brzinu vecu od 1 maha sto ce znacajno ubrzati razvoj svemirskog turizma.
    Zenith el primero: Istorija mita-el_primero_stratos_flyback_striking_10th_chronograph_nlnak.jpgZenith el primero: Istorija mita-zenith-stratos-flyback-striking-10th-4.jpg
    Za Zenith ovaj poduhvat znaci mnogo vise od ispitivanja svojih mehanizama u ekstremnim uslovima
    Posto Red Bull Stratos Mission i Zentih slijede istu zvijezdu- tu koja vodi do preduzetnicke smjelosti, stalnog pomjeranja granica nemoguceg.

    Izvor
    Zenith El Primero History - El Primero: First Automatic Chronograph
    Home page

    Slike su takodje preuzete sa interneta
    Priložene slike Priložene slike Zenith el primero: Istorija mita-felix-baumgartner.jpeg  
    Shmizla, tolarbo, marko14 and 20 others like this.

  2. #2
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    7.012
    Lajkovi
    58460
    Reputacioni uticaj
    218

    Određen forumom Re: Zenith el primero: Istorija mita

    Dragojlovicu

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Zenith el primero: Istorija mita

    Hvala za tekst
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  4. #4
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Zenith el primero: Istorija mita

    Veri gud!
    Nisam znao da ih je Roli podigao iz mrtvih!

  5. #5
    Saradnik Avatar korisnika krstin
    Član od
    18.11.2011.
    Poruke
    1.624
    Lajkovi
    8322
    Reputacioni uticaj
    289

    Određen forumom Re: Zenith el primero: Istorija mita

    Bravo Darko. Sada si predstavio 2 od 3 najpoznatija hronograf modela, cekamo i poslednji...

  6. #6
    Istaknuti član Avatar korisnika Dragojlovic Darko
    Član od
    4.12.2012.
    Lokacija
    Kotor, Crna Gora
    Poruke
    3.190
    Lajkovi
    9742
    Reputacioni uticaj
    247

    Određen forumom Re: Zenith el primero: Istorija mita

    Hvala na lajkovima i rep. poenima, Krle Milan je postavio tekst o Daytoni, ako na njega mislis. I da ne zaboravim, Milan Milanovic mi je pomogao i oko ovog teksta sa par sugestija i savjeta

  7. #7
    Saradnik Avatar korisnika krstin
    Član od
    18.11.2011.
    Poruke
    1.624
    Lajkovi
    8322
    Reputacioni uticaj
    289

    Određen forumom Re: Zenith el primero: Istorija mita

    Uf da, moja greska. Smetnuo sam sa uma da je Milan pisao Daytonu

  8. #8
    Stariji član
    Član od
    21.2.2010.
    Poruke
    747
    Lajkovi
    5623
    Reputacioni uticaj
    102

    Određen forumom Re: Zenith el primero: Istorija mita

    Odlican text Bravo !!! Samo bih da dodam da izvesni inzinjer iz Zenitha nije spasio samo nacrte vec I cela oprema za izradu El Primera je bila spakovana u sanducima I sakrijena na potkovrlju fabrike, bez znaja aktuelnih vlasnika, prakticno danas ne bi postojao ovaj mehanizam a mozda I brend da nije bilo tog dosetljivog inzinjera a to bi bilo prava steta za ljubitelje casovnicarstva !

  9. #9
    Banned
    Član od
    26.7.2011.
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    171
    Lajkovi
    468
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Zenith el primero: Istorija mita

    Odlicna prezentacija Darko. Zenith je Zenith,mada znam da volis i Omegu,haha. Pozz
    Dragojlovic Darko likes this.

  10. #10
    Stariji član Avatar korisnika Misic M.
    Član od
    23.12.2011.
    Lokacija
    Niš
    Poruke
    1.016
    Lajkovi
    5050
    Reputacioni uticaj
    150

    Određen forumom Re: Zenith el primero: Istorija mita

    Hvala što si mi još više približio Zenith! Sjajan tekst, i sjajna časovničarska marka, sa orginalnim imenom.
    Dragojlovic Darko likes this.
    Mišić M.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •